Gde da savijem prohrom cevi od Ø57mm?
Collapse
X
-
Re: Gde da savijem prohrom cevi od Ø57mm?
Firma se zove DIMEGAL , nalazi se iznad Novog Groblja , googlaj pa ces naci br. tel i adresu .
Prohrom se tesko savija , lakse se savijaju obicne crne cevi , mada i njima je min precnik savijanja 2.x Fi cevi .
Imas na Smederevsom putu firmu koja radi sa prohromom , mozda to moze da se napravi od gotovih lukova secenjem i zavarivanjem . A ako to nije izduvna cev (a nije ) , zasto mora da bude od prohroma ? Prohrom je 9x skuplji od obicnog crnog celika...zivi , Franjo je ziv !!!
-
-
A jer mora da budu ti lukovi od prohroma, sta mislis o varijanti sa silikonskim crevima kako i inace stavljaju na interkulere te krivine, dok pravac u redu da ide cevka. I mozda bolje varijanta sa Alu cevima, lakse su za savijanje u svakom slucaju, tu ti prolazi vazduh koliko kapiram i nema potrebe za prohromom,a alu mozes isto da ispoliras da se sjaji.
Comment
-
-
Ideja sa alu cevima mi se sada čini sasvim OK. Ne moram da poliram alu cevi, jer mi sada estetika nije toliko bitna, ali je ideja sasvim umesna. Verovatno ću, na kraju ove priče, ipak da radim zavarivanje iz segmenata (pravih i lukova).
Silikonski lukovi (Samco) mogli bi da budu nesrazmerno skupi. Crne cevi nisu dobre zbog korozije - posle nekog vremena u motor biva u****no dosta štetnih produkata...
Zahvaljujem na sugestijama.
Pozdrav. Dušan.Grešiti je ljudski, ali je osećaj božanski.
Comment
-
-
Alu cevi isto tako rdjaju i vremenenom...
Imaš gotove lukove od prohroma, ja sam kupovao za izduv, oko 700-800 dinara je komad. Ak ote zanima raspitaću se koja je firma ali znam da je kod rimskih negde, zaboravio sam bilo je davno ali mogu da saznam.
Comment
-
-
Crnu cev pocinkujes za 50-100 din i ako neces da u****vas vodu iz bare sa njom trajace ti duze nego motor
Inace za to sto tebi treba koriste se alumizirane cevi za auspuhe . Odes u neku firmu koja pravi auspuhe i narucis kod njih , ne bi trebalo da izadje vise od 3000 din...zivi , Franjo je ziv !!!
Comment
-
-
Ja sve kapiram da mu treba za intercooler i za turbinu jer je tako i naveo, da nece da prolazi nikakva voda valjda nego vazduh tako da nemoze ni da zardja( tj. oksidira). I za te svrhe se koristi uglavnom aluminium jer je najlaksi za savijanje i postoje cevi sa tankim zidovima bas za tu namenu. A mislim cak i da je dosta jeftiniji od prohroma a svakako zilaviji prilikom savijanja
Alu cevi raznih dimenzija mozes da nadjes u Jeep komercu ili u Rajanu u Zemun polju,a tek sad videh da si iz NS, tamo nemam pojma gde da trazis,znace neko valjda
Comment
-
-
Zahvaljujem svima na idejama - sad u potragu za nekim cevima (alu, prohrom, pocinkovane...). A prečnik izlazne cevi kod Garrett GT1749 turbine je...?
Comment
-
-
Profesore eto mene sutra na faxu pa cemo da upalimo shubler (pomicno kljunasto merilo sa noniusovom skalom) i resimo bar deo problema...
za cevi ipak cini mi se da nema druge sem da se vari... a tu bi preskocio aluminimunimum zbog cene
sto se celicne varijante tice, u usisu uvek ima neke chadji, ulja i sl, neminovno je, a ta pojava ce uspesno da zastiti unutrasnji zid cevi od korozije
a ako se upotrebe aluminizirane cevi za auspuhe onda treba zastititi samo varove, ili jos bolje fi57 ako moze Bata da uhvati u mashinu i da smota
uostalom koga briga koji je materijal, od toga ionako nece ici nista brze
Comment
-
-
Aleksandre svaka ti je na mestu, pa i ova... Vidimo se danas, OK?
U međuvremenu - nema cevi Ø57 od prohroma već samo Ø60.3 i koleno D=106mm, pa sam prepravio crteže. Kontaktirao sam tri firme: BataSportAuspuff, Željko (u Servo Mihalja 13, NS) i INOX u Bačkom Petrovcu su spremni da se poduhvate posla.
Comment
-
-
Dusane, hoce li ta firma raditi cev iz komada ili sastavljaju i vare vise delova? Meni je potrebno nesto slicno ali sa manjim precnikom cevi..
Comment
-
-
Cev će da se pravi zavarivanjem iz više segmenata. Pri tome:
a) sam odustao od cevi Ø57mm, jer ih nema nigde...,
b) aluminijum, aluminizirani čelik, "crni" čelik ili galvanski pocinkovani čelik nisu dobro rešenje (zbog korozije), pa dolazi u obzir samo prohrom (metar cevi Ø60.3mm, t=1.5mm košta oko 1150din, a luk-koleno oko 650din),
c) materijal (oko 2m prohrom cevi Ø60.3mm t=1.5mm i sedam prohrom lukova) košta oko 6750din. - bio sam danas u frimi "FAU M" blizu "Metroa" u novosadskoj industrijskoj zoni , video cevi i lukove),
d) ovo zavarivanje mora da se radi u zaštitnoj atmosferi (argon) sa žicom od prohroma,
e) ovo može da mi uradi BataSportAuspuff u Petrovaradinu (znamo čoveka kao entuzijastu koji pooznaje materiju),
f) svima ostalima je pravljenje ovih mojih cevi neko smaranje (te "...da li baš mora ovako precizno?", pa "...šta će ti to?" ili "...što ne uzmeš neke gumene cevi?"),
Dogovarao sam se na jednom mestu da savijam cevi (besplatni materijal i ruke), ali su me ispalili više puta (dođi sutra, dođi od nedelje, dođi krajem meseca - sad smo u gužvi)..., pa odlučio da platim.
Comment
-
-
Ako nije kasno, probaj ovde: Popsol d.o.o. , Novi Sad tel: 021/4723-016, 065/5592-022.
Rade savijanje prohrom cevi do prečnika 60mm. Uglavnom rade dekoratine elemente od prohroma, ali nisu suviše probirljivi kada je posao u pitanju.
Blizu ti je pa probaj.
Comment
-
Comment