Lanos mod, oil catch

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

super.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• Srdjan
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 2416
      • Bajina Basta/Beograd

Kako uopste funkcionise taj filter? Kako odvaja ulje i ostalu prljavstinu? Interesuje me princip rada...
      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• mirdza
        CBC Senator XXL
        • 14.03.2005
        • 2437
        • Katowice (PL) / Banja Luka
        • AGP / W126

Originally posted by brick
        super.
        ne razumijem...ironija ili ozbiljno govoris?
        Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ozbiljno, pohvalno za ulozeni trud i invetivnost.
          kako bi drugacije
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• mirdza
            CBC Senator XXL
            • 14.03.2005
            • 2437
            • AGP / W126

ajd dobro...jest da ti i dalje ne vjerujem...

Comment

• mirdza
              CBC Senator XXL
              • 14.03.2005
              • 2437
              • AGP / W126

Originally posted by Srdjan
              Kako uopste funkcionise taj filter? Kako odvaja ulje i ostalu prljavstinu? Interesuje me princip rada...
              ako mislis o filteru sa kompresora - komadic spuzve koji sprecava protok tecnosti
              a ako je u pitanju filter za gorivo - gusta mrezica koja ne dozvoljava protok prljavstine

Comment

• Srdjan
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 2416
                • Bajina Basta/Beograd

Mislio sam na oil catch, odnosno na ovo sto je Apogee montirao na svoj auto...
                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• APOGEE
                  CBC Senator
                  • 01.06.2005
                  • 243
                  • Beograd, Vracar

Ja sam kod mene montirao neki kompresorski filter. U njemu se nalazi filterski element oblika zarubljene kupe koji je napravljen od tvrde supljikave materije nalik na okamenjeni sundjer ili gas-beton. Deo se inace moze demontirati, pricvrscen je maticom na unutrasnji deo poklopca. Malo sam pretrazio i druge strane sajtove na ovu temu, DIY, i vidim da ga prave od raznih cilindricnih metalnih posuda, zaopremine cak do 1 litra. Ima logike jer ga redje ciste. U unutrasnjost uglavnom stavljaju celicnu vunu koja sluzi kao filter i skuplja ulje i vlagu koje se talozi na dno. Interesantno je da se kod mene ustvari najvise skuplja voda a manje ulje, ali vidim i kod njih tamo je isti slucaj. Izgleda da je vezano sa vlagom u vazduhu i okolnom temperaturom. Interesantno je da ga cesto pominju kako utice na poboljsanje oktanske vrednosti goriva, mada sam ga ja ugradio prvenstveno radi manjeg prljanja dizni. Oil catch can inace ugradjuju na nabudjene masine pa cak i na dragstere.
                  Kia pro cee'd 1,6 CRDI 115hp 2010

Comment

• APOGEE
                    CBC Senator
                    • 01.06.2005
                    • 243
                    • Beograd, Vracar

Najzad, evo par slika kako je uradjena montaza. Sa donje strane se nalazi deblja gumena kruzna podloska koja se ne vidi na slikama a filter je elasticno spregnut crevima iberlaufa koja ga istovremeno i drze.

Do sada je predjeno oko hiljadu km. Istovremeno sa ugradnjom, promenjeno je i ulje, Selenia SAE 10-40. Sa slika se vidi da je nivo taloga oko 40 posto zapremine rezervoara sto znaci da bi oil catch trebalo prazniti na oko 2 do 2,5 Kkm.
                    Iskreno, ocekivao sam da talog bude tamnije boje, medjutim kad sam proverio nivo ulja, ono do sada nije promenilo boju, ostalo je zuto, te izvlacim zakljucak da onda za sada i talog ne moze biti crn kao sto je slucaj kod drugih motora koji rade na benzin. Dakle jos jedna ocigledna prednost pogona na plin, manje prljanje ulja. BTW motor je do sada presao 55Kkm od toga zadnjih 13Kkm na plinu. Do sada je trosio oko 0,15 l ulja/1000km.

Comment

• APOGEE
                      CBC Senator
                      • 01.06.2005
                      • 243
                      • Beograd, Vracar

Posle predjenih 1800 km, kontrolna providna cevcica je pokazala da je filter skoro pun. Odpustio sam 2 selne, skinuo filter i odvrnuo donju solju. Oko 80 posto taloga sadrzi se od smedje providne tecnosti, ciji najveci deo predpostavljam cini voda. Ostatak se sastoji od guste lepljive mase boje senfa koja nije mogla da se jednostavno istrese a bila je natalozena u sloju od par milimetara po celom unutrasnjem delu. Rastavio sam filter i pazljivo krpom ocistio sve delove. Drago mi je da ta kolicina ''majoneza'' nije otisla dalje u usisnu granu, pa onda nije ni cudo sto se dizne tako zapusavaju.

Sve u svemu, izuzetno sam zadovoljan kako oil catch funkcionise, jedino sto mora je da se pazi na redovno praznjenje, odnosno ciscenje.

Comment

• vujke
                        Admin
                        • 29.09.2004
                        • 1673
                        • Mladenovac
                        • Daewoo Lanos 1.5SX

while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• misar
                          CBC Član
                          • 20.10.2007
                          • 62
                          • Novi Sad
                          • Fiat Bravo 1.8GT

Originally posted by APOGEE
                          Posle predjenih 1800 km, kontrolna providna cevcica je pokazala da je filter skoro pun.
                          Znam da je tema stara ali baš to je dobro.
                          Kakva je situacija sada? Napiši koji filter si ugradio. Ime proizvođača, oznake.

.

Comment

• APOGEE
                            CBC Senator
                            • 01.06.2005
                            • 243
                            • Beograd, Vracar

Originally posted by APOGEE
                            Na Bubanj Potoku sam pronasao nov novcat air filter, proizvodjac firma Konan electric co. ltd. iz Japana. Cena smesna, 10 evra, uradjen vrhunski, ceo od aluminijuma, na strani sa kontrolnom cevcicom koja pokazuje nivo taloga, na dnu ima sraf za ispust, prikljucci od 3/8 cola ciji spoljni precnik tacno odgorara promeru postojeceg creva....
                            Odlicno sluzi posto prakticno nema sta ni da se pokvari. Jedina mana je kao sto je ranije pomenuto, cesce praznjenje zbog relativno male zapremine, pogotovo u zimskom periodu kada se sakuplja vise vode nego prljave masne "kreme". Moze da se iskoristi bilo koji kompresorski filter. Moja sugestija je da se ide na sto veci volumen posude filtera, ukoliko dozvoljava motorni prostor.

Comment

• demios
                              CBC Član
                              • 03.12.2007
                              • 76
                              • Beograd

Bas sam procitao temu i prijatno sam odusevljen. Moracu to da napravim, svaka cast na pedantnosti.

Pozdrav!
                              Peugeot 205GT '89.

Comment

Working...
                              X