Od 3 najrasprostranjenije vrste kompresora ovo je najbolji tip.
Postoje: Roots-najstariji,Centrifugal-prakticno polovina turbo-kompresora (koji se ustvari sastoji od turbine i kompresora) i Screw-najefikasniji od kompresora.
Roots spolja lici na screw ali mu je sistem rad drugaciji.
Roots i Centrifugal uguravaju vazduh u motor-ono sto amerikanci ponekad zovu Blowers-duvaci.
Screw kompresuje vazduh izmedju vijaka i kao takvog "upakovanog" ga ubacuje u usisnu granu.To je glavna razlika od Roots, prednost je u tome sto je "upakovani" vazduh manje nagrejan nego haoticno ugurani(kao kad uguravas stvari u orman ili ih lepo slazes i pakujes). Slicnost sa Roots je sto su oba volumetirjska, znaci ubacuju za svaki okret svoje remenice odredjenu kolicinu vazduha u zavisnosti od unutrasnjeg obima 1/2L,1L,1.2,1.5L,....
Centrifugalni ubacuje vise vazduha sa povecanjem brzine okretanja remenjace i svoj maksimum dostize na maksimalnim obrtajima kola, ova druga dva svoj maksimum dostizu oko 2-2500 obrtaja motora i kriva obrtnog momenta im je maltene horizontalna sve do crvenog.
Roots je u principu odlican na niskim i srednji obrtajima dok na najvisim gubi snagu
centrifugal je najbolji na najvisim obrtajima a na niskim i srednjim je najlosiji od ove trojice.
Screw je na niskim i srednjim bolji od Roots a na visokim bolji od Centrifugal.
Jeli i Linsholm, ista stvar?
Da podsetim koristi se kod Koenigsegg-a CCR!
Ako je to ista stvar, ubicu se, jer se jedem oko toga vec neko vreme, otkad sam to procitao u "Top speedu" magazinu!
Googlam, al da nabasam na to nikako, ili trazim na pogresnim mestima, bice jedno od ta dva? (ili sam jednostavno glup, to je po meni najjednostavnije objasnjenje )Drago mi je da imam na koga da se oslonim, nadam se da vas ne mucim previse
Znate i sami, da su ovakve informacije nekom potrebne, ili su potrebne cisto, radi edukacije, ipak nije na odmet da su tu jer od viska glava ne boli, verujem da cete se sloziti samnom oko toga, uvek se nadje da nekoga zanima, nek se nadje.
PS (Mora da sam glup, jer nisam mogao da se setim onoga "TWIN SCREW")
A Sto se tice ostalog, koristim internet, pa mi je malo tesko da se snadjem , jos nisam sve skapirao!!!!!!!!!!!
Lysholm i Autorotor su dve najpoznatije marke Twin Screw kompresora
Lysholm je dobio ime po Svedskom inzenjeru Alfu Lysholmu koji je patentirao ovakav nacin kompresovanja vazduha.
Lysholm pripada firmi SRM koja je u sastavu grupe Opcon koja je takodje vlasnik Autorotor brenda.
Lysholm se uglavnom proizvodi za auto motore i za glisere a autorotor za Autobuse, Avione (ubacuju vazduh u kabinu aviona pre poletanja) i za kola.
Autorotor je nesto bolji od Lysholma ali i skuplji oko 15-20%. Bolji u smislu kvaliteta proizvodnje i delova.
Jeli i Linsholm, ista stvar?
Da podsetim koristi se kod Koenigsegg-a CCR!
Koliko ja znam Lysholm se ne koristi kod ovog auta, nego dva centrifugalna kompresora marke Rotrex. Nije ni cudo s'obzirom da je Rotrex Danska firma a i Koenigsegg su danci koliko ja znam.
- snaga linearno raste, odnosno efekat povecanja snage osetan je maltene od nule pa sve do tacke gde je efekat kompresora najveci, sto zavisi od njegovog kapaciteta. Nema turbo rupe.
- ovo prethodo receno u stvari vazu za momenat, posto je vec davno receno da je snaga funkcija obrtnog momenta kroz obrtaje.
- kao i za svaki drugi motor sa nadpunjenjem, odnosno klasicnim turbo punjacem na izduvne gasove, znaci klipovi, dihtung, usisna grana, sistem merenja vazduha, kontrola knock-a, paljenja, goriva, i jos gomila druge salate.
The difference between men and boys is the price of their toys
Ajde da dopunim pitanje.
Imam hipoteticki (i fizicki ) motor male zapremine. Kako se ugradnja ovakvog punjaca odrazava na performanse:
- Snagu (raste na -nizim ili visim obrtajima?)
- Momenat,
- Spisak modifikacije motora potrebnih za ovakvo prosirenje,
Zavisi koji tip kompresora koristis. Ako je to centrifugalni on je prakticno kao turbina. Sto se motor brze vrti to on linearno vise vazduha ubacuje. Tj. na maksimalnim obrtajima dostize maksimalno punjenje.
Twinscrew i Roots za svaki obrt svoje remenjace ubace fiksnu kolicinu vazduha. Svoj maksimum dostizu na oko 2500-3500 obrtaja.
Bolji su od centrifugalnog ali kabastiji za ugradnju.
Sa niskim nadpunjenjem nije potrebno nista raditi na samom motoru, obicno se menjaju injectori i program,plus prave razni drzaci itd.
krasno, krasno. Medjutim, sta se desava u slucaju karburatora? Kako tu stoje stvari sa modifikacijama? Koliko kosta npr najmanji LYS-1200A? I naravno kako se sve to odnosi na trajsnost motora?
krasno, krasno. Medjutim, sta se desava u slucaju karburatora? Kako tu stoje stvari sa modifikacijama? Koliko kosta npr najmanji LYS-1200A? I naravno kako se sve to odnosi na trajsnost motora?
Treba kupovati kompresore koji imaju specijalno kuciste tako da karburator stoji odozgo ("pre kompresora") inace ako stoji posle kompresora prolikom naglog otpustanja gasa leptir karburatora ce se zatvoriti a posto se motor jos vrti na visokim obrtajima kompresor ce nastaviti da gura vazduh u karburator i razvaliti ga a delovi leptira ce upasti u motor i tako dalje...
Lysholm koji pominjes je model sa 1.2L (1200) zapremine to je ozbiljna sprava koja gura do 400 ks, ako se stavi na mali motor nece se nista dobiti.
Treba gledati Autorotor oni imaju modele od 0.5L 0.8L a jos bolje kupiti polovan kompresor od toyote MR2 on je predvidjen za motore do 1600 kubika.
Lysholm sam po sebi u Evropi kosta oko 2000 Eura + "nos" + remenjaca + By Pass Valve= +/-2500-2700 Eura. U SAD je ovo isto oko 1500-1800 USD.
Ko stavlja turbinu ili kompresor ne racuna da ce proci 1 milion km, obicno se zivotni vek skracuje za 10-15% (pre nego sto treba generalnu raditi).
Prakticno ce u ovom drugom slucaju (montaza karburatora pre kompresora) mesavina goriva i vazduha da prolazi kroz valjkove (ili sta vec). Zar na ovaj nacin ne dolazi do kavitacije (razaranja lopatica)?
Comment