Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Odg: Pitanje u vezi izbora ulja

tačno,kad motor troši ulje ne pomaže ništa....ali primeti se kod dobrog i dobro izabranog ulja lepši i uglađeniji rad motora koji je isti tokom celog intervala..kad mi auto nakon 3 k promeni zvuk motora i postane grublji,bučniji jasno je da ulje nije kvalitetno
    nemam više ništa na tu temu....

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

Re: Pitanje u vezi izbora ulja

Originally posted by Chubbs View Post
      A kako si se tacno uverio da je kvalitet ulja dobar i da ispunjava sve one standarde koje navode na sajtu a kojih nema na ambalazi? Koja si ispitivanja vrsio? Slao si ulje u neku laboratoriju? Koju? Koliko su kostale te analize?

odgovori na pitanja ili neces imati da dodas vise nista ni na jednu temu na ovom forumu. Dosta je bilo.
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

odgovor sam dao u prethodnim postovima...sama sertifikacija nije toliko bitna jer pokazalo mi se da motor lepše,mirnije,tiše,uglađenije radi,pogotovo na višim obrtajima,sa nesertifikovanim lukoilom od strane vw nego sa vw aprovedd uljem na ambalaži

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

Re: Pitanje u vezi izbora ulja

Mnogi ljudi ovo citaju i mogu biti dovedeni u zabludu zbog ovakvih poluinformacija i testova "pod prstima" i "zvuk je drugaciji"

kristina vise ne stanuje ovde.
          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by ar164tb View Post
            Ok expendable, trebalo bi redje ulje,ali jos nesto me zanima posto sam nailazio na forumu da imaju neka ulja ,a i ti si pomenuo taj problem kod motora kod kojih mozda nije redovno menjano i sipano kvalitetno ulje da se stvaraju naslage,sa nekom malo vecom koncetracijom deterdzenata koji otklanjaju te naslage i delovi postaju cistiji i ulje brze dopire do vitalnih delova motora.Stavio bih na prvom menjanju takvo ulje,pa ako potrosnja bude veca onda bih ubrzo posle par hiljada promenio neko drugo ali bi bar isprao motor.I po tvom misljenju koje bi to ulje bilo i dali u ovaj stariji tip dizela mogu da sipam sintetiku ili da se drzim polu sintetike.
            Ajd' ovako - ja kad nešto ne znam, ja lepo priznam (a ko priznaje pola mu se dodaje).
            Uzeo sam da je 'brick' dobro upoznat sa temom. Zaista nemam vremena da proveravam da li je to što je napisano ili ne tačno ili netačno, osim da je moguće. Ako je moguće, onda bi trebao bar da probaš neko 5W30 ulje. Sve više mislim da bi najbolje bilo da suneš neki Castrol Magnatec 5W-30 ACEA A3/B4 (nikako A1/B1) ili prosto naprosto
            HAVOLINE ULTRA BM 5W-30
            koje je PS ulje, i nije preskupo ali veoma visokog kvaliteta.
            Naravno ukoliko potrošnja ulja bude isuviše velika ... nema druge nego (bar) na 10W-40.
            I pre svega na servis da se vidi zašto. Ako je motor istrošen ... ulje mu neće pomoći ali bi neko SHPD za teretnjake (10W ili 15W-40) sigurno bar malo smanjilo potrošnju ulja, kao i neko 20W-50 kada noćne temperature budu iznad nule.
            Sa onolikom potrošnjom ulja ... ili da središ motor ili da zaista ideš na ređe ulje i često dolivaš pa dok ti ne dosadi ili te finansijski ne iscrpi.
            Malo mi se i 'brick-ova' diskusija čini isuviše prefinjenom za situaciju kada motor troši bezmalo litar ulja na 1000km.
            To svakako nije normalno i peti cilindar je najmanja stvar koja te treba brinuti (za toliko godina i km, sa 15W-40 dosad je ili zaribao ili je toliko pohaban da mu ni 0W-20 neće pomoći a da će i 20W-50 da "cirkuliše").
            Prvo u servis pa onda vidi šta ćeš sa uljem. Možda smanjiš potrošnju sa "gušćim" (viskoznijim) ali verovatno i smanjih i kvalitet podmazivanja. Ko ne plati na mostu platiće na ćupriji. Za sada bi terao sa 10W-40 a posle intervencije mehaničara, bar probao 5W30 pa ako ne troši više od 1,5 litar na 1000km možeš nastaviti ako više, ne vredi, onda ti već ide na mešavinu.

Nadam se da nešto nisam propustio ali ovako mi se (nekako) čini posle izloženog (nisam baš svako slovce čitao).
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

1) treba utvrditi razlog potrosnje ulja
              2) ti motori trose glatko i do 2litra/1000km a da se to ne oseca po ponasanju u voznji
              3) originalna specifikacija je za CC kvalitet ulja, a to prakticno ispunjava bilo koje ulje danasnje proizvodnje
              4) viskozitet ulja kod tih motora jako zavisi od nacina upotrebe vozila, kao optimalni odabir
              5) ako je motor vec mehanicki pohaban pa trosi ulje nikakav kvalitet (vrhunski) ulja nece otkloniti problem pa je prakticno resnje pre svega po novcanik dolivati i kupovati najjeftinije ulje koje je najlakse dostupno na maltene svakoj pumpi
              6) ako i kada je motor mehanicki korektan vazi kao vrlo preporucljivo koristiti neko lakotekuce ulje tipa 5 (10) W30 za ubuduce

7) nakon popravke motora MORA se koristiti ulje 15w40 i to minimum 4.000- 5.000km pri cemu se ne samo menja filter ulja na 1.000km a onda se menja tek na 15.000km (znaci tek na trecoj zameni ulja).

8) na tom motoru posle remonta desavalo se u praksi da dolazi do glaziranja kosuljice cilindra pri upotrebi snitetickih ulja odmah nakon remonta/ mehanicke popravke a pogotovu ako se koristi duze intervale na leru(vise od 15minuta)

9) motori su poznati i pod oznakama CW/CP iz VW LTa gde su masovno korisceni

10) majstori specijalizovani za Audi dizele bi trebalo da se bave tim motorom, imaju i iskustva i alata i informacija iz prakse korisnika.
              11) tafamilija motora nema mnogo dodirnih osobina sa dizel rodjakom iz Golfa (osim sto koristi iste klipove, sve ostalo je specificno i razlicito reseno).

i na kraju, nema zamene za potroseni mehanicki motor u vidu ulja, aditiva, "teflona" "keramike" i slicnoga a da je trajno odrzivo.

ulje obavezno menjati najkasnije na 7.500km kako kaze VW a prakticna iskustva su da je 5.000km pozeljan interval. i pri tome obavezno menjati svaki put i filter ulja.

filter vazduha cesto menjati jer ga prljaju uljne pare, ili prepraviti usis na konstrukciju koja je primenjena na turbo dizel varijanti tih motora

1 litar potrosnje ulja je uobicajena kolicina za taj motor (za 1 hiljadu km) sa dosta voznje na leru kao sto je gradska.

u SAD je za taj motor dosta popularna primena full sintetike Mobil1 ali su tamo ulja nekoliko stotina procenata jeftinija nego kod nas pa taj trosak nije ozbiljan.

i jos nesto, pri zameni uvek menjati svih 6 litara ulja, posto znam da radi stednje postoji i praksa da se sipa samo kanitca od 4 litra jer se ne saceka da se ulje dobro ocedi. ulje uvek menjati na motoru koji je jako dobro zagrejan.

kada je sve ok mehanicki taj motor ne trosi vise od 0,3 -0,4 litra na 1000 km gradske voznje (motor na usisu nema leptir,ima ogroman precnik u**** i stvara jak vakuum i lako i****va ulje iz poklopca ventila

vazna napomena, kod tog motora se moze desiti da u**** leti ulje iz oduska na poklopcu ventila i da nastavi da radi sagorevajuci ulje, ne moze da se ugasi preko kontakt brave.
              jedino resenje je zapustiti usisnu cev nekom debljom krpom i ugusiti ga nedostatkom vazduha za rad.

Majstori koji se bave Audijima tog tipa motora su upoznati kroz praksu sa specificnostima pa je moj savet da se prvo poseti neko od njih da dobro pregleda samo stanje motora i utvrdi razlog povecane potrosnje ulja.

ti motori nemaju problema sa semerinzima i sa gumicama ventila, tj tu se retko javlja curenje ulja.

cesti problem je curenje ulja sa poklopca ventila, koji fabricki ima dihtung iz 4dela.(ovaj fabricki dihtung izdrzi oko 2 zamene ulja, tj menja se jednom do dva puta godisnje kao redovni ritual uz filter ulja).

preporuka je kupiti redizajniran dihtungpoklopca iz jednog dela firme Elring od deblje sinteticke gume. nekoliko puta je skuplji od fabrickog resenja ali je vrlo dugotrajno resenje pa se u krajnjem isplati.

Imam radionicko uputstvo za tu familiju motora u stampanom obliku ali za prvu verziju motora, godiste 1982. pre revizija, i nazalost to je toliko glomazno napisano da mi je problem dalje detaljisanje.

Inace, taj motor kada je tip top pruza, za ono doba, jako fine perfomanse i relativno je ekonomican sa potrosnjom.

Trosi bilo koje tekuce gorivo, od zejtina preko loz ulja do D1 dizela, nije izbirljiv.

Bosch pumpa im je jako izdrzljiva i nema nekih urodjenih gresaka koji bi ometali dugovecni rad.

Bolje serije motora su imale Mahle mehaniku cilindra , losije serije su Kolben Schmidt barem prema prakticnim iskustvima vlasnika. (turbo dizel varijanta je bila sa Mahle delovima).

Pri remontu treba jako paziti na odabir dihtunga glave a prema izmerenoj visini klipova.Dihtung glave treba da bude metalni (aftermarket, najbolje Elring) koji je oznacen sa rupicama (1,2,3) umesto losijeg originalnog VWa koji je oznacen sa zarezima (1,2,3)- oznaka je napred levi deo bloka pored drugog klipa, ispred vakum pumpe.

savet- merenje kompresije u sadasnjem stanju ce dati efikasne informacije o statusu sklopa cilindar- klip-karike.
              minimalna izmerena vrednost je 24 bara, dobar motor je reda 28-30 bara, gornja dopustena granica je 32 bara.

ako je kompresija reda 20-22 bara pri merenju dalje ne treba traziti uzroke potrosnje ulja, motor je zreo za generalni remont caki kada nisu svi cilinidri pohabani do te mere.

kroz vecinu stvari sam prosao iskustveno kao i vecina vlasnika, ako se motor odrzava kako treba bice dobar saradnik i pouzdan u radu.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• ar164tb
                CBC Član
                • 17.05.2011
                • 20
                • beograd

sw.brick,ovo je sustina koju sam trazio sto se tice informacija za ovaj motor.Meni ja ovo prvi dizel i zelim sto vise da saznam o tom motoru,da bi mogao sto pravilnije da ga koristim i odrzavam.Cim prodju ovi minusi i malo otopli idem pravo kod majstora da menjam ulje,filtere i prekontrolisem paljenje tj dali je pumpa dobro uzupcena i kakve su mu dizne,jer je neko tu pumpu okretao itd.Auto prilicno izbacuje crn dim kada se upali i kada se da veliki gas.Inace motor lepo ravnomerno i ugladjeno radi.E sad to je zasad minimum sto mogu uraditi pa onda da vidim kako ce se ponasati i mislim da bi mogao jos posluziti do generalne,sobzirom da sa ovim starim gustim uljem i naftom bez aditiva palio na -10.Inace sam bio kod 2-3majstora koji nisu znali mnogo oko tog motora,davali mi neke preporuke kod drugih a ti nisu bili tu...i uglavnom traljavo.Stigao sam da zamenim creva za gorivo i filter goriva kod jednog majstora ali ovo ostalo od njega nisam mogao da trazim sto se tice provere motora,paljenja,itd.
                Dobro bi mi dosla neka preporuka za nekog korektnog majstora,koji bi mogao pored zamene ulja ujedno da pogleda i ostale stavke.Posto vidim po tvom pisenju da dobro poznajes ovakav motor onda znas nasta mislim.
                Hvala unapred, pozdrav

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Svi uljari sveta (pa i moja malenkost kao deo tog establišmenta, makar malo 'alternativnijeg') kažu:
                  - izbor ulja vršite prema preporuci proizvođača vozila.
                  Od toga sam počeo (API CD sasvim dovoljan kvalitet i 15W-40 kao fabrička preporuka uz kasniju sugestiju VW-a da je za dizel motore iz 80-tih relevantan VW 505.00, koji je kasnije usvojen).

'sw.brick' je veoma detaljno sve to dopunio. Izuzetno dobro. Bravo!
                  Dakle, postupite po njegovim savetima sa kojima se unapred slažem.
                  15W-40 kao "brake-in" ulje (za razradu) a posle 5/10W-30, mineralno ili polu-sintetičko (jer 5W30 čisto mineralno nećete naći).
                  Pre svega nađite dobrog majstora za vaš motor, pa posle sve ostalo.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ar164tb
                    CBC Član
                    • 17.05.2011
                    • 20
                    • beograd

Originally posted by expendable View Post
                    Svi uljari sveta (pa i moja malenkost kao deo tog establišmenta, makar malo 'alternativnijeg') kažu:
                    - izbor ulja vršite prema preporuci proizvođača vozila.
                    Od toga sam počeo (API CD sasvim dovoljan kvalitet i 15W-40 kao fabrička preporuka uz kasniju sugestiju VW-a da je za dizel motore iz 80-tih relevantan VW 505.00, koji je kasnije usvojen).

'sw.brick' je veoma detaljno sve to dopunio. Izuzetno dobro. Bravo!
                    Dakle, postupite po njegovim savetima sa kojima se unapred slažem.
                    15W-40 kao "brake-in" ulje (za razradu) a posle 5/10W-30, mineralno ili polu-sintetičko (jer 5W30 čisto mineralno nećete naći).
                    Pre svega nađite dobrog majstora za vaš motor, pa posle sve ostalo.
                    Trazim dobrog majstora za moj motor,ali dizela vozim od pre mesec dana i neznam nijednog,pa da nebi prolazio ko bos po trnju ako neko sa foruma moze da mi preporuci korektnog majstora iz beograda neka kaze,nemogu da verujem 10 dana kako pitam niko se nejavlja,pa gde vi kolege odrzavate audije? ispade svi idu u ''Porsche sever''.Nisam ni ja od juce sto se tice majstora,ali audi vozim prvi put i zadovoljan sam sa tim kolima,do sad sam vozio bmw i alfa romeo i kazem; sta god u vezi tih kola ako neko ima problema preporucicu mu proverene majstore za koje svi koji voze pomenuta kola znaju.Znaci na forumima,kao npr.za gore pomenute marke automobila , nekorektni i nekompetentni majstori se brzo''procuju''po svom radu bilo u kom se gradu nalazili,i takvi se izbegavaju,dok oni korektni se navedu u tekstu za preporuku.A onome ko cita iskustva ostalih clanova neka sam odluci gde ce.Samoreklameri se brzo otkriju,i ako neko radi 5 ili 10 god dobro nemoze odjednom da ''nezna da radi''ili ako neko ''guli''musterije godinama odjednom postane pedantan i povoljan.
                    Izvinjavam se unapred ako sam prekrsio neko pravilo na ovom forumu nov sam,ali mislim da je uredu pisati o ovim temama svima bi koristilo

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Teme o dobrim ili lošim servisima postoje, ovde nije mesto za to pitanje.
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• ar164tb
                        CBC Član
                        • 17.05.2011
                        • 20
                        • beograd

Evo na kraju pre tri dana kupih u AP sportu Elf-ovo ulje 10-40 polusintetiku.Zamenio sam ga sa filterom i odmah ujutru sam primetio da mnogo lakse pali,sto se tice potrosnje ulja praticu situaciju pa cu videti da li da ostanem kod ovog ulja i ove gradacije

Comment

• cikabosko
                          CBC Veteran
                          • 13.11.2008
                          • 146
                          • Novi Beograd

Koje motorno ulje sipati u Mercedes 190 2.5 D, 1992. godište, prešao 230.000 km. ?
                          Potrošnja ulja je mala, 1 litar na 15.000 km. Pogonsko gorivo je isključivo evrodizel.
                          Do sada je korišćeno mineralno motorno ulje 15w-40, Mobil. ( Vlasnik ne zna koji tip ulja )
                          Da li postoji opasnost da korišćenje polusintetičkog ulja viskoziteta 10w-40 dovede do povećane potrošnje ?
                          Da li postoji opasnost da moderna motorna ulja uzrokuju oštećenja pojedinih gumenih delova motora, obzirom da se radi o agregatu koji je iz osamdesetih godina prošlog veka ?

Ukoliko se vlasnik, koji me je zamolio za savet, odluči da nastavi sa korišćenjem mineralnog motornog ulja Mobil, 15w-40, koje biste ulje preporučili, i gde se mogu nabaviti originalna Mobil ulja ?
                          Ima ih u Metro-u na Vidikovcu, ali je cena previše povoljna za taj brend.

Comment

• Turboslav
                            CBC Početnik
                            • 19.11.2010
                            • 2
                            • Cage Town
                            • Haudi

Dobro ti je to ulje. 10W-50 opisuje viskozitet u zimskim uslovima i kad je ulje zagrejano na radnu temperaturu. sto manji broj ispred W to je tecljivost na niskim temperaturama veca, a sloj ulja tanji. druga brojka otprilike pokazuje do koje temperature zadrzava viskozitet, sto veci broj visa podnosiva temperatura. ako je nov motor ili mu je odradjen generalni remont (posle prvog servisa) ili dobro ocuvan motor, treba koristiti 0W odnosno 5W sintetiku/polusintetiku, zazori su manji pa ti treba tecljivije ulje pri paljenju (narocito pri niskim temperaturama). trteba da obratis paznju i na API i na ACEA oznaku. imas na netu da nadjes lepo objasnjene tabele u vezi API i ACEA pa odaberi prema svom motoru. u principu, dobro je npr i Lukoil ulje Lux sintetika i Avangard ultra polusintetika (za dizel varijantu). ono sto bih svakom preporucio je novi resurs remetalizator (za benzince, za dizel i ima sada i za motore na gas)...postoji i za transmisiju. ko zeli da cuva motor neka ne zali pare na ovaj preparat, jer je stvarno fenomenalan, mnogi ljudi su u praksi potvrdili (ukljucujuci i mene), a imas i na jutjubu, neki spanci uradili test pa proveri.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Dizelaš od 20 godina pa samo 230k km?
                              Uzeću da je (samo) tako (u daljem odgovoru).
                              Litar na 15000km nije velika potrošnja ulja, šta više to je baš normalna potrošnja.
                              Nego, tih 15k km je interval zamene koji bi ste mogli (uz evrodizel) koristiti samo ako vozite uglavnom u vangradskim uslovima (jedno 80%). Ako ste na „pola-pola“ (šire gledano) ostanite Vi lepo na 10k km koliko je originalnoi bilo za taj motor (pa je možda sa MB 229.1 kasnije produženo na 15k km). Ako vozite pretežno u gradu možda bi čak 7500km bilo još bolje. U svakom slučaju prilagodite godišnje pređenim km ali vodite računa da je bolje skratiti (a ja sam baš „primer za ugled“ no o tome više na blogu) nego produžiti interval zamene.
                              Naročito sa mineralnim uljima ne bi trebali da pređete 7500km (grad) i 10 hiljada km u mešovitoj vožnji.
                              Koje ulje?
                              Slobodno idite na 10W-40 koje će, makar zimi, i dalje biti bolje rešenje. Hoće li ga motor više trošiti? Možda. Ne mora da znači. Deluje da je i dalje solidan motor te bi moglo da se desi da potrošnja bude slična (možda čak i manja). Možda prvi put i bude veća ali ako na 10k km ne potroši više od jednog litra ostanite na tome. Naročito ako više vozite u gradu.
                              Koje ulje? Recimo Mobil Super 2000 X1 Diesel. Sasvim korektno.
                              Naravno ni 15W-40 nije da se odbaci, naprotiv. Čak bih više bio za tu varijanutu da me ne opominje doskorašnji hladniji deo zime jer je 15W-40 dobro tek do -15°C a podnošljivo do -20°C ali ne i ispod toga. Naravno idealno bi bilo leti 15W-40 ili 15W-50 a zimi 10W-40. Ali to je za 20-tak hiljada km godišnje. U svakom slučaju kao celugodišnje 10W-40 ima prednost.
                              Ulja za teretna vozila ne bih posebno jurio iako mogu da se koriste. Bilo koje ulje sa MB 229.1 je dovoljno dobro.
                              Od 15W-40 upravo ona sa MB 229.1 imaju prednost (a veliki ih je broj). Ako već sa Mobil-om dobro funkcioniše, zašto menjati?
                              Mobil Super 1000 X1 Diesel će sasvim dobro odraditi posao, a zimi ... dolivajte Super 2000 i nađite garažu (ako već nemate) koja taman može da spasi tih par stepeni za koliko 15W-40 može biti kritično. Drugi način je da koriste BP ili Statoil 15W-40 ulja koja imaju tačku tečenja ispod -30°C.
                              (Pogledajte na motornaulja.blogspot.com odgovarajuće tekstove).
                              Sa polu-sintetičkim uljima zaptivke ne bi trebale da su ugrožene (kao ni sa sintetičkim gde je češći slučaj da ulje procuri zbog čađi koja je na njima i ispod njih).
                              Resurs metalizator? Mož' bit' da mož' bit ne, pretežno ne.
                              Nije (baš) zabranjeno ali nije ni kao na reklami (i „nezavisnim testovima“).
                              Jednostavno, svi post aditivi su pod znakom pitanja te iako može biti vajde od njih to nije uvek izvesno.

10W-50 dolazi u obzir ali za malo novije motore. Osim toga izbor je jako skučen. Q8 F1 je odlično ulje ali ne baš i za vaš motor ... eventualno Elf ali mislim da su gore navedene varijante (ipak) bolje.

Comment

• cikabosko
                                CBC Veteran
                                • 13.11.2008
                                • 146
                                • Novi Beograd

Originally posted by expendable View Post
                                Dizelaš od 20 godina pa samo 230k km?
                                .
                                Hvala na detaljnom odgovoru.
                                Vlasnik automobila je moj brother in law .
                                Automobil je neverovatno dobro očuvan, uglavnom je, do pre četiri godine vožen samo na vangradskim relacijama i prelazio 7-8000 km godišnje. Potrošnja je od 6-10 litara na 100 km, zavisno od uslova vožnje.
                                Vozio sam iza njega nekoliko puta na dužim relacijama, do Crne Gore, Kopaonika, Zlatibora..., i auto apsolutno nikada nije zadimio, ne oseća se nikakav neprijatan miris dizelaša koji svi dobro poznajemo,čak ni u preticanju, ni na najtežim usponima. Radi tiho, gotovo kao benzinac, pretpostavljam delom i zbog toga što koristi evrodizel.
                                Prešao je 15000 km od poslednje zamene , i neposredno pred polazak na put od 800 km, merenjem je ustanovio da je ulje na minimumu, pa me je pozvao da pita, da li sme da dolije litar ulja Syntium 800 15w-50 , polusintetika,( AP sport) dok ne nađe vremena da ovih dana zameni ulje. Rekao sam mu da je bolje da dolije bilo kakvo ulje nego da rizikuje habanje motora.
                                Automobil zadnjih godina prelazi 20000 + km godišnje, sa mnogo više hladnih startova , tako da ću mu preneti vašu preporuku Mobil Super 2000 X1 Diesel.

Comment

Working...
                                X