Vidi, povecavanjem pritiska na TuRbu, imas vec podizanje temperature na istom.
Bio on diesel ili ne.
Sta se desava sa jednim agregatom koji je samo sa uljanim hladjenjem?
Vrlo retko agregati na dieseima nemaju vodeno hladjenje te je moja prva preporuka ukoliko takav agregat nije na motoru sada da se predje na varijantu sa.
Sledece, obicaj je da bude VNT sa promenljivom geometrijom koji zna zbog partikala u izduvnim gasovima vrlo brzo da blokira sa povecanjem temperature.
Dakle, sve mi da bi se odradilo korektno sa uvek stabilnim faktorima, lichi na izmenu agregata u prvu ruku.
Posto je sam cilj chipovanja povecanje pritiska (problem sa kapacitetom turbine) u vecim obrtajima, jer postoji prvenstveno fizicka granica za relativno male agregate koji se iz fabrike postavljaju.
Jedan moderan TuRbo agregat vrti 200-300K km bez problema dok je to za agregate na dieselima skoro nemoguce. Posebno ne iz razloga sto su dimenzionisani vec od strane fabrike (cena produkcije).
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Pokushao bih da poboljsam hladjenje turbine uljem, ugradnjom veceg kulera
Ugradio obavezno turbo tajmer
Uglavnom je to sve, sa povecanjem snage za 30-ak ks neces imati problem sa resursom motora, ukoliko ga ne budes svaki dan cedio do daske.
Pokushao bih da poboljsam hladjenje turbine uljem, ugradnjom veceg kulera
Ugradio obavezno turbo tajmer
Uglavnom je to sve, sa povecanjem snage za 30-ak ks neces imati problem sa resursom motora, ukoliko ga ne budes svaki dan cedio do daske.
a sta kazes za povecanje za 40 konja?skratio bi mu vek ali nesto valjda minimalno?
Ako se covek normalno odnosi ka vozilu, tj. redovno servisira, tih 30-40 ks mogu da izmene resurs motora na 5-10%. To znaci da ces ti kola voziti i voziti i prodati i drugi ce vozite pre nego sto dodje vreme za bilo sta na motoru.
Ako nemas turbo tajmer i dobro hladjenje turbine vise ce stradati turbina nego motor. To je ono sto je BOOST rekao. Najslabija karika na turbo motoru je sam turbo. Cak i da ne modifikujes nista turbotajmer je odlicna investicija. Ovde cene krecu od 70$ za tajmere dobrog kvaliteta a moze da se nadje i jeftinije.
Pogledaj konkretno A'pexi turbotajmer na kraju stranice-kostao je oko 70$ u Moskvi.
znaci za opterecenje motora nije bas posebno bitno da li se dodaje 30 ili 40 konja,ovi sto ce da mi rade chip rekli su da treba da odradim servis,a pre dva dana sam bio na redovnom servisu i uradjeno je sve sto je je slabo funkcionisalo,medjutim oni su mi rekli da mi je bitno stanje protokomera da bi na DYNo mogli tacno da vidimo koliko konja ima pre i posle chipovanja na tockovima,a na servisu nedostatci nisu primeceni tako da je sve spremno za sledecu subotu da se chipuje.
inace auto vozim u principu normalno,ali volim svaki dan malo da mu izvadim dusu,ali to sve kraje tratko.
predpostavljam da bi sa poveceanjem cak i od 30 konja imao dosta bolje perfomanse od recimo TDI i ako bi onda razlika bila veca za 5 konja,i cak bi trebao da parira TDI
,medjutim oni su mi rekli da mi je bitno stanje protokomera
jel mozes malo da pojasnis ovo oko protokoomera. o kakvom je stanju rec, i kako se ono meri ?
u doba kada sam imao dizela protokomer nije postojao na njima, a na benzincima protokomer se sam automatski kalibrise i nema stavke stanja- ili radi ili ne radi ako pukne grejna zica.
jel oni mogu da poprave stanje protokomera prema potrebama tog svog cipa ?
milsim kako sve to funkcionise oko provere i umeravanja trenutnog stanja prema fabrickom stanju...
u doba kada sam imao dizela protokomer nije postojao na njima, a na benzincima protokomer se sam automatski kalibrise i nema stavke stanja- ili radi ili ne radi ako pukne grejna zica.
Protokomeri kod savremenih dizel motora su identichni kao kod benzinskih, tako da po meni nema varijanti stanja, vec je u pitanju samo ispravnost.
Dakle ispravan ili neispravan.
Nije bas tako,
moze sto se kaze i da daje pogresan signal tj. salje pogresnu voltazu na ECU i to se odrazava na povecanoj potrosnji goriva.
Pa to znachi da je neispravan.
Postoje na trzishtu i korektori tog signala, ali kada premerene vrednosti izadju iz granica u pitanju je neispravnost.
Za L jetronic se slazem samo shto je to sistem koji se bash i nece sresti na savremenim disel motorima.
Comment