nekad je postojao Grand Spaulding Dodge, to je bio jedan diler koji je radio performace pripremu za Dodge modele i bio je u istom rangu kao i Yenko, Baldwin Motion, Royal Pontiac, Nickey Chevrolet ili Berger Chevrolet, sve su to bili dileri koji su svojim klijentima nudili i nesto vise. Sa druge strane Shelby je bio firma koja je pravila automobile bazirane na Mustangu i bio je stepen iznad svih njih. Danas mnogi likovi rade Dodge ali samo Viper, u evropi ga radi Startech ( koji pripada Brabus korporaciji ) a u americi Henessy ili Ligenfelter..
evo sad sam gledao top gear test novog mustanga... kazu da mu je zadnje vesanje kao iz kamenog doba ali su ga stavili na samu granicu izmedju cool car i super cool car zbog svega ostalog a najpre zbog cene
Kad za $25,000 (sto izadje oko 19,000 evra) nego drugi uspe da napravi sportsko auto sa zadnjom vucom, 300 hp motorom i gomile standardne opreme (sve power, cd player, klima, cruise kontrol, aluminiske felge), onda ce se mozda i moci reci nesto protiv Mustanga. Ali do tada, najbolji je auto za svoje pare.
Ameri sa svojim prostim resenjima sigurno poprilicno nerviraju druge firme jer im ruse koncepciju besomucne i cesto izvestacene trke za novim tehnickim resenjima koje imaju za cilj samo da sire potrosacki mentalitet. Gomila para se ulaze u takva resenja, marketinski timovi vas ubedjuju da ako od sada ne kupite kola koja nemaju xxxxx sistem niste cool, ugrozavate druge, ne vodite racuna o ekologiji i sta ti ja znam. I onda se pojavi auto sa ohv motorom, prostim vesanjem, puno snage za duplo manje para i odere vas na trkama ili u testovima. To ustvari pokazuje da su osnovne stvari najbitnije, a da je sve ostalo nadgradnja bez koje se moze. Narocito mi se svidja sto su mnogo jeftiniji od drugih i to isto razbija lihvarski prilaz trzistu i kupcima.
upravo tako, prica sa ogibljenjem je oduvek spocitavana amerima kao apsoultna mana njihovih automobila. u stvari, to nije bilo tacno. cak i da uzmete zadnju osovinu kao manu novog mustanga, njegovo bocno uzbrzanje je isto kao i kod nissana z 350 ( koji mu je konkurent ) a koji poseduje mcpherson. treba uzeti u obzir i to da je mustangovo zadnje vesanje neuporedivo teze raskantati na losim putevima ( kao sto su nasi ) kao i to da moze da izdrzi velika opterecenja pa cak i da vuce prikolicu ( !?! ). sa druge strane, jeftino je kako za produkciju tako i za odrzavanje sto ide u korist proizvodjacu i kupcu.
svi ovi automobili ubrzavaju oko ili ispod 4 sec, prebacuju 300 km/h bez frke i imaju vrhunski "roadholding",
Prebacivanje preko 300 bez problema...jesi gledao mozda test o americkim tuniranim automobiima ili si zabijen samo ovde u tvoj svet o americkim autima i ne interesuje te sta se "napolju" desava.Corvetta sa 1000hp (i recima - HILJADU) muku muci da dodje do 300..a corvetta sa 500hp..nesmem ni da mislim.Cak na testu (btw - "vasi" amerikanci) kazu da stock vette (505hp) ni posle 1 milje ne moze da dostigne 174mph (ili ti 280km\h).Alo..eeejjj 500 HP i to jos kao extra sposrtki auto. Pa predzadnja verzija Vipera sa 8L i 450hp je imao maximalnu brzinu 280hp.Katastrofa - cemu tolika snaga.TOTALNO neupotrebljiva, TOTALNO!Pa Opet calibra sa 200hp i 2L masinom ide 250km\h
A mozes li samo da mi objasnis sta znaci to - "roadholding"
Originally posted by starac vujadin
I onda se pojavi auto sa ohv motorom, prostim vesanjem, puno snage za duplo manje para i odere vas na trkama ili u testovima. To ustvari pokazuje da su osnovne stvari najbitnije, a da je sve ostalo nadgradnja bez koje se moze.
Jel...pa praksa ne kaze bas tako.Pokusacu da nadjem video kad Impreza da Viperu 10-15 secundi prednosti na jednoj stazi i posle samo 2-3 kruga ga prestigne...DA LI SHVATAS KOJA JE TO DOMINANTNOST.
A da pogledamo brojeve :
V10 vs I4
500hp vs 280hp
8.3L vs 2L
Na pravcu se moze videti razlika tih 200 (i kusur) konja..ali zato..prva krivina...i SVE pada u vodu.Hmm...da li su stvarno bezveze te tehnologije?I don't think so?Do u?
Evo ti npr kako Hemi Cuda moze da ide kroz krivine ....kad na nju potrosis skoro MILION dolara
nadam se da je sada svima jasno koliko su americki automobili dobri, kvalitetni, snazni, brzi a opet lepi, legendarni i zapanjujuce jeftini....
Uf uf uf...evo, sad si me ovim ubedio.Da nisam ovde...jos malo pa da ti poverujem.
-Kvalitetni - da...ovde u vasem delu foruma
-Snazni - jesi li vozio neki americki auto pa pricas?Mozes li da zamislis masinu kojoj stisnes gas, ona urla kao looda, cimne onako iznenada..i onda nastavi da ubrzava kao baba (naspram hp koji ima).Sto kaze ovaj drug sto je imao Mustanga - "dere se i trosi gorivo a nista ne ide"
-Brzi - pogledaj text iznad
-LEPI - e ovo ti je najjace od svega.Znaci BEZLICNIJI odblik jos nisam video.Samo kad ih pogledam dodje mi da se roknem odmah.kako neko rece...ima izuzetaka (recimo, i viper i vette mi se jako svidjaju)
-Legendarni - neznam kako.Ako mislis po nekoj (kakvoj-takvoj) tradiciji...ok
-Jeftini - tacno.ne osporavam.Ali...koliko para toliko muzike.Jesi li seo u mustang i Z350?Jesi ih vozio?Da li vredi 2-3000$$$ razlike- ITEKAKO!!Spomenuo si i neko bocno ubrzanje...da ne komentarisem smesne price dalje - stavi ova dva auta na stazu i posle 3 krivine ce ti biti jasno o cemu pricam.Da li si seo u Chargera novog.Spolja..ok...klasican muscle izgled..pa i da kazem da ima interesantan izgled, ali unutrasnjost...kao u Skodi Fabiji - plastika i kockasto.Stim sto je plastika u Fabiji kvalitetnija.
Da ne pricam o americkim pokusajima da naprave manuleni menjac - u Cadillacu od 40.000+ $$$ GLANC novom..menjac kao iz stojadina.Znaci...no comment.
Originally posted by HEMI 426
Ok, afiniteti i ukusi su druga stvar, licno sam LUD za amerikancima
Svaka cast..ali...spusti se samo malkice na zemlju
Znam da cete sad da me napadnete (pogotovo "StaracVujadin ) ali...nisam mogo da izdrzim.Moram da priznam, bas sam retko na ovom vasem delu foruma , ali svaki put kad bacim pogled na neku temu...imam osecaj kao da vas 4-5...6 imate svoj svet, svoj prostor..gore u vasioni...TOTALNO nerealan i da vas ne interesuje i nenzate sta se "drugde" radi, sta se desava oko vas...mislim..svaki put kad citam, slatko se izsmejem kad vidim koliko ste van zbivanja...ono..ne razumem vas uopste.Mrzi me sad i da citiram ostale smejurije ali...pls..osvrni te se malo.
Hemi...ja shvatam da si LUD za Americkim autima i nista licno ali..pricas o njima a zivis u Srbiji - niti ih gledas svaki dan niti ih vozis..nista.Sve ti se zasniva na casopisima a drzis neka predavanja van pameti.Mada..neznam ni gde nalazis pozotivne informacije jer ja ni OVDE po casopisima ne mogu da nadjem test gde je americki auto ispred evropskog i Japanskog.Retko ih i stavljaju na test..a i kad ih stave...uglavnom su zadnji.
Mene boli uvo, neka voli ko sta hoce ali..budite malo relani.Pricate bajke ovde neke jbt
Evo malo za kraj - Hemi Cuda DRAGSTER meets Big turbo Supra
@Skyline
Gde si covece ...vidim da ti je ovaj "nas svet" bez obzira na sve vrlo privlacan pa nisi mogao da odolis da ne svratis ...moja privilegija je da ja svet automobila kapiram kao moj svet i da mogu da svratim gde hocu i da pricam s kime hocu normalno . Samo nije pristojno upadati u neki deo foruma i pljuvati ljude koji tu diskutuju...kao u onoj reklami "Nije svejedno" sa "grobarom" na "severu".
Jedino si zaboravio da ces sada sebi na ledja da natovaris Horsepower-a sa sve pikapovima sto je i meni tesko da citam.
Comment