Pogon na 4 tocka

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • RWD999
    CBC Član
    • 09.11.2017
    • 17
    • Alsace
    • Mercedes W124 E250D

Pogon na 4 tocka

Zdravo forumasi,
    Mene odavno zanima tematika pogona na 4 tocka, zanima me kako funkcionise i zeleo bih nesto vise da naucim o njima. Kada pominjem taj pogon, mislim generalno na putnicke limuzine, malo manje na SUv vozila. Dakle, tacnije torsen vs haldex, kako je to kod quattro-a, kakav je 4motion, skode takodje kako je kod subarua, koji je najefikasniji i najrekativniji. Kako se aktiviraju osovina, da li je prenos konstantan na prednjim tockovima (npr haldex) ili u zavisnosti od asfalta se menja konfiguracija prenosa. Imam puno pitanja i ne znam tacno sta bih pitao prvo. [emoji847] Ali bih voleo da moj sledeci auto bude sa pogonom na sve tockove. Ako ste voljni pisite, bas bih voleo da prosirimo ovu temu i da detaljno pisemo o tome, tako da bilo sta ako znate ili imate iskustva meni bi iskreno puno znacilo da naucim, a verujem jos nekima takodje. Godinama vozim aute sa zadnjim vucom, a stvarno mi je zelja neki sa pogonom na sva cetiri.
    Tako da raspisite se slobodno da ozivimo ovu temu i da je napunimo informacijama. [emoji4][emoji4][emoji4]

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 2769
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 156SW

Nisam neki stručnjak za mehaniku ali evo već 7-8 godina vozim službeni auto sa 4x4 pogonom koji ima i blokadu diferencijala i onaj low range mode i to sve mehaničko. Auto inače radi na zadnji pogon a sve drugo se uključuje ručno prema potrebi. U gradskim uslovima gde provodi 90% vremena 4x4 korisim samo zimi kada padne sneg ili kada zaledi, što će reći 15-20 dana godišnje. Sve druge funkcije su tu za nedaj bože i stvarno sam imao potrebu zanjima možda 3-4 puta po veoma teškim, blatnjavim ili snegom zatrpanim terenima. Po meni 4x4 pogon za svakodnevnu vožnju nije neophodan, čak su automobili sa takvom vrstom pogona skuplji i komplikovaniji za održavanje a verovatno je i potrošnja nešto veća. Druga je stvar ako voliš povremeno da siđeš van asfalta pa da isprobaš terenske mogućnosti auta.

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• RWD999
        CBC Član
        • 09.11.2017
        • 17
        • Alsace
        • Mercedes W124 E250D

@sErGiO koji je auto u pitanju? Bas mi deluje kao neki teski terenac.

I odlican link Chubbs [emoji1303][emoji1303]

Comment

• sErGiO
          Moderator
          • 30.01.2007
          • 2769
          • Neko selo pored Beogr
          • Alfa Romeo 156SW

Mitsubishi L200 je u pitanju.

Click image for larger version

Name:	IMAG0054.jpg
Views:	1
Size:	78.6 KB
ID:	882169
          Last edited by sErGiO; 12.11.2017, 19:37.

Comment

• b_samardzic
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 1557
            • Smederevo

Subaru limuzine imaju rucicu pored menjaca za ukljucivanje zadnjeg pogona. Zadnji kardan je tanak i vrlo lagan. Rucicom se verovatno preko lamele aktivira zadnji pogon. Vrlo praktican zs normalnu voznju, uvek je prednji pogon u upotrebi a zadnji se aktivira rucicom po potrebi kad bas pocne auto da posustaje. Diferencujal, zadnje poluosovine i kardan su lagani i ne trose mnogo energije na njihovo prazno okretanje.
            Neki terenci imaju pogon na zadnjim tockovima a na prednjim tockovima imaju lock-off prekidac kujim se otkace poluosovine od tocka. U kabini imas opciji na menjacu 4x4 alu bez uklucenja lock na tockovima samo se osovine vrte na prazno.
            U sustini je i kod novijih modela slicna situacija samo uz dosta elektronike i automatike.
            Recimo na nekim modelima je konstantan pogon na svim tockovima a umesto mehanicke blokade diferencijala ecu ocitava broj obrtaja svakog tocka pojedinacno i kad se jedan tocak vrti mnogo brze od drugih on udara kocnicu na taj tocak i prebacuje silu na druge tockove. U kabini se cuje lupanje kocnica kad pocnu da proklizavaju tockovi.
            Ima raznih kombinacija i uglavnom su vecini vozaca nepotrebne.
            Bolje su dve dobre zimske gume nego 4x4 sa losim gumama.

Comment

• b_samardzic
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2005
              • 1557
              • Smederevo

Comment

• vojislavbb
                CBC Senator XXL
                • 04.05.2009
                • 373
                • Novi sad
                • Forester Turbo

Originally posted by b_samardzic View Post
                Subaru limuzine imaju rucicu pored menjaca za ukljucivanje zadnjeg pogona. Zadnji kardan je tanak i vrlo lagan. Rucicom se verovatno preko lamele aktivira zadnji pogon. Vrlo praktican zs normalnu voznju, uvek je prednji pogon u upotrebi a zadnji se aktivira rucicom po potrebi kad bas pocne auto da posustaje. Diferencujal, zadnje poluosovine i kardan su lagani i ne trose mnogo energije na njihovo prazno okretanje.
                Druze da li si siguran u ovo sto pises? Ja koliko znam a rasturio sam par Subara na delove, imao i vozio dosad 3 auta, i sad trenutno imam 2, svaki Subaru je full time AWD. Znaci nema nikakvog iskljucivanja i ukljucivanja tokom voznje. Rucica pored menjaca je HI - LOW i sluzi za redukciju brzine za penjanja i spustanja na sporohodne i brzohodne brzine. Vozio, probao, uverio se kako radi, rastavio, i prodao dva takva menjaca.

Click image for larger version

Name:	364-2005_Subaru_Forester_Dual_range_select_lever___SubaruCAR_net1.jpg
Views:	1
Size:	60.4 KB
ID:	882170
                Last edited by vojislavbb; 13.11.2017, 16:59.
                SUBARU Forester XT, Legacy SUBARU Forester Sturbo TOYOTA Celica 4WDTurbo, Celica STi
                http://www.bud3.net/2011/08/white-lily-toyota-celica-awd-turbo/

Comment

• RWD999
                  CBC Član
                  • 09.11.2017
                  • 17
                  • Alsace
                  • Mercedes W124 E250D

Sergio, odlican auto. Bas je lep.
                  I ja sam mislio da subaru ima permanentan pronose na tockove...
                  Zato sam svuda i citao da je najbolji adw.
                  A npr, audi je poceo sa torsen, pa zatim haldex? Koji je bolji i zna li neko koja je glavna razlika?
                  Jer ako se ne varam haldex ide i na 4motion sisteme (mozda jos na neke). Jel postoje vise vrsta haldexa?
                  Recimo kod passata novijeg 4motion (haldex) i kod novijeg audija s4 (takodje haldex), da li u oba slucaja princip rada je isti ili postoji jos nesto drugo. A kad kazem princip rada mislim na prednji pogon da je 100% ukljucen (kada nema drugih opterecenja i zahteva), da li je tako i kod novije s4 npr?

Comment

• RWD999
                    CBC Član
                    • 09.11.2017
                    • 17
                    • Alsace
                    • Mercedes W124 E250D

Ili s4 ima neku podeljenu distribuciju prenosa?

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

da opet okacim onaj lik ili cete iscitati sve sto tamo pise pa onda ovde da razglabamo?
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• RWD999
                        CBC Član
                        • 09.11.2017
                        • 17
                        • Alsace
                        • Mercedes W124 E250D

Bolje da razglabamo
                        Salim se, ali lepse je mnogo cuti iskustva vlasnika takvih automobila. Nije na odmetu.

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

tako sam i pretpostavio. Mozda nekada davno bi i dobio odgovore na pitanja koja postavljas ali trentna publika pojma nema ni sta pitas. Zato sam ti i dao link da se upoznas sa materijom, jer je svaki proizvodjac pravio nesto svoje. Na prednji pogon kalemio zadnji, na zadnji prednji...

Comment

• RWD999
                            CBC Član
                            • 09.11.2017
                            • 17
                            • Alsace
                            • Mercedes W124 E250D

Slazem se, ali iskreno ne znam puno o toj tehnologiji i zato bih voleo da se informisem. Planiram da mi sledeci auto bude awd, ali tesko je za odluciti.
                            Recimo kum ima sluzbeni passat 2016 sa 4motion pogonom i kaze da je s**nje i da je vreme reakcije da se ukljuci pogon na ostalim tockovima malo duze.
                            Hvala jos jednom na linku, bas sam trazio po netu, ali na ovako nesto objasnjeno jos nisam naisao.
                            Izvinjavam se svima ako sam delovao nerazumljivo voleo bih sve da znam, pa ne znam sta da pitam. Kao malo dete u prodavnici.
                            Interesuje me najvise efikasnost all wheel drive sistema, najvise po snegu i kisi. Recimo i ja mislim je bolji prenos kad je permanentan na svim tockovima, nego kad se ukljucuje po potrebi. Ali verovatno ljudi ovde imaju iskustva s tim i voleo bih da cujem misljenja jer se sigurno ne podudaraju sa mojim.

Comment

• b_samardzic
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 1557
                              • Smederevo

Nikad nisam ni seo u subaru. Tako mi je ispricao jedan poznanik koji vozi subarua a i pre toga je vozio subarua. Ali mi uopste nije cudno da covek nema pojma kako radi menjac. Jedino sto mozda redukocanjem na lo se mozda speruje centralni diferencijal.
                              Ovo je neki subaru iz 90 godina.

Comment

Working...
                              X