Re: Kako otkloniti probleme degradacije motornog ulja?
dve godine, zbog vlage iz vazduha. sam protiv svih.
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Odg: Kako otkloniti probleme degradacije motornog ulja?
Kociona tecnost je jako higroskopna i njene lose osobine poticu od procenta vlage. Sto je veci procenat to naravno losija tecnost. Sve preko 3-4% vlage je za menjanje. Generalna preporuka je menjanje na 2 godine kao sto je i napisano. Pisano je o tome na forumu, samo treba search.
Zavisi koje kociono ulje sipas...dot5.1,moze i malo duze...Gusar,muci te hidrofobnost,vezivanje vode...znamo vec odavno sve o uljima,kako motornim tako i menjackim i kocionim,a nisu nam strani ni antifrizi...nego,ako si hemicar,daj objasni nesto malo o sintetickim drogama,da se malo obrazujemo po tom pitanju...kakve supstance sadrze i kako to deluje na ljudski organizam...
vidi, gusar, ja licno volim lepe diskusije, razmenu misljenja, iznosenje cinjenica i sve to vise volim da citam nego da pisem. E sad, ubacio sam se ovde da se postovani profesor ne bi jedio i pisao po stoti put jedno te isto i bas tebi i samo tebi objasnjavao i dokazivao da je to bas tako i nikako drugacije a da mu ti na to ogovoris, nemas pojma, figurativno, ne bukvalno. Forumske trolove nikako ne volim jer doprinose samo zatezanju i porastu tenzije a onda diskusija nije lepa kao na pocetku price. Daklem, ako imas neko znanje i volju da ga preneses ostalim koji citaju ovo, napred i navali, imas punu moju podrsku i nepodeljenju paznju. Ako ces da dobacujes sa balkona, po sistemu "ja sve znam, vi samo kenjate" nemoj, lepo te molim.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
No problem chubss trenutno pisem sa telefona tako da nisam u poziciji da napisem lep post o uljima i mazivima samo sam hteo da izazovem nekog od vas da pomogne coveku sa wv da mu kaze da malo majoneza na cepu od ulja ne znaci nista i da ne treba da pravi problem oko toga nego da treba da vozi auto normalno da redovno menja ulje i vodu i uziva...
Drago mi je da smo se razumeli.
Odg: Re: Kako otkloniti probleme degradacije motornog ulja?
E i meni.
Uzgred, prevideo sam da je 'gusar' novi član. Pola mu je oprošteno (49% zapravo).
Već rekoh, da je taj deo O.K. (malo majoneza, tommy ili polimark, svejedno, k'o bude platio reklamu na cbc, neće uništiti VW-ov motor).
Za ostalo ... malo strpljenja, sve čitati ... jedino za one koji su na robiji (da im brže prođe, a možda nešto i ostane nepročitano).
Za kočiona ulja je sve objašnjeno.
Osim u "horizontu" dosta toga o uljima ima u "opštoj diskusiji o automobilima" u temi 'motorna ulja'.
Negde je već zapisano, koga ne zanimaju finese, neka uzme uputstvo automobila (samo da nije zastarelo što se često dešava) pogleda koje standarde ulje za motor (i ostala) trebaju da ispunjavaju i da nađe originalno koje ispunjava to.
Eto u jednoj rečenici, 15-tak reči i stotinak znakova, sve objašnjeno.
Koga tema zanima ima šta da čita.
Kome nije dosta ... (ima li takvih?) ... ima ali oni su "dobrovoljci" koji su samnom "ostareli" pored teme, mada su neki i par godina pre toga diskutovali o tome, dakle teško da više ima živih dobrovoljaca ... znači kome ni to nije dosta - ima i blog o motornim uljima (adresa u potpisu). A ko voli brojke više nego reči, ima i www.maziva.org (za više od toga upišite doktorske studije ili odite na praksu u API).
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Pa desi bre Stevo,jesi li ziv...odkad je umro Ali Riza(u seriji)ovo sve nesto zamrlo...ni Sultan Velicanstveni ne pomaze...daj da pravimo motorno ulje za lanac od bicikle,jer kako je krenulo,nju cemo samo i da vozimo...vrtis li jos uvek onaj mix po motoru il' si napravio neko drugo...probao sam u astri q8,izgleda je dobro ulje...mozes li njega da bacis na razanj(analizu),ako hoce ovi iz Szakal metala da daju neki info...aj da si ziv i zdrav,ako nesto ne znas pitaj Gusara,vidis da je covek upucen od praiskona
Ma ja još i opstajem ALI tebe nešto nema.
Drago mi je da si u (punoj) formi.
Tačno, od Ali Rizinog preminuća, nema nam svanuća.
Tačno je to da su to bila dobra lepa vremena za forum(e).
Analize ... možda za par (drugih) brendova. Za Q8 ... jedino da neko plati.
Ako će szakalmetal da to uradi, rado ću "secirati" laboratorijsku analizu.
Ako misliš da analiziram Q8 ... verovatno, na blogu ali posle ... nekoliko tekstova. Možda i Bel-Ray bude pre.
Ipak, već sam nekoliko puta, zadnji put na BJbikers, hvalio ta ulja ... pa da se ne uobraze :-)
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Namerno sam sačekao današnje veće zahlađenje, ali posle današnje provere definitivno mogu da potvrdim da je 5w30 odradilo ono što je poštovani profesor i predvideo. Naime zadnja 2-3 meseca količina emulzije se smanjivala, a zadnjih mesec dana je jednostavno nema iako su jutarnje i dnevne temperature bile u znatnoj razlici.
Ulje je sada na blizu 2000 km kako se koristi i pretpostavljam da je na zadnjih 500-ak km tek aktiviralo u punoj snazi sve aditive i deterdžente koje sadrži i koji sada obavljaju svoj posao a meni konačno donose duševni mir.
Jer, vrlo brzo mi je, posle pisanja pojedinih znalaca na ovom forumu, bilo jasno da motor neće pretrpeti neke velike štete, ali ta emulzija me je jednostavno do ludila dovodila. Trenutno imam određenu količinu vode na ulivu (čepu) od ulja (a čista je voda jer sam jednostavno jednu kapljicu isprobao pa kako bude) ali mi ona ne predstavlja ni delić problema koliko me je emulzija nervirala.
Pa ipak, najviše sam pisao da bih ostavio što trajniji dokument za neke buduće imaoce ovakvih motora, sve u cilju da ne srljaju sa otvaranjem glave motora, jer su meni prva dva majstora koja sam svojevremeno pitao tvrdila da glava mora dole - e pa ne mora, a ja i ovo moje ..vno od oktavije smo živ dokaz tome.
Takođe, ljudi često postavljaju na drugim forumima pitanja u vezi emulzije, dobiju nekakve odgovore i nikada se više ne jave šta se dalje dešavalo, što nije fer, pre svega prema onima koji su se potrudili da pomognu a zatim i prema svima koji to čitaju.
I na kraju za g. Expendable-a: prateći vaše tekstove o uljima bio sam siguran da je vaše znanje neprocenjivo i nepogrešivo i kada se isprva ništa nije desilo, nekako mi je gotovo više bilo krivo što eto niste da tako nekako kažem bili u pravu, nego što ja nisam rešio svoj problem. Šta mislite koliko je moje zadovljstvo sada kada se ispostavilo da je vaša preporuka, uprkos pojedinim skeptičnim dobacivanjima, da se isključivo koristi baš 5w30 ulje (pa još vaš omiljeni Motul) bila potpuno ispravna i da malo odem u patetiku proročanska (mada je tu u pitanju čisto znanje). Uz to, znajući koliko vremena ste odvojili da sve to naučite a zatim i nesebično podelite sa drugima trošeći svoje slobodno vreme mogu samo da Vam kažem: HVALA ŠTO POSTOJITE TAKVI KAKVI STE, A PRE SVEGA STE ČOVEK, i to čovek koji lično meni vraća veru u ljude kao takve, humane i nesebične.
A da je oktavija precenjeno đubre (kao i velika većina VW-a i njegovih derivata), pri tome ostajem.
Svako dobro.
cekaj sad kud pobeze valjda ces da se vratis da jos malo prodiskutujemo o ukusu ulja mene zanima kakvog je ukusa motul popio sam dosta kastrola iskreno ne svidja mi se ipak vise volim galax domaci nekako zacinjeniji je gurmanski...
svaka ti cast sto si me poslusao i namazo` na parce leba i probao... da je wv auto ne bi imao ime wv ( tj narodni auto) prevedeno sa nemackog prim. prev.
drago mi je da si dosao do fundamentalnog zakljucka da je sa tvojom oktaviom sve u redu izvinjavam se svima ako sam nekog uvredio u prethodnim postovima ali sve sto govorim govorim iz iskustva i mnogo me smara kad krenu takve price pogotovo inicirane od nekog kvazi priucenog nazovi majstoru koji vidi samo pare i racuna ako mu otvaram motor puci ce mi kicma al cu da mu naplatim za svaki sraf koji sam odvio uzgred zato postoji auto data cd i ima tacno propisano vreme za koje s vrsi odredjena popravka u idealnim slovima uzgred pod idealnim uslovima se podrazumeva to da je raspoloziv sav potreban alat i sva potrebna strucnost tj da se ne skida filter klima uredjaja ako treba zameniti kocione plocice... sto j naravucenije uvek kada se dogodi problem u bilo kom mehanickom sklopu pitati u zmji srbiji minimum 30 `` majstora`` i od tih 30 naci barem 2 delimicno slicne price... licno poznalem neke vrlo hvaljene beogradske majstore koji ni posle 15 godina provedenih u garazi ne znaju zbog cega se dogadja rotacija remena radilice nego misle da su tu unutra neki pripadnici nacionalnih manjina koji vrte pedale... to je bio mali off na temu ali nije bas oisao daleko...
pa prema tome darko da ti pozelim da sto krace vozis tu rugobu ne i da sto pre to tpnes i uzmes neko normalo vozilo ebes auto koji pravi majonez... koji je preko svega jos i neslan... pih odvratno!!!!!!!!!! pozdrav
Namerno sam sačekao današnje veće zahlađenje, ali posle današnje provere definitivno mogu da potvrdim da je 5w30 odradilo ono što je poštovani profesor i predvideo. Naime zadnja 2-3 meseca količina emulzije se smanjivala, a zadnjih mesec dana je jednostavno nema iako su jutarnje i dnevne temperature bile u znatnoj razlici.
Ulje je sada na blizu 2000 km kako se koristi i pretpostavljam da je na zadnjih 500-ak km tek aktiviralo u punoj snazi sve aditive i deterdžente koje sadrži i koji sada obavljaju svoj posao a meni konačno donose duševni mir.
Jer, vrlo brzo mi je, posle pisanja pojedinih znalaca na ovom forumu, bilo jasno da motor neće pretrpeti neke velike štete, ali ta emulzija me je jednostavno do ludila dovodila. Trenutno imam određenu količinu vode na ulivu (čepu) od ulja (a čista je voda jer sam jednostavno jednu kapljicu isprobao pa kako bude) ali mi ona ne predstavlja ni delić problema koliko me je emulzija nervirala.
Pa ipak, najviše sam pisao da bih ostavio što trajniji dokument za neke buduće imaoce ovakvih motora, sve u cilju da ne srljaju sa otvaranjem glave motora, jer su meni prva dva majstora koja sam svojevremeno pitao tvrdila da glava mora dole - e pa ne mora, a ja i ovo moje ..vno od oktavije smo živ dokaz tome.
Takođe, ljudi često postavljaju na drugim forumima pitanja u vezi emulzije, dobiju nekakve odgovore i nikada se više ne jave šta se dalje dešavalo, što nije fer, pre svega prema onima koji su se potrudili da pomognu a zatim i prema svima koji to čitaju.
I na kraju za g. Expendable-a: prateći vaše tekstove o uljima bio sam siguran da je vaše znanje neprocenjivo i nepogrešivo i kada se isprva ništa nije desilo, nekako mi je gotovo više bilo krivo što eto niste da tako nekako kažem bili u pravu, nego što ja nisam rešio svoj problem. Šta mislite koliko je moje zadovljstvo sada kada se ispostavilo da je vaša preporuka, uprkos pojedinim skeptičnim dobacivanjima, da se isključivo koristi baš 5w30 ulje (pa još vaš omiljeni Motul) bila potpuno ispravna i da malo odem u patetiku proročanska (mada je tu u pitanju čisto znanje). Uz to, znajući koliko vremena ste odvojili da sve to naučite a zatim i nesebično podelite sa drugima trošeći svoje slobodno vreme mogu samo da Vam kažem: HVALA ŠTO POSTOJITE TAKVI KAKVI STE, A PRE SVEGA STE ČOVEK, i to čovek koji lično meni vraća veru u ljude kao takve, humane i nesebične.
A da je oktavija precenjeno đubre (kao i velika većina VW-a i njegovih derivata), pri tome ostajem.
Svako dobro.
Hvala.
I naravno, niko ne zna sve i niko nije nepogrešiv (čak i oni koji više znaju od mene). Svi smo (samo) ljudi, samo su neki posvećeniji nečemu i osim škole imaju i volju da uče i posle nje.
Najiskrenije kažem da ste Vi i uopšte čitaoci kako bloga tako i cbc-a i drugih foruma, doprinelil da moje znanje bude veće.
Kako god, mnoge stvari i na 'horizontu' a naročito van njega nisu uvek direktna posledica maziva, pa čak ni pogrešnog izbora. Ipak, pravi izbor je najmanje (i trebalo bi biti i najlakše) što možete učiniti za svoj motor (menjač ili koji već sklop).
Ako ništa drugo, uputstvo vozila u šake, pa naći ulje koje ima zahtevana odobrenja ili tražene standarde.
Hvala i vama na poverenju, čak i u trenucima kada se činilo i da nisam bio u pravu (što je sve za ljude).
Motul ima posebno mesto (nevezano za sve drugo) kao kompanija koja je uspela da se izbori za visoki cenovni rang tako da sada (posle tolikih godina) ima taj luksuz da nemora da pravi mnogo kompromisa kao drugi.
Inače, daleko od toga da i drugi nisu dobri, što se nadam se i vidi iz mojih tekstova.
Na svetu ima bar 10 vrhunskih brendova i bar stotinak izuzetno renomiranih proizvođača, tako da će svako naći pravo ulje (mazivo) za sebe i svoje vozilo ili mašinu.
Pozdrav i Gusaru!
Ovo je već O.K.
Bilo bi dosadno da smo preozbilji u temi (i da na šalu čekamo samo legendu).
Morao sam da malo smaram kritikom pre svega zbog poštovanja prema članovima foruma. Možemo se i prepucavati (dok Chubbs ne iseče preterivanje) ali nije dobro to raditi na prvu loptu.
Vaš poslednji post ukazuje na više puta rečeno (i istinito) - da mnogi ČUVENI majstori, NE znaju osnove zanata i šta kako radi, pa im džabe svo iskustvo ovoga sveta. Naravno ima i drugačijih ali oni nekako nisu toliko ČUVENI osim časnih izuzetaka.
Tja, evo i na ovom forumu se pojavio jedan izrazito duhovit i nadasve pametan forumaš. I još se ja, doduše samo ponekad, čudim što nam je kako nam je, kad nam je zemlja puna razbojnika svake vrste od kojih nikakve koristi nema.
Ali, eto, ipak sam te poslušao i namazao na parče leba, pa probao.
Ti slobodno nešto drugo možeš da pojedeš i bez hleba.
Mislim, kad već to radiš u ovoj temi.
Pa da nam svima kažeš kakvog je ukusa, pošto sam ja, eto, baš tebe poslušao i preneo ti moje impresije u vezi ukusa ulja.
A legenda je već probao razna, ali nije dovoljno mešao pića te mu nije udarilo u glavu (motora)
Zato sam morao da smislim onaj "čuveni" koktel (Valmobiline) koji je časno izdržao 15000km u kecu (neki km manje ali skoro tačno).
Inače o tome malo na CBC blogu a malo i na blogu motornaulja, uskoro.
Ništa posebno nisam dokazao osim da se ulja mešaju, i da to nije strašno raditi kada (sva) premašuju potrebe. Uzgred sam i sam primetio zašto od toga ima malih negativnosti (ne da je strašno ali taman toliko da je svako ulje pojedinačno bar za nijansu bolje od koktela).
Toliko za sada.
Znači počelil smo od trljanja među prstima, mirisanja (i parfimisanja), lizanjca (ulja i otrovnih antifriza) i pijuckanja (motornih ulja) a sada smo počeli i da ih na 'leba mažemo. Od svega ovoga ovo poslednje je potpuno pogrešno - za to postoje mazive masti!
Osim toga zejtin a tek (svinjska ili biljna) mast su mnogo jeftinije masnoće (i "zelenije" - biorazgradljive, uz proizvodnju "bio gasa" koji još može i da okreće vetrenjače; e da vidim tog Kihota koji će na njih da nasrne ).
Comment