Dvotaktni diesel motor

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Viper
    CBC Senator XXL
    • 25.11.2004
    • 700
    • Kać

To je mislim motor ARAN, ima oko 12 KS, a koristi se i na manjim brodicima.

E mogu da vas obavestim da sam taj ARAN video u Titelu pre 4 ili 5 godina tip skuplja te stare masine i radi restauraciju, ima ih nekoliko i stvarno se pal e na cigaru i kurblu, pukao sam od smeha dok ga nije upalio.
    I DONT NEED SEX
    goverment fucks me every day!

Comment

• gianluigi
      CBC Član
      • 10.03.2005
      • 65
      • Beograd

evo i slike:

a vise o tim motorima na:

http://auto.howstuffworks.com/diesel-two-stroke1.htm[/url]

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Originally posted by RankoK
        Here are some of the specifications for the EMD 645E3 engine:

o 16 cylinders: 34,526 pounds / 15,661 kg
        o 20 cylinders: 40,144 pounds / 18,209 kg (The oil pan alone weighs over a ton!)
        * Idle speed - 315 rotations per minute (rpm)
        * Full speed - 900 rpm

A typical horsepower rating for one of these engines is 4,300 hp!

Održavao sam takve motore od 16 cilindara desetak godina
        Veće su imali samo u Nišu čini mi se. 600 litara ulja prilikom zamene
        Matica za glavu 90 mm a steže se na 250 Kg
        Na leru otvoriš poklopac na karteru i pipaš rukom da li ležajevi radilice imaju zazora
        Čudo od motora, pravljeno da traje i prelazi milione kilometara. Sve to konstrukcija neke tamo 38 godine valjda...

I sve to samo da bi okretalo generator za struju.
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• KdF
          CBC Senator
          • 06.12.2004
          • 242
          • Beograd

Nekada sam od nekoga cuo da te velike dizel elektricne lokomitive retko kada gase, i da navodno rade na leru u pauzi izmedju koriscenja. Da li je to tacno, zna li ko?

Comment

• Black Knight
            CBC Senator XXL
            • 13.10.2004
            • 2020
            • Novi Beograd, kicblo

pa rece covek da je guro ruku dok je radio...da je moglo ugasio bi je...
            Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• KdF
              CBC Senator
              • 06.12.2004
              • 242
              • Beograd

Uzgred, dvotaktni dizel motor se koristio u cuvenim traktorima Lanz Bulldog dugo godina (1912.-1960. u Nemackoj) i u mnogim drugim pravljenim kao kopije ili licencno. Motor je bio dvotaktni dizel bez ventila, sa jednim lezecim cilindrom i "usijanom" glavom. Pre paljenja, glava je morala da se zagreje let-lampom. Hladjenje je bilo vodeno. Na istoj bazi su pravili i slepere, za drumsku upotrebu, Eilbulldog. (Lanz je pravio i traktore sa drugacijim motorima.)

Comment

• @lix
                CBC Senator XXL
                • 17.12.2004
                • 875
                • Panchevo, Serbia; Moscow, Russia

Originally posted by Dora

Čudo od motora, pravljeno da traje i prelazi milione kilometara. Sve to konstrukcija neke tamo 38 godine valjda...

I sve to samo da bi okretalo generator za struju.
                Pa sto je to samo? Da je srece, da postoje kvalitetni izvori el. energije pa da se vozila pokrecu SAMO elektromotorima e to bi bila stvar. Nijedan SUS motor pa makar on bio i dvotaktni dizel ne moze da ima obrtni momenat kao elektromor. Dok taj dan nedodje, koristicemo hibride kao sto su lokomotive, ili Toyota Prius.

Inace, k-ke dvotaktnih motora su mnogo bolje od 4-taktnih. Zna li neko zasto se oni neproizvode?
                Što više za što manje

Comment

• KdF
                  CBC Senator
                  • 06.12.2004
                  • 242
                  • Beograd

Zato da bi proizvodjaci imali sto vise posla i da bi mogli da uvale kupcima gomile nepotrebne gvozdjurije, i da bi posle mogli da naplacuju skupo odrzavanje A ovamo se izgovaraju visokom potrosnjom i velikim zagadjenjem, tja...

Comment

• @lix
                    CBC Senator XXL
                    • 17.12.2004
                    • 875

Ahaaaaaaaaaa )
                    Što više za što manje

Comment

• KdF
                      CBC Senator
                      • 06.12.2004
                      • 242
                      • Beograd

A mogli bi da se koriste i automobili na komprimovani vazduh, u Francuskoj su cak napravili i neki prototip. Ali ne ide to u prilog naftnoj industriji, a ona je mocna.

Comment

• @lix
                        CBC Senator XXL
                        • 17.12.2004
                        • 875

evo ima ovako nesto

nesto vise na spanskom sajtu

Mexico city ima veliki problem zbog zagadjenja koje potice od saobracaja. Zato ce do 2015 SVA vozila koja se koriste za masovni prevoz biti polretana komprimovanim vazduhom. Vec su potpisali ugovor sa Francuzima za isporuku 30.000 ovih vozila. (Ne znam jesu li razmisljali odakle im struja kad budu trebali da pune rezervoare).

Sve u svemu super stvarcica. Morace malo da smisle gde ce sa oslobodjenim vazduhom jer se na mestu gde izlazi javlja led.[/url]
                        Što više za što manje

Comment

• 504zauvek
                          CBC Član
                          • 01.04.2009
                          • 33
                          • serbia

Re: Dvotaktni diesel motor

naleteh na ovu, davno zamrlu temu, pa ću kao železničko dete pokušati da razjasnim par stvari oko dizel-lokomotiva.

Sve velike dizel-lokomotive na našim železnicama su američkog proizvođača GM, odnosno njihova loko filijala EMD (serije 661- "kenedi", 663, 666). Dizel-električni tip, sa dvotaktnim dizel motorom kao primarnim za pogon generatora. Reč je o 12-cilindričnim dvotaktnim motorima sa ili bez prehranjivanja (turbo ili rutova duvaljka, zavisi od modela). Dvotaktni motori na lokomotivama se prepoznaju po dubokom zvuku prilikom rada (što bi rekli: brundaju). Koliko je meni poznato, jedina velika dizelka sa četvorotaktnim motorom na našim prugama je bila MLW - ALCO (serija 665- "kanađanka"), ujedno i najjača. Imala je 14-cilindrični, turbohranjeni dizel motor, čuvene firme ALCO i bila je prvobitno namenjena za Barsku prugu, međutim u dugačkim tunelima se gušila, pošto zahteva ogromnu količinu vazduha pri punoj snazi, pa je karijeru završila na pruzi Niš-Lapovo. Prepoznavala se po zvuku motora nalik na zvuk helikoptera i imala veliko osovinsko opterećenje. Sve naše su izbačene iz upotrebe, ali se i dalje mogu videti u Grčkoj.
                          Sve dizel lokomotive u principu imaju 3 vrste prenosa: dizel-električni (Kenedi, Kanađanka), dizel-hidraulični (npr. oni Švedski motorni ili starije sa Plavog voza) i mehanički (šinobus). Naravno, prvi omogućava najveću pozdanost i prenos velikih snaga.
                          Inače, startuju se na 2 načina: elektro, kada generator predstavlja "alnaser" (dobija struju iz baterija) i komprimovanim vazduhom (e to ne bi znao pojasniti), takođe je tačno da se retko gase, upravo da bi se izbeglo habanje i preopterećenje elektro-sklopova.

Osim železnice, dvotaktni dizel motori su zapravi i najzastupljeniji u pomorstvu, a takođe su se mogli videti na nekim modelima starijih ruskih vojnih kamiona KRAZ.

Eto, toliko od mene. Sigurno sam štošta izostavio, pa i pogrešio

Comment

• Superbird
                            CBC Senator XXL
                            • 06.02.2006
                            • 384
                            • Sabac ---> Novi Sad
                            • Audi 100 Typ 43

Bas sam sad hteo da napisem da KpA3 ima dvotaktni dizel

Ovaj je u Bijeljini:
                            [img]images/imported/images/imported/2009/10/dsc01678-1.jpg[/img]

Comment

• kuntalo
                              CBC Senator XXL
                              • 02.03.2007
                              • 342
                              • Predgradje

U "lakšoj" primeni ovaj čudan spoj dolazio je iz Engleske. Oznaka motora je TS3 (i TS4), a proizvođač Commer:

Obratiti pažnju na zvuk...
                              Save the Panda!

Comment

• TheWickerMan
                                CBC Senator XXL
                                • 11.09.2007
                                • 791
                                • DE
                                • AR Giulietta TCT

Evo ga i princip rada...btw,vozio sam se u Bedfordu sa doticnim motorom...

Comment

Working...
                                X