@dranix
Mislim da bi trebao da poshtujesh druge firme kao shto poshtujesh SAAB. Porsche 944 je jedan od najboljih porsche-ovih modela sredinom 80-tih i pochetkom 90-tih godina. 924 je model napravljen za ljude sa plitjim dzepom
Poresche 924/944 je jedan od glavnih razloga zasto je Porsche krajem 80-tih upao u krizu iz koje se jedva izvukao i za malo u toj krizi nije bio preuzet od strane Mercedesa ili Toyote. Istorijska cinjenica....
Ne znaju Brick. Mladi su oni za to. Ne secam se kad sam zadnji put video na ulici 944 ili 924. Ne znam stvarno gde to 944 ima tu cenu i gde ga jos ima kad ga prakticno niko ne vozi. Mozda na otpadima ili u ko zna kojim supama. Jos kako cenim Porsche kao firmu ali imaju i oni promasaje kao i svi ostali. Sto se tice 928 ne cenim njegov motor nego ono ostalo mnogo vise. Ti Murdara trebas da znas sta je to "ostalo" kad se toliko razumes u brand koji inace i vozis. Nisam se salio kad sam rekao Saab motor u 928 i nije zbog toga sto toliko cenim Saab. Jednostavno ne razumes poentu i ne znas sta je to saabov motor ili neces da znas. Ne kazem da je to jedino sto bi bilo zanimljivo ugraditi ali za Saab sam siguran da bi mu dobro legao. Samo polako. Kad budes poceo da odrzavas auto videces o cemu pricam i izaci ce ti voznja Porsche-a brzo na nos a vozices vecito samo krsh sa slavnom znackom. Zelim ti samo da imas prilike da provozas nekada nekog "pravog" Porsche-a u dobrom stanju (ako vec nisi) pa bi ti odmah bile jasne razlike. Nazalost u SCG se ne moze lako naci 928 a da je jos i prihvatljivo ocuvan i jevtin a ne moze ni ovde jer ga oni koji ga imaju cuvaju kao muzejski eksponat a njima ne manjka ni mesta u garazi ni para da bi ga dali "dzabe". Ja te samo ne razumem sto si protiv Saabovih (ili bilo cijih drugih) 400+ konja pod haubom Porsche-a. Samo ili mnogo bogat ili mnogo lud covek placa takse za odavno zastareli 5 litarski motor koji se originalno nalazi u 928. Ja stare legendarne modele ne vidim nikako danas kao vozila za svakodnevnu voznju nego kao teren za zezanje u tehnickom smislu kad nekog vec hoce da prlja ruke sa tim. Svaka ozbiljnija restauracija i slicne finte se ne isplate zbog skupih delova da bi se na kraju dobilo, (to ces nam ti reci Murdara sta) kad sredis svoj auto. Nije ni zlato sve sto sja.
Samo bih par stvari dodao...
Porsche 944 turbo je imao 220ks, a 944 turbo S 250ks. U pravu ste obojica!
Porsche je upao u veliku krizu prodaje pre svega zato sto mu je presusila prodaja u Americi kada je dolar poceo drasticno da pada.,,a i zbog slabijeg imidza koji su imali 924/944, kao i skupog i rasipnog 928 koji nikada nije smatran "lepim" autom, pa se zbog toga i nije dobro prodavao.
Porsche 944 i kasnije 968 nisu uspeli da se odvoje od "jeftinog" imidza koji je u osnovi imao 924. Ja licno gotivim 944 turbo jer je imao malu turbo rupu, tj, bio je vrlo kultivisan u vreme kada to nije bilo tipicno za turbo masine. Nazalost kvalitet izrade nije bio na nivou koji se ocekuje od Porsche-a i zato ih nema sada puno na ulicama.
Niko ne bi kupovao veliki GT auto kada bi imao 4 cilindricni motor pod haubom, to je zakon trzista...pa makar imao i Saabov motor. Uostalom, Saab se dosta dugo odupirao da stavi 6 cilindrasa, ali su na kraju popustili jer je tako trziste nalagalo.
Ja sam mislio skroz na nesto drugo. 928 recimo ima zanimljivo vesanje i odnos napred nazad 50%. Saabov motor je jako jevtin a samo je 2 litra ili max. 2,3 pa su takse relativno male. Osim toga je to dosta dobra gvozdjurija koja ima potencijal. Daleko od toga da to treba da bude neki vrhunski hibrid vec za, sto kaze Murdara, "plitji" dzep. Retko ko ga voli ali je meni 928 bas lep auto. Slazem se u potpunosti i sa onima koji kazu da je samo 911 "pravi Porsche". To je isto kao kad neko danas kupi ovu novu bubu zato sto je buba bila "dobar" auto. Sedis kao da si u tenku. Neka fala, to nije za mene jer jos nisam postao Spartanac, a ko voli nek izvoli...
Evo, ovo je bas godisnjica pogibije James Dean-a pa samo da se podsetimo da je mnogo vode proslo za ovih 50 godina da bi bilo pametno "ceniti" nesto sto je davna istorija. Nije auto staro vino i rakija. Bilo je zaista super automobila od kojih bi neki i danas trebali da uce ali je ipak to sve samo istorija a da ima neke drazi, ima, itekako. Jedino sto je stoperica neumoljiva.
Sve gore navedene pohvale su isle na racun Turbo modela a ne prica generalno za sve 944. Da to kazu neki koji su bili mali, a sada se voze bas u tom Porscheu koji je oko 15 god. star i nema tragova zamora i vidljivih mana i to sve po toj ceni na trzistu sa kojom se frljamo.
To sto ti pricas za Saabov motor je ne moguca misija.
To ovde na forumu mogu da urade ljudi nabrojani na prste jedne ruke i to one u kojoj je bomba explodirala u ruci.
Dok za tu varijantu preko ne treba diskutovati.
Pricas o ustedi. Zastani malo i procitaj o kakvom projektu pricas
U ostalom to je van pameti, ne mislim konkretno za Saabov motor nego generalno u opste vaditi porseov motor i ubacivati drugi.
Pogotovu za taj velikolitrazni motor koji vazi za jedan od najizdrzljivijih motora i ne retko prelazi 500.000 km
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Stavi na papir koliko kosta da predjes tih 500k sa tim autom a da ti neko pokloni takav auto NOV. Ja sam samo glasno razmisljao u vezi zamene motora i naravno da to ne moze da izvede bilo ko. Iskreno ja ne bi uzeo jedan auto kao sto je Porsche ( i jos 15 godina star) ni za dzabe ako bi morao da ga drzim na budzetu. Porsche je poznat kao rupa bez dna. Dobar je prvih 50k a posle dolaze troskovi. Davne 1986. je zamena plocica na 928 kostala u Cirihu 825 SFr (bio sam prisutan kad je moj drugar uzimao auto iz garaze i placao) . To je neko moje misljenje a kao sto vidim ima ovde i takvih koji sebi mogu da priuste luksuz da voze stari i skup auto. Drago mi je da ima takvih. Mozda tamo nije tako ali je ovde to ravno katastrofi osim ako nismo zagrebali srecku. Ja sam mislio da sve kosta recimo realnih 5000 eura a ko moze treba da ode i kupi glanc novo i to na kredit
Pa odlicna cena da ga stavis u sobu ako onaj papan onaj Ferrari. Jedino tako leba ne trazi. Oces da kazes da sam ja dao mnogo za Saab-a zajedno sa gasom? 800 evrica nego nije za sobu. Krshina bre.
Uffff bre citam ovo i da recimo nisam vozio auto ili da bas nemam pojma pomislio bi da je auto sranje!
944 vozim par dana(murdarin) i odusevljen sam autom!Znaci prvo kako lezi,drugo sam izgled auta,trece sportski udoban!MA ono meni je extra!
Stajes na pumpu ljudi gledaju,pitaju jel moze unutra da se vidi!MA stvarno nemam reci!
Murda je kolko znam vec uzimao neke delove i raspitivao se za neke i uopste nije frka sa cenom tolika.
Sto sranje? Mozda losiji za jednog Porsche-a ali daleko od toga da je sranje.
Verujem ti da si odusevljen. Napravio si veliku razliku odjednom. Nadam se da Murdara nece proci lose sto se cene delova tice i da ce to cudo da traje. Ja se ne bi grejao mnogo za to ali vi ste mladi pa se zezajte. Nece da skodi ukoliko vozite kako se vozi jer je SVAKI Porsche opako opasan auto. Zezanje samo danju i po suvom inace ziv nisam za vas. Ako pocne balet nema povratka. Nego Kani, kako ces sad da vozis "obicne" automobile? Salim se ja malo. Bice ti svaki put tako kad sednes u nesto bolje dok ne oguglas. Porsche nikoga ne treba da iznenadi. Mi se svi NADAMO ali postoje modeli koji razocaraju. Verovatno zato sto se PREVISE nadamo. Svakako je nasa greska.
@dranix
Vidim da si stariji i iskusniji, pa tju biti jako uchtiv. Iskreno poshtujem sve proizvodjache automobila. Ali formulisatju sve ovako... Kao shto velike narodne mase kazhu 911 je pravi porshce... Zashto ? Zato shto mu je motor sa zadnje strane,bolje je izbalansiran, jachi je i lakshi, a vetjina nije ni chula za starije modele. Delovi me ne izlaze mnogo, drugo nije ih teshko nabaviti, tretje auto za 3000 eura ??? Reci mi shta imam na ponudi, jako, da nije izlomljeno, igruvano... Uzeo sam auto sa celim podom, trapovima u extra stanju, pocinkovan lim NIGDE TRUO NIJE, za 100 eura sam sredio komplet enterijer (rachunam i SONY CD shto je smeshno), i ulozhio sam josh 300 u novo ulje, filter, kablove za razvodnu kapu, centriranje trapa, gume, prepakivanje i punjenje prednjih amortizera. Iskreno ja na autu vishe nemam shta da pipnem... A taj auto u junu puni 22 GODINE! Nadji mi SAAB-a, VW-a ili shta god 10 godina starog, jakog, ochuvanog, za 3000 eura... i da mi garantujesh da se netje raspasti na prvoj krivini i da motor nije izuven od zhivota...Mislim da netjesh motji. Porsche je kod nas podcenjen! 944 modeli u shvabiji idu od 3000-14000eura pa ti vidi. A shvabi reci da 944 ili 924 nije porsche, pa da vidim koji bi njegov komentar bio... Iskreno ja sam sredio svoj 944 ostali su mi poduhvati nove instalacije i farbanje.
@Izvinjavam se shto sam suvishe otishao u off
Shto se tiche konkretno ovog 944 Turba, prvo extra je povoljan shto je naravno extra sumnjivo, a drugo mani se tjorava posla da vadish turbinu, stavljash plin... Bolje onda kupi peglicu i vozi 4l troshi.
Odlicno Murdara. Oteraj ga u Nemacku da dobijes za njega to sto pises. Nisi nam rekao koliko je presao za 22 godine a jos bolje od kada je ugradjen gas. Ja ne znam cene tamo ali ovde odlicno znam i kako izgledaju automobili za te pare. Nemoj da te cudi i da mislis da je dobar auto bilo gde podcenjen vec je odrzavanje skupo ili ima nesto o cemu se cuti. Voleo bi da je istina to sto ti kazes da ne treba nista vise da se radi na tom autu. Mozda si stvarno imao srece ne mogu to napamet da kazem. Kad dodje prolece pregledaj ga bolje. Sto da ne na LPG? Pa i ti se vozis na gas pa sta ti fali. Nema veze da li je neki motor turbo ili ne sa gasom. Ima veze to sto je za stari auto previse dati preko 1000 evrica za sekvencijalni gasni sistem jer niko zivi ne zna koliko ce takav auto trajati. Ne kazem da je u skladu Porsche sa gasom pre svega zbog povecanja tezine a ne zato sto je gas manje potentan od benzina. Ipak, predhodni vlasnik tvog auta je ugradio gas a ti skini to i baci pa se vozi u laksem autu samo na los benzin u SCG, to je sigurno bolje. Kad te malo prodje videces da nije bas sve tako kako bi ti ili ja voleli da bude nego znatno drugacije. Narocito cu te videti kad budes prodavao auto koliko ces dobiti za njega. Razmisli malo koliko je samo taj auto vozen kad ga je neko konvertovao na gas koji ne kosta nista. Nemoj da si naivan. Ne bi da ti kvarim dozivljaj ali cena nije bas tako mala koliko se tebi trenutno cini. Ne daj boze da ti iskoci taj nevidljivi zec. Sigurno da znam da za sitnu lovu nema da se kupi nista a ti si nasao nesto dobro i to ekskluzivni auto pa jos i na gas. Stvarno mi se sve vise i vise cini da si sreckovic. Kao sto sam pre napisao, pazite kako vozite i uzivajte dok ide. Uzivancija nema cenu. Ja sam malo mator pa razmisljam malo drugacije, ne zameri mi. Svako ce kad malo "ostari"
Sto se tice kometara da Peglica trosi 4 litra javi se kad ti izgoris najmanje 5 tona gasa ili benzina u svom autu pa onda kazi kako je to jevtino. Gorivo nikad nije bilo jevtino kad se zezas a Porsche je upravo vozilo za to.
Slazem se sa drainx-om potpuno, narocito zbog toga sto sam pre neku godinu i sam trazio sportski auto po Srbiji i vrlo dobro znam u kakvom stanju moze da bude. Iz prostog razloga sto su svi dovezeni sa Zapada pre 7-8 godina, kada su se zapadnjaci oslobodili otpada, i od tad nisu videli ni S od servisa....ili su krpljeni kod nekog Mileta u dvoristu. To su sve fakti, izuzetaka mozda i ima, ali se oni cuvaju, ne prodaju se....
E, sad...i ja sam bio u istoj situaciji, kupio sam stariji sportski auto, koji je na prvi pogled bio do ja*a, ali cim su pocele da crkavaju stvari, prodao sam ga....a nije proslo ni 3 meseca. Da ne pricam kolko sam ga dugo prodavao...
Svabija kazes.....ja zivim u delu gde ima najvise Porsche-a, zbog blizine fabrike - i jos nisam video ni 924 ni 944, za skoro 3 godine. Logicno - ili su kolekcionarski primerci, ili su otisli u istocnu evropu. Pazi....ovde te redovni servis u Porsche servisu kosta boga oca, tako da nije bas povoljno servisirati 20 godina star auto, jer troskovi servisa mogu da prevazidju vrednost vozila Ako se tome dodaju troskovi osiguranja i takse, jasno je zasto su ili u rukama pasioniranih ljubitelja, ili vec davno na istoku...
BTW. Ako pitas nekog ko radi u Porsche za 924/944, prva asocijacija ce da mu bude kriza 80-tih godina...tako da ne verujem da ce da dobijes pozitivno misljenje o tim modelima.....
BTW. nemam nista protiv 944, svidja mi se...ali jednostavno ne nosi obelezja jednog Porsche-a
Zasto ljudi vole 911 ? Pa zato sto vec 45 godina vazi za benchmark u svojoj klasi....
Comment