Uvoz vozila iz Francuske?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DraxNS
    CBC Senator XXL
    • 24.10.2006
    • 520
    • Bačka Palanka
    • Peugeot 307 SW

Uvoz vozila iz Francuske?

Elem, kako se prodao auto, pokrenula se potraga za zamenom i nekako se nađoh na nekim francuskim sajtovima gde ima auta 2005-2009 godište po prihvatljivim cenama. Pre svega su to francuske marke, a zaluta i po neki Opel i tako to... mislim da sam video i jedan Mercedes B klase....

Elem, kad bi cena koju vidim na sajtu bila ta i kad bi se ja zaputio tamo sa gotovinom i platio auto, ŠTA bi me nakon toga čekalo do naše granice. Ovde već znam, špediter, carina, porez..... ali me zanima ako je auto npr još uvek na FR tablicama, šta mi je činiti, ako nije registrovan, šta mi je činiti ili ako ima neka treća opcija (dovoz na šlepu)....

Ukratko, koliko para dodati na cenu auta da bi stigao do naše granice? Recimo da auto troši 8l dizela na 100km (iako takav auto neću uzimati ) i da je recimo negde na severu Francuske?

Ima lepih cena... auta koja su kod nas 5500-6500€ se tamo mogu naći između 2000 i 3000€ . A nadam se da se makar malo cenjkaju Ono bar 100€ da može da se obori....

Ne znam šta bi dalje pitao... kad ne znam ni sa čim se susrećem... pa ako neko zna šta i kako, neka se ne stidi a dobro će doći i nekom drugom.

Hvala
  • WEST 014
    CBC Senator XXL
    • 17.08.2010
    • 862
    • Valjevo
    • Audi A4

Odg: Uvoz vozila iz Francuske?

Daj te francuske sajtove, ili si preko Scouta?

Comment

• DraxNS
      CBC Senator XXL
      • 24.10.2006
      • 520
      • Bačka Palanka
      • Peugeot 307 SW

http://www.marche.fr/auto/ ovde sam našao svašta nešto

Comment

• stevak
        CBC Senator XXL
        • 31.05.2009
        • 1215
        • Zemun
        • Saab 9000 cs 2.0T

Ovde imaš aukcije.

ex SAABotražitelj

Comment

• DraxNS
          CBC Senator XXL
          • 24.10.2006
          • 520
          • Bačka Palanka
          • Peugeot 307 SW

U čemu je fora sa aukcijama? Kako to funkcioniše? Malo sam pogledao, onako ovlaš i video da ima interesantnih cena i vozila... ali nemam pojma kako se tu i šta radi....

Comment

• stevak
            CBC Senator XXL
            • 31.05.2009
            • 1215
            • Zemun
            • Saab 9000 cs 2.0T

Licitacija, kao nekad kod nas na carini. Komšija se bavi preprodajom i dosta dobrih kola je doterao odande.
            Sad vidim da dovozi belgijske tablice. Valjda je našao bolji izvor
            ex SAABotražitelj

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

U vezi plana sa gotovinom preporucio bih da se prvo dobro raspitas o aktuelnim propisima na tu temu kod Narodne Banke.
              Znam da je postojao limit za gotovinsko iznosenje evra od 1.000 (hiljadu) i sve preko je mogao carinik da ti zapleni.
              Isto tako moze i da te pita kojim parama si kupio auto u Francuskoj i da ti trazi potvrdu o iznosenje iz zemlje.

Znam da postoje 2 metoda, platna kartica sa deviznim racunom domace banke i podizanje gotovine u Francuskoj preko bankomata s tim da postoje dnevni limiti koliko moze da se podigne odjednom.
              Drugo, da kod ovdasnje banke kupis putnicke cekove (travellers) koje onda u francuskoj banci unovcis za gotovinu.

Placanje moze da se izvrsi i transferom kupcu sa racuna deviznog domace banke.
              Proveri sve, jer 2 ili 3000 evra gotovine su ogromne pare za nosenje tek tako i bices sumnjiv kako ovde tako i u Francuskoj.

Najgore je da te ovde na izlazu pregleda carinik, otkrije i zapleni novac jer su onda jako male sanse da ih legalno povratis.

A sto se tice teme, koliko je meni poznato racunaj na do 1500 evra zbirno za zavisne putne troskove (gorivo, putarine, spavanja, ishranu itd ako sam dovozis.

Obrati paznju i da moras da imss 4 x zimske gume u ispravnom stanju a isto tako i da ako kupis auto sa 8 guma (letnje i zimske) moras da bacis jedan set jer je uvoz polovnih guma u nasu zemlju zabranjen (zaplenice ih carina ako ih nadje u autu ili ti dati nalog da ih o svom trosku vratis u zemlju porekla).Sve proveri dobro

pre upustanja u projekat nabavke vozila u samostalnoj reziji.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• sri98
                Admin od Trpeze
                • 24.10.2004
                • 7262
                • Republic of Konjarnik
                • Toyota Corolla E 210

Re: Odg: Uvoz vozila iz Francuske?

Originally posted by sw.brick View Post
                Znam da je postojao limit za gotovinsko iznosenje evra od 1.000 (hiljadu) i sve preko je mogao carinik da ti zapleni.
                moze do 10 000 bez ikakvih dokumenata
                Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• DraxNS
                  CBC Senator XXL
                  • 24.10.2006
                  • 520
                  • Bačka Palanka
                  • Peugeot 307 SW

Originally posted by sw.brick View Post
                  A sto se tice teme, koliko je meni poznato racunaj na do 1500 evra zbirno za zavisne putne troskove (gorivo, putarine, spavanja, ishranu itd ako sam dovozis.

Pa ne idem ja na 10 dana u neki all inclusive u špicu sezone pa da treba 1500€ za dovoz ..možda naivno ali sam računao 1500-2000€ za ključ u ruke na NS tablicama.... plus naravno sama cena automobila.....

Comment

• legenda
                    CBC Senator XXL
                    • 28.03.2009
                    • 1345
                    • Beograd

http://www.marche.fr/petite_annonce_...f48874391.html da li je ovo realna cena ili ne i o cemu se ovde radi?

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Originally posted by DraxNS View Post
                      Pa ne idem ja na 10 dana u neki all inclusive u špicu sezone pa da treba 1500€ za dovoz ..možda naivno ali sam računao 1500-2000€ za ključ u ruke na NS tablicama.... plus naravno sama cena automobila.....
                      Pa to, uz registraciju 2000 evra zbirno troskovi plus samo vozilo.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• Azrael
                        CBC Senator
                        • 29.06.2006
                        • 278
                        • Kragujevac

@sw.brick

Nema zaplene guma ako na autu imas 4 zimske plus set letnjih u kolima, jer sam u decembru doterao tastu Golfa na kome su bile 4 zimske gume na tockovima plus 4 letnje na alu felnama u kolima i niko me nista nije pitao, samo pogledaju da li se slazu brojevi sasije, uzmu 10-20 evra "za cast" i to je to.

Kada se uvozi autu na carini se odvajas na onaj deo gde ulaze kamioni, i tu ti neka od spedicija uradi ulazne papire. To zadovoljstvo je kostalo 3500 dinara. Sa tim papirima ides u carinarnicu i onda carinik izlazi na lice mesta i utvrdjuje da li se slazu svi brojevi i model auta. Zatim moras da ga castis sa 10-20 evra, jer je to neka tradicija. Na ulaznim papirima ce ti pisati uput na crinu (najblizu mestu prebivalista) i u roku od 3-5 dana auto mora biti na carini. Potom ide carinjenje u mestu prebivalista. Inace nema sanse da carina kosta 2000 evra za vozilo iz Francuske, posto je carina za vozila iz Eu cini mi se 5% plus 18% PDV. Meni je za Golfa koji je uvezen iz Svajcarske koja nije u Eu carina plus PDV bila 1600 evra iz razloga sto je carina za sve automobile van EU 12%. Da sam istog takvog doterao iz npr Nemacke carina i porez bi bili oko 800-900 evra.
                        Takodje ako se odlucis da sam doteras auto, pozeljno bi bilo da budes u kontaku sa nekim spediterom da ti kaze koju cenu da stavis u ugovru, jer ovi nasi slepci ovde imaju neku njihovu listu po kojoj procenjuju vozilo. Npr Golf koji sam ja doterao je placen 3500 franaka, a prema nasoj carini najniza kataloska vrednost mu je bila 5500 franaka i po savetu speditera ta cifra je i upisana u ugovru, i tu cifru su prihvatili prilikom carinjenja. Da sam stavio npr3500, ne bi prihvatili ovu cenu i carinili bi ga na maksimalnu katalosku cenu od 8500 franaka.
                        Ako te jos nesto interesuje slobodnopitaj..

Comment

• WEST 014
                          CBC Senator XXL
                          • 17.08.2010
                          • 862
                          • Valjevo
                          • Audi A4

1. Ako se ne javi u upucenu carinsku ispostavu u roku od 3 dana (toliko se daje rok na tranzitnoj JCI) pokrece se prekrsajna prijava.
                          2. Carinjenje se ne mora vrsiti u mestu prebivalista.
                          3. Carinska stopa na automobile (sa dokazom o poreklu) proizvedene u EU je 2,5 % + 18 % PDV.
                          4. ''Slepci'' koriste kataloske knjige, carinski Host, internet i ostale parametre u odredjivanju vrednosti.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Originally posted by WEST 014 View Post
                            ''Slepci'' koriste kataloske knjige, carinski Host, internet i ostale parametre u odredjivanju vrednosti.
                            Ali, polaze od vrednosti, iskazane u računu, ili ugovoru, ako su papiri "čisti".

Na primer, vrednost mog megana 1.9 dci, starog dve godine u vreme uvoza, sa garantovanih 132 Kkm, po računu 4.500 evra prihvaćena je i na nju carinjen.

Comment

• DraxNS
                              CBC Senator XXL
                              • 24.10.2006
                              • 520
                              • Bačka Palanka
                              • Peugeot 307 SW

OK, 2 nova pitanja

-1. Da li Francuzi imaju "col" iliti privremene tablice kao npr Nemci?
                              -2. U čemu je fora (osim ako nije "fora") sa dostavom automobila na kućnu adresu?

Obrazloženje za pod 1. Osnovna logika, odjavim auto tamo, uzmem privremene, dovezem auto ovde, carina, porez, registracija. Ili je bolje da samo uzmem punomoć (ako imaju tu kategoriju), vozim sa važećim tablicama, dovezem, carina, porez, registracija.
                              U kojoj od ove dve podopcije mogu da vratim porez? (ako ga je moguće vratiti)

Obrazloženje za pod 2. Dobio sam već 2 povratne email poruke, sa potvrđenom cenom automobila, u drugoj čak i dodatne slike... i oboje mi nude dostavu automobila na kućnu adresu. E sad... nije Mile veverica pa da ne zna za jadac... i to mi u startu smrdi na skuplja tepsja nego pita (skuplja "dostava" nego auto)... Posebno što se loptica prebacuje na špeditera.... ali eto hajde čisto da podelim to sa svima, možda ima neko informisaniji, pa da ne lutam bez veze.

Nije problem sa takvima se natezati mail-om (iškolovale me gomile "Nigerijaca" ) ali da ne trošim tastaturu za džaba

Comment

Working...
                              X