nema ja sta da vidim nego uzmi malo pa se informisi sta je 4motion tj haldex sistem.
btw, sad videh ovo : 4X4 models using Haldex clutch system: use only VW specified oil
izvinjavam se sto sam bio povrsan, tj ovaj put pausalan, ko sto jednom rece brick. no, kapiram da ne moze da dodje do stete posto je RS ulje vrhunsko tj ulje za high performance motore. Generalno, u tvoju masinu ide Magnatec GTD Long Life od Castrola. Ne znam gde ti pade na pamet da u shvabu sipas francusko ulje. nemam nista protiv totala ali sta ce ti to posred mobila i shella.
Ta slobodna procena da je 15W kao voda na ovoj temperaturi je upravo to, samo slobodna procena...Sta bi po ovim pustinjskim drzavama trebalo da koriste? 50W200?
RS je vrhunsko ulje za BMW-ove high performance motore. Za tu svrhu je napravljeno i formulisano. Ne kazem da ne valja za druge motore osim BMW-a, ali po mom misljenju, za te pare sigurno ce se dati naci ulje bolje formilisano za neki drugi motor, po manjoj ceni.
Ako te mrzi da menjas ulje svakih 10-ak hiljada, uzmi neko od sintetickih ulja koje preporucuje proizvodjac, kad vec spominjes moze i Motul sa odgovarajucom specifikacijom koju VW propisuje za dati motor. Ako te ne mrzi da menjas ulje nesto cesce, Motul 6100 mineralno i teraj. Cak bih rekao da i nema potrebe za taj motor i sipati full sintetiku, ali tvoje pare su u pitanju.
Osim toga, za TDI 150 KS, odnosno PD motor, OBAVEZNO se koristi 505.01 ili 506.01 ulje, ulje koje zadovoljava ostale TDI motore NIJE dovoljno za ovaj motor - i VW ozbiljno insistira na izboru ulja za PD motor. Ne zezaj se s time, verovatno i imaju razlog ZASTO to traze.
The difference between men and boys is the price of their toys
aj pojasni malo... koja je razlika izmedju tog 150ks i onog od 110ks, recimo...
Osnovna razlika je sistemu ubrizgavanja, ovaj od 110(kao i onaj od 90) koristi napredniju bosch pumpu(elektronski kontrolisanu) i za njega je dovoljno 505.00 ulje, dok oni od 100, 105, 115, 130, 140, 150, 160 i 170 ks( 1.9 i 2.0) koriste sistem pumpa-brizgaljka koji je konceptualno drugačiji i radi pod mnogo jačim pritiskom i zahteva 505.01(za neke se preporučuje 506.01) specifikaciju.
Originally posted by zverko
: 4X4 models using Haldex clutch system: use only VW specified oil
Ovo se misli na ulje za 4x4 sistem
4motion ga usporava time što je zbog njega teži
upravo sam citao o tome dok si ti pisao... sad kapiram...
a druga stvar zar je moguce da je ceo system tezak 150kg te otuda i razlika u kilazi izmedju bore i golfa. mislim, kardan je supalj a i diff pozadi ne moze da ima ne znam koliko kila...
Inače prednost tog golfa od 150 ks u odnosu na boru od 130 je što ima fmic(interkuler montiran spreda) i malo bolji turbo pa se samo uz dobro custom mapiranje(što nema kod nas) dolazi do skoro 200 ks. Ovaj od 130 se diže na oko 180 i po toplijem vremenu ne može interkuler da ohladi vazduh pa dolazi do safe moda.
Ja sam radio vel servis, ali sam menjao samo ulje u motoru! Jel znate kakvo odrzavanje zahteva ovaj auto sto se tice 4x4 sistema?
Vel. servis sam radio, ali nista oko 4x4 sistema! Sta se tu servisira?
I meni bilo malo cudno da auto od 150 ks bude sporiji od onog od 130. Zaboravih, auto ima zadnje amortizere koji stoje koso, neki ogroman zadnji lonac koji je sirine gepeka, a gepek je plici nego kod regularnog Golfa 4. Maksimalna brzina je kod Golfa mozda i veca, ali se postize na prilicno vise obrtaja!
Bora bi ovo na mnoogo manje obrtaja iz nekog razloga!
samo ti teraj sa 4500 rpm pa još i sa neodgovaraju?im uljem....
voziš dizel, ne zaboravi dok ne bude kasno za motor.
btw, prenosni odnosi u menja?u i diferencijalu fabrika odabire prema o?ekivanoj svrsi upotrebe a prema nekoliko kriterijuma.
jedan od bitnijih parametara je masa vozila koju treba pokretati po ravnom a naro?ito uzbrdo.
max. brzina se retko uzima kao bitan (najbitniji) parametar pri odabiru prenosa.
ne pri?amo o sportskim idejama /kategoriji namene a Golf dizel je namenjen transportu od A do B a ne za jurcanje.
dodatno, tih 150KS je na papiru, mogu?i maksimalni efekat motora a u praksi je manji, oko 100KS ili manje pri uobi?ajenim obrtajima motora tokom regularne vožnje.
Comment