izbacivanjem kata menja se taj proces. pre svega ubrzava se protok gasova a to znaci i ubrzava se protok toploh gasova van motora sto automatski znaci da se manje toplote iskoristi, i time motor moze da ima samo i jedino manje KS u odnosu na fabricko stanje.
Za sta se iskoristi toplota u izduvu?
Kada odgovoris tacno na ovo pitanje videces koliko ti je ova gore postavka nebulozna.
Za sta se iskoristi toplota u izduvu?
Kada odgovoris tacno na ovo pitanje videces koliko ti je ova gore postavka nebulozna.
dakle, ne u izduvu.
navedeno je da PROTOK je taj koji odredjuje trasfer toplote u rad.
pogresno si protumacio tekste, pa je i pitanje pogresno usmereno.
ako nista drugo skidanjem kata se povecava potrosnja goriva za isti izvrseni rad motora pa niti finansijski (o ekologiji necu) nema rezona na duzi vremenski interval upotrebe auta.
Na osnovu cega ovo tvrdis?
Ti jedva cekas da dohvatis nekoga ko samo tvrdi bez dokaza a upadas u istu zamku. Ako gresim daj mi referencu sa preciznim eksperimentalnim podacima
Na osnovu cega ovo tvrdis?
Ti jedva cekas da dohvatis nekoga ko samo tvrdi bez dokaza a upadas u istu zamku. Ako gresim daj mi referencu sa preciznim eksperimentalnim podacima
da ponovim, motor je u fabrici optimizovan za neke radne parametre kao celina.
u tu celinu spada usis i izduv, sa time vezano protok svezih i protok izduvnih gasova.
poremecaj tog protoka iz ma kog razloga u odnosu na optimalno proracunatu vrednost dovodi do pogorsanja stepena efikasnosti konverzije goriva u kranji efekat KS.
ono sto je @mikimazda naglasio dodatno, back pressure nije proizvoljno odredjena vrednost.
to nema veza sa fabrikatom motora, prosto osobina procesa sagorevanja unutar nase toplotne masine.
promena bregastih je tipican primer kada za optimum rezultata treba da se isprati i mapa ubirzgavanja - paljenja da bi se dobitak od durgacijih bregastih najefikasnije iskoristio.
isto je i sa izduvom, odnosno izmenom fabricke konstrukcije kao sto je pomenuto ukidanje otpora (pada pritiska) kata.
skidanje kata treba da bude propraceno izmenama mapa paljenja i ubrizgavanja.
nakon izmena opet treba celinu motora, celinu koja utice na proces sagorevanja i konverzije toplote u rad nanovo optimizovati za nove radne uslove.
precizne eksperimentalne podatke bojim se da cemo tesko pronaci u slobodnoj ponudi, to su uglavnom profesionalne tajne.
ali, zato imas u praksi dovoljno ubedljive pokazatelje.
zamenom izduvnog sistema A za izduvni (tjuning) sistem B se dobija ili gubi merenjem po dyno odredjeni efekat motora.
mislim da je to i tebi poznato a opet ne znam kako pronaci podatke da bi se potpuno uverio da ta promena utice na motor iako je zapravo sam izduv (lonci, cevi) van samoga motora.
a svaka promena efikasnosti sagorevanja povlaci i promenu potrosnje goriva.
to su moji argumenti koje mogu da ti ponudim.
ako ne zadovoljava, smatraj da sam upao u zamku..
Comment