Dvotaktni motori fuel and oli mix ratio (kineski trimeri)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Imam još nešto zaliha stihl-a pa kad potrošim mislim da ću testirati FAM-ov duotakt sin. Inače oni kažu: "Priprema mešavine vrši se po preporuci proizvođača motora a najčešće se kreće od 2-3%." Proizvođač mog trimera navodi 4%, pokušaću sa 3% u startu pa ćemo videti. Inače naslage ulja u cilindru i sa svećice najbolje skida karb cleaner. Skinem svećicu napraskam i obrišem krpom a u cilindar naprskam ostavim min-dva pa ga kurblam na prazno bez svećice jedno desetak puta dok ne izbaci sve i lepo se očisti tako da mi i nije neki problem ako je jača mešavina. Inače stari trimer je baš juče posle dugog korišćenja imao prvi problem a to je da se gasi u radi i u pitanju je bilo to kao što je naveo neko od forumaša da je od ulja "zaribala" membrana u karburatoru. Nije zaribala samo je na sebi imala mnog naslaga ulja, oprao sam je u čistom benzinu i sve lepo sastavio i nema problema.

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Ovaj, informacija od pre šest meseci http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/5...-motornog-ulja

Comment

• b_samardzic
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 1557
        • Smederevo

Curi mi ulje iz pumpe na Free-ju, sta predlazete da skinem kais od pumpe i pravim mesavinu ili da popravljam tj kupujem pumpu?

Comment

• slobodank
          Moderator
          • 26.11.2007
          • 1338
          • Stara Pazova
          • Fiat Idea 14.16v lpg

Originally posted by DS9 View Post
          Ovaj, informacija od pre šest meseci http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/5...-motornog-ulja
          Čitam ovaj tekst i kontam da sam u prvom postu stavio sliku fake ulja. Inače imam kući pakovanje od pola litre koje ni nalik nije onome sa slike iz prvog posta pošto je na originalu drugačija i nalepnica i čep, kako i stoji u tekstu.

Comment

• slobodank
            Moderator
            • 26.11.2007
            • 1338
            • Stara Pazova
            • Fiat Idea 14.16v lpg

Ponovo pokrećem temu. Danas u woby hausu slučajno bacim pogled na njihove trimere i testere (womax, einhell i sl) i istaknuto "ne koristiti stihl motorna ulja". Pitam prodavca šta znači, kaže mi ne valjaju, koristiti mineralna ulja i oni preporučuju dinara oil a mxx ratio prema preporuci proizvođača trimera 1:25 odnosno 4 %. E sad ko tu koga...
            Ja ove sezone u mog kineza sipam stihl (kupujem ulje isključivo u ovlašćenoj prodavnici prema njihovom sajtu) i to mešavina 1:50 odnosno 2%.
            Međutim pitanje prave mešavine je i dalje nedokučivo za prodavce. U uputstvima piše 1:25 ali se ne navodi da li se to odnosi na mineralna ili sintetička ulja, negde sam video da kažu da se sint ulja mešaju 1:25, svega ima.
            Npr ove sezone vidim da na oglasima za isti strauss trimer kažu 1:25. 1:40 a negde i 1:50.
            A ima i dosta ulja, msm na pakovanja od 100 ml gde piše 1:50 i to je to, u smislu prave se 1:50 bez obzira na mašinu, npr stihl, villager i vidim još neka meni nepoznati brendovi.
            Držim se i dalje preporuke iz jednog servisa gde mi je rečeno mineralna 1:25 a ako se koristi stihl 1:50, eventualno 1:45. Mašina i dalje radi bez problema.

Comment

• slobodank
              Moderator
              • 26.11.2007
              • 1338
              • Stara Pazova
              • Fiat Idea 14.16v lpg

Slučajno pronašao na sajtu proizvođača ovih malih dvotaknih kineza i stoji "20-25:1(FB/FC)40-50:1(FD)". Joša samo da izguglam koja su to ulja i problem definitivno rešen :-)

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Eto, rešen problem (samo treba malo više guglati).
                FB/FC su mineralna (manje i više kvalitetna) i retka PS nižeg kvaliteta (i neke sintetike ali za posebne namene, uglavnom motocikle).
                FD su obično kvalitetna (moderna) PS i sintetička ulja.
                FB 1:25
                FC 1:33
                FD PS 1:40
                FD Sint. 1:50
                Osim ako nije posebno (i precizno) naglašeno u uptustvu mašine.
                Ovo je neko opšte pravilo (ne samo za Kineze, ali i oni bi trebalo da se uklope u to).
                Ako niste sigurni možete i malo "pojačati" ali ne previše (da ne ugušite mašinu), npr. za po jedan stepen najviše (1:25 do 1:20, 1:33 do 1:25 i slično).
                Neke moderne mašine uz dobra sint. ulja mogu i sa većim odnosom (manja konc. ulja) ALI samo ako je to naglašeno u uputstvu (i dovoljno jasno koje se ulje traži).
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• slobodank
                  Moderator
                  • 26.11.2007
                  • 1338
                  • Stara Pazova
                  • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala puno na preciznom odgovoru, rešio je dosta nedoumica . Od ulja koja zadovoljavaju FD uslove (a msm na ulja koja su dostupna na dosta mesta, ne moraju se posebno tražiti) su Famduotakt Sint sa spec: SO L-EGD; API TC+; JASO FD; PIAGGIO HEXAGON; STIHL;HUSQUARNA 272/254 kao
                  i Nisotec 2T Sint spec: SRPS ISO 6743-15 (L-EGD), ISO 13738 (L-EGD); JASO-FD; API TC; TISI 1040-2534; ASTM D4682; SAE J 1536 grupa III; Piaggio Hexagon; Husqvarna 372&272; Stihl; Rotax 253. tako da ću verovatno za test uzeti jedan od ta dva.
                  Nego sad me buni stihl hp ulje, za njega proizvođač kaže sledeće: JASO-FB, ISO-L-EGB. Fuel/oil ratio 50:1. Šta to znači, da li super kvalitetno mineralno ili nešto drugo? Hvala unapred

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Dobro ste odlučili (za domaća (makar "domaća") sintetička 2T ulja).
                    Što se Stihl-a tiče, po specifikacijama nije ništa posebno (doduše navodi se (i) API TC što znači kvalitetno mineralno).
                    Ako se dobro sećam ono je nešto "gušće" (viskoznije) što bi moglo da znači da je bez ili sa manje rastvarača (a možda ima i neki % Bright Stock-a, iako je to krajnje neuobičajeno, koliko mi je poznato samo (još) Motul ima par njih (teško je to potvrditi ili oporeći, kao i za druge proizvođače)).
                    Ovim bi moglo da ima latentan (skriven) razlog za manji odnos razblaženja.
                    Dakle, nije zbog extra-super kvaliteta koji se može meriti sa sintetičkim (2T) uljima (jeste time nešto kvalitetnije ali je to tek razlog pod 2), nego zbog toga što je tako napravljeno da ide duplo manje ili bar da je za druga ulja potrebno 50% više ulja za isti efekat.
                    Kako god, NIJE NEZAMENJIVO a naročito ultra extra giga ...
                    Ako se koristi držao bih se preporučenog (2%) ili do maksimalno 2,5%.
                    Naravno, jako bih se pazio falsifikata.

P.S.
                    Mislim da je Stihl samom sebi uskočio u stomak (ili bar njegovi dileri (serviseri), koji nisu bili tehnički potkovani za ovu oblast i samo su vikali "NE" za bilo šta drugo, i iznosili smešne tvrdnje da će se motor pokvariti ako se koristi bilo šta drugo ili makar jeftinije (a naročito NIS ili FAM)).
                    E a sad, "koristite Dinara Oil a ne Stihl" ...
                    Kod nas nema trte-mrte nego samo ono prvo (iz krajnosti u krajnost).
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• slobodank
                      Moderator
                      • 26.11.2007
                      • 1338
                      • Stara Pazova
                      • Fiat Idea 14.16v lpg

Još jednom, veliko hvala na odgovoru!

Sent from my Tesla Smartphone 6 using Tapatalk

Comment

Working...
                      X