Mondeo 97. TD 90 Ks vs Octavia 97. 1.9 tedei 90 Ks

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Marko001
    CBC Senator XXL
    • 09.09.2006
    • 1070
    • Belgrade

Mondeo 97. TD 90 Ks vs Octavia 97. 1.9 tedei 90 Ks

Burazer od strica razmišlja da proda stari Audi 80 1.6 D, mislim da je 87. godište i kupi Octaviu 97. ili 98. godište 1.9 TDI sa 90 konja. hoće dizelku isključivo.

Medjutim ako pogledate cene u oglasima v idecete da košta najmanje 6000, a cene idu i do 7000 Eura, nekad i malo više od 7k.

Sa druge strane recimo Ford Mondeo tog godišta sa 1.8 Td motorom od u konj istih 90 KS po pravilu košta oko 4500 evra i ni centa više.

Pri tome Mondeo pripada srednjoj klasi, dok je Octavia po meni niža srednja sa dodatkom gepeka, tj. radjena na platformi Golfa 4 ako se ne varam.

Sad se pitam zbog čega je tolika razlika u ceni izmedju Octavie i Mondea istog godišta, dizela sa istim brojem KS

Da li Mondeo ima neku krupniju manu kad ej tako da kažem jeftin? Da li uzeti ipak Octaviu ili uzeti Mondeo i sačuvati u džepu 1500-2500 evra i za te pare odvesti porodicu u dubai ili u španiju ili upotrebiti an neki drugi koristan način.

Dakle da li ej ta razlika u ceni opravdana, da li je Octavia zaista bolji auto od Mondea (ili je možda obrnuto) i da li je razlika u kvalitetu i u onome što nudi generalno zaista proporcionalna razlici u ceni?

ja zaista nemam iskustva sa tim automobilima, istina vozio sam se i u jednom i u drugom, ali ne mnogo i ne sećam se da je Octavia na mene ostavila nešto bolji utisak... čak bih rekao da u Mondeu ima više prostora i da je udobniji, da bolje leži, da je plastika, a naročito oplata vlata kvalitetnija...

no utisci iz kratkih vožnji naravno nisu toliko merodavni, pravu ocenu bi mogli da daju jedino oni koji su ih duže vozili i posedovali itd.

jedino mislim da je Octavia nekako žustrija, da bolje vuče iako na papiru imaju isti broj KS... ili je to bio samo moj utisak zato što je vozač octavie imao težu nogu na gasu, ne znam...
  • Kenno
    CBC Senator XXL
    • 21.08.2006
    • 460
    • Zenica, BiH

Nemam iskustva ni s jednim od ta dva automobila, ali ?ini mi se da Octavija ima moderniji motor, tj. direktno ubrizgavanje (TDI), dok je kod Mondea klasi?ni dizel sa turbinom. A ako se i ostvari razlika u cijeni utrošio bih je prije svega na dobar servis i(li) eventualnu popravku.

Comment

• Marko001
      CBC Senator XXL
      • 09.09.2006
      • 1070
      • Belgrade

Da, moguće da je to u pitanju, mada s obzirom da je on do sad vozio audi 80
      1.6 D, mislim da bi mu i mondeov motor bio sasvim ok

Comment

• TETAK
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 3034
        • Čačak, Srbija

Razlika je u "sitnici" da ?eš Oktaviju kupiti, voziti i posle par godina lako prodati za iste ili ?ak ve?e pare, pod uslovom da nadješ pravog kupca i da ti je automobil u zaista dobrom stanju.Zato preporu?ujem Oktaviju, naravno u što boljem stanju.Opet ovo "stanje" treba platiti tako da se ne treba zaletati na nisku cenu!
        Sa Mondeom(koji nije loš auto) ?eš se najverovatnije ven?ati i za par godina ne?eš mo?i da dobiješ ni 3000 evra!
        Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• miroslavm
          CBC Senator
          • 13.02.2007
          • 208
          • Beograd, Zvezdara

Ovde su samo u pitanju naše klasične predrasude. naravno da je mondeo bolja investicija- iz pitanja sam zaključio da nije reč o preprodaji. Već ranije je bilo reči da se menja svest kupaca iz osamdesetih, samo vagen je dobar auto pa je kod nas tako napumpana cena. Medjutim, vremena se menjaju, pa su i ljudi edukovani, a i drugi su auti postali dobri. Prema tome, ako sad nešto preplatiš, ne verujem da ćeš još biti na dobitku za nekoliko godina, jer će biti širok izbor dobrih kola. Inače 97. god oktavije su bile na bazi golfa trojke, a ne četvorke, niže klase, dok je mondeo ipak auto

Comment

• jaksa
            CBC Senator XXL
            • 23.10.2004
            • 701
            • Novi Beograd, SC

Imam takav Mondeo u karavan verziji vec 4. godinu.
            Nikakvih bitnijih problema sa autom nisam imao, ali moj auto je uvezen 2001. i verovatno ima original kilometrazu na satu, sto mnogo znaci. Ja sam ga kupio od 2. vlasnika po redu, zna se i ko je bio prvi.

Problem sa mondeom dizelom (a posebno karavanom) je u tome sto je prakticno nemoguce naci auto sa cistom istorijom, koji nije bio vlasnistvo firme i presao vise stotina hiljada km.

Generalno, mondeo MK2 je auto bez sistemskih mana, pronadji ovde:

sta pise i o oktaviji i o mondeu.

Comment

• Marko001
              CBC Senator XXL
              • 09.09.2006
              • 1070
              • Belgrade

Tačno, nije reč o preprodaji, čovek planira da auto vozi najmanje 2-3 godine,možda i više, zavisno od finansijskih prilika, kao i da mu vrši funkciju porodičnog auta. (samo on vozi, ženi neda )

Originally posted by TETAK
              Sa Mondeom(koji nije loš auto) ?eš se najverovatnije ven?ati i za par godina ne?eš mo?i da dobiješ ni 3000 evra!
              Znam da se Octavia sigurno dosta lakše prodaje ali iskreno sumnjam da je Mondeo jedan od auta sa kojima se venčaš kad ih kupiš, ipak je to Ford, koji istina nije previše popularan kao VAG program, ali svi znaju da je sasvim solidna marka, a ne neka egzotična, a takodje je i dizel, pa još i dosta povoljan i sa dosta opreme. tako da verujem da bi ga teže i duže prodavao nego octaviu, ali ne verujem da bi se baš venčao sa njim. a što se tiče pada cene i koliko se na kom autu izgubi zbog toga, zaista ne znam, ne bih to mogao da prognoziram.

dakle, pitanje se pre svega odnosi na to koji auto bolji i šta je pametnije kupiti s obzirom na razliku u ceni, da li je ta razlika opravdana ili nije,znači šta je trenutno bolja kupovina i investicija, a manje na perspektivu dalje prodaje kroz par godina, mada ni to nije zanemarljivo.

P.S. On bi limuzinu sa 5 vrata, ne voli karavane...

Comment

• vladabgd
                CBC Veteran
                • 01.01.2005
                • 132
                • beograd

Originally posted by miroslavm
                Inače 97. god oktavije su bile na bazi golfa trojke, a ne četvorke, niže klase, dok je mondeo ipak auto

nije tachno. platforma a4 - golf 4 i octavia (I), platforma a5 - golf 5 i octavia II i altea, leon, a3 itd......

Comment

Prednosti Oktavije su manja potrosnja 7-8l u gradu dok mondeo moze da popije i 10-11l/ znaci da pojasnim grad bulevar K.Aleksandra znaci spic/ 20%
                  veca potrosnja ,jeftiniji delovi ali ako se uzme dobar primerak redovno odrzavanje je tu negde kod oba automobila.Generalno kod oba auta su mane turbine ali to se remontuje tako da...Ja sam pre za Forda zato sto bolje lezi na putu,enterijer je lepsi i definitivno kvalitetniji,udobniji je od Octavije.Sta reci vise neka se potencijalni kupac provoza proba oba automobila i sve ce mu biti jasno,sto se prodaje tice jeftino kupis jeftino prodas

Comment

• jaksa
                    CBC Senator XXL
                    • 23.10.2004
                    • 701
                    • Novi Beograd, SC

Otprilike tako,

Ja sam forda platio 2003 6k evra, sad verovatno vredi 4,5k evra, sto je jako mali pad vrednosti za 4 kalendarske godine

Edit: po gradu, zimi, 10l d2 max, na otvorenom putu 6 - 6,5l

Comment

• Marko001
                      CBC Senator XXL
                      • 09.09.2006
                      • 1070
                      • Belgrade

kolike su cene delova za mondeo, da li su mnogo skupi delovi? koliko su skuplji za mondeo nego za octaviu?

jakso, znači uopšte nisi imao neki značajniji kvar za 4 god ako sam dobro shvatio?

a kako si zadovoljan performansama, da li je zaista malo trom kao što je na mene ostavio utisak u kratkoj voznji? kako se ponaša prilikom krstarenja auto putem recimo 120-130 i kakva je zvučna izolacija?

koliki je obrtni moment kod mondea 1.8td a koliki kod octavie 1.9 tdi? konjaža je ista a octavia je koliko se sećam značajno žustrija... verovatno ima veći moment...

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ipak je to Ford, koji istina nije previše popularan kao VAG program, ali svi znaju da je sasvim solidna marka
                        ne znam da li se drasti?no promenilo pa to važi danas, pre par godina Ford je važio za nesolidnu marku, i svi su ga zaobilazili u širokom luku.

kada sam prodavao Ford niko se nedeljama i mesecima nije ni javljao da išta pita, a oni malobrojni na prste jedne ruke su nudili bezobrazno niske cene uporedive sa cenom Juga.
                        na kraju Forda sam prodao tako što sam odustao od prodaje (imao sam tada 3 auta pa mi je više stajao nego što sam ga vozio, i bio mi je ?ist višak) a onda me komšija iznenada uhvatio za rukav i za nekih 20 minuta je ugovorena prodaja.
                        (valjda je pratio i video da je auto u stanju okreni klju? i vozi).

dakle, po mom iskustvu Ford kada kupiš ne ra?unaj na kasniju laku prodaju bez obzira na stanje, od pre 4 godine.

ali, ja bih pre kupio Mondeo nego Oktaviju kao auto za upotrebu i vožnju, u ovom ponudjenom izboru.

pogotovu što Ford ipak nudi daleko više opreme od bilo kog VW modela za istu cenovnu kategoriju/ klasu vozila.
                        jedino što bih ja obratio pažnju je stanje limarije tj korozija na Fordu.
                        VW generalno ne poznaje pojam korozije, ma koji model.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• miroslavm
                          CBC Senator
                          • 13.02.2007
                          • 208
                          • Beograd, Zvezdara

Originally posted by vladabgd
                          Originally posted by miroslavm
                          Inače 97. god oktavije su bile na bazi golfa trojke, a ne četvorke, niže klase, dok je mondeo ipak auto

nije tachno. platforma a4 - golf 4 i octavia (I), platforma a5 - golf 5 i octavia II i altea, leon, a3 itd......
                          Nisam siguran. Golf IV je predstavljen premijerno na sajmu u Frankfurtu avgusta 1997. god, što znači da je prava velikoserijska proizvodnja započela 1998. Analogija sa golfom II predstavljen prvi put 1983, ali naravno nema primerka iz te godine. Kako se oktavija debelo pravila u 1997, ipak proizilazi da je reč o trojci, mada i nije toliko bitno za ovu priču. Bilo koji golf-oktavija nije u klasi mondea, pa ako se za iste pare dobije viša klasa ili noviji auto poznatog proizvodjača, odgovor je logičan

Comment

• Srdjan
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 2416
                            • Bajina Basta/Beograd

Octavia ima sigurno zivahniji motor i manje trosi... A to famozno tdi je uslo svima u glavu tako fordov 1.8 td deluje mlako... Nema ono I...

Dalje vidim niko ne pominje, Octavia ima bolju limariju, potpuno pocinkovanu i nema problema sa korozijom, a Ford nije tako zasticen, i po tom pitanju je losiji... Ford ima dosta manji gepek, ali zato ima dosta vise mesta na zadnjoj klupi... Delove je neuporedivo lakse naci za Skodu, imas i originale a imas i kopije, dok su za Forda ipak skuplji delovi...
                            Dakle prelomi... Ako pare nisu problem onda sto ne bi uzeo Octaviu, ako kuburi sa lovom onda neka uzme Forda i zavrsena prica...
                            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

Octavia 97 godiste nema potpuno pocinkovanu limariju ,pocinkovani su odredjeni delovi karoserije -ispravite me ako nisam u pravu

Comment

Working...
                              X