Moj stari razmišlja o kupovini espera, pa me zanima da li neko ima iskustva sa istim i kakvih. da li je bolji motor od 1.8 ili 2.0? 1.5 znam da je preslab za tu karoseriju. da li ima plastičnu ili metalnu usisnu granu- zbog plina? kakva je pouzdanost, cene delova? da li je tačno da pasuju neki delovi od opela?? Inače čuo sam da se dobro pokazao na taxiju a to bi trebala da bude dobra preporuka za kupovinu pošto su to teški uslovi eksploatacije, zar ne??
Daewoo Espero
Collapse
X
-
Re: Daewoo Espero
Originally posted by Marko001Moj stari razmišlja o kupovini espera, pa me zanima da li neko ima iskustva sa istim i kakvih. da li je bolji motor od 1.8 ili 2.0? 1.5 znam da je preslab za tu karoseriju. da li ima plastičnu ili metalnu usisnu granu- zbog plina? kakva je pouzdanost, cene delova? da li je tačno da pasuju neki delovi od opela?? Inače čuo sam da se dobro pokazao na taxiju a to bi trebala da bude dobra preporuka za kupovinu pošto su to teški uslovi eksploatacije, zar ne??
ali ne daj boze da ga lupis...
tu je papren
-
-
Tehnicki - Opel Ascona, sklopljena u Rumuniji, sa limarijom koju je tesko naci, kao sto japanx kaze.....nisam imao iskustva direktnih, osim sto sam se vozio....i ***** je od auta. Neznam o kojoj ceni je rec, ali ja bih ga zaobisao i isao na neku sigurnju varijantu.
Comment
-
-
Originally posted by BRABUSTehnicki - Opel Ascona, sklopljena u Rumuniji, sa limarijom koju je tesko naci, kao sto japanx kaze.....nisam imao iskustva direktnih, osim sto sam se vozio....i ***** je od auta. Neznam o kojoj ceni je rec, ali ja bih ga zaobisao i isao na neku sigurnju varijantu.
mislim da malo preteruješ, pričao sam sa trojicom taksista i ljudi su zadovoljni, a znaš i sam šta je taksi vožnja po BG-u, to je pravo iskušenje za svaki auto. nije mercedes, ali je prostran, ima pouzdane motore, dobru opremu, pasuju delovi od opela i prilično je pouzdan generalno. e sad recimo komandna tabla je očaj živi i slično ali koliko para toliko muzike. a što se tiče limarije to nabavljaju kod firme Golaš (tako mi rekoše) koja proizvodi valjda za sve automobile sve moguće delove limarije pa i za espera i naravno cene su prosečne tako da to nije problem. to je ono što sam ja saznao.
ajmo još ako neko nešto zna o njemu ili ima neko iskustvo...
Comment
-
-
Pa ne znam kakvo misljenje ocekujes? Auto je kanta, eto ti i moje misljenje. Pripada staroj generaciji Daewoo-a, koji ne bi dzaba bankrotirao da je znao da napravi auto. Nit' je opel niti nesto drugo, jako lose sklopljen, kvalitet na nikakvom nivou...To sto mi taksista kaze odavno ne uzimam za merodavno, kakav mi je kriterijum misljenje taksiste? Njima je i Logan dobar...
Sta ocekujes da dobijes za tako male pare? Pa nista dobro, tu si u pravu, prema tome koliko para toliko i muzike.
Mozda da postavis pitanje sta kupiti za te pare, da malo diskusiju okrenemo naopacke, ako zaista ocekujes neko misljenje koje ce znaciti nesto?
Comment
-
-
Ma slobodno kažite koji su vaši predlozi za kupovinu za 3000-3500 evra.ali nemojte da bude neki baš mali auto.
naravno da je kanta za skuplje automobile ali za te pare pitanje je šta može bolje da se uzme.
Inače kad iznesete neku tvrdnju mogli biste da je obrazložite, jel to iz ličnog iskustva,jeste li ga imali/vozili ili je iskustvo prijatelja, poznanika ili samo nagadjate.
Comment
-
-
Za za tako male pare tesko da mozes da uzmes bilo sta, da nije malo, a da valja bilo cemu...da pravis kompromise, moraces, i to dosta. Da bude veliki auto, za te pare, da valja - ne moze.
Pravio sam malo poredjenje i analizu proizvoda korejskih proizvodjaca (u vreme kad sam odlucivao koju marku da zastupam), Daewoo je u svakom pogledu bio ubedljivo najgori, pre svega po kvalitetu koristenih materijala, standardima izrade, finalne obrade, itd. Nivo ulaganja u razvoj novih proizvoda je bio maltene ravan nuli. Stoga i logican sled dogadjaja, bankrot i utapanje u GM.
Ako me vec pitas sta i kako za te pare, ako juris tu klasu auta i razmisljas i o Daewoo-u kao opciji, mislim da bi ti kakva Vektra slicne starosti zavrsila posao...
Comment
-
-
kupljen za 3.300e, potom do 99% sredjen (ostale neke gluposti, nebitne za voznju), ugradjen gas, atestiran, prenesen, registrovan, odradjeno sve sto treba, sve sve kad se sabere nisam presao 5.000e.
***ima i mnogo boljih kola za te pare (3.000-3.500).
Comment
-
-
Prvo nije za mene auto, nego za ćaleta no nije bitno.
ne mora da bude veliki kao espero, moze i niza srednja (tzv. golf) klasa, ali da ne bude baš mali auto tipa corsa, fiesta.
Vektra za te pare sličnog godišta ne postoji. mislim da je bar 2000 skuplja.
Činjenica je da je finalna obrada kod espera losa,da je loša plastika u kabini itd ali jel to najbitnije kod automobila naročito u toj cenovnoj kategoriji? isto je činjenica da ima opelov motor i menjač recimo i da dosta delova pasuje od opela što je za mene mnogo važnije.
Comment
-
-
Pa na primer to da je kvalitet izrade jako los, sto se moze videti na vecini sastava, materijali koji su korisceni su najnizeg kvaliteta...sam pogled unutra ti sve kaze. Voznja je sve drugo nego ono sto prilici autu te velicine, i bas bi se mogla uporediti sa onim sto ustvari i jeste, ma koliko se trudili Koreanci da prikazu - Opel Ascona iz ranih 80-tih. Motor jeste iz Opelove familije proverenih motora i trebalo bi da je najbolja tacka na tom autu....
Dobar indikator kvaliteta i uspeha je da se auto prodavao samo izmedju 1995 i 1999...4 godine ukupno, u poredjenju sa normalnih 7
Ako si trazio opravdanje price koju su ti pricali taksisti, tesko da ces je ovde naci. Mozda preterujem, ali auto po mojim merilima ne vredi ni toliko koliko si napisao. Inace, neznam kako se krecu cene na srpskom trzistu, ali mislim da za te pare mozes kupiti auto tipa Vectre, Pezoa 405, Ford Mondeo, Alfa 155...koji ce iako stariji biti 10 godina ispred tehnike koriscene u Esperu
Comment
-
-
Re: Daewoo Espero
Originally posted by Marko001Moj stari razmišlja o kupovini espera, pa me zanima da li neko ima iskustva sa istim i kakvih. da li je bolji motor od 1.8 ili 2.0? 1.5 znam da je preslab za tu karoseriju. da li ima plastičnu ili metalnu usisnu granu- zbog plina? kakva je pouzdanost, cene delova? da li je tačno da pasuju neki delovi od opela?? Inače čuo sam da se dobro pokazao na taxiju a to bi trebala da bude dobra preporuka za kupovinu pošto su to teški uslovi eksploatacije, zar ne??
Nisam ekspert ali bih mogao da kazem ponesto sto ce ti mozda biti od koristi. Nemam licnih iskustava sa Esperom ali cu navesti auto koji mu je slican vrlo a sa kojim opet imam nekih iskustava.
Moj otac od 1998. ima Daewoo Nexi-u GLX, 1.5V DOHC. 1996.-o godiste; kupljena je polovna sa tada nekih predjenih 15000km. Do sada je presao 105000 km i to iskljucivo u groznim uslovima gradske voznje kratkih relacija i loseg odrzavanja.
Ovom modelu fali klima, airbag, ABS, radio je serijski Daewoo 2x25W RMS, sa 4 zvucnika, antenom koja se automatski izvlaci, dzakom za skije, klupom koja se pregradjuje, tamno tonirana sofersajbna...Dosta opreme za vozilo te klase. Daewoo vozila iz tog perioda sredine devedesetih vrlo malo imaju korejskog u sebi, motori su uzeti od Opela a dizajn kasnijih modela su dobrim delom odradili Italijani. Dakle, cene delova za motor su priblizno iste delovima za Opelova vozila. Originalni, pogotovu ako ih kupujes preko ovlascenih firmi mogu biti papreno skupi, ali sve sto spada u redovan servis moze se lako naci po povoljnim cenama i vrlo cesto u prodavnicama delova za Opel vozila. Uglavnom za Nexi-u pasuju delovi od Kadeta, nikakvo cudo jer je Nexia i radjena po osnovu Kadeta sa 4 odnosno 5 vrata. Tako recimo, odlicne Ferodo plocice sam uzeo za 900 dinara (od Kadeta), Lucas paknovi su bili 1600 dinara. Nista dramaticno, po meni, a verovatno moze i povoljnije jer su ovo cene iz Kraljeva koje su svakako vise od onih u Beogradu. Svecice je takodje lako naci, imam odlicna iskustva sa Bosch super 4, iako po katalogu idu sa jednom elektrodom ja osecam razliku sa ovim. NGK su takodje OK ali su mi se cak i jednokrake Bosh pokazale bolje od njih. Prosli put sam ih uzeo za 1600 dinara a to je bilo vec pre godinu dana.
Krupniji kvarovi i delovi koji ne spadaju u domen potrosne robe mogu da naprave problem, malo po ceni a malo vise po zastupljenosti. Moj savet je da ne trazis delove u ovlascenim firmama jer ce te bukvalno odrati. Ima radnji po Beogradu za korejske automobile gde se moze nabaviti prakticno sve,(ima jedna recimo preko puta kineske pijace na Novom BGD, ne secam se imena tacno, valjda Nippon united ili tako nekako). Dosta njih se reklamira i u Halo oglasima. Preko ovih prvih smo narucili hladnjak koji je stigao za samo 7 dana iz Grcke. Drugi put smo morali da nabavljamo set ventila, gumice i spaner zucastog remena (prezubio motor jer zupcasti kais pukao posle predjenih 70000km, sto moj otac nije znao da treba kontolisati). Uz zamenu pumpe za vodu, lambda sonde, dva puta ultrazvucnog ciscenja brizgaca, 2 zamene akumulatora i kalibracije injection sistema, za ovih 10 godina nikakvih vecih kvarova nismo imali (izuzimam ovu havariju sa zupcastim zbog ciste nase nebrige). Ulje je bilo Shell Helix mineralno, 15W40 koje se trosilo malo (recimo u 6 meseci dolijem po 200ml) poslednja dva menjanja je Shell helix ultra 5w40, cisto zbog nekog mog tripa da sipamo kvalitetnu sintetiku ali istina to je za ovaj auto ipak overkill. E, da zanimljivo da motor ovu sintetiku nimalo ne trosi. Jos da napomenem da je auto zaista bio maltretiran: vodu je sipao ko se setio, ulje ja kad mi padne na pamet da pitam jer taj auto ne vozim. Ima nekih sitnih gafova tipa, pregori sijalica u kontrolnoj tabli ili plafonjera ali se to moze resiti lako.
Limarija je perfektna, to apsolutno nema veze sa onim problemima korozije koje je Opel imao sa Kadetom. Pod je beskpekoran, korozije ima samo na mestima gde je moj otac zveknuo auto pa ga mrzi vec godinu i jace da popravlja. Ako je ista bolje na Nexi-i u odnosu na Kadeta, to je lim.
Kako rekoh, postoje modeli koji imaju full opremu a nje zaista ima dosta. Prostora napred ima solidno, pozadi malo manje ako se ovi na prednjim sedistima razbaskare. Sedista su udobna, nista ekstra, mada nezna pa ovi korpulentniji posle vise godina mogu ova prednja poprilicno da "razgaze". Prtljazni prostor je ogroman, oko 540L, sto je reda prtljaznog prostora limuzina vise klase kao sto su Audi A6 i BMW serije 5. Ja sam sa svojih 90kg i 186 visine bez problema upadao ceo u prtljaznik dok sam recimo menjao zvucnike na zadnjoj tabli. Iz razloga velikog prtljaznika auto je malo nepregledan pri voznji unazad, ali se naviknes. Ima elektricne podizace, osigurace zadnjih vrata da ih iznutra ne bi otvarala deca, zadnje pojaseve...Vrata imaju bocna ojacanja u slucaju sudara itd.
U voznji je specifican. Postoje modeli sa motorom bez DOHC razvoda (oznaka GL i GLE) koji su slabiji ali verujem da korektno vrse posao. 90 odnosno 95 konja kako se negde navodi za ovu moju GLX verziju je odlicno. Sa tih 16V motor se izuzetno lako zavrti i odlicno poteze, na visokim obrtajima inspirisuce "rezi" a na leru je vrlo miran i prijatnog zvuka. Nimalo zacudjujuce jer ipak je to tehnologija dobrim delom pozajmljena iz Opelove GSI serije motora. Toliko sam zbunjenih BMW-a ostavljao na semaforu da je to par puta bilo vise nego smesno, pogotovu sto auto nije imao oznaku modela pa su se svi pitali "sta je to".
Napred je tezak a pozadi vrlo lagan tako da je zimska voznja bez adekvatnih pneumatika na sva 4 tocka jako neprijatno iskustvo. Vesanje je mekano, i auto je inace jako udoban (meni su, poredjenja radi, ledja "otpala" posle 10 minuta voznje u Hyndai Accent-u, a Audi A4 mi po istom osnovu nije nimalo udobniji od Nexi-e, stavise prostora pozadi za noge ima i manje). Cak i moj Fiat Tipo i po prostou napred i nazad "sije" Nexi-u. Nije za divljanje po krivinama jer se lako naginje i "vuce preko nosa". Gume su dimenzija 185/60/R14. Potrosnju goriva nisam merio detaljno jer nisam bio u prilici ali neprovereno oko 7L na otvorenom odnosno 12-13 l u gradu (bezolovnog benzina). Za ugradnju plinskog uredjaja su mi trazili 350 eura. Usisna grana je metalna. Mali tip: GL(E,X) modeli imaju 4 vrata, GT(E,X) imaju 5 vrata,dakle klasican Opel Kadet "suza".
Dobra Daewoo Nexia apsolutno vredi izmedju 3000 i 3500 eura. Ispod 3000 sigurno ne. Za manje pare bih trazio Fiat Tipo. Za tu cenu koju ti navodis vecina ce ti predlagati sumnjive Vektre, izvikane (i precenjene) Passate i Audi, "ocuvane Alfe" i tome slicno. Licno mislim da Daewoo vozila iz 90-ih imaju vrlo malo korejskog a daleko vise evropskog (Opel) u sebi sto ih opet malo izdvaja od svojih komsija najvise cenom delova (opet Opel) i kvalitetom Opela (koji naravno nije u vrhu ali Boze moj). Takodje su ovo modeli predstavljani u vreme kada je Daewoo grabio ka vecoj afirmaciji u Evropi i smatram da nije fuserisao na izradi (koliko to moze jedna mlada firma tada), a sta se desilo posle Leganze, Nubire i prodaje Daewoo-a Chevrolet-u zaista ne znam ali bih rekao da je kvalitet cak i losiji.
U tvom slucaju bih isao na Espera. Vise opreme, verovatno i klima, vise prostora, manje nasvirani ali verovatno elasticniji motori. S obzirom da Espero postoji i u verziji sa motorom koji je u mojoj Nexii verovatno bi ti i 1.8 bio dovoljan. Pretpostavljam da su troskovi registracije zbog zapremine motora jedino sto moze da prestavlja dilemu u ovom slucaju. Opet, sumnjam da ces naci dobrog Esper-a ispod 3500.Ako ne budes mogao, pojuri Nexiu, ako ti otac nije zahtevan mozda ce mu i varijanta motora od 75 konja biti OK. Moj je upravo takav vozac-penzioner, i koliko vidim ovaj auto je kao smisljen za njega.
Mislim da pravilno razmisljas i slobodno juri Espera ili Nexiu. Za to za sta si naveo da auto treba da ti sluzi sigurno neces pogresiti. Naravno stoji prica kao i o kupovini svakog polovnog automobila da treba dobro otvoriti oci i proveriti sta se sa automobilom desavalo ranije, ali to je vec neka druga tema.
Sto se Neksije tice imas na www.auto-oglasi.co.yu domaci review na nasem jeziku. Mislim da ce pomoci iako smatram da su u nekim kritikama vise nego preterali.
Nadam se da sam ti umesto nepotrebne kritike koju si nezasluzeno dosad "pio" tokom ovog thread-a za promenu malo pomogao.
Srecno pri kupovini!
P.S. Drago mi je, ali malo i neobicno, sto jos uvek, cak i od ljudi koji bi barem po broju postova, poziciji na forumu i kolicini znanja koje se makar naslucuje iz njihovih poruka da bi trebalo da imaju, vide kategorizacije za auto tipa "kanta" i tome slicno. Nimalo se ne osecam uvredjenim sto vozim "kantu" (na kraju krajeva zar ih ne vozimo svi, razlika je koja ce se lakse zguzvati, zar ne) ali je ocena malo prejaka. A ponavljam, jako mi je drago sto je tako, jer da nije tog konformizma koji vlada kao i papagajskih prica kako su Mercedes, BMW, Nokia i tome slicno "ZAKON" " VRH" i tako dalje da li bi uopste nama ostalima bilo moguce izabrati pametnije, jeftinije i na kraju krajeva drugacije?
Pozdrav.
Comment
-
-
Da, zaboravih, prica o popravci limarije i o servisu uopste. Zaista ne znam kako je u Beogradu ali po meni samo lud covek moze da vozi ovakav auto na popravku (van garantnog roka naravno) u ovlascen servis. Skinuce ti i kozu s ledja. Kakav crni Autotrend servis za Daewoo! Jedanput sam okrenuo broj telefona kada sam nabavljao hladnjak i kad sam cuo cenu uspeo sam da ne padnem u nesvest i spustio slusalicu. Prvi put kada nam je trebao servis,malo sam procunjao ko se u okolini malo bolje razume u strana vozila, dosao kod jednog prijatelja i dovezao auto da ga on pogleda, on kaze:" Jao, ne smem ja to, ne poznajem", ja kazem:"Ma slobodno!", on baci pogled i sav ushicen kaze:" Hej, pa ovo je isto k'o Opel!" i eto, problem resen. Dakle, ako imas majstora za Opela, imaces ga i za Daewoo-a. Pricam naravno za Nexia/Espero modele.
Ne znam takodje ni cemu tolika drama oko limarije i popravke iste. Opet kazem, ne znam kakve su cene limarskih radova u ovlascenim servisima (niti smatram da bi ikoga ko je van garancije trebalo da zanima) ali barem kod mene u Kraljevu, majstori Pera, Mika, Goran i slicni nisu nasli neku razliku niti poseban metod po kome bi se ispravljanje limarije na Daewoo-u razlikovalo od istog postupka na Opelu, Audi-ju i ostalim "ubikvitarnim" markama. Na sta se misli zaista ne znam ali da znam za sve ove godine i silna cukanja koja smo imali na Nexii (zadnji spojler, izgrebano levo krilo i leva vrata, ulubljeno levo krilo i vrata nismo sve zajedno dali preko 500 eura. Jos kada navedem da svaki bolji limar, kao sto je recimo Goran iz Mrsaca kod Kraljeva koji od kifle napravi auto, radi posao za male pare, sta je tu "papreno"?
Cinjenice, ljudi, cinjenice, ne predrasude, molim vas....
Comment
-
-
Hvala mikele, ti si prvi koji se javio da je imao prakticno iskustvo, odnosno da je vozio duže neki od tih Daewoo-a, naravno najviše si mi pomogao, jer kakva je korist od komentara "to je kanta"...
Da se razumemo ja sam pitao za automobile za 3000- 3500 evra, a za te pare svi su kante manje više samo treba naći auto koji je to što manje.
Inače znam da su Nexia i Espero gotovo jedan te isti auto, samo što sam čuo da je 1.5 motor koji ti imaš u nexiji i koji je za nju odličan za espera ipak preslab.
Mislim da su jedini automobili mladji od 10 godina koji se mogu uzeti za te pare a da nisu mali tipa corsa, upravo koreanci tipa nexija, espero. a teško me neko može ubediti da je bolje uzeti vectru 90. godište nego espero 98. godište na primer. što se tiče alfe 155 mislim da je to auto za entuzijaste a ne za mog matorog, održavanje/delovi svi kažu da su dosta skupi,puno troše, bije ih glas da su nepouzdane, a iskreno 155 mi je prilično ružna (a i ćaletu). espero recimo ima mnogo dopadljiviju liniju (dizajnirao ga Bertone). a što se tiče savremenosti tehnologije za naše uslove (loše gorivo, rupe na putevima) i bolje je da je u pitanju malo starija tehnologija koja to lakše podnosi i da u konkretnom slučaju pasuju delovi od opela koji se lako nabavljaju.
naročito me je obradovalo što imaju metalnu usisnu granu (nadam se i espero).
Sve u svemu mislim da ću ipak krenuti da gledam da nadjem nekog espera (a i nexiju cu gledati) za matorog. koliko vidim, nexije su još malo jeftinije od espera i mogu se naći i za 3000, a oprema je uglavnom (po oglasima) i bolja od one u tvojoj, većinom imaju i abs,klimu, airbag,servo, pioneer radio kasetofon.
Ono što mi je malo čudno je što mi deluje da je kvalitet plastike u unutrašnjosti (pre svega komandne table) bolji u nexiji nego u esperu.
imam još jedno pitanje- kada me je taksista vozio esperom primetio sam da se vrata malo teže zatvaraju, kao na ladi recimo. nekako su mi delovala kao da su baš baš teška (možda zbog tih ojačanja) i pri zatvaranju se nije čuo onaj lep zvuk "tup" glatkog zatvaranja vrata nego neki metalni zvuk kao kod lade/zastave. mislim naravno da to nije nešto posebno bitno ali me zanima da li je tako i na tvojoj nexiji ili ne??
Hvala još jednom i pozdrav.
Comment
-
Comment