Jako retko ulje... Hitno... :)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • GTX
    CBC Senator XXL
    • 13.09.2008
    • 422
    • Subotica
    • Nexia 1.5 16v

Odg: Jako retko ulje... Hitno...

850 obrtaja je fabricki podesen ler gledano preko dijagnostickog uredjaja mada kad se gleda na obrtomeru,kazaljka je bliza 750.

Comment

• ludidzora
      CBC Senator XXL
      • 09.01.2012
      • 310
      • Banatsko Veliko Selo
      • Fiesta 200 iz mesta!

Tako nekako, 750-800 po obrtomeru na zagrejanom motoru. Na benzinu drzi konstantno dok na plinu hoce malo da varira, padnu pa se dignu i tako. Ali kad smo vec kod njih, kako se steluje ler? Na srafic kod leptira kao kod svakih kola? Posto kod mene je taj sraf odvrnut vise i leptir je zatvoren do kraja, tako da ler odrzava samo step motor... Po nekad mi se desi da u vuznji kada stisnem kvacilo, padnu na oko 500 pa se vrate, kao da ovaj kasno odradi, ali se ne pali lampica, ili kad ga ubacim u brzinu, povucem rucni i polako pustam kvacilo, odu na oko 500 i ne pali se. Znaci samo me sad brine to sto ostane upaljena 1-2 sec po startovanju i zacuju se podizaci, a pumpa je OK...

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Originally posted by ludidzora View Post
        kako se steluje ler? Na srafic kod leptira kao kod svakih kola? Posto kod mene je taj sraf odvrnut vise i leptir je zatvoren do kraja, tako da ler odrzava samo step motor...
        Kod sistema sa elektronskom regulacijom ler se steluje softverom (mapiranjem kompjutera).
        Ni na jednom autu sa EFI se ne dira leptir niti sme da se srafic dira ! osim jedino i samo ako se vrsi kalibracija leptira a za to postoji posebna procedura i posebne alatke za kontrolu.

Ako si razdesio leptir dirajuci taj srafic granicnik, ili si razdesio mikroprekidac leptira (poznatiji kao TPSsenzor) potrazi dokumentaciju fabrike i podesi (ili se obrati servisu) da se sto pre podesi kako treba jer moze da izazove grdne probleme poput onih koje opisujes sa "ljuljanjem" rada motora i nekontrolisanim obrtajima.

Bitno umanjeni obrtaji kao sto opisujes bitno uticu na rad sistema podmazivanja , sistema hladjenja i sistema punjenja strujom direktno a indirektno i na ubrzano habanje delova motora (klip, radilica lezajevi itd) sto skracuje moguci radni vek.

Sve na i oko motora MORA da bude perfektno nastelovano na fabricke mere da bi se obezbedio pouzdan i trajan rad motora.

Nasumicno razdesavanje motora uvek dovodi do kvarova istog, pre ili kasnije i jeftinijie ili skuplje kasnije popravke.

Inace na leru leptir i treba da bude potpuno zatvoren a granicnik sluzi da obezbedi pravilan ugao naleganja (da ne dolazi do zapinjanja za kuciste leptira).
        Servo motor za vazduh upravljan ECU obezbedjuje potrebnu kolicinu vazduha, vozac o tome nista ne treba da brine niti da radi.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• ludidzora
          CBC Senator XXL
          • 09.01.2012
          • 310
          • Banatsko Veliko Selo
          • Fiesta 200 iz mesta!

Sve lepo raceno... pozabavicu se i sa tim. Ja licno taj srafic nisam dirao, ali sam primetio da laptir zatvara do kraja.

Na benzinu auto drzi konstantan ler, 750-800 o/min. Ne mogu tacno da kazem u dlaku, po ocitavanju a obrtomera, ali je konstantan. Dok na radu na plin se po nekad desi da padnu malo, na oko nekih 600-650, uglavnom ne do ili spod prve crte iznad 0, tj. 500 o/min nego iznad nje i dma se vrati na standard i tako stoji. Znaci ne varira non-stop nego po nekad. Isto tako se po nekad desi da idem na otvorenom putu recimo 80-90-100, ulazim u selo, kocim ne nekih recimo 60, stisnem kvacilo i oni padnu tu oko 500 i odma se dizu do normalne vrednosti. Po tome da na benzinu drzi dobar ler rekao bi samo da je u pitanju stelovanje lera na isparivacu... Ako posle ovog objasnjenja i dalje moze biti problem u ostatku automobila, samo kazite...

nego trenutno me brine ovo za lampicu ulja, sta, kako gde? Znaci pritisak dobar, pri paljenju kad duze stoji ostane upaljena 1-2 sec, zacuju se malo podizaci i posle toga sve normalno.

E sad, jel filter moze da pravi takav problem? Stavio sam isti koji je bio i pre, nov ali isti proizvodjac. Takodjhe sam video da tu gde ide filter ima u bloku neka kuglica, jel to nepovratni ventil? Da nije on zaglavio pa ulje silazi iz glave, podizaca nazad u karter pa mu svaki put treba da opet napuni sistem. Majstor mi kaze da ne brinem, da su te stvari normale...

Comment

Working...
          X