da ali je receno da ce bmw dva puta da pregleda sve papire jer ne bi da naprave gresku kao i sa roverom...inace nikom nije jasan taj potez ford-a...ali boze moj ,kada su prodali aston martina sve je moguce
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
Po onome sto sam danas procitao, izgleda nece biti nista od toga, pre ce biti da je Nisan-Reno u igri. Iskreno, ne vidim kakvu bi BMW imao korist od Volvo-a.
Volvo Cars, the Swedish auto subsidiary of American auto giant Ford, could also be a candidate for Private Equity companies or Renault Nissan, according Dagens Industri. This came after recent reports that Volvo Cars could be put up for sale and that German BMW may be a possible bidder.
The paper reported that French Renault Nissan could also be an alternative bidder for Volvo Cars while an unnamed source speculated that another possibility could be that Ford sells 80% stake in Volvo to a private equity company. The source said that this would mean that Ford could keep 20% of a new company and it would enable Volvo to continue sharing components with Ford.
Meanwhile, another report in Dagens Industri speculated that a deal between Volvo Cars and BMW is unlikely as buying a weaker brand within the same segment and competing for the same clients would not be logical. The paper also wrote that BMW already made that mistake with British auto company, Rover.
The paper noted that Volvo Cars could be valued at around USD 10bn.
Ne znam cemu takav potez ali ajde. Mislim volvo automobili uopste nisu tako "negativni" i imaju koliko-toliko prodaju ok ali verovatno njima nesto ne odgovara dok su resili da ga tapnu.
Samo da neuleti zastava iz drugog plana pa s_**** i bmw i nisan-reno ja se toga bojim
Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Ma nije Ford izgubio grdnu lovu zato sto je Volvo los ili Jaguar a ni Ford kao Ford nego zato sto su Japanci mnogo dobri.
Licno mislim da je bolje pustiti nesposobne da nacisto propadnu nego kupovati bezveze. To sto se prica oko gubitaka Forda ja ne bi bas verovao. Lazovi su to i lopovi prve klase.
To je slicno kao kad za snimanje nekog egzoticnog filma napumpaju troskove kojih ustvari nema ni pola. Samo se nenormalni hvale zaradom.
Razlog nastajanja "merger" kompanija ali i kupovina trecih kompanija svakako imaju za cilj povecanje profita, ali to je samo mrtvo slovo na papiru. Za realizaciu planova treba na brzinu reorganizovati jako puno stvari, ulozhiti jako puno i samo ako se sve odradi dovoljno dobro i dovoljno brzo stvar mozhe profunkcionisati. A to niko ne mozhe da garantuje, i pored ulaganja silnih miliona dolara ili evra, i pored "rada u tri smene" takve stvari ponekad jednostavno dozhive neuspeh na trzhishtu, i to ne vazhi samo za automobilsku industriju.
BMW je nedavno progutao knedlu zvanu Rover, i nije mu se svidela. Ne bih da u istu ravan stavljam Volvo i Rover, ni po nekoj slobodnoj proceni trzhishne vrednosti a narochito ne po pitanju kvaliteta. Volvo zvuchi kao daleko manje "potencijalno riskantan" ulog, imaju dugu i dobru tradiciju, naprednu tehnologiju, stabilno posluju, i na kraju krajeva imaju odredjenu trzhishnu grupu koja je tradicionalno naklonjena tom brendu, chak i preko okeana. Zbog svega toga je potencijal u smislu pozitivnog ishoda te kupovine i uvecanje prihoda daleko veci nego shto je bio kad je "posrnuli" Rover kupljen svojevremeno. Volvo nije nigde blizu onome shto je Rover bio u to vreme, i ne mislim da ce biti u dogledno vreme. Problem ovde uostalom nije u Volvo-u, koliko u samom Fordu koji ima ogromne gubitke sa matichnim brendom.
Medjutim, opet se tu pricha svodi na procenu rizika, i jako teshko ce i silni milioni, konzorcijumi, upravni odbori i odeljenja za planiranje i strateshki razvoj kompanije moci da sa sigurnoshcu daju neki svoj relevantan sud. Mislim da, poshto se jednom vec "opekao", BMW sada o takvim trzhishnim potezima razmishlja sa duplo vishe opreza i daleko manje namerava da rizikuje, i pored toga shto Volvo nije Rover.
Nedavno sam chitao na netu intervju sa nekim od top-menadzera iz BMW-a, prichalo se o srednjorochnim i dugorchnim planovima, strateshkim planovima kompanije... Rezime celog intervjua bi bio taj da BMW planira da pronadje "alternativne izvore finansija" u skorije vreme, i u tom smislu je navedeno da ce fabrika otpocheti sa prodajom odredjenih tipova motora trecim kompanijama za motorizaciju njihovih modela. Prvi korak u tom pravcu je saradnja BMW-a sa PSA grupacijom, a upravo taj zajednichki motor BMW-PSA je tek prvi u nizu koji sledi. Sem toga, pomenuo je i da BMW planira agresivniji nastup na dalekom istoku, pre svega Kini kao najbrzhe rastucem trzhishtu, a pomenuo je da je u planu chak i izgradnja josh jedne fabrike upravo u Kini, kao i proshirenje kapaciteta fabrike u Spartanburgu (SAD).
Sve u svemu, ni jedne rechi nije bilo o eventualnim planovima za kupovinu trecih kompanija. Mislim da pored vlasnichkih akcija u Miniju i Rolls Royce-u nece (bar u skorije vreme) biti kupovine nekih trecih kompanija, ma koliko one na papiru "izgledale" izazovno. Sem toga, postao sam jako sumnjichav u pogledu tih spajanja i pripajanja kompanija, pored svega shto se desilo sa npr. Fordom (Aston Martin, sada Volvo), pa Mercedes Benz-om (Chrysler) mogu samo iskreno da se nadam da BMW nece nachiniti istu greshku.
Jednom je ljudski pogreshiti, ali dvaput za istu stvar... =]
Stvar je previse jednostavna, promasaj Forda prilikom kupovine Volva jer nisu bili upoznati da izvlacenje kapitala iz Svedske na racun Matichnig gubitaka nemoze da prodje bez oporezivanja.
Pukli su vec 2 godine grdne pare na poreskoj reviziji u Svedskoj.
Dakle, malo su se preracunali.
Drugi razlog su zakoni o socijalnoj sigurnosti u Svedskoj.
Zaposlen radnik ima veca prava da ******** i zabusava nego igde drugo a poslodavac nemoze da mu da otkaz zbog izostajanja sa posla koja su u skladu sa Svedskim socijalnim zakonima.
Razlog zasto i SAAB ide u minus je upravo veliki obrt radne snage , puno za fabriku neplaniranih odsustva itd. itd.
U pitanju je revolt na Amerikanizaciju. Svedi nezele da budu ameri a koliko znam ni nemci.
Sve to ima direktan efekat na profitabilnost kompanija u Svedskoj. Najbolje rade dok su pod Svedskom maticom, dokazan fenomen.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
ovo su malo zakasnile vesti, pri?e o prelasku Volvoa u BMW porodicu su bile pre nekoliko meseci, još pre nego što je objavljeno da familija Ford napušta kompaniju Ford.
u Volvou nisu zadovoljni što je suprotno željama i najavama Ford stopirao izradu luksuznog Volvoa sa RWD koncepcijom koja je bila najvaljena za 2007/2008 godinu.
umesto toga uba?ena je Fordova FWD platforma, na kojoj bi trebalo da bude i luksuzni Jaguar (i Jaugar time napusti potpuno RWD ideju) a na kojoj su sada ve? Volvo S80 netom predstavljen, zatim Mondeo, S Max, i (trebalo Aston Martin ali je sre?om prodat na vreme) i novi budu?o veliki Ford za ameri?ko lokalno tržište.
sa druge strane BMW je u usponu, ima viška para a kapital teži da se širi.
BMWu treba iskustvo u malim modelima sa prednjim pogonom, nešto što je Volvo pokupio kroz iskustvo u prethodne 2 decenije kroz ranije platforme sa Renoom (serija 400, pa serija 800) zatim sa Mitsubishijem (serija 40 prve generacije) i sada sa Fordom (serija 40/50 /30 je isti Focus).
sa druge strane BMW bi ponudio Volvou vra?anje na RWD u bar jednom broju modela, višeg segmenta s tim da bude niže pozicioniram u odnosu na luksuznu klasu 7 BMWa.
takodje, BMW nema dostupna znanja niti poligone za bezbednosna ispitivanja a Volvo ima najve?i, najbolji, najrazvijeniji poligon za silmulacije (jedini na svetu za simulaciju bo?nog prevrtanja tako poterbno za SUV kategoriju) i jedini (uz SAAB i Mercedes) ima više decenijsku bazu medicinskih analiza i naravno inženjersku podršku.
a bezbednosna istraživanja su uvek bila izuzetno skupa zanimacija.
u suštini Volvo bi se vratio sa ve?im modelima tradiciji zadnjeg pogona sada na bazi BMW platofrmi koje su ve? dokazane, a BMW bi dobio FWD platformu za male modele serije 1 i 3, dobio jak istraživa?ki sistem kao i skoro 3 decenije iskustva sa turbo motorima.
a kao što mnogi predvidjaju, turbo motorima se smeši lepa budu?nost u svim kategorijama vozila, uklju?uju?i i mala.
BMW je krenuo u turbo svet sa velikim motorima a za male motore kupuje znanje sa strane,trenutno je to kooperacija sa Pežoom (koliko pratim razmene motora izmedju firmi).
a i za Pežo su turbo motori još novina, bez prethodnog iskustva.
kupovinom Volvoa BMW dobija i razvijenu prodajnu mrežu u SAD a i to nešto zna?i....
u principu bilo ko da kupi Volvo dobi?e mnogo a ne gubi skoro ništa.
da Ford nije u tako beznadežnoj poziciji možda ne bi ni Volvo bio na tapetu.
pre neki dan oficijelno su objavljeni rezultati za SAD tržište.
Honda sa CRV ima porast tražnje +40%, Toyota RAV4 je izuzetno tražena, Fordovi SUV su krahirali sa prodajom.
prošle godine najprodavaniji SUV je bio Ford Explorer, sada je na 4.tom mestu sa tendencijom opadanja prodaje.
Ford nema rešenje za japansku ofanzivu a poverioci su za vratom.
Fordova situacija je daleko bolja od kada je Allan Mulally postao predsednik. I dalje je situacija losa, i dalje gube pare, ali ni blizu mnogo koliko su gubili prosle godine.
Comment