Originally posted by Gumetina
ECU - DIY
Collapse
X
-
duzine pulsa injektora i SAW-a , i izcitavanje 6-7 senozra su programiranje za osnovnu skolu u odnosu na tako nesto
zna?i termodinami?ka toplotna mašina koja ne radi u stacionarnim uslovima.
kvalitet fabri?kih verzija ECU se ne sastoji iz programiranja i ?itanja senzora nego hranjenja stati?kim podacima (baznim mapama) i dinami?kom obradom (samo u?enjem novih podataka) u toku vožnje.
bez podataka za realni motor, a to zna?i realni vazduh, klimatsko okruženje, benzin (gorivo), stanje kompresije uklju?ivo glavu motora i ventile, masu vozila i još milion drugih parametara koji ?ine skupo osnovnih podataka koji se programiraju u ECU rad.
na autu se ?ita oko 100njak raznih informacija (pozicija) posrednim putem preko senzora i tek njihova interakcija za svako konkretno vozilo-motor-menja? kombinaciju predstavlja gotvo ECU.
za razliku od toga taj fudbaler robot ma kako kompleksan sa stanovišta programiranja funkcioniše po unapred poznatih i od okoline nezavisnim uslovima. to ne umanjuje trud i rad samo kažem da su to potpuno neuporedivi sistemi u osnovi funckionisanja.
pomenute su funkcije tipa knock kontrole a to ne može bez adaptivnosti sistema samo u?enjem.
takodje i ler gas, ne ide bez adaptivnosti.
PWM upravljanje brizgaljkama je najsprostiji zadatak ECU, glavno je da ECU prevede termodinamiku fluida pri sagorevanju u ekvivalentni elektri?no razumljiv oblik.
svi pobrojani senzori zajedno su nedovoljni za potpuni opis tog procesa, tako je i sa 99% fabri?kih ECU koji loše tj neoptimalno rade taj posao.
bez povratne sprege termodinami?kog procesa teško je pogadjati opisno posrednim senzorima šta se zaista dogodilo u komori sagorevanja.
HEGO senzor uspeva pomalo informacija da pruži o hemijskom aspektu sagorevanja odnosno procesu oksidacije koji se dogodio.
za proces hemijske redukcije još nema adekvatnog senzora.
ali, onaj 1% ECU ima i tu povratnu spregu, direktno senzor u samoj komori sagorevanja putem koga direktno o?itava termodinamiku oksidacije.
Saab-Nira sistem jonskog o?itavanja.
potraži na netu, ima na sajtu Nire, ili ovde po forumu je bilo re?i o tome.
to je sistem koji obradjuje u realnom vremenu realne dogadjaje gde je senzor imerenje jonizacije osnova a pomenuti senzori sporedni pratioci upravljanja ECU, odnosno brizgaljkama i varnicom.
pomom mišljenju prvi korak pri kreiranju ECU odnosno EFI sistema je prou?iti termodinamiku Otto ciklusa pa odatle krenuti kao osnove.
kakva god elektronika da se programira, termodinamika odredjuje karakter i ponašanje motora.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Imam od BMW-a LH-jetronic jedan neotvaran ECU pa kome treba da proucava i da se igra neka trazi.
Znam da je mator i da se ide na map varijantu ali mozda moze da posluzi za proucavanje nekih resenja i iskoriscenje nekih sitnih kvalitetnijih delica.To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
Hvala na iscrpnom elaboratu , mada moram da naglasim da mi nije cilj da napravim nesto sto niko nije napravio , niti da to bude najbolje na svetu . Cilj mi je da sistem moze da kontrolise motor i da mogu veoma lako i trenutno da mu se promene vrednosti u mapama i procitaju informacije sa senzora , tj da se ispituju mogucnosti motora i sistema , bez da naglasim adaptivnog ucenja . I naravno ne zelim da potrosim gomilu para , jer da zelim kubio bih nesto sto je vec isprobano i radi !
A i diskusija je vise teoretsak nego prakticna , npr. od kog mikrokontrolera poci ....
Imam jedan otvoren fordov ECC-IV ... i gomilu stvari sa neta kako ga modifikovati ... i od svega toga mogu da kazem hm ?
ps. rekonstrukcija uvek ispadne kompleksnija od konstrukcije
Pozdrav...zivi , Franjo je ziv !!!
Comment
-
-
Sto vise i/o linija, sto vise ram-a i sto vise memorije.
naravno tako nesto ima i brzinu
Ja bi poceo odmah sa nekom zverkom tipa dsPIC30F4013
A posto ti ides na neki prost sistem , ne znam 16F877 najbrza varijanta.
hoce'l biti dosta a/d-ova ?
Comment
-
-
Originally posted by VanHavala na savetima . Gledam da algoritam bude sto prostiji tako da ga ne opterecuje mnogo . A sada moram da potrazim podatke na netu za te kotrolere .
Mani se coravog posla. Zasto?
ECU ne cini hrpa senzora, niti brz, brzi i najbrzi mikrokontroler. ECU cini iskljucivo ALGORITAM koji kontrolira motor (ovo je laicki i usko receno). Za taj algoritam zaduzen je onaj koji ga SMISLJA.
Sve ostalo je obican PLC (programibilni logicki kontroler).
Znaci, dok ti, ili netko drugi, nece imati JJJJAAAAAAAAAAAAAAAAKOOOOO iscrpno znanje o radu motora, termodinamici i svemu ostalom, tvoj ecu nece vrijediti niti toliko koliko kostaju komponente od kojih je sastavljen.
Evo jedan primjer, da opet ne razglabamo do besvjesti:
Ovo se ne moze napraviti ni sa jednim drugim ECU-om. Naime, izazivam svakoga ovdje da napravi istu stvar sa BILO KOJIM SVOJIM ECU-om, koji pozeli koristiti.
Autronic SM4, motor je Hondin. Ovo je link, nadam se da radi. Velicina filma je 4.5mb.
Film prikazuje testiranje hondinog motora koji je mapiran SAMO SA 1 CELIJOM. Znaci ima samo jedan red i samo jedan stupac sa JEDNOM vrijednoscu, i algoritam koji kontrolira motor radi savrseno samo sa JEDNOM celijom. I pogledaj kakva je ponovljivost. Motec ili Pectel ne mogu to ni pod razno...probao ja
Dakle, mislis li ti da imas dovoljno znanja da uprogramiras nesto iole SLICNO, kako bi ti motor bio siguran i na -10 i na +30C?
Ja mislim da nemas. I takvi ljudi bas ne piju u svakoj birtiji da ga potegnes za rukav da ti to "samo ubaci" u tvoj ECU.
Bez ljutnje, bolje se baci na nesto lakse za pocetak.
Brick je tu dobro napisao, nije ECU obican CITAC senzora
Comment
-
Comment