Taho spijun

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kuzmar
    Moderator
    • 18.12.2009
    • 783
    • Lazarevac
    • Pezo 207 1.6 HDI

Taho spijun

Mozda ce nekog interesovati a mozda neko moze i nesto vise da kaze o ovom uredjaju.

Odzvonilo štelovanju kilometraže

P. ŽIVKOVIĆ | 17. decembar 2015. 19:31 | Komentara: 29
    U našu zemlju stigao uređaj - "taho špijun", koji precizno određuje koliko su prešli automobili. Ultrazvuk i softver utvrđuju stvarno stanje vozila. Dijagnoza košta 6.000 dinara

ČUVENA rečenica preprodavaca polovnih automobila "auto je prešao samo toliko jer ga je vozila jedna baka u Nemačkoj, i to samo do pijace" postaće uskoro prošlost jer je odskoro i u Srbiji moguće, sa visokim stepenom verovatnoće, utvrditi stvarnu kilometražu polovnjaka!

- Uređaj "taho špijun" je patentiran pre 15 godina u SAD, a već deset godina se koristi i u Evropi. Tačnije, na najvećem automobilskom tržištu u Nemačkoj - kaže, za "Novosti", Petar Janjušević koji je ovlašćen za upotrebu ovog uređaja u Srbiji i zemljama regiona.
    Radi se o visokosofisticiranoj tehnologiji koja koristi ultrazvuk i specijani softver na osnovu koga ispitivač može da ustanovi ne samo koliko je automobil stvarno prešao kilometara već i u kakvom su stanju pojedini delovi, da li su menjani, da li se radi o prvoj ugradnji i slično, pa čak i da otkrije da li šoferšajbna ima neku falinku!
    - Jednostavno, priključi se uređaj koji ispituje sve. Od brojeva šasije, motora, delova, stanja u kom se nalaze pojedini delovi motora, menjača, procenjuje "klokovanje" motora, a onda sve te podatke operater ukuca u program koji je priključen na veliku bazu podataka u Nemačkoj, za sve zemlje EU, i vrlo jednostavno se postavi "dijagnoza" - objašnjava Janjušević.
    Odstupanja od stvarne kilometraže su plus-minus deset odsto pa tako više niko neće moći da vam proda automobil koji je prevalio pola miliona i više kilometara sa "original kilometražom od 50.000, koliko je prešla pomenuta baka".
    - Zabluda je da u Nemačkoj niko ne vara i ne šteluje kilometar-satove. I tamo je to masovna pojava. Po nekim podacima svaki treći polovnjak je sa vraćenom kilometražom. Otkriveni su slučajevi kada je automobil koji je prešao 900.000 kilometara preštelovan da mu kilometar-sat pokazuje 75.000.
    Trenutno, firma Petra Janjuševića radi u Novom Sadu ali dolazi po pozivu i u druge gradove Srbije. Uskoro će početi obuka za operatere širom naše zemlje pa će, vrlo lako, moći da se proveri da li su podaci koje prodavac nudi o vozilu tačni.
    - Cena je 6.000 dinara, i to je, priznaćete, minimalan trošak za nekoga ko kupuje polovni auto, da sazna da li pazari ili ne mačku u džaku - tvrdi Janjušević.

SERVISERI ĆE SLATI PODATKE

OD 2017. godine svi proizvođači automobila u Evropi će morati da šalju sve podatke o svakom proizvedenom vozilu u centralnu bazu podataka.
    Tu obavezu imaće i svi serviseri pa će vrlo lako moći da se utvrdi, u svakom trenutku u kakvom je stanju automobil, koliko je prešao kilometara, koji su mu delovi i kad menjani, da li je udaran, farban, dorađivan...

www.paluba.info
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Sprava kao sprava može da radi ako se neko potrudio da snimi sve zvukove. Zanimljivo je da nema na brzaka nigde cena kupovine sprave da se vidi, daklem sekta...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

neko je skontao kako da uzme 50 eura za nesto sto ne mozes da dokazes da li je istina ili ne.
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Pa to Ima centri po evropskim državama za merenje i cenovnik usluga ali nema nigde da se kupi... Verujem da se plaća članarina

https.autogas.rs

Comment

• ragazzoni
          CBC Senator XXL
          • 24.02.2009
          • 774
          • Obrenovac i okolina
          • Opel Omega 2.0i-16v

Ko carevo novo odelo!
          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• comi 1342
            Moderator
            • 28.09.2005
            • 1126
            • NS
            • Giulietta ,PUG 106,

Taman da uredaj i radi to sto tvrde, nista ne bi promenio u Srbiji. Cene polovnih automobila u Srbiji su realne, samo kupci umisljaju da za te pare auto mora da bude bolji,a jeftiniji nego u zemlji odakle su ga dovezli. Recimo prica iz neke jucerasnje teme, grande punto za 2600 a da je dobar... Ada sigurno razume o cemu pricam, ne znam da li sam dovoljno detaljisao...
            "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
            "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Nije dobar primer taj auto, on je jeftin i nov ali nema veze... Takodje nije istina da nemci varaju, iam toga ali malo.. ali zato varaju svi ostali sem nemaca u nemačkoj a ima ih, doneli "snalažljivost" od kuće, Turci, Poljaci, Srbi, Albanci i ostali...

https.autogas.rs

Comment

• Viper
                CBC Senator XXL
                • 25.11.2004
                • 700
                • Kać

Da nemci pošteni pa varali na testu izduvnih gasova na dizelima, manime Doro njihovog poštenja.
                I DONT NEED SEX
                goverment fucks me every day!

Comment

• ragazzoni
                  CBC Senator XXL
                  • 24.02.2009
                  • 774
                  • Obrenovac i okolina
                  • Opel Omega 2.0i-16v

Svi varaju, manje-više, na vagi poštenja sa jedne strane je lova, sa druge kazna, jezičak u očima po malo poštenog..........
                  ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                  Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

Working...
                  X