Caos, kada na autu nema VIN broj, kako saznati koje je godiste prema broju sasije? Mozda je negde vec bilo ali nisam pronasao... Sta se tu gleda, koja cifra? Help! Ili ako se ne gleda pomocu broja sasije, pomocu cega moze da se utvrdi?
Stakla, plastike, pepeljare,delovi sa utisnutim zigom,svetla ,stopovi
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Broj shasije, koji se sastoji od 17 cifara, jeste ono shto se u Evropi i svetu naziva VIN (Vehicle Identification Number). I ne oznachava samo broj shasije, nego mnogo vise, od mesta i godine proizvodje, oznake modela, tipa shasije pa sve do parametara vezano za (ne)postojanje ABS-a, automatskih pred-zatezacha pojaseva itd itd
Tako je bar kod BMW-a, verujem da isto vazhi i za sve druge.
Znachi, VIN broj = broj shasije ("po nashki" )
Na nekom site-u za identifikaciju VIN broja cesh dobiti otprilike kompletan izvestaj (za pojedine mora da se plati, potrudi se da nadjesh one koji tu uslugu rade "za dz"). Druga opcija je kontrola VIN-a kod ovlashcenog uvoznika/dilera dotichnog brenda u SCG.
Koji auto je u pitanju?
Ako imas neki manual za taj tip vozila,onda ti je sve jasno...
Cesto je deseta pozicija u VIN-u oznaka godine proizvodnje(na Fiatima i jos mnogim nije).Od 1980 idu slova abecede,tako da bi tvoj Nisan,recimo,trebao da ima na desetom mestu slovo M. Ne koriste se i,o i jos neka slova,neka me neko dopuni...
Od 2000 god treba da idu brojevi od 1 do 9,pa onda od 2010 opet slova(ali ko zna sta ce tada biti).
Ovo ne vazi za sva vozila.
Kod Forda je to 11-sta pozicija u VIN-u.
Tesko, jer sam i ja to gledao u Autodati pa na motoru i nisam nista nasao.. Nego, jel moze neko na osnovu ovih slika sto sam dao da provali kada je auto proizveden?
Comment