NEW vs. OLD

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Originally posted by JNC View Post
    Vec vidim razvoj teme, svi koji kupuju novo su budale, a ostali koji kupe polovno su ih zeznuli.

Ja moram često ljudima da odgovorim šta je isplativo pošto me to pitaju. Odgovor ej uvek isti, surova ekonomija (pita šta je isplativo)nema volim nevolim nego, voziću auto toliko meseci,, godina, prećiću toliko kilometara, kilometar košta onako onoliko a ovako ovoliko i tu je kraj dileme. Digitron u ruku i lako se odlučiš.

Cilj teme je da uradi takvu analizu. To je objektivno, košta toliko para na ovaj način i toliko para na onaj način.

Subjektivno je recimo da ja ne bih nikad kupio Renoa a na forumu najveća tema je u 4 toma ili epa je o Renou i to jedan model. Neko voli kad udje u auto i oseti onaj miris novog a neko voli ali nemože
    Ja volim da idem na pecanje a kad bih poveo Chubbsa on bi stalno bućkao iz inata jer nevoli. Ja bih recimo poneo čegrtaljku u lov i čegrtao an čeki ali bih pazio da me ne upucaju

To ovde nije tema.
    ****** nema, ima ekonomija ili volim. Ovde sad trenutno preferiramo ekonomiju. Svako naravno može reći argument za i protiv.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• JNC
      CBC Senator XXL
      • 19.12.2006
      • 1332
      • Beograd

Jeste tako, ali ono sto ne moze da se izracuna je to da nekome kome auto npr. ujutro nece da upali, kaze pa dobro, odo na bus, resice se, a nekome je to ogroman gubitak zbog vremena koji ce da izgubi za tu zezanciju.

U svakom slucaju, kako izracunati koji su troskovi kod polovnog auta, kad i ovde ima ljudi koje voze tu lagunu od 200 strana problema, i super zadovoljni nikad im se nista nije desilo, a opet kod novog je to mnogo realnije ocekivanje da nema problema. I sta uzeti od polovnog za razmatranje, uvek ce da bude neki malo bolji, koji ima manje problema pa je isplativiji, a mozda i nije.

Popravka novog i polovnog kad nesto crkne kosta isto, samo sto su ovde ljudi u fazonu ako je novo onda je skupo posto ide original deo i kod derikoza ovlascenih, a ako je polovno to odmah znaci stavi turski zamenski krs kod pere iza coska pa je jeftinije.

Eno chubs uzeo bembaru,sam sredio i izaslo ga 500e, a da je otisao u servis krsteni, posto nije svako majstor, izaslo bi bar duplo toliko.

Nije uvek isplativije nesto sto izgleda jeftinije u startu, nije cena kostanja popravke i kupovine vozila jedina vrednost, ima tu i za sta se koristi i jos pomalo kojecega.
      I ja vrlo cesto savetujem ljude sta je isplativije i ekonomicnije za njih i uglavnom to nikad nije da se uzme polovno vec korisceno ( ne bavim se kolima da ne bude zabune).

A mozda i ja ne kapiram ovu temu kako treba.
      Last edited by JNC; 16.01.2013, 22:58.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Jeste tako, ali ono sto ne moze da se izracuna je to da nekome kome auto npr. ujutro nece da upali, kaze pa dobro, odo na bus, resice se, a nekome je to ogroman gubitak zbog vremena koji ce da izgubi za tu zezanciju.
        Nemoj sad ti da budeš cepaničar... Ispravan auto je ispravan auto, kad bi nov auto bio nepogrešiv auto ne bi postojala garancija.

Ima 56 godina, nekolik destina automobila koje sam vozio duže od 6 meseci a mali milion manje, umeo sam da odem na posoa Fićom a vratim se Fordom.

Ostao sam nekoliko puta da nije hteo upaliti ili šta znam... Uzorak na količinu auta i predjeni put, minoran. Padaju i avioni za koje se mnogo više neko brine.
        Nećemo o tome, to spada pod što bi rekli na sudu "prejudicira stvar, kalkuliše, prigovor"

https.autogas.rs

Comment

• Bingodalton
          CBC Senator XXL
          • 12.11.2012
          • 316
          • Novi Sad
          • GP 1.9 JTDM Sporting

Zato je prvi predlog i bio da se ne poredimo nove i 10 godina stare automobile. Naravno da stopa pouzdanosti opada, uzivanje u voznji takodje, utegnutost vozila.

Ti eto imas iskustva, ovo je 7. godina da vozis isti auto, da li si imao isto poverenja u svoj automobil i kad je bio 3 godine star i kad je bio nov? Koliku razliku, zadovoljstvo u voznji, ugodjaj u voznji nakon 3 godine u odnosu kad je bio nov?

Da li bi ti kao kupac kupio tvoju Mazdu 3 nakon 3 godine tvoje eksploatacije i sta mislis, da li bi bio zadovoljan kako si ocuvao svoje vozilo? Da li bi bio srecan sto ga zapravo nisi platio 19.800 eur, vec si ga kupio za 10.000 eur (naravno 3 god starog)? Da li bi se plasio sta ce ujutro da se desi kad trebas da ides na put?

Nakon 7 godina koriscenja, sigurno je prica malo drugacija, mada si ti sada subjektivan prema svom vozilu, znas sta je radjeno, i na neki nacin si stekao poverenje u njega. Ali da se razumemo, i ja imam Stila 7 godina, tad je bio 3 god star kad smo ga uzeli, ima preko 375.000km i mogu u svako doba dana i noci da krenem recimo za Grcku, sipaj gorivo i vozi. Nije nov, daleko bilo, ali nakon 7 godina koriscenja znam ga, znam sta je menjano, sta moze da rikne, sta je istroseno...tako da sam malo i subjektivan.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Originally posted by Bingodalton View Post

Iz nekog razloga nece ako stavim pod GS tagove, tad bi pretpostavljam tabelu trebao da prikaze bas ovde u prozoru.
            Treba da se stavi od = pa do kraja. probao sam sad neke druge svi rade, možda ovaj ne radi zašto što je za sve dostupan za promenu. Probaj ti kao vlasnik da staviš ostatak linka iza = ....

https.autogas.rs

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

https.autogas.rs

Comment

• Bingodalton
                CBC Senator XXL
                • 12.11.2012
                • 316
                • Novi Sad
                • GP 1.9 JTDM Sporting

Nece nikako, svejedno je da li ja kao vlasnik ili bilo ko drugi kaci link.

Kako si ti u prethodnom postu okacio? Ne osvezava, trebao bi to da radi, a kako vidim ne radi jer sam pravio neke izmene.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Nisi ga obajvio "publikovao" ili (i) šerovao) nešto do ta dva ili oba..

Nije bitno, može svako da popravi ili napravi svoj pa okači... Bitno je šta piše i šta se računa...

Ovde ne može da ga osvežava sam po sebi svakako...

https.autogas.rs

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Da je standard kao sto nije,nema dileme.Nov auto i ende.Svaki ce bez vecih kvarova da izgura 100hkm.Ako nov kosta 10k eura i vozis ga 100hkm ili 5god bez vecih troskova (ne racunam redovan servis jer se to radi i na polovnjacima) ili da vanredno za to vreme ulozis 2000e,auto te izasao 12k eura i prodas ga za 4000e,izgubio si 8000e.
                    Kupis polovan za 5000e koji nema ni kasko ni garanciju i krece ulaganje (iz iskustva).Turbina,pumpa,dizne,zamajac,trte mrte,2000e! To ti je 7000e u startu.Za 5 godina da predjes 100hkm,bice jos bar 2000e ulaganja i auto te izadje 9k eura.Posto je star preko 10god,za njega ces dobiti 2000e i izgubio si 7000 eura!
                    A gde je nerviranje i glavobolja oko polovnjaka?
                    Nikada nisam kupio nov auto jer nemam para za to ali zato su mi polovnjaci koji su bili u "odlicnom stanju" pojeli gomilu para i živaca.
                    Pre 3 godine kupio sam nov Peugeot skuter za 1000e i presao blizu 20hkm bez ikakvih vanrednih ulaganja.Sada mogu i da ga bacim i nisam nista izgubio.Da sam kupio polovan za 400e,do sada bi me kostao preko 1000e i stalno bi mu nesto falilo.
                    Mnogo je lep osecaj kada kupis novo vozilo i ne razmisljas nista,samo vozis i servisiras.
                    Dobro,nije sve to bas tako ali je priblizno.
                    Znaci,samo nov pa makar to bio i Mercedes

Comment

• Bingodalton
                      CBC Senator XXL
                      • 12.11.2012
                      • 316
                      • Novi Sad
                      • GP 1.9 JTDM Sporting

Uradio sam sto treba, share-publish, stalno menjaju funkcije, ali bi recimo trebao da osvezava.

Ono sto si ti Doro okacio u svom postu, prilikom otvaranja 3. strane teme prikaze mi da Google update-uje svakih 5 minuta.
                      Ako si stavio link, cak i da ne osvezava dok je strana otvorena, osvezice kad se strana opet ucita, to sam mislio.

Procackacu jos malo.

Jel ima jos neki predlog za automobil?
                      Ja sam cene servisa stavio grubo, tako da bi to trebalo preciznije.

Ako je neko imao iskustva sa Fabiom za 5-7 godina koriscenja, neka javi koliko je otprilike potrosio na vanredno odrzavanje. Recimo ramena, sileni, alternator, pumpa za ovo ili ono,...znaci ono sto se zaista pokvari, a ne steta nastala nepaznjom.

Zamolio bih i clanove koji jesu kupili vozilo kao novo, da recimo napisu neki faktor zadovoljstva voznje vozila nakon 1, 2, ...7 godina. Ako je faktor zadovoljstva voznje novog 100, koliki je faktor zadovoljstva voznje istog tog vozila nakon odredjenog broja godina. Jer istina je da cifre pokazuju da je bolje kupiti automobil star 1, 2, 3 godine, ali ne treba da zanemarimo bas taj faktor koji se dobija kupovinom novog vozila. Pa bi taj faktor recimo prikazali kroz procente od vrednosti vozila u tom trenutku.

Kasko moze da se doda, on je recimo u rangu 4-5% vrednosti vozila svake godine, iako on nije obavezan pa ga nisam u prvoj racunici ni pisao.

Sta god pozelite, mozete dodati u tabelu. Ne znam kako da zakljucam neke celije jer sam vec stavio neke komplikovane formulice pa je najbolje da se menjaju samo one vrednosti koje su CRVENE.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Uradio sam sto treba, share-publish, stalno menjaju funkcije, ali bi recimo trebao da osvezava.

Ono sto si ti Doro okacio u svom postu, prilikom otvaranja 3. strane teme prikaze mi da Google update-uje svakih 5 minuta.
                        Ako si stavio link, cak i da ne osvezava dok je strana otvorena, osvezice kad se strana opet ucita, to sam mislio.
                        Nemam pojma, skinuo sam ono tvoje kao exel fajl, importova o kao moj fajl na gogletu, podelio sa svima i publikovao, stavio link od znaka = pa do kraja i to je to...

https.autogas.rs

Comment

• Bingodalton
                          CBC Senator XXL
                          • 12.11.2012
                          • 316
                          • Novi Sad
                          • GP 1.9 JTDM Sporting

Publish se zaturio.

Evo ga sada, uz mali dodatak analize. Cekam predloge, cene, sugestije da se izmeni sta treba da se izmeni.

Comment

• Gaga
                            CBC Veteran
                            • 27.11.2010
                            • 124
                            • Novi Beograd

Ова тема на неки начин већ постоји: http://www.cbc.rs/showthread.php/194...ovan+5000+evra

Comment

• [darkside]
                              CBC Veteran
                              • 19.03.2009
                              • 107
                              • Beograd

Ok, sa ovim tabelama je stvar mnogo jasnija. Dakle, ako je suditi po statistikama, "zlatna sredina" za kupovinu auta je da bude recimo 4 godine star, sa predjenih 80,000km, kupljen nov u Srbiji sa dokumentovanim servisima u ovlašćenom servisu te marke. Do tada je izgubio dosta od svoje početne vrednosti, a još uvek je u godinama kad se može pronaći dobar i očuvan primerak. To i ne zvuči tako nemoguće
                              od kad sam se vratio u domovinu shvatio sam da je nostalgija mnogo bolje rešenje.....

Comment

• Bingodalton
                                CBC Senator XXL
                                • 12.11.2012
                                • 316
                                • Novi Sad
                                • GP 1.9 JTDM Sporting

Mozda nije nemoguce, ali je zato malo moguce.

I inace i na forumu sam stekao misljenje da nekim ljudima prekipi polovan automobil, nekako skupe para i kupe nov da nemaju muke. Vecina takvih ljudi zapravo prelazi 10.000-15.000km godisnje, sto je zaista malo i kupiti takav auto nakon 4 godine je premija. Ali! Uvek postoji ono ali. Taj koji je na jedvite jade skupio da kupi nov jer je popizdeo od polovnjaka, nece opet skupljati pare da kupi nov, sto znaci da se nece tek tako odreci svog automobila.

Sa druge strane, ima onih koji hoce, ali ti imaju vise para i oni godinje prelaze 30.000-50.000km i oni ce nakon 3-4 godine prodavati svoj i kupovati drugi, nov.

Stoga kazem nije nemoguce, ali je malo moguce.

Comment

Working...
                                X