ivane jeli ima poredjenja (podataka) za vrednosti na benzin pre konverzije na gas, i posle.
koliko je cistija voznja na gas u brojkama ako si to radio ?
Najveca razlika se manifestuje kod karburatorskih motora, gde vrednosti za CO i HC opadnu i do 3-4 puta. Kod motora novijih generacija koji imaju odgovarajuci gasni uredjaj vrednost CO i HC su za nijansu nize (10-ak %) nego na benzinu.
Nazalost deshavalo se da na shtelovanje gasnih instalacija dodju automobili sa EURO4 motorima koji imaju ugradjenu "klasiku" pa samim tim i jako poremecenu sliku izduvnih gasova (CO - preko 10, kao i HC preko 1000)
Naravno radi se o automobilima chiji su motori potpuno ispravni.
Meni je AMS merio izduvne gasove i bili su oko oko 1% odstupanja od vrednosti za novu Corollu tih godina (iako je auto star 16 godina), rekli su da imam savrseno sagorevanje, sto sam i video kad sam skinuo svecice posle 40.000km u motoru (samo malo veci zazor, ciste, blago sivkaste bez ikakvih naslaga, ulja, prljavstina i slicno i sve cetiri identicne, znaci da svi cilindri rade kako treba). Mogle su bez problema jos da guraju, ali je preporuka da se menjaju na 35-40.000km.
Bio sam zadivljen, pogotovo zbog kvaliteta naseg goriva a i same starosti auta (doduse presao je samo 160.000km)... posle toga lik sa Ford Fiestom iz 1999. godine je imao 3 puta vecu CO2 vrednost od dozvoljene! (katalizator out verovatno). Ne prave te automobile kao nekad...
Comment