Evo mene opet... U pitanju je Nexia, 15. 16V, za one koji ne znaju, radjen generalana i od tada je imao nekih 20-ak sati rada u mestu i oko 100 km voznje. Problem je sledeci, na radnoj temperaturi desilo mi se da se upalila lampica ulja, tj. treperi. Kada sam izvadio merac ulaj kao da i nije bilo na njemu, bilo je ali je toliko retko i u jako tankom sloju na meracu da je jedva uocljivo, ali se vidi da ga ima i u kojoj meri, a ima ga iznad pola mere. Sad sam bio do majstora koji je radio generalnu i kada je izvadi merac, rekao je menjaj ulje odma. Po njemu radi se o kopiji ulja, a u pitanju je GM 10w40. Prvo je skinu crevo oduska kartera, sto id u glavu i na njemu je bilo kondeza, onako belo i odma je rekao ulje nije dobro. Kada je izvadio merac, potvrdio je isto, posto se ulje odma slivalo sa njega, po njegovim recima treba polako da se sliva i da kaplje, kap po kap, dok je u ovom slucaju to mnogo "brze". Kako se on izrazio ulje je "razbijeno". Dok sam bio kod njega auto nije ni dostigao radnu temperaturu, kazaljka bila negde na oko 1/4 skale. Idem sad da kupim novo ulje i filter, ali koje? Da ne prodjem opet isto? On kaze da uzmem neko 20w60, Long Life, Modrica, ili 15w40 za motore sa pogonom na GAS, pitao sam ga za polusintetiku i rekao da ako imaju njihovu da je uzmem i da je bolja od ova dva. E sad sta vi kazete? Meni izgleda ovako, polusintetika Modrica 10w40, "domace" ulje za koje kazu da je kvalitetno a nema kopija i znas sta si sipao, dok ostala strana ulja ima originala i naravno kopija. Koje jos ulje moze da dodje u obzir a da je provereno? Da opet ne prodjem isto, tj da je provereno da ih nema u fals izdanju. malo je hica posto nikako ne bi da vozim auto sa ovakvim uljem, pogotovo u trenutnom stanju, tek uradjena generalna...
Jako retko ulje... Hitno... :)
Collapse
X
-
Odg: Jako retko ulje... Hitno...
20/60 ti je gusto za dobar motor. 15/40 i nekako za leto, zimi je i ono gusto. Ja sipam bergoline 10/40 za benz+gas i odlično se pokazalo, limenke po litru oko 500 din. 99% nije kopija a nije ni loše na Lukoilovim pumpama ulje Lukoil 10/40. Ina i Modriča takođe nisu loša ulja (naspram cene) a nisu se čule priče da ima njihovih kopija. Takođe Nisotek ulja na Jugopetrolovim pumpama...Omv, Esso... Nijedno ulje nije ne znam koliko loše ako je original i na vreme se menja.
-
-
Vec sam bio do prodavnice i na preporuku prodavca sam uzeo elf 10w40. Sto se tice modrice, rekao je da je ovo bolje a skuplje je za 3 din po litri. Na pitanje jel iko ikad reklamirao to ulje, rekao je da nije i da najbolje ide u prodavnici i da ga svima preporucuje, i on ga licno koristi. Idemo da lje pa cu videti sta se desava. Zamenio sam odma i filter ulja. Upalio, lampica je svetlila mozda 1-2 sec. po paljenju dok nije napunico ceo sistem, nagurao radnu temp. u mestu, posle se vozao i lampica se ne pali, cak ni kad spustim obrtaje na 500, ubacim u 4-tu i polako pustam kvacilo. E sad imam jos jedno pitanje, da li da na prvih 1000 km opet zamenim filter i ulje, s obzirom koliko je do sada radio i presao...
Comment
-
-
Nema potrebe! Samo prati, proveravaj nivo i izgled ulja. Isto ulje menjam na 10 Kkm (na dizelu), a s obzirom, da si izvršio gemeralnu, možeš nešto ranije, ali ne pre 5 Kkm. Ako je sve u redu: rad motora i potrošnja, promenio bih na 8 Kkm (ako je originale).
Comment
-
-
Nadam se da je original... Jel moze da se provali nekako po ambalazi? Mada covek garantuje...
Nego sto me jos zanima jel moze doci do takvog stanja ulja nekom anomalijom u motoru? Tipa karike lose, neki izduvni ventil pusta, pa baca izduvne gasove u karter... Majstor je gledao motor i kaze da tu nema greske, u radu, po zvuku, al opet... Jedino sto za ovo vreme nije potrosio ulje, i nije dimio na auspuh... kao kad je trosio ulje, pre generalne, pa i ja pretpostavljam da nema niki problem oko toga, al opet, sve je moguce...
Comment
-
-
Originally posted by Franjo View PostNema potrebe! Samo prati, proveravaj nivo i izgled ulja. Isto ulje menjam na 10 Kkm (na dizelu), a s obzirom, da si izvršio gemeralnu, možeš nešto ranije, ali ne pre 5 Kkm. Ako je sve u redu: rad motora i potrošnja, promenio bih na 8 Kkm (ako je originale).
Ulja na pumpama (kod istoimenog proizvođača) su jako pouzdana po pitanju originalnosti.
NIS, Lukoil, OMV, MOL, EKO.
Sva su ona O.K.
Naravno i Elf i Modriča ako su originali. Iako nije čest slučaj (kao možda ranije) falsifikata modriče, zbog dobre cene nije isključeno da i takvih ima. Kupujte u velikim trgovinskim lancima (gde ih ima) ili NIS pumpama (ponegde, poneko od Optime se nađe, ranije je bilo više).
Pozz ...Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Videcemo za dalje... Ako sve bude OK poslusacu vas i menjacu ga na 5000-8000 km, zavisno od staja ulja. A sto se tice tih ulja sa pumpi... Ne znam koli vas je culo za "rafineriju" ulja Bell Chemicals, iz Bnatskog Velikog Sela, ali tu se "proizvodi", po koja vrsta, a ostalo stize gotovo, sa ostalim mazivima i specijama, tecnost za stakla itd... A znam da iz te fabrike idu proizvodi na Eko pumpu, na tecnostima za stakla pise ko pravi, ali na ulju nisam primetio, ali ljudi koji tu rade, poznanici, drugari, kazu da ide i ono. E sak koji je kvalitet, ali isto tako gazda te fabrike u svoja kola, BMW x5 i Meca C klase, ne sipa to svoje ulje, to je trac koji kruzi po selu... Ali opet mnogi ljudi sipaju to ulje, najjeftinije je kod nas pa im kola idu, dok ga drugi pljuju, cak i prodavac bukvalno nece da ti proda, meni licno ulje za servo... Ja sam takodje koristio mineralno 15w40 u stojdzi, do zadnje zamene kad je cale uzeo modricu i stojdza jepregazio 180000 bez generalne i jos ide. A nije bas puno vodjeno racuna o zameni, nekad je picilo i preko 20k garant... sad akko gledam po netu da se ulje mora menjatio redovno, nije mi jasno kako je ovo cudo pozivelo ovoliko, ja ga teram od 100000 i do sad ako je 5 puta menjano ulje za 4 god. i 80000. Dolijem ulje par puta, litra mi se vuce god. dana. I kako sad cvovek da bude pametan, vecina pljuje, odma i ja nemam poverenja u to ulje a moja stojadinka pozivela toliko i jos zivi na tom istom ulju...Last edited by ludidzora; 01.03.2012, 22:45.
Comment
-
-
E, pa svašta je moguće što nije nemoguće.
Bell ... naravno da sam čuo. Čak sam (sa još par manjih firmi) hteo i da pišem o njima, međutim ... nemam dovoljno informacija i pouzdanih pokazatelja da su renomirana kuća. Počevši od nedovoljnog broja (stručnih) radnika pa na dalje. Lepo su prikazali kako ulje treba da se pravi (školski), na svoj sajtu, a da li ga tako prave, teško je reći. Čak i to samo po sebi nije dovoljno.
Formulacija je verovatno O.K. sirovine tu i tamo, proces čak i zadovoljava, nekakva kontrola je tu ... Neke stvari verovatno samo prepakuju.
Da kažem da ili ne ... bolje ništa. Antifrizi su im O.K. (mada bih pre kupovao koncentrat nego 50% (40) zbog loše vode u okolini Kikinde koja čak i demineralizovana nije prava a destilaciju niko živ više ne radi (iako bi ona pod niskim pritiskom bila i dalje opcija).
Kec nije zahtevno vozilo. U principu traži minimum API SF što se danas lako postiže. Verovatno se koristili API SG ili njihovo GAS ulje koje je API SH (sad, da li zaista mogu da ispune sve to, posebno je pitanje, ali aditivi verovatno jesu za taj nivo kvaliteta te uz pristojno mineralno ulje može i da se postigne to što se postiže).
Ionako su SF, SG, i SH van upotrebe pa može da ih piše ko kako hoće. Važeće odobrenje nekog od poznatijih proizvođača vozila, važeća API licenca ili ACEA bi tek mogla da me uveri u kvalitet ovih ulja. Licenciranje košta? Pa košta, ali ako se ima za MEČKU onda mora da se ima i za licencu. Jedna bi za početak bila dovoljna (za istu seriju ili istu vrstu ulja, bar).
Ovo je više dokaz da je bolji nepoznati i nepriznati ORIGINAL (pod Bell imenom), nerenomiranog (ili nedovoljno renomiranog, makar interacionalno, naročito tako) proizvođača nego bazno ulje (ili neko loše) sipano u ambalažu poznatog imena (Mobil, Shell, Castrol i slično). Najveća je razlika između prelazne ocene (6/10) jer i dovoljan (zadovoljava) nije tako loše. Možda je i dobar (7) pa eto i odgovora na pitanje kako je kec prešao 180k km što je sasvim pristojno.
Verujem da Bell snabdeva Eko sa više proizvoda ali ne verujem da Eko (Hellenic-a) ulja pravi Bell. Možda ima ulja pod nekom robnom markom pa čak i nečim što ima "eko" u svom nazivu ali Eko Hellenic ulje na Eko pumpi mora da je iz Grčke (ako slučajno nije, zaobilaziti kao kugu, ali ne mogu da verujem ... da su baš dotle došli ... uz svu krizu u Grčkoj).
Viđao sam Eko ulja na Eko pumpama ali sigurno nisu bila Bell. Ali to je bilo pre više meseci pa čak i više od godinu dana.
Kako god i za tečnost za vetrobranska stakla i za ostalo mora da (makar sitnim slovima) piše da pravi "taj i taj" za "tog i tog" (Eko Hellenic u ovom slučaju).
Dakle mislio sam na kompaniju EKO Hellenic Petroleum (Srbija).
Da nije neki drugi "eko"?
P.S.
Temu malih proizvođača maziva u zemlji Srbiji su okrznuti u temi o FAM-u (za vikend verovatno) na blogu. Dakle ne prvi tekst koji izlazi danas (BP ulja, drugi deo) nego sledeći. Mali uvod: FAM posmatram kao renomiranog proizvođača ali "granično male veličine" da to i ostane, tj. da uopšte (samostalno) opstane. Valja je dalje lako ...
P.P.S.
Ne morate ulje menjati baš na 5000 do 8000km, može i na 7500 do 10 hiljada km. Naravno što više gradske vožnje, manje km i obratno.
To što ste kod Z101 ulje menjali na cca. 16000km, samo po sebi, ne dokazuje ništa, osim što je primer da je i to moguće.
Iako sam na blogu pravio nekakve kvazi projekcije da bi neka ulja mogla da se menjaju i na 20k km u tom motoru, mislim da je sve preko 15000km isuviše. Toliko da sam ću verovatno (ovde ili tamo) napisati kraći tekst o tome, da iako je više njih preživelo više godina i preko, 15000km i godinu dana je apsolutni maksimum koji nikako ne treba prelaziti (a naravno 10-12k km je zapravo prava granica za mešovitu vožnju) u to sam čvrsto ubeđen. I naravno možda je i 7500km još bolje za više gradske vožnje, naročito sa mineralnim uljima.Last edited by expendable; 02.03.2012, 14:32.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Uzgred, to što Gazda ne sipa svoje ulje u Mečku (čak i da je tačno) nije nikakav dokaz ničega (već omiljeno ispiranje usta) jer Bell i nema MB 229.31/229.51 (na primer) ili 229.5 ulje u svom proizvodnom programu pa ga ni vi ne biste sipali čak i da ste Gazda prave rafinerije i da ste ubeđeni u kvalitet svojih proizvoda.
Čisto da se zna i da ne bude ne-fer prema Bell-u sa čijim ste uljima ipak prešli fantastičnih 180k km (o čemu sam već pisao da nije pak dokaz vrhunskog kvaliteta).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Lep oreceno.. Nema sta... Daleko od toga da je kazem da su im ulja katastrofa, pogotovo u mom slucaju, i imam osecaj da ce pregurati preko 200k. Te babske price gazda ne sipa ulje u svoja kola, kako selcima da objasnis sta je MB 229.31/229.51, ni ja nisam znao dok nisam uzeo "bolje" auto pa poceo da se zanimam... nima je ulje ulje. Jednog od tih, drugar koji radio kod njega nesto, sretnem na ulici, naterao auto na kanal, pridjem mu, sta radis, on kaze proverava ulje, ispustio on ulje, i juri po selu nesto bilo sta, neko prljavo samo da sipa...i onda on prica tako nesto, kao sto sam rekao, selo, sad da prdnem a na drugom kraju sela se vec prica da sam se usrao u gace...
A sto se tice ulja na EKO pumpama, stvarno ne mogu da garantujem. Znam da na nekim drugim stvarima pise negde sitno da pravi Bell ali za ulje nisam licno video, nego cuo od ljudi koji su radili u Bell-u. A sto se tice vode u Kikindi, ja se tom vodom kupam i pijem je, a ti neces u kola da je spias...Last edited by ludidzora; 02.03.2012, 17:31.
Comment
-
-
Sa vodom sam naravno preterao (ali više da bude ironično). Nije baš da nije za kola. A i za piće je O.K.
Proverava se to i doteruje i sigurno nije opasna po zdravlje, daleko od toga.
Jedino što nije baš izvorska pa sam ubacio malo crnog humora. Pio sam je i ja, čak i nije tako loša. Jedino što ljudi odande lakše primete kada je voda izvorska pa se onda žale na svoju a to je sticaj okolnosti (takva je oblast i to ti je).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Znam da si se zezao, pa i ja malo... Al kod mene u selu je gora nego u Ki. Zuta sa puno vitamina,moze da zameni i dorucak, odma pijes i jedes bog zna sta... A u zadnje vreme ide prica da je kancerogena...
napali nekog jadnog covu na TV-u, da ga ubiju. No mi sa ulja odosmo na vodu, ali mozda i nju bolje da sam sipao, ionako je zuta za raznim aditivima...
Nego isao sam jutros na posao kolima i prevalio nekih 40-ak km, celih. Ulje je OK za sada, jedino sam primetio, averovatno mi je sad zapalo za oko, da posle startovanja motora, znaci zaverglam, i cim uplai gasi lampicu akumulatora i Chek lampicu a od ulja posle 1-1.5 sec. Mislim da je verovatno normalno dok napuni sve, dodje do podizaca i tako. Imam snimak pa ako neko hoce da vidi, bolje ce se videti nego ovako recima. Ili to tak otreba samo je meni sad zapalo za oko posto stalno obracam sad paznju na nju ili se nesto promenilo, od juce kada sam sipao drugo ulje. Ono sto moram uraditi je da proverim i puimpu, posto nije menjana kada sam radio ostalo, po nagovoru majstora da je dobra. Najbolje izmeriti pritisak i ako je on dobar onda je i pumpa, zar ne?
Comment
-
-
Originally posted by ludidzora View Post... čak ni kad spustim obrtaje na 500...
Comment
-
-
Da ne čitam sve, nije normalno da se lampica gasi po lse sejunde dve pogotovo en na generalno opravljenom motoru. Nije normalno ni da se pali na leru iako padne 100 obrataja niže kao što sasvim sigurno ne utiče nagib od 10 stepeni da nestane ulje ispod pumpe.
Nevalja pumpa, ne valaj ulje, ne valja filter što reče Jpanac, nešto ne valja, idi da se vidi koliki je pritisak ulja i zašto je nizak.
Comment
-
Comment