Osim toga, bilo bi vrlo korisno razmisliti o rekuperaciji - zasto bacati energiju prilikom kocenja kad veci deo iste moze da se vrati u akumulatore? Solarne celije bi takodje povecale radijus kretanja, ali to je dodatno ulaganje. Za rekuperaciju bi trebalo prepraviti elektroniku...
ELEKTRO POGON
Collapse
X
-
pa koji motor je onda bolja pcija... sigurno je potrebno neshto vece, verujem da motor za brisache ne dolazi u obzir poshto ga mozesh zaustaviti rukom ... maltene...
kakav motor je onda adekvatno reshenje... a da nam je na dohvat ruke, tj. da je jeftin i da se lako moze nabaviti...
pocheo sam nacrte oko prerade bicikla u custom bike... sada je samo pitanje da li je lakshe i jeftinije nabudziti motor od kosilice ili elektro motor... sa motorom od kosilice postoji problem atesta i registracije... dok je elektro motor finije reshenje a i struja je maltene dzabe....
koliko je pametno koristiti brze punjache za akumulator u konkretnoj primeni...Prevelika slika u potpisu!
Comment
-
-
SAAB vec 20-ak godina koristi anlasere sa visokim obrtajima a male potrosache, u samom anlaseru ima planetarni menjach koji povecava obrtni momenat istog.
No, kako god, nemislim da je DC motor korektno resenje. Radije na neku alternativu AC motora sa korektnim navodjenjem.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Mislim da bi za tvoj biciklo najbolje odgovarao motor od aku bušilice,neki malo jači.Mi na poslu radimo sa De Waltom,koristimo njihove aku bušilice(neko ih zove i šrafilice),baterije se napune za sat(9,6V) a traju dosta dugo.U kombinaciji sa odgovarajučim prenosom(zupčanicima) i nekim malim ventilatorom kojim bi hladio bušilicu za vrijeme njenog rada mislim da bi imao zadovoljavajuć rezultat.
Tu je i kombinacija sa dve bušilice na prednjem i zadnjem točku ako planiraš off roud
Šalim se za ovo zadnje ali stvarno mislim da ti motorćići imaju snage da pokrenu biciklo,a sad kojom brzinom,to već nebi znao.
Dobra je stvar što su mali,zauzimaju malo mjesta(ako im potrgaš ručku) i pošto isto koriste planetarne zupčanike ne troše nešto mnogo struje.VW 1200 1972god.
VW Golf 1.3 1988god.
FIAT Punto 1.9 JTD 2001god.
Comment
-
-
Originally posted by BOOSTccccc
Uistinu 24V 680Ah , gura ladno ceo dan.
Max brzina 30km/h (ogranicen da se vodi kao radna masina) zbog registracije.
1KWh na 10Km
Lik sa moje politehnike projektovao motor za ovo cudo
BTW kod mene u firmi kupili danas Skoda Octavia Hybrid
nisam ni znao da postoji...Zovem se Miroslav i pravim igračke.
Comment
-
-
Alnaser mozes slobodno da koristis, jer velika struja kroz njega protice samo u trenutku polaska. Kasnije, porastom brzine (smanjenjem obrtnog momenta) smanjuje se i struja kroz motor tako da nema bojazni od pregorevanja.Što više za što manje
Comment
-
-
Da nastavim gde sam stao...
Elektro Moskvič
Prenosim vam iskustvo jenog mog kolege, gospodina Mikloša Varge, elektro inženjera iz Subotice. Ova sumirana iskustva se nalaze u originalnom tekstu koji je preuzet iz
ZBORNIKA RADOVA
Drugog Skupa ?TRENDOVI RAZVOJA ELEKTRIČNIH VOZILA? - pogon i aplikacije
Prenosim ih u neizmenjenom obliku:
?Ideja o gradnji elektro-automobila mi je pala na pamet početkom proleća 1993. godine.
Radjanje ove ideje uslovila su tri faktora:
- prvi i osnovni faktor je bila aktuelna nestašica goriva i izuzetno visoka cena goriva na
crnom tržištu,
- drugi faktor je bio to što radim kao direktor razvoja u firmi "MELBAT", čija je osnovna
delatnost servisiranje i promet svim vrstama akumulatorskih baterija, viljuškara i punjača. Po struci sam dipl. inž. elektronike.
- treći faktor je bio što posedujem dva automobila, od kojih je jedan "Moskvič" iz 1987.
godine u voznom stanju, van upotrebe, pošto goriva nije bilo ni za jedno vozilo.
Ocenio sam da bi "Moskvič" bio podesan za prepravku na elektro-pogon, s obzirom na
njegovu robusnu konstrukciju, koja je sposobna da bez većih dorada nosi težinu olovne
akumulatorske baterije. Kao pogonski motor sam odabrao polovni jednosmerni redni motor od elektro-viljuškara, proizvodnje "Rade Končar", snage 5,5KW, nazivnog napona 72V, 1600 1/min. Dao sam zadatak kolegi iz firme Radivoju Prodanoviću, dipl. ing. mašinstva, da izvrši proračune kojima bi utvrdio, da li, i sa kakvim pretpostavkama, opisani elektromotor, može da pogoni pomenuto vozilo. Proračuni su pokazali da se uz korišćenje postojećeg menjača, kao reduktora broja obrtaja elektromotora, olovne akumulatorske baterije težine cca 350kg, može postići brzina od 36 km/h. Pristupio sam prepravci "Moskvič-a". Izvršena je demontaža postojećeg benzinskog motora. Rade Prodanović je projektova adapter (veznu ploču) za priključenje elektromotora na korpu kvačila. Tako smo izvršili montažu elektromotora na mesto benzinskog motora, ispod prednje haube vozila s tim da su na "Moskviču" ostali u funkciji i kvačilo i menjač. Iznad elektromotora montirano je postolje na kome su postavljena dva starter akumulatora 12V 135Ah, a u gepeku vozila su postavljene još četiri starter akumulatorske baterije 12V 135Ah. Papučicu za gas sam povezao sa potenciometrom elektronskog regulatora.
Kao regulator sam projektovao elektronski tiristorski čoper, koji sam u saradnji sa tehničarem Petrom Kostićem ugradio u "Moskvič-a". U vozilu sam zadržao akumulator 12V 45Ah za napajanje postojeće instalacije vozila. U gepek vozila smo ugradili specijalni punjač projektovan za namenu punjenja akumulatora u vozilu, sa priključnim kablom cca 20m. Time je adaptacija "Moskviča" završena.
Početkom decembra 1993 godine izvršio sam probnu vožnju koja je dala rezultate iznad
očekivanja. Vozilo se kretalo potpuno bešumno, brzinom od 45-50 km/h u drugoj brzini. Samo upravljanje je neobično jednostavno, pošto nema potrebe promene brzina, alnasovanje i sl., te se vozi kao automatik, tj. samo pritiskom na papučicu gasa.
Pristupio sam atestiranju vozila na "Mašinskom institutu" u Novom Sadu i izvršio sam
registraciju vozila 21.01.1994. godine. Od tada pa do danas za potrebe gradske vožnje isključivo koristim elektro-vozilo. Maksimalna brzina vozila je 46 km/h, radijus kretanja sa jednim punjenjem je oko 80 km. Težina praznog vozila je 1025kg. U aprilu 1994. godine sam starter akumulatore zamenio sa trakcijskim (vučnim) baterijama proizvodnje "Trepča" Peć tipa 4PAS 245 76V 220 Ah. Sa ovim baterijama maksimalna brzina vozila se povećala na 50 km/h, a radijus kretanja se povećao na oko 120 km. Vozilo se odlično ponaša na usponima a i vrlo često se u njemu vozi pet putnika. U više navrata prevozio sam i teret u lakoj prikolici i to na relacijama po 50 km.
Do današnjeg dana nisam imao nikakvih otkaza niti zastoja, a održavanje vozila se svodi samo na dolivanje destilovane vode u akumulatore. Od kuće do posla sam udaljen 9km, i svaki dan sve poslove u gradu obavljam sa elektro-mobilom, pri prosečnih 40 predjenih kilometara u toku radnog vremena. Samo punjenje baterija je vrlo jednostavno i svodi se na uključenje utičnice sa ispravljača u monofazni konektor 220V/10A. Posle prosečnog turnusa vožnje vozilo se ponovo napuni za oko tri časa.
Do današnjeg dana prešao sam oko 21.000 km sa elektro-vozilom.
Do sada sam intenzivno radio na izradi funkcionalnog modela lakog elektro-vozila, dvoseda, u saradnji sa "Poliester" - Faspini Priboj. Ovaj pokušaj je propao, obzirom na nemogućnost odgovarajućih dogovora sa rukovodstvom pomenute fabrike.
Trenutno radim na razvoju tranzistorskog čopera, koji bi zamenuo tiristorski čoper. Takodje radim na realizaciji DC/DC pretvarača za napajanje 12V instalacije vozila, da bi se eliminisao akumulator za napajanje iste. Razmišljam o prepravci lakšeg putničkog vozila na elektro-pogon. U tom smislu sam već nabavio jednosmerni redni elektro-motor snage 7,5KW 45V. Takodje sam izradio punjač za to vozilo, a u fabrici starter akumulatora "ZLETOVO" Probištip Makedonija su mi izradjeni specijalni akumulatori za pogon elektro-vozila 12V-165Ah. Ove akumulatore sam sam projektovao i ispitivanja su pokazala izvanredne rezultate. Težina ovakvog akumulatora sa kiselinom je cca 65kg, a njihova cena u serijskoj proizvodnji bi bila oko 50% viša od cene starter akumulatora istih performansi.
Mikloš Varga, dipl.ing.el?Što više za što manje
Comment
-
-
u kupovnoj varijanti oko 5000dinara ili ti ~60eura je inwertor od 300w...
koliko je jak od vesh mashine... imam jedan negde u garazi samo ga treba iskopati...
kod bicikle je dobro shto vec imash prenos tj menjach....Prevelika slika u potpisu!
Comment
-
-
500W centrifuga.....
250W levo/desno
Pusti, nemas jeftin nacin da ga kontrolises. Za asinhroni motor da bi ispravno funkcionisao kao vucni motor moras da imas makar V/f regulator (najjeftiniji je reda 800EUR) plus coper ili invertor, ali to nije bas isplativo. Drzi se prvobitne ideje. Vrlo je jeftino.Što više za što manje
Comment
-
-
Ok da nadjem alnaser za male pare i to je to...
zanima me da li je negde navedena cena prerade ovog moskvicha... i zanima me nachin registracije takvog vozila, konkretno ako bih napravio samonosecu shasiju i karoseriju od fibera kako je i sam Ing. Varga imao ideju , pretpostavljam d abi to vozilo bilo u startu mnogo lakshe od bilo kog putnichkog automobila... pogotovu ako se dimenzije limitiraju na velichinu smarta , kao izuzetno pogodnog auta za gradske uslove...
Iznenadila me je mobilnost vozila od 80kilometara shto u realnim uslovima je sasvim dovoljno za gradske potrebe ako ne i vishe nego potrebno, posebno to shto sam vec imao ideju da napravim uvelichanu verziju kartinga sa vecim tochkovima za gradsku voznju , naravno sa zatvorenom kabinom (karoserijom), i to najvishe zbog parkinga ... ideja mi je bila da napravim vozilo duzine oko 2m kako bi se mogao parkirati poprechno...
elem ako postoje neke informacije o cenama korishcenog motora ili nekog slichnog ili chak neshto jacheg , kao i cene potrebnih akumulatora, kao i elektronike koja je potrebna bilo bi lepo imati celinu....Prevelika slika u potpisu!
Comment
-
-
za @Valent-a
Obzirom da su aktuelni hemijski izvori isuvise slabog kapaciteta, tvoj predlog je vrlo racionalan i komercijalno isplativ (Toyota Prius). Neka tehnicka resenja kod ovog automobila ipak predstavljaju debiline ustupke naftnom lobiju jer sa postojecom tehnologijom mogli su to jos bolje da urade.
Na ovakav nacin (sa dodatnim SUS motorom za pogon generatora), autonomija vozila se jako povecava - mada formalno gledano ovde ne mozemo govoriti o elektro vozilu (zero polution), vec o hibridnom vozilu (ukrsteno) na elektro pogon.Što više za što manje
Comment
-
Comment