Dvotaktni motori fuel and oli mix ratio (kineski trimeri)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Dvotaktni motori fuel and oli mix ratio (kineski trimeri)

Morao sam da otvorim ovu temu s obzirom na par nejasnoća. Elem imam dva kineska 2t benzinska trimera. Jedan zapremine 26cm3 (prenos sajla i služi za fine radove - trimovanje) a drugi zapremine 52 cm3 (kardan ,služi mi za vinograd i krčenje šume). U uputstvu za oba stoji oil mix ratio 1:25, tako pravim i nikad problem. Za manji koristim mineralna ulja a za veći stihl ulje. Na stihl 2T ulju stoji 1:50 za sve dvotaktne mašine, a u prodavnici stihl proizvoda prodavci govore koristiti taj omer i za kineske, ono što stoji u uputstvu odnosi se na stara mineralna ulja.
    Prodavci a ujedno i serviseri kineskih trimera kažu mešavina 1:25
    ili "Gorivo : mešavina (ulje) 1 : 25 ili Ulje 100ml ide na 4lit benzina. . to jest 2.5 % "
    ili
    "mešavina 1 : 25 Obicno Dvotaktolom(1dl Dvotaktol 2T ulja na 2,5 litara benzina)
    PREPORUCENO! sipajte 100ml STIHL 2t sinteticna ulja na 5 litara benzina. (1:50).
    Zaključak je da ni oni nisu sigurni u potpunosti.

Moje pitanje:
    1. Da li je stihl 2t ulje toliko dobro da može 2% umesto predviđenih fabričkih 4%?
    2. Kako kupujem stihl ulje što bih ga trošio duplo više ako ne moram? Želim da produžim radni vek trimera što je moguće više i nije mi problem ni da sipam 4% mešavinu (ne pišem ovo zbog neke uštede, čisto želim informaciju).
    3. Ako se fabrički omer (1:25) odnosi na mineralna ulja starije generacije što ne bih kupovao mineralni2T kada je znatno jeftiniji.
    4. Poštovati preporuku proizvođača motora ili ulja?

Ovo je uputstvo za model od 52 cm3 (deo koji se odnosi na mix ratio)

• miroslavm
    CBC Senator
    • 13.02.2007
    • 208
    • Beograd, Zvezdara

motora, meni je to logicnije.

Comment

• veteran
      CBC Član
      • 16.02.2009
      • 28
      • beograd

Ja takođe imam kineski Womax gde piše u uputstvu 1:25. Tako sam radio dok mi nije zaribao karburator, tj. slepila se membrana ( tako kaže majstor). Od onda pravim mešavinu 1:50 sa Stihl-ovim uljem i nemam problem, a ako se baš bojiš možeš i 1:40.
      Inače popravka karburatora me koštala ko pola trimera kad sam ga kupio.
      Moraš sam da odlučiš.

Comment

• slobodank
        Moderator
        • 26.11.2007
        • 1338
        • Stara Pazova
        • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala na odgovorima
        @veteran@, da li ti je možda stajao duže vreme na mestu sa mešavinom u rezervoaru? Nešto ti je puno naplatio obzirom da je cena drugog novog kineskog karburatora oko 10€.
        Računam da je kvalitet delova lošiji pa s toga treba jača smeša. Sama kantica za mešavinu koju sam dobio u kompletu ima dve opcije 1:25 ili 1:30.

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Ja da imam kosilicu ili da treba da razmišljam o ulju odnosno mešavini za nju, ne bih upotrebljavao ulje koje je pod brendom tog uređaja jer znam da ga on ne proizvodi nego bih uzeo ulje od proizvođača maziva.
          Na primer, za kineski trimer ili za STIHL bih koristio ovo

„Rafinerija ulja Modriča“ a.d. predstavlja renomiranog i najvećeg proizvođača hidrokrekovanih baznih ulja, maziva i funkcionalnih tečnosti u JI Evropi.

„Rafinerija ulja Modriča“ a.d. predstavlja renomiranog i najvećeg proizvođača hidrokrekovanih baznih ulja, maziva i funkcionalnih tečnosti u JI Evropi.

Za sva tri je navedeno da imaju nivo kvaliteta koje traži STIHL (a i HUSQVARNA), a neka od njih zadovoljavaju i striktnije norme drugih proizvođača (motora).

Koliko vidim, navodi se da takvi motori zahtevaju mešavinu 2-3% - dakle 0,1 do 0,15 L ulja pa dopuniti do 5 L sa kvalitetnim benzinom
          Last edited by DS9; 10.10.2015, 13:34.

Comment

• WEST 014
            CBC Senator XXL
            • 17.08.2010
            • 862
            • Valjevo
            • Audi A4

Znam samo da sam skoro bio na seminaru u vezi intelektualne svojine na kom su predstavnici Stihl-a govorili da na podrucju Srbije itekako ima falsifikata njihovog ulja pa zato pazi gde kupujes.

Comment

• veteran
              CBC Član
              • 16.02.2009
              • 28
              • beograd

@slobodank
              Vidi ovako. Ja održavam plac od 1000 m2 (10 ari) i kosim ga možda na mesec dana ali to je relativno ( zavisi od kiše...). Kad završim sa košenjem onda istočim preostalo gorivo iz rezervoara. Međutim ako je smeša bogatija ona je i masnija pa se zamasti membrana karburatora i ako trimer stoji duže ona zapekne i ne vrši svoju funkciju. Bar ja tako zaključujem. I gorivo kupuješ onoliko koliko ti treba za taj posao, ne valja da stoji, jer gubi svojstvo ( negde sam pročitao do 3 meseca a i to je mnogo ).To što sam platio skuplje svesno sam uradio jer mi je trimer hitno trebao i nisam imao kud. Ali sad pazim.
              I još nešto: moj brat u selu ima identičan trimer i oduvek je pravio mešavinu 1:50 i nikad ništa mu se nije desilo sa trimerom.

Comment

• slobodank
                Moderator
                • 26.11.2007
                • 1338
                • Stara Pazova
                • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala na odgovorima.

@veteran
                Mali timer (26 cm3 prenos sajla) mi radi dva puta nedeljno prilikom košenja dvorišta pošto kosim na tri dana i kod njega ne praznim rezervoar niti karburator pošto se stalno upotrebljava. Praznim ga na kraju sezone i imam ga od 2008 godine. Za to vreme sam promenio svećicu i glavu za strunu pošto se potrošila. Sa njim nikada nisam imao problem da neće da upali ili sl. Za njega ide mešavina mineralnim uljem 1:25 i sipam bilo koji dvotaktol. U njegovu korist ide i to što služi samo za fine radove za trimovanje, ivice, okolo drveća i retko kad je baš kosio.

Veliki trimer koristim za vinograd i krčenje šume i tada uglavnom na njega stavljam cirkularnu vidiju koja bez problema seče granje do 5cm prečnika. Tu radi od pola gasa pa na više. Za njega pravim mešavinu 1:25 kao u uputstvu i koristim ulje koje kupujem isključivo u ovlašćenoj Stihl prodavnici. Da ponovim ovi iz Stihl-a kažu 1:50 to je dobro ulje, jača mešavina ide sa lošijim uljem, a tako piše i na deklaraciji.

Što se tiče membrane na karburatoru mislim da mi se neće slepiti ili zapeći pošto svaki put posle rada preznim rezervoar i karburator i sve što ostane od goriva je jako malo i nalazi se u pumpici na dnu, nekoliko ml. Pošto je trimer dosta velik a nemam krovni nosač svaki puta ga rastavim i proveravam ima li goriva u njemu. Koristim ga jednom mesečno po min 5-6h.
                Stanje karburatora po završenim radovima, mislim da neću imati problema sa membranom.

E sad jača mešavina je sigurnija za motor ali se svećica jače masti što mi je jasno. Evo je kineska koju sam zamenio posle sigurno 30h rada i nova champion posle samo par sati rada, i ona je masnija.

Kontaktirao sam i prodavca trimera i njegov odgovor je :"stihl org ulje stavljate 1:50,1:25 je za mineralna ulja starije proizvodnje.. znaci 100ml na 5 lit benzina ili 4.5lit da bude malo jace."

Sledeće košenje idem 1:50 pa šta bude :-)

Comment

• veteran
                  CBC Član
                  • 16.02.2009
                  • 28
                  • beograd

Napravismo filosofiju od trimera, ali da zaključim.
                  Po meni svaki "kinez" je hobi mašina i ne može da radi neprekidno 5-6 sati već mora da se odmara. Ja recimo kosim pola sata pa onda odmor (zbog mašine) min.15 minuta.
                  Drugo ti sečeš korov do 5 cm. , pa to je već posao za manju mot. testeru.
                  I treće po meni najvažnije, mislim da grešiš što koristiš cirkularnu vidiju, jer nikad neznaš da li ćeš naleteti na neki kamen koji može da odvali zub na testeri i onda nedaj bože dobiješ metak u nogu. Nema trimer zaštitu kakvu ima stoni cirkular recimo.
                  Pozdrav

Comment

• slobodank
                    Moderator
                    • 26.11.2007
                    • 1338
                    • Stara Pazova
                    • Fiat Idea 14.16v lpg

Pa zato i cbc služi da razjasnimo sve do tančina
                    U tih 5-6 časova rada što sam naveo ide tri pauze za sipanje goriva i naravno odmaram ga ali ga ne gasim, hladim ga u leru i tu sam preporuku dobio od prodavca/servisera (naravno ne silim ga vodim računa da je to ipak mala mašinica).
                    Što se tiče cirkularne vidije tu posebno vodim računa i sve teram od sebe u krugu od 50m i naravno sva moguća htz oprema. A ta testera ubija kako radi. Mali off snimak sa cirkularnom vidijom i profi trimerom

Comment

• nikaragva
                      CBC Senator XXL
                      • 03.06.2008
                      • 521
                      • B. Palanka
                      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

I ja isto koristim u Stihl masinama Modrica Sint ulje.

Do sada nikakvih problema.

Pogotovo ga marljivo sipam u motornu testeru, jer je ona pod najvecim opterecenjem i najvecim obrtajima.

Nemam nista protiv Stihl ulja, ali ne zelim da razmisljam da li je neko mutio nesto. Placam i jedno i drugo, pa biram sta mislim da je bolje.

Kopiraju citavu motornu testeru, koju laik tesko moze da razlikuje od prave Stihl testere. A o ulju da ne govorim, ko moze da ga razlikuje

Comment

• b_samardzic
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2005
                        • 1557
                        • Smederevo

U skuter Piagio FREE sipam NIS-ovu polusintetiku. Kupljen sa 16 hiljda sad ima 46 hiljada na satu.

Nije radjen motor al ove godine vidim da je izgubio zustrinu.

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Pa onda koristi nisovu sintetiku
                          Inače stoji da je adekvatna i za za mašine tipa STIHL

Last edited by DS9; 15.10.2015, 16:10.

Comment

• b_samardzic
                            CBC Senator XXL
                            • 02.04.2005
                            • 1557
                            • Smederevo

Sipam ovo ulje iz navike vec par godina i ne razmisljam mnogo o tome.

Comment

• J21
                              CBC Član
                              • 26.03.2012
                              • 55
                              • BGD

Originally posted by DS9 View Post
                              Ja da imam kosilicu ili da treba da razmišljam o ulju odnosno mešavini za nju, ne bih upotrebljavao ulje koje je pod brendom tog uređaja jer znam da ga on ne proizvodi nego bih uzeo ulje od proizvođača maziva.
                              Na primer, za kineski trimer ili za STIHL bih koristio ovo

Za sva tri je navedeno da imaju nivo kvaliteta koje traži STIHL (a i HUSQVARNA), a neka od njih zadovoljavaju i striktnije norme drugih proizvođača (motora).

Koliko vidim, navodi se da takvi motori zahtevaju mešavinu 2-3% - dakle 0,1 do 0,15 L ulja pa dopuniti do 5 L sa kvalitetnim benzinom
                              Samo da pohvalim ovo FAM ulje, u odnosu na nazovi STIHL nebo zemlja, motor bolje radi, ne dimi, ne masti svećicu! Ja ga sipam na 5l benzina, bočica od 100ml
                              Last edited by J21; 15.10.2015, 21:57.

Comment

Working...
                              X