TAXI sluzba - koji automobil se pokazao najkorektniji?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dukili
    CBC Veteran
    • 29.08.2005
    • 104
    • pancevo

TAXI sluzba - koji automobil se pokazao najkorektniji?

DakleM,

zanima me koliko automobil moze da predje kad je na TAXI-ju?
    koliko prelaze beogradski taksisti?
    sta se najcesce kvari pri takvom koriscenju vozila? (ne racunam dihtunge vrata )

pravio sam neku racunicu, sa amortizacijom 60% vozila nakon 150.000km, pa me zanima da li TAXI automobili prelaze i vise od toga u rukama nasih vozaca na beogradskim ulicama?

koja marka/model se pokazala kao optimalna? da li mogu ocekivati da ce vozilo sluziti i vise od 150.000km? koliko? 200k? 300k? da li Logan prelazi 150k km?

automobil bi bio koriscen u gradskoj voznji, sto je i normalno, u ravnicarskom gradu (nema velikih uspona, padova...), uz prosecnu voznju i odrzavanje na 10.000km.

ako ima kompetentnih molim za misljenje. moze i na mejl da ne gushimo ovde.

hvala lepo.
    "Sta god da ti se danas dogodi, ma kako ruzno ili bez veze, mnogo je bolje nego
    da ti se ne dogadja nista, jer ce zivot biti zanimljiviji." - A.P.
  • Srdjan
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 2416
    • Bajina Basta/Beograd

Nesto starije, mladje? Plin/dizel? Treba li klima ili ne? Sta imas u glavi pa da razradimo ideju? Od necega moramo poci...
    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Marko001
      CBC Senator XXL
      • 09.09.2006
      • 1070
      • Belgrade

Evo da ti odgovorim, posto imam veliki auto- ovaj sa avatara pa se dosta vozim i taxijem da se ne bih mucio sa parkiranjem u centru...

Pricam sa gomilom BG taksista i 90% ih prelazi oko 50-65 000 km godisnje...

Koji auti su se najbolje pokazali, pa gledaj kojih ima dosta na taxiju, ti su se najbolje pokazali

Sa loganom su neki vec presli 150k i dosta su zadovoljni, nisu imali vecih problema, a i u garanciji je valjda 2 godine. neki su imali kod logana zajebanciju sa plinom, platis 1000+ evra sekvencijalni i imas zajebanciju uzas

takodje jedan sa dizelasem rece da je imao neke probleme, ne secam se vise, ali je u garanciji to popravljeno.

bre, cak i florida i kecevi prelaze 150k bez posebnih problema... samo sto je zastava posle 2 godine i 120k na taxiju teski raspad. sve krcka, skripi itd, kao da ce se raspasti svakog casa.

auto koji je najvise presao na taxiju u kom sam se vozio je toyota corolla 1.3 90. god sa venturi plinom od 250 evra. covek je vozi 8-9 godina na taxiju, presla je oko 550 000 km i prezadovoljan je... jos nije radio generalnu nego samo neko osvezenje motora na oko 500 000. auto je utegnut kao da je presao 100 a a ne 500k. cak je i enterijer skoro savrseno ocuvan, ja se zapanjio. uopste nije imao nekih vecih kvarova.

kaze da bi mogao sa njom do penzije da taxira, ali navodno ce 2009 morati euro 3 norme da zadovoljavaju sva taxi vozila i da ne budu starija od 10 godina pa ce zato kad to pridje morati da je menja. ali mislim da to vazi samo za BG taxiste, ne i za pancevo, ali raspitaj se...

vozaci ovih VW, audi starijih vozila se zale da su jako losi delovi za njih na trzistu. jako jeftini ali krsh turski i slicni delovi. pre svega spone, lezajevi i tako ti delovi ogibljenja. kostaju 500 dinara ali prodjes preko par rupa i vec odu u Qrac i opet ti se cuje lupanje iz trapa i dobije luft itd.

Comment

• Wiz
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 3104
        • Nish

Dobro se pokazala i A klasa dizel znam primerak sa 500k na satu bez problema vozi i dalje

Comment

• Laki GSi
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2006
          • 2426
          • Beograd-Vozdovac

Mercedes,DEFINITIVNO!!!
          Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• BRABUS
            CBC Senator XXL
            • 15.10.2004
            • 2399
            • London

Iz iskustva iz Zapadne Evrope, definitivno mogu da ti kazem da se Mercedes E klasa najbolje pokazala. Bez obzira da li pricao sa taksistima u Nemackoj (70-80% taksi auta sigurno su E klasa), Austriji ili Holandiji, svi su ih hvalili na sva usta. Doduse, kazu da ova najnovija nije tako izdrzljiva kao ona prethodna, a da ni ta starija ne moze da pridje 124-ki za koju kazu da se ne moze unistiti (btw. u Mercedes muzeju stoji jedna iz Portugala, 1.8 miliona km....nas auto prodavac bi reko "ko nova, bez ulaganja" ). Ali se niko ne zali, vec guraju ogromnu kilometrazu sa njima bez problema. Cesto sam se vozio u primercima sa preko 500.000 kilometara na kojima oni nisu mogli da se primete uopste. Bilo je par sa 800.000-900.000....neki se raspadali, neki jos uvek bili u relativno dobrom stanju. Naravno, svi oni su novi uzeti i redovno servisirani.

Pitanje je samo da li mozes da priustis to sebi. Pri tome mislim na novi ili relativno nov, a ne neki koji je odsluzio svoje u Nemackoj (prodaju se uglavnom sa 500-600.000 hiljada km).

Comment

• dukili
              CBC Veteran
              • 29.08.2005
              • 104
              • pancevo

za razradu ideje : u planu mi je taxi firma, sa 5-10 automobila, novih, iz salona; ili sa 10-20k km iz inostranstva. preferiram benzin+plin, sequent koji bi naknadno bio ugradjen. oko 10-12.000eu po automobilu.

@Marko001 nisam znao da i kechevi prelaze toliko... logani su imali neki zajeb sa lambda sondama, tako sam cuo, zato su imali problem sa sequentom. nova toyota je skupa, pogotovu da je dam nekom shoferu u ruke..

@Wiz A klasa je ok, sad je drugar uzeo jednu, mada, za te pare, 2 logana )

@Brabus to sto spominjes su ozbiljne kilometraze, znaci da se E klasa generalno pokazala kao izuzetan automobil.. to je ipak preskupo za moju zamisao

najvise sam razmisljao o novim automobilima: Loganu limuzina/karavan (cena, oprema), Roomsteru (pojava), Kiji Rio (garancija, cena, oprema), Kiji Ceed (garancija). od polovnih iz uvoza mi je najatraktivniji Hyundai Matrix dizel (cena, velicina vozila)

sad imate vise detalja, dajte jos neki predlog...
              "Sta god da ti se danas dogodi, ma kako ruzno ili bez veze, mnogo je bolje nego
              da ti se ne dogadja nista, jer ce zivot biti zanimljiviji." - A.P.

Comment

• Marko001
                CBC Senator XXL
                • 09.09.2006
                • 1070
                • Belgrade

Pa onda ako hoces nov auto, ne razbijaj glavu nego kupi logane i gotovo Ne znam zasto se mucis sa razmisljanjem kad je to ocigledno resenje...

U Beogradu je Logan vec uveliko postao Taxi vozilo. Svaki dan se vozim skoro u nekom Loganu.

Mislim da je 80% novih vozila na taxiju Logan. Osim toga, mnogi od njih su sacekali da kolege kupe pa kad su videli da se dobro pokazao njima nakon 120k km onda su tek i oni poceli da kupuju itd...

Motori koje koristi Logan, nisu najnoviji krik tehnologije, ali su provereni u Renou, presli su milione kilometara... a slicno je i sa drugim sklopovima

Osim toga prilicno je robustan auto, kakav i treba da bude za taxi.

Sto se tice toyote, nisam predlagao novu, nego 90. godiste. ona ce nadziveti i novog Logana Ali nisam znao da si se vec odlucio za nov auto...

mada ja na tvom mestu, ako ces davati shoferima da voze tvoj auto... nikad im ne bih nova vozila kupovao da mi ih oni akaju...

Comment

• starac vujadin
                  CBC Senator XXL
                  • 27.08.2005
                  • 2617
                  • Stari grad

Aurora taxi u Beogradu ima Logane i dobro ih sluze. Cesto se vozimo s njima jer moja firma ima ugovor s njima (jedini daju fiskalne racune). Neki Logani su sa gasom, neki su dizel. Nisam cuo da imaju problem sa gasom. Verovatno je to najbolja opcija u ovom trenutku.

Kada dodje na nase trziste bice interesantna za taxi Fiat Linea.

Comment

• 206
                    Admin od ispočetka :)
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Fiat Multipla.

Pre nego sto se neko pokida od smeha, ipak razmislite malo o tome, jako mnogo se koriste upravo kao taxi, po Italiji i Francuskoj. Vise puta auto godine, upravo zbog cudnog ali JAKO prakticnog dizajna, gomila prostora, neverovatna preglednost, a trajace duze nego bilo kakav Logan i slicne sklopocije, koje ne smatram automobilima.
                    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Marko001
                      CBC Senator XXL
                      • 09.09.2006
                      • 1070
                      • Belgrade

U Loganu sam se vozio i nije nista posebno, ali uopste nije ni sklopocija. sklopocije su Zastave i Lade.

A za Multiplu prvi put cujem da je bila negde auto godine, obicno dobije samo priznanje sto je visoko na listi najruznijih automobila svih vremena

Evo razmisljam sad kad bih video taxi multiplu, da li namerno ne bih usao u nju zbog retardiranog izgleda, ili bih bas usao jer bi me intrigiralo kakav je to auto u stvari

I ne znam sta bih uradio

Comment

• starac vujadin
                        CBC Senator XXL
                        • 27.08.2005
                        • 2617
                        • Stari grad

Multipla je ok uopsteno govoreci, ali nema limarije i plasticnih delova za nju kod nas, a prosecan taksi auto ima gomilu cesanja, grebanja, cukanja u svom radnom veku. Posle nekog vrmena ta kola bi izgledala lose, a svako ko drzi do voznog parka to ne bi tolerisao.

Ko ima nesto vise para, odlicna opcija je svaki dizelas sa direktnim ubrizgavanjem bez turbine (Opel, VW...)

Comment

• Kolja
                          CBC Član
                          • 07.02.2006
                          • 50
                          • Novi Pazar

Ma Mercedes je najbolji za taxi, njega je fabrika napravila da sluzi za to i za nista vise Inace kad pomenes Mercedes svi kazu taxi auto a ja ih toliko cenim i volim da bi zapalio svaki koji mi se nadje na putu

Comment

• maniac
                            CBC Član
                            • 07.04.2006
                            • 91
                            • NBG

Cao!
                            Evo i ja cu po koju o tome sto te interesuje,posto sam na bg ulicama oko 8 god kao taxi.
                            Najbitniji su ljudi koji voze tvoja vozila. Nacin na kojih ces ih ukljuciti da i oni ucestvuju u nadoknadi nastale stete,a nastace 100%
                            Za tebe bi bilo najbolje da uzmes kasko, ali da vozaci to ne znaju,jer ce se opustiti previse,tj zabole ih za auto.

Time ces zavrsiti 60% posla,ostalo ti se odnosi na tip vozila i interval servisiranja.

Neki moj predlog je da za pocetak nabavis jeftinija vozila,cisto da vidis kako ce ti krenuti,naravno ne krseve,vec vozila tipa Logan ako zelis nova,ili ono sto ceka solidan broj taxisa a to je Florida HDI.

Sto se tice kilometraze svako vozilo pa i Florida ce preci preko 200 hiljada bez vecih problema, uz intenzivnije servisiranje kao predostroznost za optimalan radni vek.

Nemoj egzoticna vozila kao Matrix,gledaj da je to vozilo u sto vecoj meri zastupljeno kod nas zbog dostupnosti delova i iskusnih servisera.

Jos nesto,vozila bi trebala uvek da su cista kako spolja,tako i iznutra,stoga nije na odmet da ako si u mogucnosti organizujes svoju autoperionicu ili ugovor sa nekom od koje ces dobiti dobru cenu za veci broj vozila.

Moja preporuka za novo vozila ja Logan. Pozdrav !
                            http://www.youtube.com/watch?v=edLnXzAwHVc

Comment

• Laki GSi
                              CBC Senator XXL
                              • 15.10.2006
                              • 2426
                              • Beograd-Vozdovac

U Beogradu na taxiju vec ima 2-3 multiple koje rade vec duze vreme
                              Sto se tice zastave ja sam prosto ostao bez texta kad sam se vozio u 128-ici(nova) koja je presla 230000,a florida vec ima sa preko 350000 i svi vozaci su prosto zadovoljni i sami kazu da toliko nisu ocekivali. Sto se logana tice u principu svi hvale 1.6 motor sa seqentom. Inace da ja otvaram neko taxi udruzenje sigurno bih iso na kombinovanje automobila,znaci ovi navedeni dacia,skoda,hyndai...ali bi insistirao na istoj boji vozila. Po meni je to najbolje resenje i nekako je zanimljivo da su vozila razlicita,a ne sve jedni te isti pa da neznas ni sa kim si se vozio proslog puta

Sto se mercedesa E-klase tice stvarno su vrh!Moj deda ima restylingovanu verziju iz 2000-te i prosto je prezadovoljan,a u servisu gde ga odrzava(backi petrovac) cuo sam komentare da je mnogo bolja od aktuelne e klase i od prve verzije stare iz prostog razloga sto je sa starije sve "ispravljeno"-prelezane su decije bolesti,a u ovu novu su pak uveli neke novine koje se bas nesto i nisu uklopile kako treba.

Na tebi je da napravis odabir,samo ja bi sigurno bio toliko ostar prema tim vozacima da bi ih naterao da voze ta kola kao da su njihova i jos malo vise od toga kako bi ti vozni park potrajao jer svi znamo da je sluzbeni auto najbolji
                              Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

Working...
                              X