Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sale90
    CBC Početnik
    • 30.09.2010
    • 3
    • Nis

Pitanje u vezi izbora ulja

Drugari imam dilemu pa bih voleo da mi napisete vase misljenje vozim Mitsubishi Carismu 1.8 GDI 2002 godiste 150000 km je presla nedavno sam je kupio pa me zanima koji viskozitet preporucuje fabrika i koja je vasa preporuka za taj motor posto vozim stalno u visokim obrtajima pa bi da zastitim motor.Sta mislite o Total Quartz Racing 10W-50 ulju i da li moze u moj auto?Pozdrav!
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odg: Pitanje u vezi izbora ulja

E, pa ... već sam vam odgovorio na blogu (motornaulja).
    O Total Quartz Racing mogu reći da je ulje vrhunskog kvaliteta.
    Ovde ste i naveli način vožnje tako da jedan glas više za 10W-50.
    Inače je 10W-40 default za vaše vozilo i to je za normalni režim vožnje i najisplatljivije koristiti.
    Za kraće sprintove 5W-40 može dati i više (par % više snage motora) od 10W-50 ali za dugu vožnju u visokim obrtajima ovo drugo (viskoznije) ulje će bolje zaštititi motor.
    10W-50 je na umerenim temperaturama ulja (20 do 60cel.) praktično identično 15W-40 a na nižim tečljivije dok na višim gušće.
    Ulje menjajte na 10 hiljada km ili godinu dana.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• MS PK
      CBC Član
      • 09.01.2012
      • 89
      • Prokuplje
      • nema

Moj ti je savet da nevozis u "visokim obrtajima motora" nikako. Nema tog ulja koje ce ti sigurno zastititi motor. Vecina ulje je ionako fals,i uz nasa "mlada" vozila od po 10-tak god., jos uz obrtaje kakvu zastitu ocekujes.Vozi normalno mnogo ce vise da ti se isplati.Inace po meni Castrol 10w-40w ili Selenia turbo diesel 10-40,provereno.

Comment

• sale90
        CBC Početnik
        • 30.09.2010
        • 3
        • Nis

A sto Selenia turbo diesel 10-40? Carisma 1.8 GDI je benzinac.Ako se odlucim za 5w-40 koje je ulje pogodno za agresivniju voznju uz dobru zastitu motora?
        Last edited by sale90; 11.01.2012, 01:17.

Comment

• MS PK
          CBC Član
          • 09.01.2012
          • 89
          • Prokuplje
          • nema

Izvini mislio sam na Seleniu Gold 10-40.Ona je za benz. Za agresivniju voznju ja bih i ostalo od selenije kao 20K ili sport10-60w. To koriste svi sportski italijani (alfe,lanche,fiati,maserati..).Provereno dobra ulja,raspitaj se pa cas videti.Moj drug ga sipa u Alfu 156 2.0ts 155ks i necuje se auto i to jos ima i tng.Slucajno sam se zatekao u fiatovom servisu u nisu, kada je dosao lik sa maseratijem i sipao seleniu sport.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Upotreba 10W-60 ulja je specifična i pogodna je ili za specijalne (posebne) motore (recimo neki BMW i neki Alfini) ili posebne uslove vožnje (ne samo visoke obrtaje nego pre svega velike napore motora, kao ekvantantan primer, vožnja uzbrdo u visokom stepenu prenosa (pa još manjim obrtajima)).
            Kako god, 10W-50 je za većinu motora u dobrom stanju bolja solucija.
            Total Racing je za modernije motore kvalitetnije ulje od Selenia Racing (ili Sport).
            Ako imate stariju konstrukciju bregaste osovine (overhead camshaft), a ne bi rekao, onda je Selenia bolje rešenje. Ili ako motor blago troškari ulje.
            Ne treba zaboraviti da viskoznija ulja oduzimaju neki % snage motora iako pri dugoročnim naporima i (naročito) sportskoj vožnji (brzoj kroz krivine i pri naglim ubrzanjima i kočenjima) bolje štite motor (što jest, jest).
            Moj glas za 10W-50 (Total) ili čak 5W-40 (praktično bilo koje, a većina je slična).
            Kod 5W-40 su naročito dobra ona sa MB 229.5 (kod nas ih nema mnogo, npr. Motul X-cess dok Shell Ultra nije već je "samo" MB 229.3). Dobro rešenje su i "VW 505.01 ulja" iako su dizelaška i sa prilično sulfatnog pepela (te ne baš idealna za TNG).
            Takmičarski Motul V300 10W-40 je takođe jedno od rešenja, jedno od najboljih (i najskupljih).
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Vladd
              CBC Senator XXL
              • 09.07.2006
              • 581
              • NBG

Takav nacin voznje zahteva pregled i motora i ulja, a ako je brzina posledica visokih obrtaja, i donjeg postroja i kocnica.

U svakom slucaju, nije nirvana ni za motor ni za ulje, i preporucio bih da se smanji interval zamene ulja za bar 30%.
              To su ipak malo kontradiktorne zelje, zeleti da motor traje a drzati ga u visokim obrtajima..

Comment

• RAmireZ.117
                CBC Početnik
                • 19.01.2012
                • 7
                • North

Ako mogu da se umešam u temu...
                Imam nedoumicu oko izbora ulja. Vozilo je Hyundai Trajet 2.0 CRDi, 2001. godište, pređenih 200.000km. Nedavno sam ga kupio i za dva-tri dana ide na veliki servis. Kod ovlašćenog ga neću terati jer bi me koštalo bukvalno duplo više.
                Dvoumim se između 5w40 i 10w40, a proizvođač je Nippon/ Eneos. Zatečeno ulje je 5w40, ali bih s obzirom na godište i pređenu kilometražu prešao na desetku, uz Vaš blagoslov.
                Unapred hvala na odgovoru i svako dobro Vam želim.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Misim da još nije kasno za 5W-40.
                  Ipak, 10W-40 je verovatno (već) najbolji kompromis.
                  Može, sigurno.
                  Uzgred može i 15W-40. Eneos ima odlično ulje u ovoj viskoznoj gradaciji.
                  Zima je ionako pregurala veći deo te iako i bude desetak hladnih dana nije nešto što 15W-40 ne bi odradilo.
                  Dakle:
                  5/10/15W-40, od 5W-40 kao najkvalitetnijeg ali i najskupljeg rešenja pa do 15W-40.
                  10W-40 deluje kao optimalno rešenje. Za normalne uslove vožnje (i težnjuu ka što manjoj potrošnji ulja, pretpostavljam) ne treba Vam ništa bolje od toga.
                  Slobodno sprovedite vašu ideju.

Comment

• RAmireZ.117
                    CBC Početnik
                    • 19.01.2012
                    • 7
                    • North

Hvala najlepše na odgovoru!
                    Biće sipan Eneos Premium 10W-40. Puno sigurnih kilometara Vam želim!

Comment

• RAmireZ.117
                      CBC Početnik
                      • 19.01.2012
                      • 7
                      • North

Danas sam kupio Eneos 10W-40 po jako dobroj ceni od 1490 dinara za kanticu od 4 litre. Po toj ceni ima da se kupi u prodavnici Warner u Subotici. Oni su na listi ovlašćenih distributera za Nippon Oil proizvode.

Comment

• ar164tb
                        CBC Član
                        • 17.05.2011
                        • 20
                        • beograd

Pozdrav,molio bih za pomoc oko izbora za kupovinu ulja,naime od skora sam postao vlasnik audija 100 sa dizel motorom od 2000 kubika.Radi se o starom tipu motora sa 5 cil.bez turbine i sa obicnom mehanickom bos pumpom.U motoru se nalazi mobil dizel 15w-40 ulje koje treba pod hitno da menjam sto mi je i predhodni vlasnik rekao.Motor oce da potrosi prilicno tog ulja dolivao sam litar na oko 1200-1300km.Neznam da li da uzimam gusce ulje optimu long laif sto mi je savetovao majstor [mada neznam kako ce to gusce ulje da podmazuje na ovim minusima kad je i ovo staro u njemu zgusnuto] ili neko drugo umesto mobila 15w-40,ako neko ima iskustva sa takvim dizel motorima.Usput ako neko zna dobrog majstora za takve motore posto mi je ovo prvi dizel koji vozim,a ovaj gore pomenuti sto mi je savetovao optimu long laif gusce ulje nebi vise kod takvih da idem.
                        Inace zivim u BG-u na Zvezdari pa ako neko zna da mi preporuci dobrog majstora

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

toplo preporučujem neko shpd mix fleet 15w40
                          npr 1.valvoline premium blue 15w40
                          2.mobil delvac mx 15w40
                          3.nisotec favorit 15w40
                          4.lukoil avangard ultra 15w40
                          5.eko forza premium shpd 15w40
                          s obzirom da dosta troši po ceni i kvalitetu su 3. i 4. moji favoriti

nema potrebe za gušćim uljem,nema velikog efekta,to je još prihvatljiva potrošnja uz dolivanje nešto jeftinijeg ulja
                          Last edited by kristina990; 01.02.2012, 22:07.

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ta familija motora zahteva retko ulje, VW je promenio fabricko uputstvo i naredio svim dilerima i servisima da koriste 10w30 ili eventualno 10w40 kao najgusce dozvoljeno ulje.

motor ima fabricku konstrukcionu gresku sa sistemom podmazivanja, time sto ima zaboravljeno podmazivanje 5.tog (i 6.tog) cilindra tako da samo prva 4. cilindra dobivajudovoljnu kolicinu ulja.

gusto ulje jos dodatno otezava problem loseg podmazivanja motora.

Problem je naveliko poznat i opisan u nemackim forumima a sam VAG je izdao saopstenje o tome.

Jedno od mogucih resenja je zamena originalne pumpe za ulje (koja se nalazi na radilici direktno ispod remenice) sa novim tipom pumpe sa povecanim protokom.

Pumpa postoju kod VAG u kataloskom sistemu sa novim brojem kao zamenska.

Takodje se savetuje zamena glave motora sa novim tipom gde je dodatno izbusen kanal za podmazivanje zaboravljenih cilindara a ujedno sluzi i za dodatnu termicku stabilizaciju glave (koja je na tom motoru sklona pucanju).

Te nove glave proizvodi VAG Brazil, takodje ima novi kataloski broj.

Sto se potrosnje ulja tice usled koriscenja gustog ulja i loseg podmazivanja/ puno hladnih startova blok motora zahteva najverovatnije usled pohabanosti komplet generalnu reparaturu.

Ti motori su sa tom poznatom falinkom u konstrukciji ako se koriste tipicno u gradskoj voznji,ako se voze duge relacije sa dobro zagrejanim uljem motori mogu da traju jaaaako mnogo kilometara i fenomen loseg podmazivanja je bitno umanjene usled pretezno vruceg ulja.

Drugi razlog uvecane potrosnje ulja je sto je pogresno resene sistem recirkulacije uljnih para jer nedostaje"oil catch can" a samo obicno golo prazno crevo je direktno vezano iz poklopca ventila u usis bez reduktora.

Rezultat je da se prakticno ulje i****va iz motora usled jakog potpritiska na mestu spajanja creva uljnih para.

Postoji naknadno resenje VW sa verzije tog motora iz LT kombija od turbo dizel motora, koji je VW u kasnijim revizijama motora ugradjivao.

Pomenute konstrukcione falinke su ispravljene na motorima proizvedenim posle 1992. godine sa uvodjenjem hidro podizaca ventila u toj familiji motora (komplet nova glava, novi sistem hladjenja glave, novi sistem podmazivanja).

Taj motor zahteva veliku preciznost i ne oprasta greske u podesavanju, nije tolerantan na detonacije kao 4 cilindricni Golfov dizelas.

Takodje, treba proveriti automatski regulator predubrizgavanja (paljenja) koji je jos jedan deo koji prakticno kod svih crkne jos u prvih par godina.
                            On je jako bitan za pravilnu regulaciju rada hladnog motora, i jako tesko se nalazi ispravan kao polovan.

U SAD je izdat i SAE paper, tj posebna analiza tog motora od strane SAE gde je dosta karakteristika opisano.

Da ponovim, lakotekuce ulje je kriticno vazno za taj motor. Gusce ulje ga sigurno ubija u ne dugom roku, i to 5. cilindar prvi strada dok 1.vi moze cak da bude i u dobrom stanju sa malo pohabanosti.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Re: Pitanje u vezi izbora ulja

Poprilična vam je tapotrošnja ulja. Teško da ćete to rešiti samo viskoznijim uljem.
                              Osim toga, zbog navedenog od strane "sw.brick" to u vašem slučaju može biti i kontraproduktivno.
                              Uopšte je Optima LL 20W-60 slabo upotrebljivo zimi i većina može bolje da prođe sa 20W-50 za teretni program (koja imaju tačkutečenja i do -27cel. kao npr. Mobil, Shell i FAM).
                              Konkretno kod Vas bi najbolje da idete na 15W-40 za teretni program (SHPD) ili za "mešoviti vozni park".
                              "Kristina 990" je već dao par dobrih predloga.

Comment

Working...
                              X