Deep Space 9

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Deep Space 9

Poštovani "TE-EN",
    Prvo da zahvalim Zverku i Legendi koji su me uspešno zamenili u mom odsustvu.
    Probaću što kraće da dopunim odgovore mada je 90% toga već rečeno. Izvinjavam se (pre svega Zverku) što ću neke stvari ponoviti, ali potrebno je.
    1) Oba aditiva su O.K. ali kako je već rečeno, potpuno su nepotrebna za Vaš slučaj.
    2) Zverko je lepo rekao da je bolje da prodate auto i koristite taxi jer sa 1500km ne vidim svrhu. Plaćate registraciju i sve ostalo a auto vam se amortizuje isto (ili čak i više) nego da vozite 10x više. Ako vam je drugi auto, razlog više za prodaju.
    Ukoliko živite u inostranstvu pa samo dolazite par puta godišnje, zaista je bolje da koristite taxi ili (e sad jedino bratu ili sestri rođenim) da nekome od rođaka (prijatelj jedino koji bi ginuo za vas a takvi su sve ređi) ustupite auto ostali deo godine uz uslov da korisnik plaća registraciju i osnovno održavanje i naravno potrošne delove. Ukoliko to nije moguće još veći razlog za prodaju istog.
    Možete pročitati i na blogu www.motornaulja.blogspot.com ili u tekstu "obećana zemlja" na prvoj ili drugoj strani komentara ali da ukratko ponovim:
    Auto koji se retko koristi ima vrlo velike zahteve po pitanju ulja.
    Najbolji način održavanja je da se jednom mesečno (minimalno) proveze 20 do 30km izvan grada i to posle zagrevanja (10-tak km) da se vozi malo oštrije.
    Ovo će izbaciti tragove vode i goriva iz ulja, malo dopuniti akumulator (koji inače treba skinuti sa vozila koje se ne koristi), malo "okrenuti" gume (koje držite malo ispumpanije pa ih pre vožnje dopumpajte na optimum).
    Zimi pa još kratke relacije. Čak i dobro ulje kao što je Total 7000 ne može bez efekata koje je Zverko apsolvirao i koji su pratioci takvog načina vožnje i nisu za brigu.
    xantia 2.0 16v sa 155ks i da se ne vozi?! Prava šteta! To je motor koji "jede asfalt" te iako nije baš pravi sportista ipak je "nabildovan" te je zaista šteta što je ukotvljen. Pustite ga malo na pučinu!

I na kraju ali ne i po značaju: možda bi ste mogli da probate sa full sintetikom 5W-40 (viskoznost koja je alternativna default 10W-40 čak i u slučaju starijih DOHC motora iz sredine devedesetih a pogotovu ako je bliže 2000.) koju biste menjali na 2 godine. I pored više cene po litru izašlo bi vam jeftinije a možda čak i bolje. Ipak tek biste onda morali da povećate kilometražu bar na 2500km i da provozate dugu vangradsku relaciju od bar 100km u jednom pravcu minimalno jednom kvartalno. Koje ulje? Pa dok smo unutar "porodice" ne vidim zašto ne Total 9000 pogotovu što je HC (III grupa baznih ulja).
    Filter bi mogli da menjate i svake godine (dva puta u jednoj zameni ulja) uz malo dolivanje ulja koja bi pomogla da dogurate do pune dve godine.
    Mineralna ulja nisu dovoljno oksidaciono stabilna da izdrže 2 godine ali sintetike u principu jesu. Samo da znate ulje koje se koristi u motoru koji ima više radnih sati (npr. 7500km ili pet puta više od vaše godišnje kilometraže, ali ne i preko 10k km) može biti u boljem stanju (i obično jeste) nego u vašem motoru.
    Auto mora da se vozi!! Čak i old tajmere treba poterati (ne samo startovati u leru) s vremena na vreme, inače će teško ostati u voznom stanju.
    Pozdrav!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• TE-EN
      CBC Član
      • 25.02.2010
      • 23
      • Macedonia
      • xantia 16v

Hvala mnogo na iscrpnom odgovoru,pre neki dan sam bio malo na duzoj voznji oko 400km otvoreni put,tako joj je dobro doslo to da se motor mnogo umirio,inace zna malo da cuckaju hidrpodizaci,valjda od toga sto retko ga vozim i ulje iscuri iz hidropodizaca,nakon duze voznje uvek motor radi bolje,malo me strah da sipam full sintetiku sa obzirom da je auto 1993godiste i ima predgeno 185000km.ne trosi ni kap ulje,ali mi je strah da mi ne bi hidropodizaci poceli vise cuckati ,ali treba se jednom probati pa cemo videti sta ce biti,javicu utiske,kupujem full sintetik sledeceg meseca

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Poštovani,
        Nisam baš računao na 1993. godište vašeg automobila. No nema veze i dalje ostajem pri svemu što sam rekao.
        Kod retkog korišćenja automobila malo manja viskoznost i puna sintetika dobro dođu. Očekujem da će se čak i zvuk ventila normalizovati no više je do duže vožnje kako ste i sami primetili.
        Samo da ne bude da vam nisam rekao. Kod korišćenja sintetike kod starijih mašina treba imati i malo živaca.
        Obično se kod motora sa 200k km ili više dešava sledeće:
        1) Vaša skupocena sintetika brzo pocrni (već posle par hiljada km ili i manje); ništa ne brinite to je zbog čišćenja motora. Kod vas ovo ne očekujem jer ste već "prali"motor i to dobim aditivom.
        2) Ovo je još važnije: u početku se obično zapaža veća potrošnja ulja; ne paničite, ovo je normalno. Nastavite sa istim uljem posle par hiljada km će se situacija normalizovati. Kod sledeće zamene sigurno. Kod vas je malo kompleksnije te stabilizacija nije baš izvesna ali teško je unapred reći.
        3) Ukoliko vas nervira prethodna pojava a situacija se (zbog slabe upotrebe) ne popravlja vratite se na 10W-40.
        Ipak sve navedeno ne treba da vas odvrati od korišćenja sintetike jer vaš motor nije oldtimer pa da mu ne prija kvalitetnije ulje. Iako jako starim konstrukcijama sintetike nisu dobra preporuka kod većine modela od sredine osamdesetih a naročito devedesete i posle full sintetika samo može doneti dobra.
        Izuzetak su motori kod kojih ne možete ugoditi viskoznost (15W-40 npr.) ali kod vas to nije slučaj jer kao što sam u prethodnom odgovoru naveo 5W-40 je ionako alternativna viskoznost za vaš motor.
        Samo hrabro, ko nije probao nije ni uspeo. Ulje je bar lako ponovo zameniti, no ne očekujem da ćete to uraditi već naprotiv da ćete biti zadovoljniji uljem višeg kvaliteta makar i vaš motor ne bio u punoj mladosti.
        Pozdrav!
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• TE-EN
          CBC Član
          • 25.02.2010
          • 23
          • Macedonia
          • xantia 16v

Hvala mnogo sipam sad 5w-40 i javljam utiske

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Poštovani TE-EN,
            Postoji još jedan (ali vredan) razlog da koristite Total 9000 (ili neko slično 5W-40 ulje) umesto 7000 polusintetike.
            Zapravo manje je bitna viskozna gradacija već činjenica da su API SM ulja po pravilu sintetička.
            Standard API SM za razliku od SL a naročito SJ ima jednu veoma veliku prednost za slučajeve kao što je vaš:
            Iako više implicidno kod ovog standarda je uzeto u obzir i korišćenje benzina sa izvesnim (malim) procentom etil-alkohola. Evropski EN 228 za bezolovne benzine uzima u obzir i varijante sa do (ili tačno) 5% a E10 (10%) se široko koristi u Australiji i Skandinaviji kao i E85 (85% alkohola i 15% benzina). Doduše problem hladnog starta zimi uz E85 ovaj standard ulja nije rešio ali boljeg (za sada nema).
            Radi se o tome da goriva sa alkoholom stvaraju malu ali značajnu količinu vode u ulju što je do SM-a bio nerešiv slučaj. Vi upravo imate problem koji je vezan sa ovim iako iz drugih razloga.
            Ipak SM nije do kraja otporan na pojavu vode u ulju a samim tim i na malo korišćenje uz hladne startove zimi.
            Sledeće godine biće lansiran API SN standard za benzince koji pre svega ima unapređen sistem aditiva u smislu pogodnosti za korišćenje benzina sa etil-alkoholom, a naročito E85 goriva. Do tad koristite neko SM ulje a kad se pojave SN pređite na njih i menjajte ih svake druge godine. Ta bi ulja trebala da u većoj meri reše problem(e) sa kojima se suočavate.
            Naravno ni SN neće biti svemoćan te povremeno vozite van grada da bi motor i ulje održali u dobrom stanju.
            Pozdrav!

Comment

• TE-EN
              CBC Član
              • 25.02.2010
              • 23
              • Macedonia
              • xantia 16v

Hvala na savetima,poslusao sam vas,sipao sam 5w-40 9000 Total,od kad sam sipao to ulje i promenio filter naravno, trefnulo se da mi auto treba za familijarne izlete(praznik 1-2Maj),tako da sam se dobro navozao xantije,osecam mnogo tisi rad motora,ali i to malo cuckanje hidraulicnih podizaca je nestalo,e sad nisam siguran dal je od ulja ili od aditivu koji sam sipao u rezervoaru za povecanje oktanskog broja goriva sipam 98oktani na Luk Oil pumpama,ali kad potrosim ovaj benzin sipacu novi i videcu dali su se podizaci umirili od ulja ili od povecanje oktanskog broja goriva,ali sa starim uljem sam se uverio da kad sam jednom u istom danu prevalio 400km otvoreni put,ventili i podizaci se mnogo umirili,tip motora koji ima moj auto je RFY t.e bolje XU10J4 2.0 16v 155ks,i onako po prirodi on se necuje dok radi,ali mene nerviralo to sto su jedan ili dva podizaca tako malo cuckali,ali za sada je sve to proslost,opet hvala na dobrim savetima,odsada moj auto radi na 5w-40 Total 9000

Comment

• alexa05
                CBC Senator XXL
                • 23.07.2006
                • 1769
                • Smederevo
                • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Aj sad, kud svi tu i little Mujo

Opel Vectra B 2.0DI 16v '98 znaci dizelas sa 190k predjenih i vecinom gradskom voznjom od po par kilometara i dosta hladnih startova. Koliko vidim po nalepnicama u motornom prostoru u Svabiji je sipan neki Elf competition 5w-30. Nakon toga je prethodni vlasnik koristio Mobil S ili M 10w-40 ne secam se dobro a ja trenutno koristim GM-a 10w-40 sa periodom zamene na 6.5 do 7k km. Kakva je vasa preporuka Dr expendable? Pozzz
                EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Poštovani Alexa,
                  Pravo je zadovoljstvo određivati koje ulje za Opele iz devedesetih ili oko 2000. (plus minus 2 do 3) jer je mogućnost korišćenja različitih viskoznih klasa skoro neograničena za pojedine modele gde spada i Vaša Vectra.
                  Za novije vozilo (prvih 50k km) najbolje je koristiti 5W-30 ili još bolje 0W-30 pogotovu za način vožnje kao vaš.
                  Međutim posle 190k km stvari se donekle menjaju.
                  Prvo ne pravite veliku grešku uz ulje koje koristite. Čak je viskozitet još ponajbolji (10W-40) a cena povoljna. Slično biste prošli i sa Mobil polusintetikom (malo veći kvalitet i naravno cena ali ništa suštinski).
                  Ipak za vaš način korišćenja automobila prava bi preporuka bila: 5W-40 sintetička ulja!!
                  Ukoliko malo "troškari" ulja treba ići još radikalnije: Mobil 1 Peak Life 5W-50 ili čak OMV Bixxol SR 10W-60 (može i drugo ali kao što možete videti na blogu ovo ima izuzetan indeks viskoznosti od preko 200 i relativno malu viskoznost na 40 cel.).
                  Ukoliko je u stanju da troši ulja kao nov, može i 0W-40 (MOL, Mobil, Kroon, Castrol ...).
                  Bitno je napomenuti da se nivo ulja proverava na 500km a menja na 15000km ili na godinu dana a pri teškim uslovima vožnje na 6 meseci uz istu kilometražu.
                  Idealno bi bilo menjati ulje na 6meseci ili 7500km zbog mnogo gradske vožnje. Prvi od prethodna dva uslova obavezno za polusintetička 10W-40.
                  Ukoliko koristite full sintetiku (0W-40, 5W-40(50) ili 10W-60) onda 7500km/12 meseci ili 10000km/6meseci pa već koliko prelazite godišnje izaberite.
                  Inače za našu klimu bi najbolje bilo otprilike:
                  1. Prvih 100k km: 0W-30/5W-30
                  2. Od 100k do 200k km: 0W-40/5W-40/5W-50
                  3. Preko 200k km: 10W-40/10W-50/10W-60
                  Inače za mediteransku klimu: 15W-40/15W-50 a za malo starije motore: 20W-40/20W-50 ili za prve monogradno SAE 30 a za druge SAE 40 (mada Mediteran sa Afričke strane, npr. Egipat).
                  Ukoliko dva puta godišnje menjate ulje:
                  - Zimi 5W-40 ili (eventualno) 10W-40
                  - Leti 15W-40 ili 15W-50
                  Vodite računa da ulje bude ACEA B4 i API CF uz jako poželjne Opel specifikacije: GM-LL-A-025, GM-LL-B-025. Ipak najvažnije je ispunjenje ACEA B3 standarda uz gotovo obavezan B4 dok su Opel-ovi tek preporučeni.
                  Birajte!!

Comment

• Vlada1001
                    CBC Član
                    • 15.01.2006
                    • 30
                    • Beograd

Na ovom forumu stvarno ima stručnog i strpljivog sveta, spremnog da objasni nama laicima. Posebno se zahvaljujem expendable, koji odvaja dosta vrema za svoja objašnjenja i preporuke.
                    Vidim da dosta ljudi po forumima primećuje kod Vectre C z18xe da počinje više da troši ulje kada dođe otprilike do 150.000km. I ja sam primetio da mi malo više troši ulja od prošle zamene (vozim na plin), recimo pola litra na 1000km. Sumnjam na GM ulje, sipam sintetiku 5-30W. I pre sam njega koristio, ali moguće da je ova nova tura "odlična". To je ono sa grčkim slovima, uvoznik Auto-Mirkos.
                    To ulje košta u radnjama 700-800 din po litru, ali se preko veleprodaje (čak ne iz prve ruke) može kupiti za ispod 500 din. Što znači da je VPC direktno kod uvoznika recimo 400 din, a onda se postavlja pitanje kvaliteta ulja koje GM isporučuje "zemljama u razvoju".

Expendable preporučuje od 100k do 200k km: 0W-40/5W-40/5W-50. Hteo bih da probam sledeći put neko drugo ulje, šta mi preporučujete: Mobil 5W-40, Total 9000 ili neko drugo?
                    Opel Vectra C 2002
                    Z18XE

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

Profesor ce ti verovatno reci da nije nista 0.5l/1000km,ali ja bih se zabrinuo i da je moj auto bilo bi karike,gumice ventila,leteci i lezeci lezajevi,ravnanje glave i dihtovanje...probaj da naspes Mobil 10w40 polusintetiku leti a zimi 5w 40...ja bih ti preporucio i Total quartz 7000 10w40 ali Profa i Zverko preferiraju Mobil....probaj i Fam Krusevac 5w40 a mozes i na blogu Stalker da procitas poredjenje sa Motul uljem...pozz

Comment

• boskombo
                        CBC Član
                        • 12.05.2008
                        • 86
                        • Beograd

Originally posted by Vlada1001
                        Na ovom forumu stvarno ima stručnog i strpljivog sveta, spremnog da objasni nama laicima. Posebno se zahvaljujem expendable, koji odvaja dosta vrema za svoja objašnjenja i preporuke.
                        Vidim da dosta ljudi po forumima primećuje kod Vectre C z18xe da počinje više da troši ulje kada dođe otprilike do 150.000km. I ja sam primetio da mi malo više troši ulja od prošle zamene (vozim na plin), recimo pola litra na 1000km. Sumnjam na GM ulje, sipam sintetiku 5-30W. I pre sam njega koristio, ali moguće da je ova nova tura "odlična". To je ono sa grčkim slovima, uvoznik Auto-Mirkos.
                        To ulje košta u radnjama 700-800 din po litru, ali se preko veleprodaje (čak ne iz prve ruke) može kupiti za ispod 500 din. Što znači da je VPC direktno kod uvoznika recimo 400 din, a onda se postavlja pitanje kvaliteta ulja koje GM isporučuje "zemljama u razvoju".

Expendable preporučuje od 100k do 200k km: 0W-40/5W-40/5W-50. Hteo bih da probam sledeći put neko drugo ulje, šta mi preporučujete: Mobil 5W-40, Total 9000 ili neko drugo?
                        Da se nadovezem na Vladu, imam Vectru B sa istim motorom znacim Z18XE, i koristio sam do sada GM-ovo ulje 5-30w znaci full sintetiku, i na predlog majstora do nedavno sam presao na GM-ovu polusintetiku, 10-40w, presao sam do sada 3000 km, promena u nacinu ponasanja motora uopste nisam primetio, sad mi neki ljudi govore da za ovaj motor nije uopste predvidjena polu sintetika bez obzira koliko je motor presao! Pitanje: Da li ispustim po hitnom postupku polusintetiku i da se lepo vratim na 5-30w GM?! Ili da barem jos izguram 2000 km dok se ne zaokruzi na 5000 km? Hvala vam unapred na odgovoru!

Comment

• legenda
                          CBC Senator XXL
                          • 28.03.2009
                          • 1345
                          • Beograd

Mozes da vozis jos 2000,ja bih rekao i 4000km sa 10w40...sve su to u osnovi mineralna ulja sa vecim ili manjim sadrzajem sintetickih komponenti...sada kada je toplije,mislim da je bolje malo gusce ulje...u svakom slucaju zavrsnu rec ce dati profesor

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Skoro da nemam šta da dodam
                            Nije baš sve toliko loše, srećom te još postoje prijatelji. Eto moju zauzetost često dobro pokrivaju Zverko, kristina990 a sve više i Legenda.
                            kristina990 jako dobro odgovara ljudima da je titulu asistenta odavno zaslužio, tu je negde i Zverko ali on se specijalizovao za skuplja ulja i automobile te "drži vežbe" smo iz tog predmeta. Evo u zadnjih mesec dana (i pored nekih vickastih ideja) i Legenda postaje asistent-pripravnik
                            Najiskrenije, veoma mi je drago da ljudi koji su već znali ili oni koji su znali manje (napredak Legende duže pratim) postaju pravi stručnjaci za motorna ulja.
                            To je i bio jedan od ciljeva mog pisanja kako na blogu tako i ovde.
                            Vlado, pola litara na 1000km nije da se jako zabrinete ali kako je već rečeno nije loše da prvo posetite dobar servis (mehaničara) da prvo vidite u kakvom vam je stanju motor i da se ne radi o nekom detalju koji je povećao potrošnju ulja (istrošene gumice (sedišta) ventila) a koji ne traži otvaranje motora i veliku intervenciju. Najverovatnije nije ništa zabrinjavajuće i posledica je toga da je motor prevalio "peak life" fazu što je kako ste naveli čest slučaj kod pominjanog Opel-a.
                            "probaj da naspes Mobil 10w40 polusintetiku leti a zimi 5w 40" kako je rekao Legenda. I naravno kao i Zverko preferiram Mobil ali zaista imate jako dobrih ulja u obe viskozne gradacije (i jefinih FAM i Lukoil u 5W-40 a oba jako dobra naročito Lukoil, OMV je isto jako dobar a sva tri pouzdana po pitanju originalnosti; u 10W-40 Lukoil a naročito OMV,i MOL Dynamic MAX) tako da je Mobil tek "prvi među sličnima (ne baš jednakima)" u smislu neke opšte preporuke i kod ova dva viskoziteta; ni sa Total-om nema greške a Motul (jedna od poštovanijih marki) je kvalitetan no ipak preskup i u manjoj meri i Optima.
                            Boskombu:
                            Legenda je sve rekao. Mala dopuna: nije tačno da morate da koristite "full sintetiku" već se samo preporučuje, polu-sintetička ulja itekako dolaze u obzir a u slučaju motora preko 200k km i mineralna odgovarajućeg API i ACEA standarda (kako sam čini mi se već naveo).
                            Legenda je već napomenuo a samo slikovitije (i uprošćeno): full sintetike to zapravo i nisu tako da su one zapravo "polusintetike ili max. 3 frtalja sintetike" dok su polu-sintetička otprilike frtalj do trećinu sintetička.
                            GM je principijalno solidno ulje uopšte a za Opel-e i jako dobro i isplativo ali kako ste već primetili verzije za "pasivne krajeve" su makar za nijansu slabije od onih za "truli zapad".
                            Dakle osim varijante sa dve izmene ulja (preko 15k km godišnje) ponajbolje bi celugodišnje ulje bilo u 5W-50 gradaciji (ako motor već malo troškari ulje).
                            Kod nas su takva ulja retka ali ih imaju Mobil (1 peak life) i Fuchs (vidi blog ne mogu da se setim naziva). Za leto (i džep) je 10W-40 idealna viskoznost a čak je i kao celugodišnje dobro (manje pređenih km, npr. 5W-50 za cca. 15k km a za manje od 15k km je već preskupo) za do (oko) 10-12k km godišnje ili manje.
                            Pozdrav "obatrojici"

P.S. Ulje koje Boskombo ima u motoru je šteta da se menja na manje od 7500km i to u težim (ali ne i izuzetno teškim) uslovima vožnje (više grada, malo veći obrtaji, povremena ali retka vuča prikolice i sl.) inače u normalnim (grad do 60% pređenih km ali ne više od toga) vozite i zaokružite na 10 hiljada slobodno.

P.S.S.
                            Preko 250k km (ili 300) ili baš na 150k km ali u toplijim krajevima (Grčka, Španija, CG ...) može da se koristi i 10W-60 kao celugodišnje ili makar kao letnje. Tako da nemojte da se previše plašite tako blagog prelaza kao što je sa 5W-30 na 5W-40 (što je moguće i na novijim motorima) ili na 10W-40.
                            Menjajte ulje (zavisno od kvaliteta i uslova vožnje) na 10 do 15k km zajedno sa filterom i nema problema.

Comment

• boskombo
                              CBC Član
                              • 12.05.2008
                              • 86
                              • Beograd

Hvala puno profesore na krajnje detaljnom odgovoru!

Comment

• Vlada1001
                                CBC Član
                                • 15.01.2006
                                • 30
                                • Beograd

Takođe, hvala na odvojenom vremenu.

Pozdrav
                                Opel Vectra C 2002
                                Z18XE

Comment