Kako otkloniti probleme degradacije motornog ulja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Hvala g. "b_samardzic"-u. Baš bih se lepo složio sa napisanim (nemam šta da dodam).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Zikki
      CBC Član
      • 15.01.2007
      • 52
      • Beograd

Originally posted by b_samardzic View Post
      Ako stvarno ostaje 30% ulja onda bas i nije preporucljivo da koristis taj dodatak za ciscenje jer on razredjuje ulje od prilike kao da si dodao naftu u ulje. Ulje moze da zaostane u filteru ulja ali njega verovatno menjas i nesto malo u glavi motora. Kod motocikla se isto ulje koristi i za menjac i za kvacilo pa jedino tamo ako ostaje odredjeni deo ulja. Uvek je najbolja opcija vruce ulje ispustis pa sacekas sat vremena i sipas novo. Probaj da nagnes motor tj podignes zadnji tocak u vis i obrnuto.
      Nisam baš siguran da ostaje 30% starog ulja. Ja prilikom ispuštanja proverim količinu koja je ispuštena i nije mi ni blizu ta razlika u odnosu na količinu novog ulja koje dodam, a dodam tačnu količinu koja je navedena po uputstvu.

Comment

• sasa ns 1
        CBC Član
        • 14.11.2015
        • 20
        • novi sad
        • lancia dedra

motor mi ne trosi ulje ali ta razlika nije ona od promene do promene nego od kompletno suvog do promene,tako da je kompletno suv 2,5 litara a 1,9 kad menjas ulje,pa je to skor 30 odsto

Comment

• Zikki
          CBC Član
          • 15.01.2007
          • 52
          • Beograd

Kod auta gde je kapacitet 2.5L ulja (ne znam koji je auto u pitanju), tu je možda razlika 30% ali verujem da kod auta gde staje 4, 5 i više litara, da ta razlika sigurno nije 30%
          A to malo ulja što ostane, sve i da ostane i jedan jako mali deo aditiva za ispiranje takođe, sigurno ne može da naškodi prilikom sipanja novog ulja.

Sve velike kompanije koje proizvode te aditive su sigurno izvršile ogroman broj testova pre nego što su zvanično pustili aditive u prodaju. Govorim isključivo o jakim brendovima, ne nekim nepoznatim.

Comment

• sasa ns 1
            CBC Član
            • 14.11.2015
            • 20
            • novi sad
            • lancia dedra

to je motocikl kao sam vec napisao,a imam jedno interesantno iskustvo.Naime na nultom servisu tog motocikla mi je namerno sipano vise ulja bez obzira na moja upozorenja od strane kawasakijvog ovlastenog dilera i to kolicina kao da je motor potpuno suv,to je tihpola litre.Ja sam vozio dvadesetak kilometara i ispusto taj visak. Servis je kostao oko 85 eura jos 2007 godine, 2,5 litara motula 300v i filter i dobijes overenu garanciju.Posle jedno mesec dana pogledam to ulje koje sam ostavio u flsicu od kole a na dnu crni talog,sto znaci da se ullje zaprlja cak i kad je motor potpuno nov a ulje preslo samo 20 km.

Comment

• Zikki
              CBC Član
              • 15.01.2007
              • 52
              • Beograd

Ulje se najviše i zaprlja kada je motor nov jer tada svi metalni delovi naležu i tada ima najviše opiljaka.

Comment

• zeljkoci
                CBC Veteran
                • 12.05.2008
                • 143
                • La
                • Fiat Punto. 1.2

eh, da to nije već odrađeno u samoj fabrici?!?!
                Pa nije niko lud da proda takav nov motor iz fabrike sa sve opiljcima i nerazrađenim motorom, pa posle da im se svi javljaju na aktiviranje garancije. Uostalom, sve da je i tako, otkud onda opiljci u ulju koje filter nije uspeo zaustaviti???
                Motor je razrađen dovoljno i u onoj meri, koliko je dovoljno da prvi kupac može da ga koristi bez nekih većih opreznosti u voznji

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

Svaki motor pre nego se ugradi u vozilo odradi odredjeni broj sati na stolu.
                  deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Zikki
                    CBC Član
                    • 15.01.2007
                    • 52
                    • Beograd

@zeljkoci, podrazumeva se da nije ubačen motor koji će da renda metal i koji je prošao fabrički test i ostalo.

Prijatelj je kupio prošle godine nov audi a6 i na prvom servisu koji je uradio (mislim da je to bilo nakon nepunih 1000km), menjao je ulje i filtere iako je sve novo. Tada su mu rekli da se to radi jer se motor tek razrađuje, a sledeći servis je zakazan za nekih 15.000 - 20.000km

Comment

• Zikki
                      CBC Član
                      • 15.01.2007
                      • 52
                      • Beograd

Ko vozi auto sa automatskim menjačem, može nakon par hiljada km od zamene ulja i filtera kada skine karter da vidi kako se na magnetima i na samom dnu nataložila prljavština (sitna metalna), bez obzira da li je auto nov ili ne. To isto je slučaj i sa motorom.

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

Kako otkloniti probleme degradacije motornog ulja?

zamenom ulja.
                        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Nelson
                            CBC Senator
                            • 01.08.2017
                            • 211
                            • selo
                            • Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

Working...
                            X