Na sta obratiti paznju prilikom chipovanja ?!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • *Egon*
    CBC Senator XXL
    • 31.12.2004
    • 1232
    • Beograd, Dorcol, N 44

Ja bi pre chipovanja prvo odvezao auto na DYNOJET (merenje snage),
    a posle chipovanja opet DYNOJET, jer samo tako ces znati koliko si dobio snage (KS).
    Garaza
    1996 SAAB 900 NG Cabrio

Comment

• Nenad
      CBC Senator XXL
      • 06.01.2005
      • 1364
      • BBgd/Mow

Originally posted by IvanT
      Ja sam rekao u smislu da nije samo ziv-mrtav nego ima i faza agonija

Agonija iz koje se teshko izlazi ziv!
      Ako se rano primeti, pomaze pranje alkoholom. Ako ne, onda je agonija sigurna smrt, tu si u pravu.
      Boost or bust...

Comment

• glogi
        CBC Veteran
        • 13.12.2004
        • 115
        • Novi Sad

Egon,naravno pre i posle chipa ce se ici na DYNO.

Sto se protokomera tice,proveravali smo ga tako sto samo ja i majstor koji mi odrzava auto otisli na miseluk,prikopcali uredjaj za dijagnostiku i onda nekoliko puta u trecoj pocev od 40km/h pun gas do poda,protokomer je pokazao vrednost 910 (iskreno nesecam se cega),sta znaci da odlicno funkcionise,ta vrednost kad padne na nekih 750 znaci da je vec

Comment

• glogi
          CBC Veteran
          • 13.12.2004
          • 115
          • Novi Sad

Evo da se javim posle chipovanja

hmmmmmmm,kao prvo passat me u startu iznenadio,,pre chipovanja na dyno je izbacio na tockovima 62-63 konjica,posle dugih nagadjanja utvrdjeno je bilo da je filter goriva zaousen, da AGR (EGR) ventil gusi turbinu........filter je zamenjan u startu,AGR ventil je samo prociscen,a zamena bi bila najverovatnije neophodna da bi pokazao mozda maximum.......na kraju krajeva i chip je promenjan ide se na test voznju,prvo me vozi majstor koji ga je chipovao,nemogu da verujem sta mi radi sa autom,menjamo se ja vozim nazad i skroz na skroz nemogu da verujem da je to moj passat,razlika vise nego uociva,osetljiva,lepi za sediste samo tako,perverzno vuce.......idemo ponovo na dyno.......pokazuje 95 konja na tockovima,sta dodje u sustini nekih 114-115,kazu kad bi sutradan dosao da ponovo merim kad se sve razradi da bi izbacio 120+,tako da do daljnjeg ostaje zagonetka koliko ima konja,a da ih ima znatno vise nema sumlje.
          sve se znatno promenio,a to je:
          -ubrzanje
          -maximalna brzina
          -potrosnja smanjena (tamo gde je nekad bila 5.0-5.2 sada je 4.6 (prosecna),a dusu kad mu vadis max 7 litara).

Citavom,mukotrpnom, procesu je prisustvovao Egon,kojem se i zahvaljujem za ukazanu pomoc, i mislim da na neka pitanja ako imate moze vam on bolje odgovoriti nego ja,ipak iskustvo je to i vise je bio ukljucen u citav proces,pocev od prvog merenja na DYNO-chipovanje-DYNO.......

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

hmmmmmmm,kao prvo passat me u startu iznenadio,,pre chipovanja na dyno je izbacio na tockovima 62-63 konjica,posle dugih nagadjanja utvrdjeno je bilo da je filter goriva zaousen, da AGR (EGR) ventil gusi turbinu........filter je zamenjan u startu,AGR ventil je samo prociscen,a zamena bi bila najverovatnije neophodna
            i mene u tvom postu sto sta iznenadnjuje pa izvni sto pitam... 16. marta tvoj Pasat je bio na jacem servisu uz sve kontrole pre cipovanja kako si napisao, i sve je bilo tip top stanje a onda samo 10tak dana kasnije, EGR ventil u autu, filter goriva zapusen, motoru ugusen maltene na izdisaju sa jedva 60tak konja ????

kako je moguce da se za tako kratko vreme toliko stvari pokvari odjednom, ne ide mi u glavu ?

jasno mi je da se oseca razlika u ponasanju u voznji izmedju 60tak i 90tak konja, to su prakticno 2 totalno razlicitia motora, ali me sada zanima koliko konja zapravo ima (opet mereno na isti nacin na tockovima) originalni fabrikci Pasat ali ispravan. a vi to niste ni merili kako sam ukapirao, posto Pasat nije bio na dyno u ispravnom stanju (?).

super da je na kraju cipovanje pomoglo da se odradi redovno odrzavanje u paketu.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Nenad
              CBC Senator XXL
              • 06.01.2005
              • 1364
              • BBgd/Mow

Kao pravilo za gubitak snage od motora do tockova se uzimaju sledece cifre:
              Zadnja vuca, rucni menjac= -12% od snage motora
              Prednja vuca,rucni menjac= -15%
              Pogon na 4 tocka rucni menjac= -20/25%

Zadnja vuca, automat= -20/22%
              Prednja vuca, automat= -23/25%
              Pogon na 4 tocka, automat= -30/32%

Varijabila kod pogona na 4 tocka zavisi od vrste prenosa (Torsen,Haldex,..)
              Variajbila kod automata zavisi od vrste automata, softvera i hidrotransformatora (torque converter).

Moj Passat 4Motion sa Tiptronikom ima gubitak od 32%.

VW takodje ne stavlja prave cifre za KS nego srednju vrednost ona moze da se razlikuje u zavisnosti na koje trziste i kakav je sam model auta.
              Recimo kod Passata V6 sa prednjim pogonom je deklarisano 193 KS na motoru a takav isti Passat V6 ali 4Motion je takodje deklarisan 193 a ustvari na stendu 4Motion pokazuje 202-203 KS.
              Moja predpostavka je da je to zbog drugacijeg izduva na ta dva modela. Prednji pogon ima 2 izduvne grane a posle sve to ulazi u jednu i ide do kraja. 4Motion ima isto dve izduvne grane ali do kraja svaka izduvna ima svoju cev i zavrsava se sa 2 lonca (Prednji pogon ima 1 lonac) i zato pravi nesto vise konja ali VW to ne deklarise.
              Boost or bust...

Comment

• glogi
                CBC Veteran
                • 13.12.2004
                • 115
                • Novi Sad

Brick,vidi sto se tice toga,kako je moguce da se od 16.03. pa do prekjuce raz****........sumljam da je moguce,ali moj majstor je bio toliko ispljuvan od strane Sase Curcica,verovatno ga mnogi poznaju ili znaju za njega.........on nije ni gledao rezulate dyno,cim je seo da prvoza:"ovaj auto nije ispravan".kompjuterskom dijagnostikom se nemoze utvrditi u kakvom je stanju EHR ventil,filter goriva do sada je menjan na svakom drugom servisu,sta znaci na 15.000-16.000 km, a trebao bi do 10.000 da se promeni,a ovaj koji je bio sa njim sam presao negde oko 9.000....valjda sam ti sada bar malo pojasnio ovu situaciju?

A sada mu je kod Saleta,moze se reci odradjen kao sto si rekao redovan servis u paketu,uz ovo gore mogu jos dodati da su sva creva zamenjana i da je citav sistem prociscen.......

I dobro si svatio da je prvi dyno radjen u neispravno stanju,u ispravnom stanju trebao bi da izbaci jedno 10-tak konja vise

Comment

• Alex-bgd
                  CBC Senator
                  • 27.03.2005
                  • 270
                  • Beograd

I sta se na kraju desilo sa kolima, da li si zadovoljan ili ne sa tuningom?
                  Kako ide auto? Jel preporucujes i drugima to sto si ti uradio i video ili?
                  Mislim da znam koliko ne znam

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

bas sam bio zbunjen kako je moguc takav obrt, mada jos mi nisu jasne neke sitnice...ja nisam nikoga ispljuvao nit poznajem niti tog Sasu niti tvog majstora samo konstatujem da mi je cudno toliko opadanje snage neposredno posle redovnog servisa, daleko ispod regularnog ponasanja motora. na mnogim kolima dijagnostika preko racunara direktno pokazuje stanje EGR ventila a koliko znam bas na VW TDI motorima EGR ventil se iskljucivo i podesava preko softvera, i to je najcesca popravka softverske prirode (umanjenje duty cycle da bi se manje prljao).
                    ne vozim vec nekoliko godina dizel ali iz ranijeg iskustva filter dizela se menja po fabrickom ritmu na svakih 40.000km a prazni od takoga i vode na svakih 7.500km (uz zamenu ulja). posle samo 9.000km da je tako zaprljan me stvarno cudi, onda je gorivo veoma prljavo, cak daleko losije nego ono svercovano i ko zna kako pretakano tokom 90tih sto mi je cudno ali ostaje i ta mogucnost.

da nemas mozda alge u rezervoaru pa su one po ovom vremenu postale veoma aktvine i zapusile filter ?

mozda da sipas aditiv za ubijanje algi povremeno (one braonkaste i zelnakste alge, lice na mahovinu u tankom sloju a koje rastu uz vodu i sumpor kojih ima u dizelu).

najvazniije je da je sada sve sredjeno, da auto super ide i da si ti zadovoljan a tvoje iskustvo je dragoceno za druge vlasnike TDIja pa je zgodno da se proanalizira.
                    poz.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• BOOST
                      Founder - Admin od Začetka
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by Alex-bgd
                      I sta se na kraju desilo sa kolima, da li si zadovoljan ili ne sa tuningom?
                      Kako ide auto? Jel preporucujes i drugima to sto si ti uradio i video ili?
                      Sto da ne, u pitanju je ocigledno marginalno povecanje snage.

Odusevljenje sa neispravnog do duplo veceg efekta posle tuninga, hehe.. malo ko ostane imun

30% je zasigurno marginal sigurnosti, pretpostavka stoji da se vodilo racuna da neprevrti turbinu kad ide u max obrtaje pri max brzini, ako je tu odmeren a pretpostavljam da jeste zasigurno vredi.

Chip tuning na TuRbo autu pa cak i na naftarici je opravdana investicija

PS: Kolika je temperatura izduvnih gasova na max efektu?
                      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                      move your mind

Comment

• glogi
                        CBC Veteran
                        • 13.12.2004
                        • 115
                        • Novi Sad

Pa naravno da sam zadovoljan i preporucujem svima inace H&S chip!!!

Skroz drugi auto,moja ocekivanja su prevazidjena,sada uvek ima snage da povuce cim mu malo pipnes gas,u gilo kojoj brzini,i sa malih obrtaja.

A nisam verovao da ce potrosnju smanjiti,znam na koju foru se smanjuje,ali stvrano nisam ocekivao da ce na oyvorenom putu da se smanji za pola litre,iako ga sada przim vise nego pre chipa,jednostavno sada se tako ponasa da konstantno trazi gas,gas,gas........

Inace u naredne dve emisije Tuning&Styling videcete kako je sve to bilo pocev od pranja u centru boban-DYNO-chipovanje-DYNO,naravno tu ce biti predstavljen DYNO JET i H&S ChipTuning (BMW servis Curcic),u 5 emisiji ide kraca najava,dok ce u 6 biti detaljnije.

pozdrav i chipujte se

Comment

• Black Knight
                          CBC Senator XXL
                          • 13.10.2004
                          • 2020
                          • Novi Beograd, kicblo

Da li ti se povecao max. broj obrtaja? jel bese nije hteo preko 3500rpm ?
                          Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• glogi
                            CBC Veteran
                            • 13.12.2004
                            • 115
                            • Novi Sad

Originally posted by RankoK
                            Da li ti se povecao max. broj obrtaja? jel bese nije hteo preko 3500rpm ?
                            naravno kao i max brzinu

Comment

Working...
                            X