Posto sam cuo razne price interesuje da li su ovi modeli wartburg-a zaista sa motorom indenticnim kao kod golfa, ili su ti motori radjeni po uzoru na vw-ove? Da li moze da se skine postojeci i stavi neki sa vw-a tj. da li pasu "sraf na sraf? Kakav je menjac (da li je i on sa golfa ili neka budzevina)? Jel' ima neko ikakvog iskustva sa ovim kolima posto mi ne uspeva da pronadjem na netu? Ako neko nesto zna ili moze da me uputi na ove informacije bio bih zahvalan.
Wartburg 1.3 (tzv. sa golfovim motorom)
Collapse
X
-
Mislis plavi dim ???
Samo kada ti karike izgore...
To ti je bio "zadnji krik" Wartburga, prije pada zida, a nakon pocetka "otopljavanja" odnosa medju "istocnim i zapadnim"... *ebo te, k'o da je prije 300 godina bilo, skoro da se i ne sjecam...
Taj motor jeste onaj 1.3 sto je nama bio poznat iz Golfa 1... Za mjenjac ne znam... Mada pretpostavljam da je lakse bilo kad vec kupuju od VW, da kupe kompletan sklop sa mjenjacem, pa da to samo zasarafe na sasiju... Oni tada jos nisu bili na nivou samonosece karoserije...
Sto se stavljanja veceg (jaceg) motora tice, nisam siguran da bi to bilo jako pametno, barem ne bez pojacavanja kocnica i sasije... Ipak je to 50 godina stara konstrukcija...
Comment
-
-
Pod pozitivnim stvarima sam mislio na to da se stariji modeli jako malo kvare (dvotaktasi), a izmedju ostalog imaju jedne od najboljih i najjacih serijskih kocnica (takodje dvotaktasi zbog ne postojanja kocenja motorom). Sto se tice motora, to me je interesovalo jer su golf-ovi motori poznati kao jaaakooo izdrzljivi, pa bi mozda gledao da mi kum iz Svice posalje neki dobar motor sa golfa II ili III kako koji vec pase (negde sam cuo da neki polovi pasu sraf na sraf).
Comment
-
-
http://de.wikipedia.org/wiki/Wartburg_(Pkw)
Technische Daten: Wartburg 1.3 [Bearbeiten]
Wartburg 1.3
L/B/H: 4.220/1.645/1.495 mm (Limousine); 4.280/1.645/1.520 mm (Tourist); 4.224/1.644/1.695 mm (Trans); Achstand 2450 mm
Bodenfreiheit (beladen): 122 mm
Motor: Vierzylinder-Viertakt-Ottomotor, flüssigkeitsgekühlt, bauähnlich der VW-EA-111-Baureihe (Polo, z. T. Golf; Motorkennungen: N; NZ), „Alpha Deal“ Mitte der 80er-Jahre
Motormasse: 107,5 kg
Hubraum: 1.272 cm³
Leistung: 43 kW / 58 PS
Drehmoment: 9,8 kpm bei 3300 U/min; ca. 96,11 Nm bei 3300 U/min
Kraftstoff: Benzin, min 91 ROZ
Vergaser: Einfallstromvergaser 34 TLA (Bauart: Weber)
Getriebe: synchronisiertes Viergang-Wechselgetriebe mit Fernschaltung (Masse mit Öl ca. 29 kg)
Kupplung: Einscheiben-Trockenkupplung TF 180-120 (TF 180 DE2R)
Fahrwerk: Einzelradaufhängung, vorn getrieben, asymmetrische Humpfelgen 4 1/2Jx13H 1-B-J 45-1 (13"), Reifen 165/80 R 13 82 S sl, 175/70 R 13 80 S
Wendekreis: 10,8 m
Bremsen: Trommelbremsen, feststellbar hinten, Scheibenbremsen vorn
Akkumulator: 12 V / 44 Ah
Zündanlage: Transistorzündung mit Geberprinzip, Hall-Effekt
Elektroanlage: Drehstromlichtmaschine 14 V / 57 A
Hauptbeleuchtung: H4-Halogenscheinwerfer 60/55 Watt
Kofferraum: 525 l (Limousine); Ladefläche L/B: 1.940 mm / 1.300 mm (Tourist); 1.700 mm / 1.400 mm (Trans)
Gesamtmasse Leer/Nutzmasse/Gesamtlast : Limousine: 900 kg/420 kg/1.320 kg; Tourist: 960 kg/450 kg/1410 kg; Trans: 840 kg/550 kg(davon 440 kg; auf der Ladefläche)/1.320 kg;
Verbrauch auf 100 km (Werksangabe): 6,8 l (bei konstant 90 km/h); ca. 7,4 l (Euro-mix)
Höchstgeschwindigkeit: 140 km/h. laut Fahrzeugscheinen: 135–141 km/h
Zuglast: Ungebremst 500 kg; Gebremst 650 kg (bei nachgerüsteter Anhängerkupplung)
Dachlast: ohne Schiebedach 60 kg, mit Schiebedach 40 kg (Ausnahme siehe: Wartburg Konzept L)
Inhalt Kraftstoffbehälter: 43 l
Rampenfähigkeit: vorne 24%; hinten 15%
Co2-Ausstoß: 170g/ kmLakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Dobro, pusti prenosne odnose na zupcanicima, znas li sta o mjenjacu i pasovanju "sraf na sraf" ? Cini mi se da mu je to vaznije, nego sami prenosni odnosi u njemu (i ne samo u njemu, tu bude i diferencijal sa nekim svojim prenosom)...
Comment
-
-
Pa to i pitam, sto mi je i logicno, da su iz Wartburga kupovali komplet sklop motor/mjenjac od VW-a, pa ga takvog i ugradjivali... Ostalo bi sigurno bilo komplikovanije, a ne puno jeftinije rjesenje...
Eh, kad se sjetim djecackih dana, i onog prepoznatljivog Vrrrrrrrndndndndnnnnnnnnnnnnnnn...
Comment
-
Comment