Tanak sam sa znanjem o auspusima a hteo bih da resim jedan takav problem. Radi se o auspuhu za turbo motor. E sad ide ona prica sto slobodniji protok gasova za turbo motor (i za atmosferski normalno,s tim sto je vece poboljsanje kod turbo motora)- to vise snage. Logicno mi je da to znaci i vise buke. Da li neko izmedju ostalog ima i neku recimo tabelu gde pise koji promer cevi odgovara za odredjenu snagu(npr. precnik 5cm do xxxkonja, ili do xxxxkubika itd...),zatim da li je to isto vazi i za atmosferski i za turbo motor...?Objasnjenje onoga kako se kubikaza turbo motora mnozi koeficijentom 1.4 (npr.2 litre turbo motor=2*1.4=2.8 znaci to je kao atmosferski od 2.8...)?
Konkretan problem:
Fabricki imam 2 cevi precnika 5cm,srednji i zadnji lonac(nema katalizatora). Do 3000 obrtaja auto je izuzetno bucan,ali taj dubok zvuk nestaje kad predjem 3000 rpm,a to je ujedno i trenutak kada se prelazi u overload. Planiram da stavim cevi veceg precnika i tzv.free flow srednji lonac(rezonator) i zadnji lonac. Ima li neko ideju koliko vece cevi, sta ce se onda desiti sa tim dubokim zvukom?
Inace namera mi je da slobodnijim protokom gasova smanjim kontra pritisak i na taj nacin ubrzam spool up turba (da ranije prelazi u overload) i izvucem mozda neku dodatnu snagu.
Svaki savet ili link za sajt koji se bavi ovom problematikom (moze i neka uopstena prica o auspusima) je dobrodosao.
Konkretan problem:
Fabricki imam 2 cevi precnika 5cm,srednji i zadnji lonac(nema katalizatora). Do 3000 obrtaja auto je izuzetno bucan,ali taj dubok zvuk nestaje kad predjem 3000 rpm,a to je ujedno i trenutak kada se prelazi u overload. Planiram da stavim cevi veceg precnika i tzv.free flow srednji lonac(rezonator) i zadnji lonac. Ima li neko ideju koliko vece cevi, sta ce se onda desiti sa tim dubokim zvukom?
Inace namera mi je da slobodnijim protokom gasova smanjim kontra pritisak i na taj nacin ubrzam spool up turba (da ranije prelazi u overload) i izvucem mozda neku dodatnu snagu.
Svaki savet ili link za sajt koji se bavi ovom problematikom (moze i neka uopstena prica o auspusima) je dobrodosao.

Comment