Koji turbo motor za novi projekt?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Optimista
    CBC Veteran
    • 22.09.2007
    • 171
    • Stapar

Koji turbo motor za novi projekt?

Pocinjem projekat jednog kit automobila koji bi imao masinu postavljenu centralno ispred zadnje osovine.
    Nisam jos odlucio koja bi to masina bila i tu mi je potrebna vasa pomoc. Ideja je da se ugradi nesto do dve litre zapremine sa turbinom da u pocetku razvija 200-250 ks, a da je kasnije moguce za neku razumnu svotu napumpati ga na 300+ ks.
    Bitna je pouzdanost motora, auto bi se koristio svakodnevno sto znaci i u gradskoj voznji tako da bi snaga i obrtni moment trebali biti dostupni od manjih obrtaja, a da vise takvih motora moze da se nadje kod nas na trzistu ukoliko bi kasnije ljudi iz ekipe hteli po jedan za sebe. Razmisljao sam o Lanci, Opel-u, VW-u... ali ne mogu da odlucim.
    Dakle pitanje je sta ubaciti, sta najvise daje za ulozene pare (i koje su to pare orijentaciono), sta je najpouzdanije.
    Znam da je ovo siroko polje ali molim za savete.
    All men dream: but not equally. Those who dream by night in the dusty recesses of their minds, wake in the day to find that it is vanity; but the dreamers of the day are dangerous men, for they act their dream with open eyes, to make it possible.
  • loodilo
    CBC Senator
    • 04.08.2008
    • 236
    • Beograd, Mirijevo

Re: Koji motor za novi projekt?

Moj glas ide Fiat Coupe 2.0 20V turbo ili neku varijaciju a može i Lancia 2.0 HPE turbo! Od Opelovih bi ti dobro nalegao neki GSI motor.

Comment

• ada
      CBC Senator XXL
      • 04.06.2005
      • 2375
      • Novi Sad
      • Svasta nesto

nista bez zvuka sestaka
      Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
      Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
      Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
      Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Manfred
        CBC Senator XXL
        • 04.08.2007
        • 905
        • Beograd

od vw-a imas 1.8 t, ali nisu toliko chesti u ok stanju...

od fiat-lancie imas svasta da nadjes na toj osnovi, 2.0 sa 4 ili 5 cilindara, sa ili bez turba, njih bi trebalo uvek da ima, kao i delova za njih...

od opela 2.0 16v gsi LET...

Comment

• ignjat
          CBC Početnik
          • 07.10.2008
          • 4
          • Ruma

Re: Koji turbo motor za novi projekt?

c20let iz Calibre Turbo (204ks)
          A ako nije greda da bude malo vise od dva litra, onda ti je jako dobar i pouzdan 2.3 20V Turbo iz starog Audia 100 S4
          230 konja, izuzetno pouzdan i ludacki izdrzljiv, a moze da se nadje u Sapcu.

Oba motora jako lako idu na mnogo vecu snagu.

Comment

• Optimista
            CBC Veteran
            • 22.09.2007
            • 171
            • Stapar

Tema su turbo cetvorocilindricni motori i hvala svima sa predlozima drugacijih konfiguracija ali ne bih trovao temu!

Lancia ima strava 2.0t ali ne znam koliko ih je moguce, za koju lovu i u kakvom stanju pronaci kod nas!
            Taj petocilindricni 2.0t iz Fiata je za mene prilicna nepoznanica ali verujem da Uros sigurno tu moze nesto da pojasni i da zna dobro te masine.

Siguran sam da bi SAAB imao strasnih odgovora na ovu temu ali je kod nas tesko iskopati tako nesto. Mozda Boost moze da kaze koliko bi lako moglo da se pronadje tako nesto tamo gore i da se uveze. KOliko se tako nesto isplati?

I Subaruov 2.0 boxer bi bio fantastican ali isti problem. Bas ih i nema nesto kod nas. Neznam koliko takvi motori kostaju na zapadu i koliko ih je tesko pronaci?

Ima jos gomila potencijalnih resenja ali nije poenta da ih samo nabrajamo ovde nego da ljudi koji znaju kazu nesto iz svog iskustva sa nekim cenama i barem procenama kostanja potencijalnih zahvata na tim masinama.
            All men dream: but not equally. Those who dream by night in the dusty recesses of their minds, wake in the day to find that it is vanity; but the dreamers of the day are dangerous men, for they act their dream with open eyes, to make it possible.

Comment

• Optimista
              CBC Veteran
              • 22.09.2007
              • 171
              • Stapar

Inace racunica koja je za sada jos uvek prilocno "odokativna" u nekim segmentima kaze da gotov auto ne bi trebao da praebaci 800-850 kg kada bude zavrsen.
              E sada motor bi trebao da ima takav potencijal da omoguci da se negde u buducnosti napravi odnos od bar 400 ks po toni ili nekih 320-350 ks, sto mislim da nije previse.
              Ali ovde ima mnogo ljudi koji materiju poznaju mnooogo bolje nego ja , pa ih molim da se ukljuce nekim savetima!

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Ja mogu da kazem ono sto znam oko SAAB motora, a to se svodi na to da su stare serije, koje se i kod nas mogu pronaci za normalne pare, jako pouzdani, jeftini za ozbiljne nadogradnje snage, konstrukcijski fenomenalno odradjeni, jeftini za odrzavanje, ali da se ne uklapaju preterano dobro po pitanju tezine jer su nenormalno teski. Ne znam kakav je slucaj sa ostalim turbo motorima sa gusanim blokom, ali znam da SAAB nije medju najlaksima.
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Uzelac
                  CBC Senator XXL
                  • 03.12.2006
                  • 1717
                  • munZe

Po meni, najkvalitetniji kandidati su japanci, Nissanov SR20DET, Subaru EJ205 i Toyotin 3SGTE.
                  Jedini problem je cena i dobavljivost, posebno za Subaruov motor.
                  I uparivanje menjaca....

Treba da smislis sta ti je vazno. Za konjazu verovatno SAAB, za izdrzljivost i snagu bilo koji od ovih japanaca + Audi, dok je Fiat/Lancia idealan kandidat ako hoces da prodjes jeftino u startu i da stalno nesto cackas oko njega .

Da li si razmislio da uzmes neki motor i dodas mu turbo ?
                  Lakse ces naci motor iz FF (napred motor, napred pogon) automobila i to prebaciti posle nazad.
                  Ako si vican sa alatom + imas drugare varioce/limare/mehanicare to je sigurno najjeftiinja varijanta i napravices tacno sta zelis.
                  Deluje mi da je upravo to slucaj, ili si "one man show" ali svakako ti ova znanja nisu daleko (ili tako mislis ) cim se usudjujes da samostalno pravis MR prevoz.
                  work in progress

Comment

• Optimista
                    CBC Veteran
                    • 22.09.2007
                    • 171
                    • Stapar

@206 hvala na odgovoru!
                    Reci mi samo jesi li siguran da tih SAAB masina moze da se nadje kod nas?
                    Da li bi ta masina sa svim agregatima, hladnjakom i tecnostima mogla da se uklopi u cifru od 200 kg?
                    I koliko bi otprilike love trebalo da se nabavi tako neki motor? Naravno kao moze sa menjacem.

@Uzelac
                    Dzapanezi jesu jaaako simpa. ali je jos vise jaaako tesko doci do njih kod nas. AKo uvozim nesto to bi moralo nesto sto zadovoljava E3 i koliko bi to na kraju kostalo?
                    Ovo jeste timski projekat ali mislim da bi nabacivanje turbina i kompresora na neki atmo motor bilo mnogo skuplje i zamornije od kupnje nekom turba tako da o tome ne bih mnogo razmisljao!
                    Audijeve 1.8t i 2.0 TFSI masine jesu jako zanimljive, prvo iz razloga sto su novije generacije i meslim da imaju veliki potencijal za igru ali nisam siguran da mogu to da izfinansiram. Jako bi prijalo kad bi neko ko poznaje trziste bolje od mene prisapnuo neku cifru za orijentaciju.

Comment

• Manfred
                      CBC Senator XXL
                      • 04.08.2007
                      • 905
                      • Beograd

cinjenica je da ces za fiat/lancia najlakse naci i motor i agregate, ali ces povremeno morati da cackas oko njega, a delova ima...

a verujem kao sto kaze 206 da je saab najizdrzljiviji, samo nisam upucen u to koliko ih ima kod nas i kako se snalaze ljudi za delove.

Comment

• 206
                        Admin od ispočetka :)
                        • 09.12.2004
                        • 9548
                        • Beograd
                        • 206

Pa provrti malo oglase, ima ih. Ima i idiota koji traze po 1000 evra samo za papire, ali to su indijanci kakvih imas svugde. Sabac je cudo

Za motor sa agregatima, tecnostima i menjacem...200kg je tu negde, ali ne mnogo manje od toga. Koliko bi kostalo zaista pojma nemam, to bi morao da se raspitas, ali dobra stvar je sto se mogu kombinovati celi ili komponente svih motora u maltene poslednjih 20 godina - blok od atmosferca iz 98, glava od turbo motora starog 4-5 godina, klipovi od treceg, radilica od cetvrtog tipa motora, itd. Bitno je samo da se drzis B204/234/235/R serija SAAB motora, sto dalje od Opela.

Kako se ljudi snalaze za delove - koje delove, konkretno? Ne vidim sta je tu izuzetno komplikovano, potrosna roba se nalazi gde hoces, a ne vidim sta to na njima toliko crkava da bi trebalo havarijski da se popravlja...
                        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Optimista
                          CBC Veteran
                          • 22.09.2007
                          • 171
                          • Stapar

Hvala 206!
                          Razgledacu ako uspem da pronadjem nesto. Nikako nemam nameru da nekome dam tauzenku evropljana za 15-20 god staru masinu u ko zna kakvom stanju!
                          Sa 200 kg bi to pilo vodu jer znam da bi SAAb kasnije mogao da se digne na ozbiljnu konjazu.

Nisam siguran koliko je jasno iz onoga sto sam pisao. Zamislio sam da se za pocetak provozam i sa 200-tinjak konja cisto dok se ne vidi kako tu sta funkcionise, a operaciju bitnijeg podizanja snage bih ostavio za malo kasnije jer je ceo ovaj projekt jaaako skup (barem sa tacke mojih prihoda) tako da nikako ne moze sve preko noci.

I neka Lancia bi bila zahvalna verovatno, mislim da i taj motor moze da se uradi kako treba i da bude pouzdan ali mi se cini da je jako tesko nacackati nesto dobro a po realnoj ceni.

Comment

• Uzelac
                            CBC Senator XXL
                            • 03.12.2006
                            • 1717
                            • munZe

Originally posted by Optimista
                            @Uzelac
                            Dzapanezi jesu jaaako simpa. ali je jos vise jaaako tesko doci do njih kod nas. AKo uvozim nesto to bi moralo nesto sto zadovoljava E3 i koliko bi to na kraju kostalo?
                            Ovo jeste timski projekat ali mislim da bi nabacivanje turbina i kompresora na neki atmo motor bilo mnogo skuplje i zamornije od kupnje nekom turba tako da o tome ne bih mnogo razmisljao!
                            SR20DET je verovatno najbolji izbor, uz slabiji C18DET.
                            Postoji i RB20DET ali to je teska egzotika i verujem da bi kosta par hiljada evra, samo motor.
                            No, taj je prakticno neunistiv. Teoretski je naravno daleko od toga i prosto ga je ubiti ako zelis
                            work in progress

Comment

• 24v
                              CBC Senator XXL
                              • 11.12.2004
                              • 479
                              • Beograd, Karaburma

Ja mislim da su ti FIAT i OPEL najisplativije resenje ako ciljas do 300 ks...
                              I Drift not because it is a quicker way around a corner, but the most exciting way!

Comment

Working...
                              X