brick slazem se u celini sa tobom.
ali sta da mi radimo u malim gradovima gde vise ima goveda sto su nadureni i gledaju u vek sa neke visine kao da su bog ibatina i niko im nemoze nista.
kod nas su najgori ovi novi klinci koji se dovatili utoke i pendreka pa misle da su uvatili boga za k..... i niko im nemoze nista.
svaka cast izuzecima ali kod nas ih je malo uglavnom stariji
ne znam sta da ti kazem. da sacekamo da drustvo kao celina odraste, da sazri i dodje do promene opste svesti o poziciji i svrsi jednog javnog sluzbenika drzave. nije samo u pitanju policajac kao individua, kod nas je sistemski decenijama pogresno ljudima u glavu sipano da je uniforma bog i batina, a da su ljudska prava i slobode a kamoli neprikosnoveni pravni sistem i zakon samo usputna (nezeljena) posledica koje ometaju slobodno hirovito tumacenje.
kao sto polako ali sigurno barem u BG prestaje kult uniforme po sebi tako sam uveren da ce se isto dogoditi i u manjim mestima pre ili kasnije.
koliko pre, tesko je proceniti..
kao i u svemu, neko je covek i iskreno ima nameru da pomogne neznancu u nevolji a neko sebicno gleda samo sopstoveni interes po svaku cenu i kako da napakosti drugome.
na celu ne pise ko je ko, a drzavne sluzbe su dugo bile utociste za mnoge pojedince koji inace ne bi mogli negde normalno da prodju kao zaposlenici. jos jedna od posledica olovnih vremena iza nas.
Veliki broj policajaca ne shvata da gradjani prate njihovo ponašanje i da su pred neprestanim sudom javnosti.Primer i profesionalan odnos je ono što gradjani traže od pripadnika organa reda.
Ne piše bez razloga na policijskim kolima u SAD "služi i štiti"(mada i oni to doslovno ne primenjuju) jer su im gradjani upravo za to i dali mandat i ovlašćenja.
ja sam sa policijom u 98% slucajeva fin, ali ako mi se obrati sa "TI" ja gubim svaku trunku postovanja prema tom coveku i dam mu to do znanja, ja jesam "klinac" ali ako se ja njemu obratim sa "dobar dan" ocekujem od njega podjednako postovanje, to je sa saobracajcima kada me zaustave, ali sto se tice pomoci, retko sam je trazio ali svaki put su mi pomogli
Gde da ti pomogne bre,meni kad jednom stao Aleko ovaj dosao da me kazni zato sto mislio da se na divljaka ukljucujem na polu-auto put,da poguraju kola nema sanse barabe
Moja iskustva sa policijom su "uglavnom dobra." Kada mi se u sred grada zapalio auto mogu da kazem da su veoma brzo dosli i da su pomogli koliko su mogli.
Ali zato kakve stoke ima to je strasno. Saobracajce ne podnosim jer skoro uvek pokusavaju da izickaju neku paru.
A koje su posledice ako ne stanem kada me zaustavlja? Sta ako na sudu budem tvrdio da me on uopste nije ni zaustavljao a "dva svedoka" naci u Srbiji - to kosta kolko i dva piva u osrednjem lokalu . I sta bi se desilo ako dovedem na sud dva svedoka koji potvrde da me on uopste nije ni zaustavljao.
I jos nesto - da li on uopste sme da me drnda da palim dugacka i kratka, migavce, ovo, ono... Zar ne moze jedino da me posalje na vanredni tehnicki?
Jednom je probao i odbio sam - trazio sam da idem na tehnicki pa ako prodjem da on plati. A auto - nov. Ne da bih prosao nego samo tako .
Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...
A meni juce policajac detaljno objasnio kako da nadjem pravi put, izgubih se negde u okolini Novog Sada. Iznenadi me covek
to izgleda ima veze sa delom Srbije u kom se zadesis... mene u Kragujevcu udavise. kako vide BG tablice, odma' masu
jednom mi se desilo da su me u istoj ulici (Glavnoj - kako je zovu) zaustavile 3 patrole prasinara na oko 500 metara jedni od drugih
To definitivno jeste tako... Krecem se po celoj drzavi i zavisi i od toga u kom ste kraju, kakav auto vozite i na sta licite (frizura, godine, garderoba i sl.) Lista primera je podugacka i mrzi me da listam sva licna iskustva. Verujte da je tako....
Comment