ECU, kontrola paljenja (varnice)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikolicji
    CBC Veteran
    • 26.06.2007
    • 133
    • Beograd

ECU, kontrola paljenja (varnice)

E pa pošto nisam vičan tehnici automobila sa elektronskom kontrolom, imam pitanje za sve voljne da malo piskaraju i razvijaju vijuge.

Uzmimo za primer neki od meni interesantnijih kompova OBD (nije bitno koji ne znam razlike).
    Koje su informacije ("inputi") sa senzora potrebni za pravilan rad motora. Znam da postoje senzor protoka, pritiska u usisnoj grani, bregaste, radilice, lambda sonde i verovatno još nešto. Da položaj leptira gasa.

Koje izlaze ima taj komp, obzirom da postoji razvodna kapa ima jedinstven izlaz za svećice (verovatno niskonaponski jer imamo i bobinu) takođe postoje izlazi za dizne (brizgaljke), i naravno informacije za kontrolnu tablu.

Ideja je sledeća, da li je moguće (ukoliko bi se naknadno postavili svi potrebni senzori) prevariti ECU tako da se on iskoristi za precizno vođenje paljenja (varnice) a da pri tom i dalje "hranjenje" motora bude karburatorsko.

Sad se svi pitate da li je ovaj poludeo, e pa neću da vas razuveravam možda i jesam (ne znači da ću ovo sigurno da radim nego me interesuju opcije, a i zanimljiva mi je ideja)

Koje informacije sa senzora se koriste direktno za vođenje varnice i da li je moguće izostaviti neke od senzora a da to ne utiče na varnicu (check engine lampica ne bi imala smisla), šta se podrazumeva pod "safe modom" da li on utiče samo na brizgaljke ili i na varnicu.

Nadam se da će biti voljnih da mi malo pojasne sve ovo, možda me na kraju i ubedite da menjam karburatore.

Unapred hvala i veliki pozzz.
    Lud za Prelude
  • ragazzoni
    CBC Senator XXL
    • 24.02.2009
    • 774
    • Obrenovac i okolina
    • Opel Omega 2.0i-16v

Re: ECU, kontrola paljenja (varnice)

Ulazni parametri pročitani preko raznih davača za ECU su sledeći: Temperatura motora, temperatura u****nog vazduha, količina - masa u****noh vazduha, apsolutni pritisak u usisnoj grani, položaj leptira u****, broj obrtaja motora, lambda faktor, položaj kolenastog vratila, položaj bregastog vratila, i to su uglavnom sve vrednosti potrebne za proračunavanje samo dve izlazne najbitnije vrednosti koje ECU daje i ima moć regulacije-ugao predpaljenja i količina goriva koju motor prima po ciklusu. One su najvažnije i sreću se i kod starih i kod novijih motora sa ubrizgavanjem. Treća funkcija je održavanje ler gasa preko malog ler motora, može biti pridodata i kontrola EGR ventila i nekih sporednijih stvari. To su funkcije koje su bitne za rad i programi koji rade su uglavnom bazirani na ovome. Mogu biti dodate još neke vrednosti-brzina vozila i sl, a šta će program preračunati, ostaje da se vidi. Ima i problema u programima, dešavaju se i greškice, razni problemčići ali otom potom. SAFE MOD je kada računar iz nekog razloga, najčešće nekih podataka ZAKLJUČI da se motoru ne sme dati puna snaga i max. broj obrtaja, jer bi se time oštetio motor.
    ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
    Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Ono što tebe zanima je varnica pošto na gorivo ne možeš uticati. Treba ti senzor radilice i senzor bregaste da bi odredio tačan cilindar na kojem će baciti varnicu. Sve ostalo je manje više povezano za količinu goriva i na karburaotru ne bi imal osvrhu...

Sve ovo nema ama baš nikakvog smisla u nekom dobitku na bolje sem u smislu eksperimenta i gubljenja vremena.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• nikolicji
        CBC Veteran
        • 26.06.2007
        • 133
        • Beograd

Isti kvalitet ako ne i bolji imam sa razvodnikom paljenja. Video sam negde dijagram ugla pred-paljenja za ECU kontrolu varnice (lakše mi da pišem varnice) koji pokazuje korekcije ugla za isti broj obrtaja (zato je valjda i bolje).

Smisao sam odpisao u otvaranju teme (ali moraš priznati da mora biti bolje). Nadam se da ne smeta tema.
        Lud za Prelude

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Ako rešiš dinamičko pretpaljenje onda možda bude za nijansu bolje a sumnjam da bi to rešio na odgovarajući način jer onda treba i ostali senzori i kontrola goriva inače nema svrhe.
          Ako će ti ECU praviti samo varnicu i to statički onda je gore

https.autogas.rs

Comment

• nikolicji
            CBC Veteran
            • 26.06.2007
            • 133
            • Beograd

Potpuno si u pravu. Pokušavam da skapiram koji parametri na recimo OBD kompu regulišu dinamiku paljenja. Kao i koliko impulsa po krugu imaju davači radilice i bregaste. Ostali senzori su drugačije prirode i moraju biti upareni sa kompom.
            Lud za Prelude

Comment

• nikolicji
              CBC Veteran
              • 26.06.2007
              • 133
              • Beograd

I sad s´neba pa u rebra.

Da li bi na takvoj konfiguraciji mogao da se ugradi sekvent plin
              Lud za Prelude

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Naravno ali u Duminama... Dumine su jedno mesto gde sve može ali na žalost ne postoji

https.autogas.rs

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

gde se tog izraza seti, nisam ga cuo 20 godina minimum.
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Al si mator bre

https.autogas.rs

Comment

• nikolicji
                      CBC Veteran
                      • 26.06.2007
                      • 133
                      • Beograd

Dobro de kad ste takvi nemože
                      Lud za Prelude

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Eto, dogovorismo se u tri reči

https.autogas.rs

Comment

• nikolicji
                          CBC Veteran
                          • 26.06.2007
                          • 133
                          • Beograd

Za sekvent

Ali i dalje ostaje pitanje uticaja senzora na mapu varnice.
                          Lud za Prelude

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

za takav sistem sa razvodnikom paljenja dovoljna je senzor polozaja radilice. senzor polozaja bregaste je nepotreban jer se faziranje na koji cilindar ide varnica vec odredjuje samim razvodnikom.

Za dinamicku kontrolu (3D) varnice sistem sadrzi i pretvarac (usoovno senzor) pritiska putem kojeg se prati opterecenje motora tj polozaj leptira.

Za tu svrhu koristi se jedno vakum crevo koje povezuje ECU sa usisnim kolektorom.

Treci podatak o broju obrtaja motora sam generice ECU.

Primer takvog sistema je Renix integrisani ECU- bobina sistem primenjivan nasiroko na evropskim vozilima tokom 80tih kao npr Renoi (9,11,19,21) Volvoi 300, Citroeni Visa, BX,Axel.

Sistem je dosta pouzdan, digitalne mape paljenja su u ROMu zapisane prema motoru inace je sistem takoreci univerzalan (isti z sve modele vozila).

Za tvoju potrebu mana je sto je memorijski cip mehanicki zaliven u smolu tako da je prakticno neizvedivo bez ostecenja prilagodjavanje za tvoj auto a gotov Renix modul bas za tvoj tip motora je vrlo upitan.

Inace, sam renix modul ima i dodatne funkcije da moze da ima limiter broja obrtaja i funkciju da pokazuje preko lampice kada treba da se menjaju brzine radi sto ekonomicnije potrosnje goriva.

Uz renix modul kao komplet dolazi i senzora radilice tako da jedino treba da se kupi metar-dva vakum creva i par metara zice za kabliranje. Raavodnik paljenja u tom sistemu nema nikakvu regulaciju ugla paljenja, samo "prebacuje" varnicu putem razvodne ruke i kape na pravu svecicu.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

Working...
                            X