jedino sto mogu da tvrdim je da taj motor u najidealnijem stanju ima jaaako izrazenu turbo rupu
Koliko je meni poznato knock senzor vrsi regulaciju ugla svakih 50 okretaja radilice kao vid zastite
ako nema samodetonacije, mikrofon nema sta da prepozna, i ne daje relevantan izlazni signal a time niti ne utice na regulaciju.
da li se slazes sa opisom rada samog knock senzora, po potrebi koriguj..
redosled operacije regulisanja ugla je da se prvo pojavi knock, aktivira se knock kontrola i tek nakon detekcije knocka vrsi se potrebna regulacija ugla paljenja.
tako radi Boschovi sistemi, samo je regulacija osvezena na svaka 2 okretaja radilice i regulacija zasebna za svaki cilindar.
ne vidim logiku da bez potrebe i bez pojave knocka postoji obaranje sange motora svakih 50 rpm, a kao sto sam rekao knock senzor je pasivan sve dok motor normalno radi vec sam po svojoj konstrukciji.
ono sto ECU radi svakih nn obrtaja radilice koliko znam jeste da salje signal "upita" knock senzoru i ocekuje odgovor da je prisutan.
bez ikakve regulacije paljenja.
ako ne dobije odgovor na svakih 50 obrtaja, ECU smatra da je knock senzor neispravan, prelazi na rezervne mape paljenja i pali MIL lampicu.
no to je stanje neispravnog sistema, predvidjeno samo da se auto dovuce do servisa.
uz navedeni stepen kompresije 8.8:1 knock ne bi trebalo uopstre da se pojavljuje sve dok gorivo koje se koristi ima nekih 92-93 oktana ili vise.
ako se koristi benzin od 88 oktana, sansa za knock rapidno raste.
o nacinu rada knock sistema kod Boscha sam se informisao iz radionickog uputstva (sa objasnjenjem i dijagramima regulacije) za familiju Elektronische Zyndung mit Klopf senzor, u zargonu EZK sistem.
ne kazem da je tako na Toyoti, ali ne vidim nikakve svrhe ni logike da su japanci napravili kontra sistem po nacinu rada od evropskih resenja regulacije paljenja.
imas li neki link sa blizim objasnjenjima kako radi paljenje na Toyoti, da se informisem.
dok je kod motora sa knock senzorom to jedna sitno talasasta linija na kojoj se u stvari vidi korekcija koju knock vrsi.
bez pojave knock-a i posledicno bez signala sa knock senzora, nema nikakve regulacije paljenja.
ECU bez signala sa senzora ne vidi, nema pojma, nije u stanju da menja ugao paljenja.
knock senzor salje signal tek NAKON pojave knock-a.
Comment