Koliko vam dimi vaš dizelaš?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nidza
    CBC Senator XXL
    • 16.04.2008
    • 496
    • nbgd

Koliko vam dimi vaš dizelaš?

Naime, primetio sam da mi auto u poslednje vreme ide malo bolje, i ne dimi uopšte. Nekako se poklapa sa trenutkom kad je NIS zabranio svima da uvoze gorivo na svoju ruku i sve preuzeo na sebe.

Ranije sam obavezno, posebno noću u svetlima vozača iza, itekako mogao da vidim oblačić dima kad u drugoj brzini očepim gas do poda, a sad se to više ne dešava. Kada turiram auto na leru na parkingu, nema ni najmanjeg traga bilo čega vidljivog, kao da je benzinac u pitanju.

Sipam uglavnom na istoj pumpi, EKO u blizini Opštine NBGD.
    Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
  • StudentBGD
    CBC Senator XXL
    • 18.12.2007
    • 1027
    • Beograd

Kada je zabranjen uvoz Eurodizela?
    Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Delkan
      CBC Senator XXL
      • 14.06.2005
      • 829
      • 60 km From BG,West

Kada bi zabranili uvoz,verovatno ga ne bi bilo na svim pumpama,jer NIS nije sposoban da podmiri potrebe trzista.Odakle ti ta informacija?

Comment

• nidza
        CBC Senator XXL
        • 16.04.2008
        • 496
        • nbgd

Nis ni ne podmiruje potrebe iz razloga, koliko je meni poznato, da ni nema pogon za proizvodnju ove vrste goriva, nego ga samo uvozi i prosleđuje svim ostalima. Kapiram da poznanik koji razvozi gorivo, tj. vozi cisternu, nema razloga da me maže da jedan dan ide do OMV, drugi dan do Lukoil i slično.

I druga, možda važnija stvar koju sam saznao, da većina pumpi kod nas, sa izuzetkom Mol, funkcioniše po principu franšize (Lukoil, Eko, OMV), tako da je kod većine pumpi koji su bili privatno vlasništvo pre njihovog dolaska, i dalje isti privatni vlasnik, samo je pumpa preuređena po zakupčevim standardima sa logoom i svim drugim što ide uz to.

Prema tome, pumpe gde je gazda muljač su i dalje iste kakve su bile, samo što imaju etiketu neke od velikih kompanija.

Ovo su sve rekla - kazala informacije, ne primajte zdravo za gotovo, ali cenim da mogu biti korisne.

Ako nekog zanima, sipam redovno na Eko pumpi kod "Crvenkape", u blizini Merkatora, odnosno pred Opštinom NBGD ako se ide iz pravca grada, pumpa je sa desne strane. Navikao sam tamo da sipam zbog preporuke osobe koja i dalje radi u Eko, iz vremena kad su sami uvozili svoje gorivo. Više ga ne uvoze, dostavlja im gorivo NIS.

Ja i dalje sipam na istoj pumpi, a istripovao sam da je auto prestao da dimi i bolje ide, pa vas zato pitam kakva su vaša iskustva? Ne isključujem da su privatnici mnogo više muljali dok su sami uvozili gorivo, što je tek sumanut scenario. Zato se i sam čudim, da li je moguće da se situacija malo popravila otkad je Eurodizel u rukama NIS-a?

Comment

• etibor
          CBC Senator
          • 12.05.2008
          • 293
          • Pancevo

Ja mogu samo da kazem da, otkada sam prestao da sipam na OMV-u, i presao na Mol mislim da manje dimi kada jace pritisnem gas, a sigurno malo bolje radi...
          Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• TheWickerMan
            CBC Senator XXL
            • 11.09.2007
            • 791
            • DE
            • AR Giulietta TCT

Nije tacno da samo NIS sme da uveze evro dizel...
            Juce sam nadgledao jednu isporuku firmi koja nije NIS,a od koje uzimaju OMV,Lukoil i ostali...

Comment

• Car
              CBC Senator XXL
              • 07.07.2005
              • 900
              • Beograd

Ispravan dizelas ne dimi, pa makar sipao gorivo na marsu.

Comment

• Laki GSi
                CBC Senator XXL
                • 15.10.2006
                • 2426
                • Beograd-Vozdovac

Svaki dizel dimi pa cak i novi.Naravno ne toliko da napravi oblak ali da malo propusti to sigurno.
                Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• nidza
                  CBC Senator XXL
                  • 16.04.2008
                  • 496
                  • nbgd

Originally posted by TheWickerMan
                  Nije tacno da samo NIS sme da uveze evro dizel...
                  Juce sam nadgledao jednu isporuku firmi koja nije NIS,a od koje uzimaju OMV,Lukoil i ostali...
                  Ovo je dobro znati, ja samo prenosim šta mi ljudi pričaju u nadi da će se uključiti neko ko zna više i hvala na informaciji.

Da li možeš nešto više da kažeš o celoj toj zavrzlami oko uvoza eurodizela i ostalih vrsta goriva?

Comment

• MarkoJTD
                    CBC Senator
                    • 04.05.2008
                    • 249
                    • Beograd

i ja isto primetim nocu u farovima drugih vozaca da mi dimi kad krenem malo brze...

a sto se o kvalitetu goriva tiche, ko god kupi novi Mercedes, dobije listing sa pumpama koje Mercedes preporuchuje ( i to ne npr, sve NIS ili sve OMV pumpe) vec se samo mogu naci pojedinachne stanice

kao npr nis-ova koja se moze naci kad se sa senjaka prikljucjete na auto put ka Nishu, pa odmah desno

i ima jos neka u BG-u al' sam zaboravio koja je i gde je...
                    - Italian for style

Comment

• bakara
                      CBC Senator XXL
                      • 29.01.2005
                      • 977
                      • nBGd

Originally posted by Laki GSi
                      Svaki dizel dimi pa cak i novi.
                      Moj ne dimi
                      pozdrav

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nego ga samo uvozi
                        iz Panceva ili cak iz Novog Sada ?

Kapiram da poznanik koji razvozi gorivo, tj. vozi cisternu, nema razloga da me maže da jedan dan ide do OMV, drugi dan do Lukoil i slično.
                        naravno da tako i radi, cisterna i sluzi da razvozi derivate nafte od rafinerije do krajnjih rezervoara na pumpama u maloprodaji.
                        tako je svuda u svetu uobicajen metod pa je i ovde isti sistem distribucije goriva iz rafinerije.

I druga, možda važnija stvar koju sam saznao, da većina pumpi kod nas, sa izuzetkom Mol, funkcioniše po principu franšize (Lukoil, Eko, OMV), tako da je kod većine pumpi koji su bili privatno vlasništvo pre njihovog dolaska, i dalje isti privatni vlasnik, samo je pumpa preuređena po zakupčevim standardima sa logoom i svim drugim što ide uz to.

Prema tome, pumpe gde je gazda muljač su i dalje iste kakve su bile, samo što imaju etiketu neke od velikih kompanija.

Ovo su sve rekla - kazala informacije, ne primajte zdravo za gotovo, ali cenim da mogu biti korisne
                        bas tako, rekla kazala izmisljene price koje su daleko od informacije.
                        samo OMV je fransizing, dok su ostalo pobrojani jasni i poznati vlasnici kako fizicki objekata tako i kompletnog poslovanja svih maloprodajnih usluga.

Lukoil pumpe su recimo bile drzavno vlasnistvo, konkretno INA pa Beopetrol i nema pomena o privatnicima ikada na tim pumpama.

privatnici su udruzeni u firmu Nafta, i imaju zasebne pumpe.

derivate nafte ce retko koja pumpa nezavisno od forme vlasnistva da uvozi, to se obicno ne praktikuje jer je preskupo i po pravilu neprofitabilno.

stoga se obicno derivati kupuju od lokalne rafinerije a sama nafta kao sirova se uvozi do rafinerije. (obicno naftovodom ili tankerima).

preskup je transport derivata kopnenim putem preko cisterni...bilo putem bilo zeleznicom.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Da li možeš nešto više da kažeš o celoj toj zavrzlami oko uvoza eurodizela
                          nema nikakve zavrzlame, neko te masno farba pricama bez osnova.
                          dizel je na LB rezimu isto kao i LPG.
                          uvozi ko hoce, kada hoce, koliko hoce, posto hoce, odakle hoce...
                          jedino je fiksirana maximalna maloprodajna cena u koju mora da se uklopi svaki trgovac derivatima na pumpi kada toci gorivo krajnjem kupcu.

benzin je u rezimu kontrole, odnosno zabrane.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• Car
                            CBC Senator XXL
                            • 07.07.2005
                            • 900
                            • Beograd

Originally posted by Laki GSi
                            Svaki dizel dimi pa cak i novi.Naravno ne toliko da napravi oblak ali da malo propusti to sigurno.

Samo mala napomena, novo danas ne znaci uvek i ispravno.

Naravno, ne kazem da pri gasu do poda ne treba malo da zadimi, ali da se pri svakom kretanju na semaforu vidi dim u retrovizoru, e to bas i nije ispravno.
                            U mojoj porodici su se uglavnom vozili dizelasi, i kad god vidim crn dim znam da treba otvoriti novcanik - vrlo jednostavno. Osecaj postaje instinktivan nakon duzeg kontakta s dizelasima.

Elem, noviji dizelasi mogu da dime iz raznih razloga, treba naci sta je problem. Na mojoj laguni je bilo do dizni, voleo bih da je bilo do OMV-a, Lukoila, NIS-a ili koga vec, ali ipak nije.

Comment

• ljubamih
                              CBC Član
                              • 28.12.2007
                              • 49
                              • A'dam

Ispravan dizelas ne dimi, pa makar sipao gorivo na marsu.
                              Sipam u Holandiji Dizel VPower (a i na ostalima nema razlike) i imali smo 10-15 novih dizelasa (VW, Opel, Audi, BMW) i svi - apsolutno SVI dime kao ludi kada ih pritisnes malo jace - znaci negde od 2500-3000 obrtaja - toliko jako da iza svakog ostane crni dim. Nisam vozio nijedan da ne dimi....

PS: Automobili su presli od 0-30.000km

Comment

Working...
                              X