Vozacko iskustvo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Vozacko iskustvo

Cao. Nadam se da cete imati strpljenja da procitate celu moju poruku.
    Imam 23 godine ali jos uvek nemam auto. Jeseni 2002 godine sam polozio voznju, iz drugog puta i testove i praksu. Tih dana se rado secam, secam se rado moje obuke na Pug206-ici, bas sam zavoleo taj autic. Sticajem okolnosti moji nisu imali casha da mi priuste neki auto.
    Ovako posle polaganja voznje, prvi put sam seo na vozacko mesto marta 2003 godine u Opel Astru 1.6 od 75 ks, osoba ciji je auto rekla mi je da fino vozim, da se prakticno ne oseca da sam pocetnik.

Potom za Djurdjevdan 2003 vozio sam Yuga 45 na otvorenom putu i autoputu, nisam ga cepao vozio sam ga normalno, na autoputu po mraku, mozda prvih par minuta nisam drzao pravac ali posle je sve islo kao po loju, i sutradan kada sam vozio na magistralnom putu po Sumadiji, isto sam vozio sasvim lepo.

Sledeci put sam auto imao na raspolaganju citava 3 dana. To je bio avgust 2003 godine, kada sam vozio Yugo 45. Osecao sam da vozim zaista bezbedno, nikakva situacija u gradu me nije plasila, jednostavno potpuno sam se normalno osecao.

Sledeci put sam vozio marta 2004 i to Toyotu Yaris 1.0. Nisam ga vozio nesto dugo, ali sam ga vozio u gradskim uslovima, isto sam se osecao bezbedno, i sigurno.

Moj poslednji put da vozim auto bio je aprila 2004 cini mi se za uskrs, kada sam vozio BMW 320 E30. To je moj prvi put da vozim zadnju vucu, vozio sam na periferiji grada, i bilo mi je super, pogotovu feeling kad vozis BMW prvi put.

Nazalost od aprila 2004 do danasnjeg dana nisam sedeo za vozackim mestom Ne volim da bilo koga moljakam da mi da jedan krug ili tako nesto, ali izgleda da sam pogresio...

Danas pre neka 3 sata vracam se sa drugarom iz grada, i on me vozi do kuce, kad mi u jednom trenutku kaze, "ajde sedi da vozis malo ti". Moram da priznam mojoj sreci nije bilo kraja. U pitanju je Audi A3 1.6 sa 102 ks. Seo sam za vozacko mesto, ali odjednom me je izgleda uhvatila ogromna trema. Cak sam rekao ortaku da upali svetlo da vidim gde je gas i kocnica. Osecam sam se uzasno. Treba da vozim ortaka koji ima mnogo vise iskustva u voznji od mene, presao je sigurno 100000 km, a ja nisam presao ni 300 km za 4 godine. Otpustio sam kvacilo i pocetnicki dodao gas i auto je cimnuo. Krenuo sam sa malo jacim gasom da osetim kako izgleda 5500 obr/min. U tom trenutku u meni je bio i veliki strah i velika sreca zbog voznje. Potpuno sam zaboravio da gledam u retrovizore, jednostavno ne znam sta mi je bilo. Kocnicu sam stiskao sa jacim intenzitetom nego sto bi trebalo, pogadjao sam svaku rupu na putu, osecao sam se uzasno. Osecao sam se kao da sam prvi put u zivotu seo za volan automobila.
    Tragedija je u tome, sto sam ja kao klinac u osnovnoj i srednjoj skoli najvise od svih ortaka bio nalozen na automobile, i svi su ocekivali i da cu prvi poloziti voznju i da cu prvi imati auto, ali zbog raznih okolnosti to se nije desilo, tako da me je uzasan blam zbog toga. Ali da se vratimo na temu.
    Posle voznje bio sam istovremeno i srecan i uzasno besan, zato sto sam potpuno ali potpuno izgubio iskustvo i rutinu voznje.

1.Mene zanima pre svega vase misljenje oko toga, kad kupim auto, koliko ce mi vremena trebati da udjem u rutinu da ne ostavljam utisak pocetnika?
    Da budem krajnje iskren, mene bi sada bio blam da vozim bilo koga sem mog mladjeg burazera, ne smem ni da pomislim da je u kolima bio jos neko recimo moja devojka kako bi se osecala.
    Meni auto najvise treba za voznju do faksa na Novi Beograd, da vozim devojku do Cacka jednom mesecno kad ide kod svojih da se ne maltretira busom ili vozom, i kad izlazim sa devojokom u grad, i naravno za druge izlaske, tj.za sve za sta sada koristim GSP.

2.Nije mi jasno kako sam izgubio iskustvo, da li je danasnja katastrofalna voznja bila posledica treme pred ortakom (ranije sam uvek vozio kola koja mi neko od rodbine daje, pred rodbinom naravno nisam imao tremu niti bilo kakvu zelju da dokazem da znam da vozim)

3.Koliko ce mi vremena trebati da mogu bezbedno da vozim po gradu, i da me nije blam kad vozim nekog (tj. da ne ostavljam utisak pocetnika, recimo da vozim kao sto sam vozio posle polaganja voznje 2003 i 2004 godine)

4.Posle koliko vremena bi ste se vi u mom slucaju uputili u voznju od 150-160 km od BG do Cacka? Posto mi je jako bitno da devojku vozim do njenih, da se ne maltertira vise busom.

5.Na koji nacin da uvezbavam manevrsanje pri parkiranju, to me iskreno najvise plasi da ne ocesem neki auto. To me je uvek plasilo i pre polaganja voznje i posle, i uvek sam gledao da auto parkiram na mesto sa najmanje manevrisanja.

PS. inace kada sam ucio voznju samo jedan cas sam proveo na poligonu, instruktor mi je rekao nesto u fazonu znas da vozis, mozemo odmah da predjemo u voznju po gradu.
    Nadam se odgovorima i nadam se da cu uskoro uzeti auto i da cu konacno i ja biti vozac, i da cu sto pre zaboraviti uzase GSP-a od koga se jezim
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

E, grdan... Voznja ti je kao sex, a svaki nov (ili sledeci) automobil ti je kao nova devojka (zena). Potrebno je maloprilagodjavanja, ali kad ponovis dovoljno puta, rutina je neminovna, kao i brze prilagodjavanje...

Zamisli da nisi bio s devojkom (nikakvom) od 2004 godine pa ce ti sve biti jasno

Mislim da je iz date usporedbe prilicno jasno koliko lako i brzo ces se prilagoditi automobilu i voznji
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• BOOST
      Founder - Admin od Začetka
      • 29.09.2004
      • 8726
      • Gislaved//Sweden
      • SAAB 9000 AERO R; SA

Nemoj da se osecas pogubljenim, vozio si auto koji je odsecen po feelingu , klasika za audij gde je pevishe zvuchne izolacij ubilo osecaj. nije do tebe, za Audija dobiti osecaj treba vremen

Uzmi nesto lakse i drndavije za pochetak

Neubijajte decka u pojam, budite pedagozi
      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
      move your mind

Comment

• zola_
        CBC Senator XXL
        • 24.06.2006
        • 319
        • Novi Beograd

slazem se sa boostom za to, prelazak iz juga u audi ti je kao da si presao sa trampoline na klizaliste... kada budes imao svoj auto navicices se vec posle prve voznje...

Comment

• low rider
          CBC Senator XXL
          • 03.04.2006
          • 613
          • Beograd

Re: Vozacko iskustvo

Originally posted by vozacbg
          1.Mene zanima pre svega vase misljenje oko toga, kad kupim auto, koliko ce mi vremena trebati da udjem u rutinu da ne ostavljam utisak pocetnika?
          Da budem krajnje iskren, mene bi sada bio blam da vozim bilo koga sem mog mladjeg burazera, ne smem ni da pomislim da je u kolima bio jos neko recimo moja devojka kako bi se osecala.
          Meni auto najvise treba za voznju do faksa na Novi Beograd, da vozim devojku do Cacka jednom mesecno kad ide kod svojih da se ne maltretira busom ili vozom, i kad izlazim sa devojokom u grad, i naravno za druge izlaske, tj.za sve za sta sada koristim GSP.
          Brzo, nemoj se uopste nervirati oko toga, i ne treba da budes opterecen time da ces voziti kao pocetnik... i da vozis tako to je potpuno normalno nemas se cega stideti ili plasiti, niko se naucen nije rodio.
          2.Nije mi jasno kako sam izgubio iskustvo, da li je danasnja katastrofalna voznja bila posledica treme pred ortakom (ranije sam uvek vozio kola koja mi neko od rodbine daje, pred rodbinom naravno nisam imao tremu niti bilo kakvu zelju da dokazem da znam da vozim)
          Kao sto su ti rekli svaki auto je drugaciji, drugacije podeseno kvacilo, razliciti gas i kocnica. Ne mozes ocekivati da kad prvi put sednes u nov auto, da ga vozis kao da si rodjen u njemu.
          3.Koliko ce mi vremena trebati da mogu bezbedno da vozim po gradu, i da me nije blam kad vozim nekog (tj. da ne ostavljam utisak pocetnika, recimo da vozim kao sto sam vozio posle polaganja voznje 2003 i 2004 godine)
          Ma brzo vec sam napisao ne opterecuj se time... Ali znaj da koliko god vozio stalno ima mesta za napredak i stalno covek nauci nesto novo.
          5.Na koji nacin da uvezbavam manevrsanje pri parkiranju, to me iskreno najvise plasi da ne ocesem neki auto. To me je uvek plasilo i pre polaganja voznje i posle, i uvek sam gledao da auto parkiram na mesto sa najmanje manevrisanja.
          Opet, OPUSTENO, nemoj tako razmisljati, pogledaj oko sebe hiljade i hiljade vozaca i svi su nekada polagali voznju i prvi put se uparkiravali pa ostali zivi. Znaci malo prakse, brzo udjes u stos.
          Mogu reci i ovako, ja nikada nisam ogrebao kola kao pocetnik ili u prvim godinama voznje, jer sam strasno pazio, stalno razmisljas kako vozim. A sada kada je voznja rutina kao i hodanje, pre napravim parking gresku u brzini i negledanju.

Comment

hvala mnogo na strucnom odgovoru myokis

Comment

• HotDog
              CBC Senator XXL
              • 06.05.2005
              • 965
              • BSG 75 (011)

i samo bih dodao, nemoj da se stidis sto si pocetnik (ja sam polozio tek u 26oj), vec budi znatizeljan i ljubopitljiv i istrazivackog duha, vidi sa tim ortakom da se sto pre opet sretnete da ti da koji krug, reci mu kako ti je bilo prosli put i da bi mozda bilo dobro da ti daje pokoji savet, onako opusteno i kroz shalu, i ode ta nezdrava trema. A sto rece gore mykois, makar kod mene, uvek ostaje jedna mrva treme kad vozim, koju bih nazvao pozitivnom.

Comment

• Ivvan
                Moderator
                • 29.09.2004
                • 1574
                • Nis
                • SAAB 9000

Originally posted by myokis
                Izvinite, necu vise daviti, ali decko je pitao, pa rekoh da mu odgovorim sto znam.

Pozdrav.
                Ako si odgovorio i verujem da nisi nikog "udavio" jer je tekst odlican
                Slobodno i dalje "davi" slicnim tekstovima kad za to bude potrebe
                Turbos make torque,and torque makes fun

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

myokis, pisao si iz saobracajne struke, a nalazimo se ovde:

CannonBall Community - Auto, Klub & Tuning
                  INTERNACIONALNA EDUKATIVNA ZAJEDNICA gde se okupljaju eksperti auto zanata

Prema tome, samo teraj
                  Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• prolupator
                    CBC Senator XXL
                    • 02.09.2005
                    • 3968
                    • Zemun

myokis, ocaran sam textom, savrseno odrazava razvoj misljenja i ponasanja tokom godina. Pronadjoh se u tvojim recima, samo napred...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

Ne budi stidljiv, nego osini po prasini i ne sekiraj se nista, samo napred... Da je vise takvih, lakse bi nam bilo Sto vise strucnih saveta, to bolje

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Boris Lozac
                        CBC Član
                        • 14.06.2006
                        • 38
                        • Beograd

Valjda mi necete zameriti sto budim ovu staru temu.
                        Hteo sam da prokomentarisem ovo iz mog ugla, s obzirom da sam pre mesec dana tek polozio voznju.
                        Za ovih mesec dana, kao i pre polaganja voznje, sam se malo vozikao po naselju. Juce sam, po prvi put otisao "do grada" sto se kaze, mada je bio u pitanju Novi Beograd (ja sam na cuk. padini), ali znate na sta mislim.

Moram da priznam, nisam bio bas siguran u voznji. Nisam imao tremu, recimo nalik onoj kad polazes voznju ili tako nesto, nego jednostavno, nisam drzao stvari pod kontrolom.
                        Imao sam jednu vrlo nezgodnu situaciju, i to me je poprliicno iznerviralo kad sam se vratio navece i shvatio sta sam uradio, a bila su jos dva drugara sa mnom, i samim tim sam i njih doveo u nezgodnu situaciju.
                        Naime, ukljucivao sam se na Gazelu, iz pravca sajma, i ja sam bio ubedjen, da ja tu nemam potrebe da stanem skroz, jer je to kao "prikljucna traka", a umalo da nas pokupi autobus koji se kretao krajnjom desnom trakom. Poceo sam da ga psujem i da mu trubim, jer mi je bio toliko blizu, da sam morao da skrenem malo na ivicnjak, da nas ne bi udario.
                        Kasnije sam saznao da autobus uvek ide tuda skroz desnom trakom, i da ja tu MORAM da stanem i proverim da li ima nekog na toj traci, pa tek onda da se ukljucim.
                        Naime, poprilicno lose poznajem grad, nemam bas dobru orijentaciju, ne pamtim nazive ulica, i nisam bas upoznat sa ovakvim situacijama(kao ova pomenuta).
                        To me zaista nervira trenutno, jer ne znam da li sam ja lud, ili sta. Zaista, nisam ucio testove napamet. Bas sam dobro naucio sva ta pravila, imao sam i onu knjigu AMS-a, dakle znam sve to.
                        Sad ne znam, da li ce to znanje i iskustvo doci vremenom, jer se zaista osecam nekako neorjentisano.
                        Da li imate neke savete. Da li da se vozim prvo sa nekim (caletom mozda) ili nekim drugarom, dok ne steknem dovoljno iskustva, dok ne upoznam grad(mada nemogu stalno da smaram nekog, bezveze mi je).

Poceo sam da ucim grad pomocu Plan Plus-a i Google Earth-a, i to mi dosta pomaze.

Dakle, taj prvi put kad sam isao do drugara na Novi Beograd, sam bio bas nesiguran, imao tu veoma nezgodnu situaciju na gazeli, i primetio sam da sam dosta kasno kocio za semafore, da nisam imao dovoljno sporu brzinu pri skretanjima(bas smo se zanosili), znaci, nisam bas vladao situacijiom, dok pri povratku je bila druga prica totalno.
                        Mislim da se situacija popravila dosta kad sam se vracao, imao sam dosta vecu kontrolu nad vozilom, nije bilo panicnih situacija.
                        LFS - sheer driving pleasure

Comment

• TETAK
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 3034
                          • Čačak, Srbija

Samo to što uočavaš svoje greške je velika stvar.Najgori su upravo oni koji misle da sve znaju.Novi Zakon upravo i predvidja obuku u prisustvu vozača sa iskustvom tako da slobodno ubaci ćaleta u kabinu ili nekog prijatelja koji ima strpljenja,a nema dug jezik i polako.Najvažnije je pogotovo u vožnji gradom da tačno znaš gde si pošao i da se u skladu sa tim prestrojavaš i krećeš.Sve vreme obavezno kontroliši situaciju na retrovizorima(oni spoljnji su od posebne važnosti) i trudi se da na vreme daš migavac.Ako si propustio neko skretanje nastavi lepo dalje i na sledećoj raskrsnici koriguj putanju.Nikako se nemoj ubacivati u kolonu i najvažnije od svega, drži rastojanje u odnosu na druga vozila i naravno obavezno prilagodi brzinu kretanja uslovima saobraćaja.Ovo znači da pratiš tempo kretanja vozila oko sebe jer i suviše sporo kretanje može da bude ugrožavajući faktor baš kao i brza vožnja!
                          Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Williams
                            CBC Senator XXL
                            • 07.02.2006
                            • 556
                            • Beograd- Cerak

Moj savet ti je sporija voznja i vozi se nocu najvise, dakle kad nema guzve. Zanosenje u krivinama i kasno kocenje na semaforu indicira brzu voznju. Iskustvo ces dobiti vremenom i kilometrazom iza sebe, kao i poznavanje grada. Umesto kafica pare trosi na benzin i sve ce biti u redu .
                            Nisi rekao koji auto vozis?

Comment

• Pop_Djujic
                              CBC Član
                              • 16.12.2006
                              • 73
                              • Beograd

pun auto drugara ili jos gore devojcica moze samo da ti oteza tvoje dalje usavrsavanje voznje,ne kazem da netreba sad nikoga da vozis ali kada ti se u auto natrpa brda njih a ti si jos neiskusan pa krene da prica svako neku svoju pricu a ti jos malo i budes hteo da se pokazes u sto boljem svetlu veruj mi tad tesko da ces nesto nauciti,jedino ces biti blizi tome da napravis neku gresku,jer ces zarad toga da drugari vide kako ti vozis precenjivati svoje sposobnosti.

nadam se da si me skontao,ali veliki plus ti je sto si svestan da nisi bezgresan ...

mislim da je rekao u nekoj temi da vozi golfa 2...
                              Mozda jesi brzi,ali nisi ludji !

Comment

Working...
                              X