Vi stvarno mislite da ima spasa od dobro smisljenog plana i oruzja? Koga je jos blindirano vozilo spaslo? Vozila kao vozila su super to nema sta da se kaze ali zastita je nesto drugo i vozila nisu od najbitnijeg znacaja u celom konceptu pa da je i oklopni transporter ili tenk akamoli auto. Ovo vozilo za Papu je nesto drugo. To je ok jer prolazi kroz rulju i blizu. Jedno normalno vozilo na otvorenom putu je nista jer se lako zaustavlja jedino ako ih ima jedno pet komada a ne zna se da li je meta uopste u jednom od njih ili ne. Bacanje para za mene a zanimljivo sa tehnicke strane. Ko je dospeo da ga kevlar cuva za njega ne bi stavio ni jedan euro. Pozdrav
Vi stvarno mislite da ima spasa od dobro smisljenog plana i oruzja? Koga je jos blindirano vozilo spaslo? Vozila kao vozila su super to nema sta da se kaze ali zastita je nesto drugo i vozila nisu od najbitnijeg znacaja u celom konceptu pa da je i oklopni transporter ili tenk akamoli auto. Ovo vozilo za Papu je nesto drugo. To je ok jer prolazi kroz rulju i blizu. Jedno normalno vozilo na otvorenom putu je nista jer se lako zaustavlja jedino ako ih ima jedno pet komada a ne zna se da li je meta uopste u jednom od njih ili ne. Bacanje para za mene a zanimljivo sa tehnicke strane. Ko je dospeo da ga kevlar cuva za njega ne bi stavio ni jedan euro. Pozdrav
Hmmm....koga je spasilo blindirano vozilo ? pa evo iz blize istorije - Kiru Gligorova i Edvarda Shevarnadze-a. Kiri je eksplodirao auto prepun eksploziva u trenutku kad je prolazio pored njega.
Mercedes Gruzijskog predsendika je pogodjen zoljom, a onda zasut vatrom sa vise mesta. U oba slucaja, sticene osobe su izvukle zivu glavu (Gligorov ne bas celu, ali je Shevarnadze bezbedno odvezen van mesta dogadjaja). A primera medju mafijasima ima mnogo.
E, sad, to sto je sticena osoba neadekvatno zasticena van vozila, to je vec druga stvar, i nema veze sa autom.
Sta vredi sto se Djindjic vozio u BMW 750il sa B6/B7 stepenom, kad je upucan van njega.....
Hmmm....koga je spasilo blindirano vozilo ? pa evo iz blize istorije - Kiru Gligorova i Edvarda Shevarnadze-a. Kiri je eksplodirao auto prepun eksploziva u trenutku kad je prolazio pored njega.
Mercedes Gruzijskog predsendika je pogodjen zoljom, a onda zasut vatrom sa vise mesta. U oba slucaja, sticene osobe su izvukle zivu glavu (Gligorov ne bas celu, ali je Shevarnadze bezbedno odvezen van mesta dogadjaja). A primera medju mafijasima ima mnogo.
E, sad, to sto je sticena osoba neadekvatno zasticena van vozila, to je vec druga stvar, i nema veze sa autom.
Sta vredi sto se Djindjic vozio u BMW 750il sa B6/B7 stepenom, kad je upucan van njega.....
U svakom slučaju blindirano vozilo pomaže da se neke stvari spreče ali nije svemoguće. Dovoljno eksploziva na pravom mestu diže auto u vazduh na visinu 4 sprata ili u adekvatnu daljinu. To se teško preživljava. Auto ostane čitav a unutra svašta... Primer iz Španije. Isto kao alarm na kolima, odvraća amatere a profesionalcima ne smeta.
nije ga spasio Mercedes, raspao se kao kanta i poginuli su pratioci unutra a Kiro je pukom slucajnoscu jedva preziveo.
i ne, auto nije bio blindiran.
nije ni postojao blindiran auto, nije ni bilo potrebe (p;rocena).
Mislio sam da kazem da blindirani automobili samo daju lazni osecaj sigurnosti i dobru reklamu za firme koje ih proizvode. Smatram cak da nisu ni skupi koliko je egzoticnog materijala ugradjeno u takva vozila. Svidjaju mi se gume i mogle bi da se proizvode i za nas obicne smrtnike a nekih vec ima (kad se probusi vozis dalje). Znam pouzdano da svi zivi profesionalci beze glavom bez obzira kad samo vide AK-47 jer ne znaju kakvu municiju trosi taj neko koji je ima. Ako je slucajno sa celicnim jezgrom onda spasa nema a bas je to hit godinama. Da ne odem suvise off topic ali mrka kapa od zastite...
Zna li neko u kojem se automobilu vozi americki predsednik? Ja sam citao o tome, ali sam zaboravio detalje, jer je bilo davno. Ali mi se cini da ovi Mercedesi izgledaju kao igracke u odnosu na taj auto, mislim da je Lincoln u pitanju, ali stvarno nisam siguran.
BUŠOV BUNKER
AKO izuzmemo vojna oklopna vozila, najsigurnije prevozno sredstvo današnjice je svakako limuzina predsednika Sjedinjenih Država Džordža Buša. Reč je o specijalnoj verziji "Kadilakovog" modela "de vil" iz 2001. godine. Karoserija je prema tradiciji lakirana crnom bojom, a ispod nje se krije zaštita od čeličnih i kompozitnih panela, dok su višeslojna stakla debela šest centimetara. Glavni cilj konstruktora je bio da se očuva mobilnost u svim usloviima, pa su zato hladnjak, akumulator i motor zaštićeni gotovo koliko i sam predsednik. Pneumatici mogu da "kotrljaju" i potpuno izduvani, a za svaki slučaj obruč felne je dodatno ojačan kako bi vozač mogao da upravlja čak i kada u potpunosti ostane bez gume. Vrhunac je uređaj za noćnu vožnju bez svetala. Specijalna infracrvena kamera snima put ispred vozila i tako dobijenu sliku projektuje na "šoferšajbnu"!
TITOVA "MEČKA"
SVI znaju da se "drug Stari" najčešće vozio u "mercedesovom" kabrioletu, u specijalnoj "pulman" verziji od preko šest metara, ali malo ko zna da je maršal u svom širokom voznom parku imao sličan takav "mercedes" u blindiranoj verziji. Proizveden je 1978. godine i predstavljao je tada vrhunac tehnike. Dokle se mislilo na bezbednost putnika govori podatak da se zadnji prozori ne mogu otvarati sa vozačeve pozicije, iako su sva stakla elektro-pomična. Limarija je debela tri i po milimetra, dok su stakla kao najkritičnija mesta debela čak 28 milimetara! Posledica je masa vozila od preko četiri tone i maksimalna brzina od samo 120 kilometara na čas i pored snažne V8 mašine od 6.300 "kubika" i 250 "konja".
AMBULANTA DEL PONTEOVE
IAKO poslednjih godinu-dve izbegava Srbiju, kada je put navede ovamo, glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte ima poseban vid obezbeđenja. Njeni automobili blindirani su osmim stepenom. U pratnji obično ide 5 automobila. Njena kola, što podrazumeva taj nivo, imaju u gepeku frižider. Untra su jedinice krvi, raznih krvnih grupa i glukoza. U slučaju atentata, prvo se daje glukoza, a posle krv, kada se utvrdi krvna grupa. U pratnji, pored obezbeđenja ide i specijalno vozilo Hitne pomoći, koje je takođe standarni A8. Svako vozilo ima satelitsko navođenje.
ŠREDEROV POKLON ĐINĐIĆU
BMV koji se video na snimku posle atentata na premijera Zorana Đinđića, poklon je nemačkog kancelara Gerharda Šredera srpskom premijeru. Taj automobil specijalno je dorađivan u nemačkoj fabrici u Ingolštadu. Imao je radio-vezu, ispod branika ukp vezu, najsavremeniji sistem za gašenje požara. Bio je otporan na rakete, tako da bi jedna od verzija atentata koju je planirao "zemunski klan" "zoljom" bio definitivno neuspešan.
Predpostavlja se da mu je maximalna brzina bar 320+ km/h.
Tacne dimenzije auta se drze u tajnosti.
Prednja sedista imaju ugradjene masazere, CD changer sa 10 diskova....
Bez problema izlazi neostecen iz eventualnog raketnog napada, zasticen takodje i od hemisko-bioloskog orudja.
Predpostavlja se da ima gomilu hi-tech anti terorist dzidza bidza.
Takodje, u potpunosti oklopljen sa svih strana, ukljucujuci i pod.
Comment