Posle nekoliko godina vožnje 75-ce ?ak i u yugu tražim prekida?e za prozore kod retrovizora
a i dekideki je u pravu kada kaže
osecaj je kao da je auto ziv stvor koji si zajahao
Isti slucaj... ruka mahinalno krene ka retrovizoru...
A da je ziv... ma bruka... stvarno, osecas se nekako posebno dok je vozis, ima neke svoje cudne vibracije...
Lezanje - zbog transaxle-a raspored mase je 50%-50%... proverio na vagi kad sam atestirao gas, TS spreman za voznju, sa nekoh 10ak litara benzina i jos toliko gasa plus mazgov od 90+ kg za volanom : vaga kaze 650kg napred i 650kg nazad...
Transaxle u krvi...
"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana
Prvi put sam se vozio u AR75 neke davne 1997-98. Dosao tetak iz ZG i isao sa njim iz BL u ZG. Isli preko Banije i tamo nekih zveka (autoput zbog necega bio zatvoren). Alfa bila (samo) 1.8 a islaaaa... Uglavnom, odesevio me taj auto i tako mi ostalo!
BTW Oduvijek su mi se svidjali stari modeli AR Nove su OK ali to nije to!
Moj prvi susret sa 75-icom je bio kad je Pera ciganin dovezao 3.0 v6 america na popravku. Tad smo je popravili i isli da je probamo. Tad sam imao dvadeset i neku a Alfa je imala malo probusena ona prva dva loncica i taj zvuk kada pustite gas u drugoj da biste prebacili u trecu vam ostaje zauvek urezan u glavi i nista se nemoze uporediti sa tim zvukom (mislim po lepoti tj. kakofoniji)
Zaboravljas i pevanje guma u 2. i 3. prilikom saltovanja + onaj udarac u ledja kada promenis brzinu negde do cetvrte,za petu nisam siguran dali cima ili ne.
po osecaju za volanom i u sedistu.
konstruktivne osobine koje obezbedjuju taj tako tipican dozivljaj nepoznat kod FWD koncepcije.
balans koji omogucava po zelji upravljanje ponasanjem auta, da li ce biti stabilan na putanji ili ce se po zelji vozaca izbaciti kontrolisano sa putanje.
po preciznosti upravljanja koja je moguca samo kod RWD koncepcije.
po okretnosti, vrlo direktnom upravljacu koji je opet osobina takve RWD bazne kosntrukcije.
ja sam o tome pokusavao da pricam i objasnim pre vise godina unazad, da novije FWD Alfe nisu primeri vozila kojim treba da se dice Alfisti kada pominju sportsko srce, bar ne u tom delu ponasanja u voznji.
i naravno, zagrizeni ALfisti su me horski pljuvali sto se neko usudjuje da drzne u tabu temu. nedostatak iskustva, sta da kazem
sada verujem da su i mnogi medju njima spoznali da je starija Alfa daleko vise sportsko srce nego noviji modeli, da je 75 ono sto je decenijama vezano za pojam i ime Alfa.
u sustini svaki auto koji ima slican koncept, konstrukcionu bazu se slicno 75ici jako dobro ponasa na putu, odlicna vozljivost, upravljivost i razlike su vise u nijansama.
posto je ovo ALfa soba necu da pominjem marke i modele ima ih i evropskih i japanskih koji su po osobinama veoma slicni 75ici po tim pitanjima. uglavnom stariji modeli iz 80tih.
FWD modeli, pa i ALfe u tom domenu su 3 stepenice zaostatka i pored mnogo truda i raznih trikova da se maskiraju nedostaci FWD koncepcije upravljivost i balans je hronicno (nemoguce) neresiv problem.
FWD Alfe su ispred ostatka prosecne FWD mas produkcije ali ako bih ja birao, vezanih ociju bih uvek prvo odabrao RWD
Jedna 156 sa SP3 paketom (fabrichki paket koji se pozabavio samo oprugama) je zaista DRASTICHNA razlika u odnosu na vecinu fwd automobila, a mogu se kladiti da ce odlichno parirati novim rwd koncepcijama.
Mislim da se vecina "fwd vs rwd" priche, ipak pre svega bazira na subjektivnom osecaju i to pogotovo kada se radi o snazi do nekih 250 KS.
Nisam tvrdoglav, ali zhelim biti objektivan. Osnovna chinjenica je da fwd ne mozhe priushtiti zabavu poput nekog rwd-a. Takodje, josh jedna chinjenica je da se 75-ica zaista lepo vozi; moja prva ozbiljna vozhnja rwd mashine je bila upravo sa turbo 75-icom. Chak sam je namerno izbacivao iz putanje, ali mi nije dozvoljavala da preteram.
eh da su tada bili dostupini kojekakvi paketi 1,2,3, ili stage 1,2,3, kitovi ovi oni za 75icu, bila bi to vraski dobra mashina danas. nazalost se treba snalazit i kupit ovo na jednom mjestu a ono na drugom mjestu ili cak nesto sam napravit.
za 156 kupis gewinde skoro pa u trafici, a cipove kod cige na placu.
i da, takva 156 stvarno juri dobro. mogla bi cak i namazat 75icu na stazi.
TS power - yebale vas bošpumpe hidrošpaneri remeni i klackalice nova stranica
Ja bih iskreno voleo da vidim recimo... 156 2.0ts-16v vs. 75 2.0ts-8v!
I to da obe budu potpuno standard, bez ikakvih prerada. Ako bi tada fwd odneo pobedu, ja bih se javno, u Nacionalnom TV Dnevniku, izvinuo zbog svoje zablude i sektomanskog obožavanja rwd Alfi!
Eventualno da budu obe spuštene...
Jel to izvodljivo da se proveri na skupu u BG-u, tj. na Adi Huji?
Comment