Koliko vam dimi vaš dizelaš?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ni po da razno ne bi smeo da dizelas "dimi kao lud" niti da se vidi na dnevnom svetlu pojava crnog dima.

crni dim je posledica nepravilnog sagorevanja, i loseg rada motora.

zasto, je vec pitanje sa mnogo potpitanja.

po pravilu dizel koji iza sebe ostavlja crni dim treba prekontrolisati i podesiti ubrizgavanje da bude adekvatno.

a druga stvar je da dizel treba i znati voziti. pritiskanje pedale gasa do poda ima sasvim drugaciji mehanizam delovanja na dizelu u odnosu na benzinca i po pravilu stiskanje pedale nece poboljsati efekat dizel motora.

crni dim moze da bude (retko) i posledica nepravilne upotrebe auta, ali se brzo stice praksom koja ja potrebna brzina stiskanja pedale gasa.

obicno oni koji su navikli na slabije atmo benzince i stiskanje pedale kada treba da obidju do poda, pokusavaju da voze i turbo dizel na isti nacin...a to ne ide bas na isti nacin.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• Dragon
      CBC Senator XXL
      • 15.11.2006
      • 963
      • Beograd

Moj u obicnoj voznji, pa cak i kad ga malo stisnem, nije dimio a da to moze da se primeti u retrovizoru. Medjutim, vec sam pisao o tome, jednom ga na leru stisnem do poda i ostanem u oblaku dima.
      Ocistio EGR i sad ga ponekad probam i mislim da je sve normalno. I dalje u voznji ne primecujem nista.

Inece, u par navrata sam vozio iza novijih dizelasa sa namerom da vidima kakva je situacija. Poslednji put sam se cudio za jednog Passata, novi model, koji je sigurno mnogo mladji od mog Stila, a dimi poprilicno, posebno kad mu digne obrtaje.
      Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

Taj je sigurno ukrao gorivo dedi iz traktora
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• nidza
          CBC Senator XXL
          • 16.04.2008
          • 496
          • nbgd

Originally posted by sw.brick
          obicno oni koji su navikli na slabije atmo benzince i stiskanje pedale kada treba da obidju do poda, pokusavaju da voze i turbo dizel na isti nacin...a to ne ide bas na isti nacin.
          Zar ECU ne bi trebao da vodi računa da se bilo kakav problem sa sagorevanjem ne desi, kako god stisnuo papučicu, iz prostog razloga što je papučica i vezana samo za ECU.

Što se mog vozilceta tiče, ja sam siguran da je dimio do skoro, više ne dimi uopšte. Na leru nema nikakvih naznaka sem što diže prašinu jer je auspuh okrenut na dole, gasovi su sasvim bezbojni.
          Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• ljubamih
            CBC Član
            • 28.12.2007
            • 49
            • A'dam

a druga stvar je da dizel treba i znati voziti. pritiskanje pedale gasa do poda ima sasvim drugaciji mehanizam delovanja na dizelu u odnosu na benzinca i po pravilu stiskanje pedale nece poboljsati efekat dizel motora.
            Bas tako to se i desava kada se pritisne pedala do kraja - ali meni je to logicna reakcija kada zelis jace ubrzanje (pretices, jak uspon i sl) - i jeste vecina ljudi ima kuci benzinac a vozi na poslu dizelas (poreska politika)

I po meni je crni dim poprilican ako mozes da ga vidis u retrovizoru na dnevnom svetlu , i ponavljam sipamo samo najskuplje gorivo posto ga inace firma placa...

PS1: I ja sam mislio da ECU to treba da nivelise...

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

kolko sam ja video novi dizeli izbacuju belicast dim kad ga nagare nikako crn.
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

crni dim
                crni dim je dokaz da gorivo nije sagorelo, nema nikakav toplotni tj energetski efekat.
                potrosio si gorivo, nista od njegove energije nisi iskoristio i pri tome si jos umanjio inace moguci efekat/snagu motora.

dizel se ne vozi tako da se stiska naglo pedala gasa, ti motori imaju inerciju i sporo sagorevanje po prirodi dizel ciklusa.

previse goriva uvek znaci umanjenje maksimalno moguce snage motora.

sivkasto vidljivo je ok, i to je uobicajeno ali crno znaci da dizel motor lose /nepravilno radi.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• markofpi
                  CBC Senator XXL
                  • 27.07.2006
                  • 1552
                  • Bezanijska Kosa

Re:

Originally posted by Car
                  Originally posted by Laki GSi
                  Svaki dizel dimi pa cak i novi.Naravno ne toliko da napravi oblak ali da malo propusti to sigurno.

Samo mala napomena, novo danas ne znaci uvek i ispravno.

Naravno, ne kazem da pri gasu do poda ne treba malo da zadimi, ali da se pri svakom kretanju na semaforu vidi dim u retrovizoru, e to bas i nije ispravno.
                  U mojoj porodici su se uglavnom vozili dizelasi, i kad god vidim crn dim znam da treba otvoriti novcanik - vrlo jednostavno. Osecaj postaje instinktivan nakon duzeg kontakta s dizelasima.

Elem, noviji dizelasi mogu da dime iz raznih razloga, treba naci sta je problem. Na mojoj laguni je bilo do dizni, voleo bih da je bilo do OMV-a, Lukoila, NIS-a ili koga vec, ali ipak nije.
                  Slucajno naleteh na temu! Sta tacno nije bilo u redu sa diznama i koliko je dimio!?

Comment

Re:

Originally posted by nidza
                    Nis ni ne podmiruje potrebe iz razloga, koliko je meni poznato, da ni nema pogon za proizvodnju ove vrste goriva, nego ga samo uvozi i prosleđuje svim ostalima. Kapiram da poznanik koji razvozi gorivo, tj. vozi cisternu, nema razloga da me maže da jedan dan ide do OMV, drugi dan do Lukoil i slično.
                    Netačno. Postrojenja za proizvodnju Evro dizela u pančevačkoj rafineriji rade na pola kapaciteta.
                    Kako bi jedan vozač cisterne mogao da zna detalje o procesu proizvodnje ili distribucije u NIS-u?

Originally posted by sw.brick

nema nikakve zavrzlame, neko te masno farba pricama bez osnova.

dizel je na LB rezimu isto kao i LPG.

uvozi ko hoce, kada hoce, koliko hoce, posto hoce, odakle hoce...

jedino je fiksirana maximalna maloprodajna cena u koju mora da se uklopi svaki trgovac derivatima na pumpi kada toci gorivo krajnjem kupcu.

benzin je u rezimu kontrole, odnosno zabrane.
                    Tačnije, benzine i dizel je zabranjeno uvoziti, a euro dizel i LPG je na slobodnom uvozu.

Comment

• Car
                      CBC Senator XXL
                      • 07.07.2005
                      • 900
                      • Beograd

Re: Re:

Originally posted by markofpi
                      Originally posted by Car
                      Originally posted by Laki GSi
                      Svaki dizel dimi pa cak i novi.Naravno ne toliko da napravi oblak ali da malo propusti to sigurno.

Samo mala napomena, novo danas ne znaci uvek i ispravno.

Naravno, ne kazem da pri gasu do poda ne treba malo da zadimi, ali da se pri svakom kretanju na semaforu vidi dim u retrovizoru, e to bas i nije ispravno.
                      U mojoj porodici su se uglavnom vozili dizelasi, i kad god vidim crn dim znam da treba otvoriti novcanik - vrlo jednostavno. Osecaj postaje instinktivan nakon duzeg kontakta s dizelasima.

Elem, noviji dizelasi mogu da dime iz raznih razloga, treba naci sta je problem. Na mojoj laguni je bilo do dizni, voleo bih da je bilo do OMV-a, Lukoila, NIS-a ili koga vec, ali ipak nije.
                      Slucajno naleteh na temu! Sta tacno nije bilo u redu sa diznama i koliko je dimio!?
                      Tek sad videh pitanje. Ne znam sta im je bilo. Neravnomerno radio na leru, malo dimio, i tako. Posle su remontovane i to je to.

Comment

• markofpi
                        CBC Senator XXL
                        • 27.07.2006
                        • 1552
                        • Bezanijska Kosa

Re: Koliko vam dimi vaš dizelaš?

Hvala! Ja sam nekako sklon tome da iako za sad nemam neki vidljiv problem ocistim dizne preventivno, mada mi je majstor rekao da teram dok nesto ne primetim.

Comment

• Car
                          CBC Senator XXL
                          • 07.07.2005
                          • 900
                          • Beograd

Re: Koliko vam dimi vaš dizelaš?

Sam remont dizni na 1.9 dci nije preterano skup, ali ako primetiš da nešto nije u redu odreaguj na vreme, jer možeš da napraviš havariju na motoru. Npr. primetiš da radi grublje, bučnije, da skače kazaljka od obrtaja, da malo dimi, i onda ga voziš tako godinu dana... E to nije dobro.
                          Mislim da se kačenjem na računar može otprilike videti u kakvom su stanju dizne (bar mi tako reče majstor), pa možda nije loše npr. jednom godišnje pogledati i to.

Comment

Working...
                          X