RHD farovi i prepravka

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Uzelac
    CBC Senator XXL
    • 03.12.2006
    • 1717
    • munZe

RHD farovi i prepravka

Oni koji znaju, znaju (kakva recenica) da se farovi za trzista automobila gde se vozi desnom stranom puta razlikuju od farova za kola koja su predvidjena da idu levom stranom puta.
    Farovi uvek treba da biju jace ka ivici i slabije ka sredini puta.

Kada se montiraju pogresni, desava se da farovi ne osvetljavaju jarak i ivicu, a da zaslepljuju vozace iz suprotnog smera.
    To je defintiivno lose.

Pitanje.
    Zbog cinjenice da japanskih automobila (koje svi mi mnogo volimo ) ima najvise za RHD trzista te da je tako mnogo lakse nabaviti "pogresne" farove, ide moje pitanje:
    Da li se neko mlatio sa ovim i sa kakvim rezultatima ?

Cinjenica da masa automobila stize sada sa UK trzista i da svi imaju takve, po nasim propisima nedozovljene farove. Kapiram da ljudi kad oce da ustede i kupe takav auto ne odu po originalne farove (koji kostaju 400+ evra za par) vec budze postojece.

Kakve su opcije ? Koje su sanse da se to uradi ? Naravno, zavisi od fara tj. automobila, ali..
    Sta u faru odredjuje kuda ce svetlo da ide. Ono "ogledalo" iza, staklo, oboje ? Nesto trece ?

Hvala
    work in progress
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Mozda nema 100% veze sa temom.
    Obratite paznju da postoje farovi od nekih levih proizvodjaca koji UOPSTE ne mogu da se podese da bi prosli tehnicki ovde u Belgiji jer su jednostavno opticki losi ali zato kostaju od 50% do cak 30% cene originalnih tj. OEM.

Comment

• error
      CBC Veteran
      • 28.03.2008
      • 175
      • beograd

ja sam na vauxhallu video prozirne rebraste nalepnice na samom staklu fara koje svetlost usmeravaju na drugu stranu. a na mondeu sam video plochu ubachenu u sam far sa istom funkcijom
      https://t.me/pump_upp

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Ono "ogledalo" iza, staklo, oboje ? Nesto trece
        zavisi od tipa.
        ako je tip sa staklom koje fokusira, onda usmeravanje snopa vrse oni "zarezi" na staklu.
        ogledalo nema nikakvog uticaja.

ako je tip sa projektorom, tu je staklo/ plastika ispred fara providna i sluzi samo kao fizicka zastita i nema nikavu ulogu.
        fokusiranje obavlja "ogledalo" , tacnije poseban sistem ogledala cijim se preusmeravanjem ostvaruju odredjeni uglovi prostiranja svetlosti.

sam far za RHD vozila je neupotrebljiv i ne moze se uspesno ( a jeftino) prepravljati.
        opcija je kupovina ispravnog novog ili polovnog fara za LHD za sva vozila, pa tako i ona japanske produkcije.

lepljenje crne izolir trake da bi se privremeno oborio bocni snop i time izbeglo zaslepljivanje vozaca je tek privremena nuzda, i koristi se obicno kada se iz UK neko pojavi u Evropi.

time se gubi pri normalnoj upotrebi jedna vazna osobina svetlosnog snopa- osvetljavanje ivice puta, pesaka na kolovozu i saobracajnih znakova pored puta.

ja ne bih ni razmatrao nabavku auta koji nije konstrukciono predvidjen za voznju u Evropi pa kasnije prepravke.
        mislim da je budzenje tog tipa uvek skuplja varijanta, jer sa RHD vozilima nije samo situacija sa farovima.
        i menjac, kvacilo, komande radija i klimatizacije, spoljna ogledala...sve je to "pogresno" postavljeno odnosno u slucaju spoljnih ogledala isto kao i sa farovima (drugacija optika od onih za LHD).

da ne pricam o izmestanju upravljackog mehanizma, izduvnog sistema, obicno i kocionog sistema itd.

skupa zanimacija da bi se dobio tehnicki identican i podjednako upotrebljiv auto kao sto je original LHD konstrukcije.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• Uzelac
          CBC Senator XXL
          • 03.12.2006
          • 1717
          • munZe

Ne razmatra se kupovina RHD automobila, vec samo farova jer su LHD verzije nedostupne.

U svakom slucaju hvala, tako nesto sam i mislio oko prepravke.
          Too complicated.
          work in progress

Comment

• Vocko
            CBC Senator XXL
            • 25.04.2005
            • 4556
            • nBGd

Jesi gledao kod Depo, TYC ?

Comment

• Uzelac
              CBC Senator XXL