Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
U utorak mi ide prijatelj za Italiju i trazio sam mu (tj. cale ja ne bi karavana) da mi nadje Xsaru 2002. god 1.6 16v karavan i da mi je dotera (dolazi svaki mesec ovde za BG nece mi nista naplatiti samo put ). On je inace dugo godina radio i ziveo u italiji u Trstu kao predstavnik Jata (zena i deca mu zive tamo i on ima italijanski sondjorno mislim da se tako zove boravisna viza, ima i njihovu dozvolu).On nije ranije doterivao automobile tj. jeste prosli put doterao punta 2002. nekom liku ali ne zna peripetije kod nas na carini,razume se u kola i zna sta mu odprilike treba u Italiji od papira ali ne zna kod nas. Ono sto me zanima je:
1.Pre nego što ode tamo da li treba da mu cale da neko ovlašćenje (prevedeno kod sudskog tumaca i overeno u opstini) da bi uvezao auto i da bi sklopio ugovor na caletovo ime ili je dovoljna kopija l.k ili pasosa?
Njemu tamo italijani ne traže ništa da bude prevedeno na italijanski dovoljna je samo kopija pasosa mog caleta,nego pitam zbog nasih na granici i carini da ne bude problema.
Automobil će inače doterati sa Italijanskim tablicama jer to nece biti problem?.
2. Koja je dalje detaljna procedura u zavisnosti da li tamo kupuje od privatnog lica ili handllara (i jedna i druga procedura) pa sve do registrovanja na BG (znaci sve sto mu je potrebno od papira kada kupi auto na koje ime sve da bude itd, pa preko izlaska iz i italije zezanje na nasoj granici, uzimanje speditera na grani, pa dolazak na carinu, uzimanje speditera na carini znaci ceo proces kako ide od kupovine auta tamo u IT do registrovanja na BG i ako moze sve sa cenama.
3.Kada mi nadje tamo Xsaru tu 2002. ili novije, kako da proverim pre nego sto mi dotera da li je EURO 3 i gde to da proverim i da li mi uopste treba to?
Da li ima neki dokument u Italiji da uzme kao potvrdu da je euro 3 da ne bi sigurno morao na homologaciju (auto ce biti sigurno 2002. ili 2003. god. ja cak mislim da su oni EURO 4 barem na netu tako pise)?
4.Kako da sto vise smanjim carinsku i poresku osnovicu ?
Naime on kada je doterivao proslog proleca tom liku punta, (bio je presao oko 110 000 1.2 60KS,3v, beli nije van, sa full opremom), platio ga je tamo 2200E (bio je sa operativnog lizinga), digao mu je KM tamo u it. kod nekog svog majstora i ispecatirao servisnu knjizicu na 180 000, i uzeo racun od tog placa gde je kupovao na 1400E i takvog ga predao tom liku kome je doterao i ovi na carini su mu glad to prihvatili i na tu cenu mu obracunali dadzbine.
Da li bi tu varijantu mogao da primeni i sada kada sada meni doteruje Xsaru (one su tamo benzinci 2002. god. od 3-3500E sa nekih 120-140 000 km) ili to vise ne pali?
Ako moze, na koliko da otprilike da bude km za to god. (2002. ili 2003. Xsara 1.6 16v karavan klima, abs, servo, podizaci, abs itd.) i na koliko da uzme racun a da ne bude sumnjivo ovima na carini?
Ada je spominjao neke popuste nesto sa servisnom u ovoj temi, moze nesto detaljnije o tome. Može i na PM.
Xsaru tu 2002. ili novije, kako da proverim pre nego sto mi dotera da li je EURO 3 i gde da proverim
zašto bi proveravao ?
valjda je ta Xsara legalno kupljena u Italiji te 2002, godine ili koja već.
dakle proveri da je auto legalan i kupljen prvi put u EU.
Da li ima neki dokument u Italiji da uzme kao potvrdu da je euro 3 da ne bi sigurno morao na homologaciju
saobraćajna dozvola od auta. tu sve piše oko euro kategorije.
za aute iz EU tih godina nema nikakve homologacije kod nas.
Kako da sto vise smanjim carinsku i poresku osnovicu
tako što kupiš u Italiji što jeftiniji primerak vozila, to znači u lošijem stanju sa više kilometara, sa više prethodnih vlasnika....možda i havarisan blaže.
sad, da li je baš dobar put niža cena auta a posle sredjivanje ili u startu skuplji i auto u boljem stanju pa bez dodatnih troškova na tebi je da odabereš šta je tebi povoljnije.
Naime on kada je doterivao proslog proleca tom liku punta, (bio je presao oko 110 000 1.2 60KS,3v, beli nije van, sa full opremom), platio ga je tamo 2200E (bio je sa operativnog lizinga), digao mu je KM tamo u it. kod nekog svog majstora i ispecatirao servisnu knjizicu na 180 000, i uzeo racun od tog placa gde je kupovao na 1400E i takvog ga predao tom liku kome je doterao i ovi na carini su mu glad to prihvatili i na tu cenu mu obracunali dadzbine.
samo bih da te obavestim da je opisano krivično delo falsifikovanja dokumenata, utaja poreza i još ponešto.
kriminal koji se završava na jedino mogući način, samo je pitanje kada će se dogoditi kraj.
niti je prvi niti poslednji primer metode probe i pokušaja, pa kako se završi.
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Saznao sam sve oko uvoza.. i napisacu sada doduse ovo je iz italije uvoz.
Sto se tice provere da je euro 3 kaze da nema porebe, jer je 100000% a i sve pise u papirima koje ce da dobije uz auto a i xsare 2003. su euro 4 sa motorom 1.6 16v.
Imacu sigurnost makar da auto nije bio rasturen (tj. havarisan) pa sklapan, jer kaze da to nije tesko proveriti jer svako ostecenje pri velikim sudarima se registruje u nacionalnom osiguravajucem drustvu (koje kontrolise sva osiguranja u italiji) jer retko ko se "dogovara" da rese bes policije oko velikih steta. Ovaj prijatelj ima coveka u tom njihovom nacionalnom osiguravajucem drustvu i u policiji italijanskoj (carabigneri ili kako se vec pise ) tako da cu makar sto se toga tice koliko-toliko biti siguran da auto nije bas havarisan do j... a sada da li ce mi se vise isplatiti nego da ga kupim na nekom placu ovde, pa gotovo sigurno da hoce za najmanje 800E jer ce me sa svim dadzbinama (gorivo+putarine+2x spediter+lezarina itd.) izaci nesto malo preko 5000 tu prblizno... a takva Xsara na nasim placevima je 2002.-2003. 1.6 16v ~6000E.
Proverice i kada je radjen poslednji servis (ako je radjen u nekom ovlascenom servisu za citroene). Sve u svemu mislim da cu ustedeti oko 800E i makar cu da znam odmah kakav je auto jer za mesec dana ce valjda naci neki ok...
A sada postupak
- moj cale mu daje ovlascenje overeno kod nas u opstini ne mora da je prevedno na italijanski
- tamo ovaj prijatelj sto ide sklapa ugovor sa licem od koga kupuje (verovatno privatno lice) na caletovo ime.. i to sve potvrdjuju u policiji (to je neki papir koji pruza sigurnost prodavcu da je predao auto drugom licu na koriscenje nesto kao ovlascenje)
-ovaj prijatelj uzima taj papir, i kupoprodajni ugovor sto je sklopio sa njim i dobija libreto (ona velika saobracajna njihova u kojoj su uneseni svi podaci o svim vlasnicima vozila i o svemu vezanom za kola)
- preuzima kola i sa italijanskim tablicama dolazi kod nas (ima njihov sondjorno covek-boravisnu vizu i njihovu dozvolu)
- na carini daje sve te papire, prijavljuje uvoz kola i spediter ostalo sve odradjuje (zna nekog coveka na granici iz transspeda mislim da mi rece danas tako da me ti propratni papiri nece izaci ni 20E toliko su prosli put kada je doterao tog punta).Uzima propratnicu i sve papire.
- sa tim papirima sto je uzeo na granici auto u roku od 72h prijavljujem carinarnici na kojoj sam prijavljen u ovom slucaju Luka Beograd.
- tamo ostavljam auto i dajem papire spediteru (kojeg sam prethodno nasao koji mi kaže kada ovaj u It. nadje auto na koliko da bude km. i na koliko ugovor tj. koja je najmanja kataloška vrednost koja može za to godište) ...
- nakon toga ovaj prijatelj uzima vozilo i tera ga u MUP. Tamo predaje tablice italijanske i dobija potvrdu da su iste uništene i moj ćale registruje auto bez problema jer će sve da bude na njegovo ime.
- taj papir ovaj prijatelj vraća vlasniku u Italiji i ovaj odjavljuje auto tamo.
E sada caletu su preporucili neki Luna Šped tj. neki Dač Trade koji je kao cerka-firma tog lunašped-a. Preporucio mu neki kevin prijatelj koji je skoro na identican nacin doterao mareu 2002. JTD isto iz Italije i mnogo nisku cenu je stavio u ugovoru 1500E i morao je da placa kaznene poene međutim ovi iz špedicije su mu sve završili sve tako da nije morao da ih plaća (ne znam kako to) otišao je samo do Šid-a valjda po neke papire (pretpostavljam novi kupoprodajni ugovor ). Inace to su mu naplatili sve 200E inace je ovako 150E kada je sve ok zvao ih ćale
.Zanima me jer imao neko iskustva sa njima, neka bilo kakva i jer neko čuo za njih uopšte... pošto sam svašta čitao u negativnom smislu za špeditere u BG-u...
Jel moze neko da mi da informaciju... Nasao sam u Nemackoj Alfa Romeo 156 2.5v6 2002 godiste auto je malo havarisan udarena je desna strana prednja i zadnja vrata sa leve strane zadnja vrata su udubljena i udareno je zadnje krilo ispod stopa sa desne strane... Steta nije strasna i moze da se sredi bez problema... A cena je 4990 veverica...
E sad mene zanima koliko bi me kostalo: prevoz auta iz Nemacke ovamo, carina i svi troskovi oko nje... ( i dali to sto je auto havarisan utice na cenu carine t.j. da li je jeftinije ) I dali auto mora odma da se carini ili bi recimo mogao sad da ga uvezem, a da ga carinim recimo na prolece...
Kad uvozis udaren auto, manja je procjena na njega, jer je zbog udarca manja i vrijednost... Zato nasi "trgovci" mahom takve i dovoze, pa ih ovdje sredjuju...
Ne mozes da ga carinis dogodine, jer bi bilo jako puno "cika" koji bi na to zaboravili... Salu na stranu, na granici se prijavljuje da auto ide na carinjenje, upucuje se na odgovarajucu carinarnicu, i tamo se moras pojaviti u odredjenom roku (zakonski vjerujem da nije duze od 15 dana), a ako ne, za svaki promaseni dan nakon toga, "pucaju" zateznu kamatu od npr. 0.2% dnevno, naravno... Pa se toga nabere brzo.....
Jel moze neko da mi da informaciju... Nasao sam u Nemackoj Alfa Romeo 156 2.5v6 2002 godiste auto je malo havarisan udarena je desna strana prednja i zadnja vrata sa leve strane zadnja vrata su udubljena i udareno je zadnje krilo ispod stopa sa desne strane... Steta nije strasna i moze da se sredi bez problema... A cena je 4990 veverica...
E sad mene zanima koliko bi me kostalo: prevoz auta iz Nemacke ovamo, carina i svi troskovi oko nje... ( i dali to sto je auto havarisan utice na cenu carine t.j. da li je jeftinije ) I dali auto mora odma da se carini ili bi recimo mogao sad da ga uvezem, a da ga carinim recimo na prolece...
Rok od vremena prijavljivanja automobila na granici i uzimanja propratnice pa do prijavljivanja na carinarnicu je 72h (ako je na licno ime carini se u mestu boravka - za BG je to Luka Beograd, a ako se carini na firmu moze bilo gde).
Postoji mogucnost da ga ne carinis odmah na primer ako ga doteras na strane table a imas mogucnost da vozis na stranim tablama (imas strani pasos) ti mozes da ga drzis u Srbiji i da ga vozis na tim stranim tablicama i kada hoces da ga ocarinis izvezes ga van nase granice i onda fakicki opet udjes i prijavis uvoz, odradis propratne papire i pravac carina u roku od 72h.
Sto se tice doterivanja zavisi da li ga sam doterujes ili ti ga neko doteruje, ali evo otprilike racunaj:
- cena autobuske karte do Nemacke ne znam koliko je da kazemo 100E (moguce da je vise moguce da je manje) + prenociste (najmanje 50E, dovoljno je samo jedna noc ako se prethodno dogovoris vec za kupovinu kola iz BG a sada to kako ces ne znam osim ako ne znas Nemacki isto vazi i ako odes tamo)+hrana 20E+gorivo do BG (od Minhena je ~1000km do Bg znaci) da kazemo 120€+putarine jos jedno 30E=150E, tamo imas jos 180€ ZOLL tablice+EX papir 70€+ 15€ vinjete. Kod nas imas onda na granici da uradis propratne papire ~30€+10€ tehnicki tj. ocitavanje km , +spediter na carinarnci 200E i na sve ovo posle dodas carinu i PDV+carinsku+taxu+plus lezarinu tj. dodas ~43% na katalosku vrednost vozila.
Ti ako taj auto platis tamo 4990€ (mada realno ako se cenkas mozes i da spustis tu cenu cak mozda i na 4500€ sko ne i vise), sobzirom da je udaren, jos mu dignes KM i probas da sklopis ugovor na manju cifru (ovo se prethodno sve dogovoris sa spediterom kako i sta tj. on ti kaze kolika je najmanja vrednost za taj auto u takvom stanju i sta sve da uradis) mozes dosta da spustis kataloskui cenu vozila tj. da bude kataloska otprilike oko 3000E. Sada kada se sve sabere od sigurnih troskova imas:
na ovu cifru dodas cenu vozila+ carina+PDV (na katalosku vrednost tog istog vozila koja je ako se potrudis uvek niza nego cenu koju platis ) +registracija
Primenjeno na toj Alfi 4990€+825€+ 1290€*+550€*=7655€
1290*= otprilike carina+PDV+taxe na iznos od 3000E
550€* registracija+tablice+sve one taxe posto je auto koji si naveo 2.5
Mala korekcija, za slucaj da se ide preko Austrije i Madjarske: U Austriji je vinjeta 7.87 EUR, u Madjarskoj nesto ispod 5, i jos od Horgosa do Beograda deru 840 dinara. Ukupno znaci suma sumarum oko 25 eur.
Jedno pitanje...
Kada se na mobile.de pronadje auto, prodaje ga handler...znaci li to da se od navedene cene odbija stojer tj. porez od -19%...ili se ne odbija u svim slucajevima kupovine od handlera...
Comment