Ne bih da diskutujem sta je isplativije, a na kraju ipak bolje (jer ne meri se i nije sve samo u novcu) jer ni sam ne znam da li razmisljam dovoljno objektivno i racionalno. Prenecu samo svoje iskustvo sa polovnim autom koga vozim evo vec 5god. U pitanju je Laguna II dci. Pre 5god. placena je 6500eur. Za sve ovo vreme radjen je jedan veliki servis i sest malih. Kupljen set zimskih i set letnjih guma, novih naravno. Zamenjeni prednji i zadnji diskovi sa plocicama, dva nosaca motora, remontovan alternator, remontovana turbina, zamenjeni zadnji amortizeri, 2x desna spona, senzor polozaja radilice, 2x popravljan mehanizam za spustanje prozora. To je otprilike to, a nisam napisao sve one sitne troskove koje sam takodje u medjuvremenu imao, a to je npr. prskalica za pranje farova ili senzor za pritisak u pneumaticima ili neko crevo, ciscenje protokomera i egr ventila itd. Takodje, imao sam i jedno cukanje gde nisam bio kriv ali opet i to je kostalo, vremena i zivaca, a kako sam zeleo da sve bude novo i uradjeno kao da je iz fabrike kostalo me je vise nego sto sam naplatio od osiguranja. Otprilike do sada sam za redovno odrzavanje dao sigurno preko 2000e, a mogu se svrstati u kategoriju onih koji ne voze mnogo i samim tim ne prelaze veliku km. Na kraju opet imam auto koji i pored toga sto je utegnut i na kome sve radi moze u bilo kom trenutku da stane i da popravka bude dobro ulaganje. Pitanje je samo dokle tako i gde je granica. O padu vrednosti da ne pricam, to je vecini vas dobro poznato. Fabricki nov auto bar u prvih par godina exploatacije ne bi trebalo da ima nekih vecih problema, tu je i garancija itd. Ali zato za neku prosecnu sumu o kojoj se ovde prica , a to je oko 10-tak hiljada evropljana ne moze se dobiti nesto vise od onog sto se naziva prevoznim sredstvom.
Comment