Cini mi se da se "simptomi" potrosenosti zupcastog ne vide dok pomenuti ne rikne skroz?! Bar ih obican covek ne primecuje.
Na Nubiri se menja na 60K, a na Corsi na 80K km. Oba su poklopljena i ne vidi se nista.....
Na Nubiri kosta 'veliki servis' oko 150 junaka, kaisevi i zatezaci, ulje, filteri..., a na Corsi ... videcemo
Kvalitet delova i originalnost se podrazumeva. Tu se ne stedi nikad.
Najjeftinije je kola kvalitetno i redovno odrzavati.
Kako bi bilo da manje spamujes? Ne skodi, provereno...
Ali razmisli malo sto bih spamovao, jednostavno ako imam odredjeni br.postova ne dobijam nista, pravo da ti kazem ovde sam jer mi je zanimljivo.Ali ako ti tako mislis evo ja cu otici na odmor par nedelja, pa necu ti spamovati forum.
Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
Konacno i ja imam auto :-)
Nedavno promijenih(majstor je mijenjao, ja sam platio) zup?asti kaiš na yugi na 78.100km.
Drugo mijenjanje ukupno.
Nisam o?ekivao da ?e tako brzo biti za zamjenu, ali je bio ispucao(uzdužne linije/trake), no nije ni veliki trošak - 4,5? kaiš,15? zamjena uz štelovanje paljenja, sve gotovo za nekih 40 minuta(uklju?uju?i 5 probnih vožnji).
A sama fabrika kaže svakih 60.000km ili dvije godine. Sliejde?i put za nekih 30-tak hiljada(ako ga još budem vozio).
Kolko se ja secam na tom motoru(1116 ccm) kajs se menja na 40 000km i spaner obavezno...
Kako bi bilo da manje spamujes? Ne skodi, provereno...
Ali razmisli malo sto bih spamovao, jednostavno ako imam odredjeni br.postova ne dobijam nista, pravo da ti kazem ovde sam jer mi je zanimljivo.Ali ako ti tako mislis evo ja cu otici na odmor par nedelja, pa necu ti spamovati forum.
Ne dobija se ovde nista sa vecim brojem postova. Da si ovde zato sto ti je zanimljivo to znam i dobro je da je tako.
Skrenuo sam ti paznju na postove koje si ostavio na ovom topicu tipa "Speed to se maze na leba, konkurent Rama margarinu, Mara mandarin." i "Kobas", a vidim i da to nije samo na ovom topicu. Nemam ja nista protiv tebe, odlicno je da si mlad i da te mnogo stvari interesuje, ali pitas lepo, saslusas odgovore i naucis nesto, zato izmedju ostalog i sluze forumi. Nema potrebe da ostavljas komentare koji nemaju veze sa topicom
Takodje, nema potrebe da ides na odmor par nedelja zbog toga, malo samokontrole je dovoljno. I da, forum ne spamujes "meni" jer je moj isto koliko i tvoj
Cini mi se da se "simptomi" potrosenosti zupcastog ne vide dok pomenuti ne rikne skroz?! Bar ih obican covek ne primecuje.
Vidi se, kod mene je remen imao linije crte cijelom dužinom, doduše potrebno j ebilo skinuti poklopac istog, ali se primjeti razlika u odnosu na nov koji je bez toga. Mislim da se može primjetiti da je remen/kaiš dotrajao, vi?ao sam da se po?ne guliti sa jedne strane i sl.
Ja moram da skinem par stfari da dodjem do poklopca, pa poklopac... pa da vidim?! A u voznji se bas nista ne oseti i ne cuje, jedino ako spaner pocne da pravi buku, a 90% ljudi to ne bi umelo ni da cuje kako treba, a kamo li da prepozna...
Prvo,nadam se da neko jos cita ovu temu,jer vidim da nije zakljucana. Ja isto tenutno imam problem sa autom,i posle svih pokusaja da ga upalim,nema sanse,pa smo dosli do zakljucka da je zubcasti kais u pitanju. Naravno,ima debeo oklop od plastike,sa nekih 20-tak srafova na njemu. Problem je sto je stajao zadnjih mesec dana u garazi i nije vozen. Zubcasti je promenio prethodni vlasnik,bar po servisnoj knjizici pre nekih 20-30 hiljada,iliti oko 4 god. Bivsesg vlasnika poznajem odlicno inace,surak mi je. U pitanju je suzuki swift 1.3 GL iz 84-e.god. Znaci,zadnji put upalio kao mina na benzin, radio nekih 30-ak sekundi i ugasio se. I od tada nista. vergla ,obrce sve,baca varnicu ,ali nista. Zadnji pokusaj je bio dovodjenje razvodne ruke u polozaj na otprilike prvi klip ( otprilike na izlaz iz razvodne kape za prvi klip ) i tu smose moj matori i ja zabezeknuli da je oznaka na remenici radilice dobrih 20-ak stepeni u polusu u odnosu na nulu na kucistu.
Da li je moguce da je stradao neki zub na kaisu i da je " obrnuo " jedan deo na prazno,pa je otislo paljenje u nebesa????? Mislim,bar vizuelno,kais ne izgleda lose,koliko sam mogao po ovom mrazu da skinem dva srafa sa oplkate kaisa i "snimim" ga.
Znaci,ako znate nesto o ovome,saljite bilo kakvu pisanu pomoc.
Zameni zupčasti kaiš! Ali neka to uradi majstor, koji ima strobo-lampu, radi podešavanja TP.
Na opisani način, ne možeš utvrditi, da li je predpalenje "u minusu" oko 20, ili možda 30 stepeni, jer i varnica "preskoči" sa razv. ručice, neki mm pre no što se poravna sa onim delom na kapi.
Ako je razvodnik sa platinskom dugmadi (`85 god.), prilično tačno možeš odrediti uz pomoć ispitne lampice za 12V.
I nemoj više da verglaš, da ne izazoveš neku veću štetu, ako nisi već počinio, u slučaju prezubljenja.
Ma auto je 84-to god,nema platine,vec neku vrstu elektronskog paljenja ,sa komutatorom u samom razvodniku. Nisam gledao gde ce da skoci varnica kad okrecem radilicu,vec smo samo pokusali da uporedimo "odokativno" polozaj razvodne ruke i oznaka na remenici/kucistu. Zato mi je malo cudno da je tolika razlika izmedju tih osnaka. Ili smo mzda trebali da gledamo istu stvar,ali u odnosu na 4-ti cilindar???
Svejedno 1. ili 4., to je isti položaj! A odokativno ne možeš odrediti ni približno, jer se ne radi o kontaktu, već o el.luku varnice. U tvom slučaju, i lampica je neupotrebljiva, već isključivo stroboskopska lampa.
Nadam se, da nisi skidao razvodnik palenja i pogrešno orjentisao prilikom vraćanja?!
Ponovo sam pročitao tvoj post i ne vidim, da li ste proverili, da li dobija gorivo? I pokušali palenje, sipanjem malo benzina direktno u karburator?
Probano sve !!! Skidao sam crevo od elektro-ventila do karba i pustao ga u pvc bocu i gura sasvim dovoljno goriva-cak i previse.........Probano i paljenje na TNG........Probano i sipanje benzina direkt u usis na karbu i NISTA !!!! Ni da se javi !!!
Izvadiš svećice, izmeriš kompresiju, utvrdiš usput kad je klip tačno gore i ako nema drugog načina da proveriš, skineš ventil deklu i vidiš bregove pa ćeš znati dal ije preskočio ili nije.
Za paljenje auta je potrebna kompresija, gorivo i varnica tačno onda kad treba.
I otvoriš svoju temu sa problemom.
Comment