air/fuel cukica?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bane lancer
    CBC Član
    • 26.05.2009
    • 27
    • N.Beograd

air/fuel cukica?

lancer '92 1.5 glxi 4g15 . kopio sam novu sondu sa dve zice kao i staru povezao sve i nedaje nikakvu voltazu na 3500rpm
    satic sam povezao svetlo na nemu radi dobija stalni plus i masu ali se kazaljka ne mrda iako sam signalnu zelenu od satica vezao na belu-deblju po semi za o2 senzor-lambdu na auto dati .Da li ova sonda nema signal ni voltazu ili meri samo otpor koji salje u ECU. merio sam na obe zice od sonde voltazu i nista ,da li treba da kupim neku drugu sondu sa naponskim signalom sa 4 zice ili sa jednom (signalnom) lako ce se napraviti nova rupa na auspuhu za drugu sondu.

• ale944
    CBC Senator XXL
    • 20.03.2006
    • 1457
    • Beograd

Re: air/fuel cukica?

neznam kakva je ta sa dve zice, obicno su sa jednom, tri ili cetiri.
    varijanta sa jednom nema grejac, ta jedna zica je signal.
    sa tri zice, dve su od grejaca a jedna je signal.
    sa cetiri dve su grejac, a dve signal.

Da li ova sonda nema signal ni voltazu ili meri samo otpor koji salje u ECU
    sonda mora da ima signal, a ecu ne salje nikakav otpor.
    ili nesto ne meris dobro, ili sonda ne valja , ili nije dobro vezana (pretpostavljam da je u tvom slucaju jedna zica + od grejaca, a - dobija na masi ili tako nekako, ili su obe zice signal, a sonda nema grejac)
    premeri napon izmedju te dve zice pa vidi da li ima sta.. ako nema, onda premeri napon izmedju svake zice i mase pa javi rezultat. sonda neka stoji "udzekana" , a ti probodi izolaciju negde kad budes merio
    http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• bane lancer
      CBC Član
      • 26.05.2009
      • 27
      • N.Beograd

Instalaciju sam izbusio od meranja zbog toga sam i postavio pitanje. na hondi pokazuje na lanceru nece, nonda ima sondu sa 1zicom a moja se sa 2. masu dobija preko auspuha na telo sonde na beloj zici po autodati se meri otpor na plavoj voltaza koje nema a trebalo bi da ocitava na 3500rpm oko 0.6-1v.Nisam mislio da ECU salje otpor vec sonda.

Comment

• Gumetina
        Banovan
        • 12.12.2004
        • 1082
        • Novi Sad

hoces da kazes da na signalnoj zici na sondi nemas nikakav napon, cak i kad meris sa unimerom ?

ako je tako, sonda ne valja, ili masa ne valja...

masa je telo, bela zica ako u autodati kaze da se meri optor, to je onda grejac sonde, i njega vezujes na kontakt plus, tj ako je na fabrickoj instalaciji, treba da je vec tamo 12v kad motor radi.

ako nema tih 12v moguce je da nikada ne postigne radnu temperaturu te otuda nema napona na plavoj zici tj signal.

znaci meriti, uzmedju mase i grejaca da ima napajanje kad motor radi, i izmedju mase i signalne zice da li nesto talasa kad se zagreje, 0-1v ....

ako nesto fali, popravljaj/menjaj

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Bela i plava su verovatno na strani džeka sa ECU-a, pogledaj koja je crna žica na lambda sondi i koji joj je par posle džeka, to je signal koji ti treba.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• VVLAJKO
            CBC Senator XXL
            • 23.07.2008
            • 484
            • Nis
            • Audi A4, Primera p12

Da li ti je ispravna ona pletenica za masu sto ide sa sasije na izduvnu granu? Ide na poprecnu gredu ispod branika i na izduvnu granu(ne na cev), ako je pokidana, korodirala ili labava nemas masu na auspuhu.
            Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• Van
              CBC Senator XXL
              • 16.02.2007
              • 1425
              • Nbgd

Upali auto , pust da se sonda zagreje jedno 2-3 minuta i unimerom gledaj koje dve zice su pod naponom( moja je sonda sa 4 zice ,2 signal i 2 grejac ) samo ti te dve i trebaju ( ili 1 i masa ) . Koliko ja znam voltaza se meri u minusu, -0.45 volti je idealno sagorevanje , ako okrenes polaritet dobices +0.45 volti . E sada kada to meris unimerom , boli te uvo da li je ispred broja znak minus , tebe interesuje apsolutna vrednost ... Nikakav signal se na meri omima na sondi .
              Verujem da elektronika u instrumentu to ne znam i da moras pravilno da povezes polaritet .
              Mislim da je ta cukica pacanje para , posto i unimer za 300 din zavrsava posao ako je neko budzenje ili stelovanje u pitanju ...
              Ako hoces da stvarno znas sta se desava sa sagorevanjem onda ti treba wide band sonda i kontroler , koja moze da meri skoro sva stanja u kojima motor uopste moze da radi ...
              ...zivi , Franjo je ziv !!!

Comment

• bane lancer
                CBC Član
                • 26.05.2009
                • 27
                • N.Beograd

treba mi cukica da vidim koliko goriva da smanjim na razlicitim obrtajima .....a da auto ne gubi na snazi tj. da spustim potrosnju sa 20L na jedno 15L. videcu sutra da li dobija masu na izduvnu granu i jos jednom da sve proverim. tnx

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Vrlo je bitno da se ne meri otpor ak ose ne zna koja žica čemu služi. Napon iz baterije instrumenta će slejbati lambdu ako se meri tamo gde je signal. Otpror može da se meri u kolu grejača ali s tačno moraju znati koje su žice od grejača.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• bane lancer
                    CBC Član
                    • 26.05.2009
                    • 27
                    • N.Beograd

masu imam a voltazu u mV od o.5 pa do 1.7 mV a kada merim do 2 V ocitava 0(nulu)

Comment

• ale944
                      CBC Senator XXL
                      • 20.03.2006
                      • 1457
                      • Beograd

ili ti ne valja sonda il instrument.. nego sta meris i gde, izmedju cega si merio, gde si zabo jedan kabl a gde drugi ?

Comment

• Van
                        CBC Senator XXL
                        • 16.02.2007
                        • 1425
                        • Nbgd

Sonda ce pokazati oko 0.1v od 0.9 v ( apsolutno ) , na leru oko 0.5-0.6v ili ti 500-600 mV. Moras da cekas par minuta da se zagreje ili da joj povezes i grejac da radi .
                        Pozajmi negde ili kupi novu sondu za 25-30 e ( sa 4 zice , da budes siguran da se napon meri preko zica a ne preko mase )

Comment

• bane lancer
                          CBC Član
                          • 26.05.2009
                          • 27
                          • N.Beograd

merim po auto dati [img=http://img512.imageshack.us/img512/1058/photo0023o.th.jpg] masa sa bloka i sve kao po slici .

Comment

• ale944
                            CBC Senator XXL
                            • 20.03.2006
                            • 1457
                            • Beograd

mozda ti je grejac neispravan, ili ne dobija struju.. izmeri napon izmedju obe zice i mase, trebalo bi na jednoj da imas 12V, i proveri da li imas masu na izduvu (recimo meri otpor izmedju aupuha i bloka ili "-" kleme)

ili izvadi sondu , udzekovanu, upali auto, i gledaj da li ce se sonda ugrejti (moras necim spojiti telo sonde i masu naravno)

Comment

• Van
                              CBC Senator XXL
                              • 16.02.2007
                              • 1425
                              • Nbgd

Probaj sa drugom sondom ... Onom koja ima dve zice za signal ... Ignorisi grejac , on je tu samo da sonda postigne radnu temperaturu sto pre , da ne mora ECU da ceka tih par minuta na njeno grejanje da bi pocela da ocitava prave vrednosti .
                              Merenje je prosto , spojis voltmetar na te dve zice dok auto radi i mora da pokaze neku voltazu u rasponu od 0.1 do 0.9

Comment

Working...
                              X