kad sam vidio kakvo je ono u odnosu na ova predhodna a to su bili golf 4 1.6,alfa romeo 1.3,audi 100 2.8 v6,bmw 316,svaki put sam plakao za njim medjuti covjek kome sam ga prodao bio je toliko ljubazan da ga je vratio meni i znaci meni je malo tih 170 ks
Izvini ali meni nisi jasan u svojim namerama ili zheljama...
Iz tvojih postova se mozhe prochitati da ti je cilj neki auto sa shto vishe snage, pa si zato menjao i menjao Vectru sa njenih 170 ks.
I onda si kao "alternative" uzimao Golfa 1,6, Alfu 1,3, Bmw 316... Svi sa neuporedivo manje snage i svi daleko od bilo kakvih karakteristika koje iznosish kao svoj primarni cilj. Shta si ochekivao, da ce Alfa 1,3 od 90 KS bolje da vuche, ili mozhda 316 sa 1300 kg i "svih" 105 KS da bude brzhi?!
Pa chak i taj Audi 100 V6 2,8, motor "operisan" od visokih performansi i tu snagu koju vadi vuche samo na kubikazhu, motor je inache nepodoban/nepraktichan/neracionalan za naknadni tuning i sa tehnologijom od 2 ventila po cilindru konstrukcijski je totalno zastarela koncepcija ne samo za danashnje pojmove, nego bio i pre deset godina. Iz maltene tri litra radne zapremine su "iscedili" svih 172 KS, odnosno gruba procena oko 60 KS po litru zapremine. I to je trebalo da povuche preko tonu i po' teshku karoseriju 100-tke...
Naravno da si, ako su ti vec performanse bitne, pogreshio kad si po prvi put prodao Vectru, jer ako si od ovih ranije nabrojanih ochekivao bolje rezultate onda... uostalom i sam si se uverio. To ti je bila prva greshka.
A imajuci u vidu da si nastavio da trazhish sledeci auto koji ce biti josh jachi jer kazhesh da ti je sad i tih 170 KS "malo", nisi ni trebao da "otkupljujesh" Vectru nazad, sa nekom paushalnom pretpostavkom da cesh nekim magichnim receptom taj motor sa malo para "isterati" na 250, 300, ili koliko se vec KS ochekivao. To ti je druga greshka.
Stvari su jasne, i vec sam ti rekao u prvom postu. Ako hocesh da zadrzhish auto kao auto, chip tuning i kompletan performance izduvni sistem ti mogu obezbediti josh recimo nekih 15-17 % snage. Ako hocesh preko toga, onda se pred tobom otvara more mogucnosti, i opet sam ti napisao da nishta nije nemoguce, samo shto ce to da koshta "malo" vishe nego tih 1500 evra koliko si planirao...
Ako ti je 170 KS "malo", prodaj taj auto, i trazhi neshta malo "egzotichnije". Trzhishte dole je poprilichno, uvozi se i uvozilo se tu sve i svashta, mozhesh za taj auto u zameni ili za dobijenu sumu da se domognesh nekog mozhda manje praktichnog/porodichnog auta, ali sa poprilichno vishe snage. Neki redak model sa dosta snage, da sad e nabrajam, a takvi ionako nisu na ceni zbog potroshnje, osiguranja, upotrebne vrednosti, rentabilnosti... Medju takvima ima i modela chiji su motori "kao pravljeni" za naknadni tuning, za malo ulozhenog bi kod takvih motora dobio daleko vishe u poredjenju sa rezultatima koji bi ti donelo ulaganje istog novca u oveu Vectru.
U svakom sluchaju to shto si zamislio sa ovim autom je po meni losha ideja. Sredi to sa cat-om i teraj auto kakav je, ili prodaj pa onda kreni iz pochetka, ali onako kako treba - planiranjem unapred i pravovremenim edukovanjem o tome shta ti i koliko koji auto/motor mozhe doneti, tako da unapred mozhesh da procenish gde se tvoje (materijalne) mogucnosti mogu "sastati" sa realnoshcu. Tako cesh sebi ushtedeti jako puno vremena, zhivaca i narochito novca.
ne.ne greska u vezi tih auta sto sam ih imao.ovako je bilo
prvo sam kupio golfa 4 1.6 tada nesto pojma uopste o kolima nisam imao tako da mi to 1.6 nije znacilo nista kad sam vidio da je troma i da mi trosi 15l a tad nisam bio sa parama najbolji,odlucio sam da kupim nesto jace pa nek onda ono trosi.onda sam uzeo ovu vektru koja kroz grad nije prelazila 12l ako se vozi na 3.000 obrtaja a to je dovoljno bar ovamo kroz pg.na otvoreno trosi 8l a kad se da puni gas na kompjuter pise 39.9.
medjutim ostanem bez posla itd....i rijesim da je prodam fale pare.tad kupim alfu 145 1.3 koja mi je isto pila kao luda 13li nisam mogao prezalit sto sam prodao vektru i dje mi je pamet bila,mada po meni golf 4 mi se ne moze mjerit sa njom,ne po performansama nego po svemu drugom,onda sam tu alfu prodao i uzeo bmw 316 koji je trosio 14l mada i na otvoreno je znao dosta da potrosi+sto sam imao jedan ispad sa njim tako da me zadnja vuca mnogo i ne interesuje,to je znaci za sada bilo mijenjanje zbog potrosnje.
sigurno se pitate sto onda ne uzeh dizel ili nesto sa plinom...evo odgovor.....jbg ja vozim samo na benzin
onda se uzmoglo i kupih tog audija koji je po meni mnogo dobar auto sto se udobnosti tice ***** zvjezdica ali je vala precerao u potrosnji 20l
mizmedju ostalog nesto mi se okrenulo da mi se kvari svakim danom dio po diuo tako da sam ga prodao(mada je bio trop)i srecom vratio opet vektru.nadam se da me razumijete zasto je sad vise ne mijenjam.
aj da zaboravimo na turbine izgleda je nemoguce to izvesti.....
razmisljao sam o motoru cini mi se da ima 3.0 v6,3.2 v6 ali je problem sto toga kod nas nema.koliko se oni krecu cijene,mogu li da stanu itd
i sto mi jos ostaje osim tog izduva i chipa.
ja mislim da sa chipom dobijam 18 ks.
aj mi nabroj po tvom misljenju ta ''egzoticna auta''
Pa to "egzotika" sam namerno stavio medju navodnike jer nisam mislio na egzotiku tipa Lambo ili Porsche
Ali npr. mozhesh da se domognesh nekog manjeg auta ili coupe-a koji ce i sa slichnom snagom kao i ta Vectra da ide i lezhi mnogo bolje, jer nije samo "suva" snaga u pitanju, 100 kg tezhine chini ogromnu razliku u konachnim performansama auta i njegovom "ponashanju" na putu. Dakle, ako ti je brz auto vec apsolutni prioritet, onda greshish u samom startu - izboru klase.
U tom smislu bi ti neki npr. Fiat coupe turbak u verziji sa onih 210-220 KS legao sasvim dobro, a mislim da za tu Vectru u CG mozhesh da kupish ovakav jedan i da ti josh i ostane za kompletan prvi servis Znachi na takvu "egzotiku" sam mislio, neshta shto je daleko manje praktichno i daleko manje porodichan auto, a sem toga i ne tako chest, od kojeg ogromna vecina zazire iz mnogih racionalnih ili neracionalnih razloga, kako kojih i kako za koga...
Ako ipak nameravash da se "zadrzhish" u toj klasi/segmentu a hteo bi josh malo snage, onda mi recimo pada na pamet BMW 328i sa M52 motorom, razvija 195 KS i 280 Nm. Mozhda krajnja snaga nije drastichno veca (mada je 25 KS itekako primetno), ali taj motor razvija poprilichno vishe obrtnog momenta i shto je josh vazhnije na shirem opsegu rada motora (delom zahvaljujuci Vanosu na usisnoj bregastoj) tako da daleeeko bolje povlachi u srednjem rezhimu rada. Ubrzanje 328i-ice od 0-100 km/h za 7,4 sekunde u poredjenju sa 8,5 kod Vectre V6 daje dosta informacija o tome o kolikoj se razlici tu radi...
Za tu Vectru i tih 1500 jura koje nameravash da ulozhish, mogao bi jedan ovakav da legne bez problema, a oni su po defaultu ishli (sa tim motorom) uglavnom sa poduzhim spiskom opreme...
Ti znachi prvo treba da rashchistish jesi li spreman da zhrtvujesh sve radi snage, i ako je tako - onda sam ti rekao shta da radish. Neki manji auto, coupe i sl. sa Turbom i kraj. Ako bi da zadrshish malo veci komfor i praktichnost, i ostanesh u tom segmentu, onda bi ovaj 328i mislim bio poprilichno dobro reshenje, naravno ne i jedino... I jedno i drugo da dobijesh (da zadrzhish Vectru, uloshish tih 1500 evra i dobijesh auto sa 250 KS) - teshko da je ostvarivo, praktichno nemoguce. Skoro sve je u zhivotu stvar kompromisa. Ti si sad "na redu" da napravish jedan...
kad sam uzimao vectru mogao sam da biram izmedju nje i izmedju fiat coupe 2.0 16v 194kw,nisam ga uzeo iz razloga sto mi je uzasno odvratan spolja,sto se tice unutrasnjosti svidja mi se ali posto sam ozenjen(nemam djecu)ipak mi ne odgovaraju onako uski kupei ili dvosjedi,nego bar neka limuzina ili neko bez repa.nudjen mi je corrado vr6 za 3.000 e samo kazu da za njega nema djelova,mogao sam da uzmem golf 3 vr6 za 2.500e ali nije bio u fullu(mora imati kozu).
mada danas je tesko i kod nas naci neko jako auto jer pretezno svi drze dizele.
za koliko se para moze kod vas naci bmw m3 1994-1996 god
a da...i promakao mi je jedan bmw 325 1996 totalni full prodavao ga je jedan djed za 4000e.nisam ga uzeo iskljucivo zbog zadnje vuce.
razmisljao sam o motoru cini mi se da ima 3.0 v6,3.2 v6 ali je problem sto toga kod nas nema.koliko se oni krecu cijene,mogu li da stanu itd
i sto mi jos ostaje osim tog izduva i chipa.
ja mislim da sa chipom dobijam 18 ks.
'
3.0 i 3.2 od Opela su uzduzni ako se ne varam. Sacuvaj 1500 u dzepu, skini sve sto mozes sa auta i dobices na ubrzanju.
i promakao mi je jedan bmw 325 1996 totalni full prodavao ga je jedan djed za 4000e.nisam ga uzeo iskljucivo zbog zadnje vuce
ako ti je cilj broj KS, i pomenuta cifra 300, onda samo i isključivo gledaj zadnju vuču.
to su jedini auti koji trpe puno konja i mogu da prenesu na put.
pomenuti Corrado, GOlf, Vectra, sve slično na tu temu je limit oko 220-230KS usled pogona.
ako već tražiš sportski auto a baš po svaku cenu mora da bude prednji pogon možda da porazmiliš o Lancia Delta turbo po mogućstvu 4wd varijanta.
inače, full opremu nećeš naći kod vozila niže klase a pogotovu ne kod uobičajenih vozila prednjeg pogona (sa izuzetkom Audija).
za tebe je neki BMW, Mercedes sa kompresorom, NIsan 350, Toyota Celica i slično. tu negde oko 3500 kubika i minimum sa 6 odnosno 8 cilindara i imaćeš to što očekuješ.
možeš da pogledaš i Saab turbo kao i Volvo S40 T4 ili S80 T6 biturbo.
za njih ima gotovih tjuning paketa gde ne moraš mnogo da razmišljaš, obično je dovoljno da otvoriš novčanik i glatko prelaziš 300+ KS kategoriju.
(pri čemu je pomenuti T6 standardno sa 270 KS, tj to je baza za doradu).
oni su prednji pogon i muče se sa takvim motorima ali ako ti je zadnji pogon otpisan...
od svega najpristupačniji su italo turbo modeli i BMW/Mercedes za dorade.
Comment