Da li neko zna koliki treba da je pritisak turbine na leru i koliki bi trebao da bude u toku voznje kod Audi s4 2.2 turbo 20v (AAN kod motora)?
pritisak turbine
Collapse
X
-
Koji je max pritisak turba na ovom motoru bez cipovanja a koliki sa uradjenim chip tuningom
cisto mehanicki pojam po osnovu geometrije izduva (i u****), i samog turbo komresora.
ionako max moguci pritisak kompresora ne moze (s) da iskoristis po pravilu. (zbog osobina goriva, porasta temperature vazduha) pa je pritisak limitiran prema tima parametrima.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Evo mape turbo pressure od standardnog i MTM -ovog cipa
to je jedan model kompjutera... ima 2kom, imam oba ali me mrzi da kacim.
Razlika nije neka tj nije drasticna ....
pri max opterecenju nema razlike
pozz
P.S. veci je problem pronaci 87c257 latch eprom nego mapu...
Comment
-
-
Ako se dobro secam fabricki je negde oko 1.3-1.4 Bara apsolutni pritisak u usisnoj grani. Sa zatvaranjem wastegate mozes verovatno da podignes do 1.5 Bara.
Sa chipovima verovatno oko 1.8-1.9 Bara, zavisi od prodavcaBoost or bust...
Comment
-
-
Zato sam i postavio pitanje jer kada mi je auto na leru na board compu mi pokazuje za pritisak turba vrednost od 0.5 a kad krenem da ga izvlacim ide oko 1.5 ~1.6 mada neki put napravi i skok do 1.8 da li su to OK cifre?
PS. Nemam bas nekog iskustva sa turbo motorima, ovo mi je prvi sve sto sam vozio do sada su bili atmosferci.Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks
Comment
-
-
Originally posted by jevremZato sam i postavio pitanje jer kada mi je auto na leru na board compu mi pokazuje za pritisak turba vrednost od 0.5 a kad krenem da ga izvlacim ide oko 1.5 ~1.6 mada neki put napravi i skok do 1.8 da li su to OK cifre?
PS. Nemam bas nekog iskustva sa turbo motorima, ovo mi je prvi sve sto sam vozio do sada su bili atmosferci.
To znaci: Atmosferski pritisak+nadpunjenje turbine
Ako pokazuje 0,5 na leru to znaci da imas 0,5 Bara apsolutnog pritiska tj. vakuum. Motor inace radi u vakuum poziciji kada je na leru ili na krstarecoj brzini (papucica gasa u jednoj poziciji, ne pritiskas je nego recimo vozis konstantno 60 na sat).
0.5 Bara je otprilike 37 centimetara zhivinog stuba, sto je manje vise normalno-mozda bi trebalo da bude malo vise ali to zavisi i od nadmorske visine gde se kola nalaze. Do 100m nadmorske visine trebalo bi da pokazuje oko 0.57 do 0.74 Bara
Kada ti auto pokaze 1.5-1.6 Bara pri punom gasu to znaci:
1Bar atmosfernog pritiska + 0.5/0.6 Bara nadpunjenja same turbine=1.5/1.6 apsolutni pritisak.
1.8 pokazuje da masina ima mogucnost overboosta u varijanti "gas do daske" , tj. wastgate se otvara kasnije nego obicno i tako sazdaje veci nadpritisak.
Ukratko, tvoja turbina duva OK ali nesto nizhi vakuum (pod uslovom da nisi na vise od 100 metara nadmorske visine) moze da ukazhe na neke probleme u motoru kao sto su karike,ventili, nehermeticni dihtunzi usisne grane,zapusen izduv,los ugao paljenja,overlap ventila tj.uglovi otvaranja/zatvaranja ventila.Boost or bust...
Comment
-
-
Da li je moguce da ima nizi vakum zato sto je na motor budzen izduv i to najverovatnije od nekog V motora sa duplim cevima? Sam izduv je u losem stanju, cevi su lose savijane, plus su jos i zakacinjane po putu posto je auto spusten.
Planirao sam da odradim novi izduv i postavio sam temu "izrada novog izduva" da ne bih ovde pravio off topic ali niko do sada mi nije dao neki savet.Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks
Comment
-
-
@ Nenad...
pazi sad...
Meni na BOOST -Metru...kaze ovako...
LER... -0.6
PUN GAS SKOK do ~ 1.7 pa onda 1.4-1.5 konstantno...
Koliko tu turbo puni???
0.4-0.5???
ili 1.4-1.5???
Mene auto standardno treba da puni 0.4-0.5 ... mislim natpunjenje...
sad 1.4-1.5...
Comment
-
-
Originally posted by TAZZZBOY@ Nenad...
pazi sad...
Meni na BOOST -Metru...kaze ovako...
LER... -0.6
PUN GAS SKOK do ~ 1.7 pa onda 1.4-1.5 konstantno...
Koliko tu turbo puni???
0.4-0.5???
ili 1.4-1.5???
Mene auto standardno treba da puni 0.4-0.5 ... mislim natpunjenje...
sad 1.4-1.5...
Sve sto ti kompjuter pokaze kao pritisak turbine to je apsolutni pritisak. Znaci 1Bar atmosfere + pritisak turbine (nadpritisak). Sto ce reci ako ti kompjuter pokazuje 1.4-1.5 a turbo treba da daje 0.4-0.5 onda si potpuno u normi.
Ne treba zaboraviti da prakticno svi moderni turbo motori imaju elektronsku kompenzaciju za razliku u nadmorskoj visini tj. turbo motor ce na vrhu Kopaonika raditi prakticno isto kao i u Beogradu, za razliku od atmosfernog koji ce sa penjanjem uz planinu proizvoditi sve manje KS.Boost or bust...
Comment
-
-
Originally posted by jevremDa li je moguce da ima nizi vakum zato sto je na motor budzen izduv i to najverovatnije od nekog V motora sa duplim cevima? Sam izduv je u losem stanju, cevi su lose savijane, plus su jos i zakacinjane po putu posto je auto spusten.
Planirao sam da odradim novi izduv i postavio sam temu "izrada novog izduva" da ne bih ovde pravio off topic ali niko do sada mi nije dao neki savet.
Motor mozes da testiras vrlo jednostavno sa manometrom spojenim na vakuum crevo.Boost or bust...
Comment
-
-
Ako je to onaj od 300ks onda puni 1.4-1.7 bar nadpritiska
a -0.6 ti je isto nadpritisaksamo negativan . . .
znaci da je apsolutni u grani = apsolutni atmosferski + (-0.6)
greska se potkrala u kucanju atm pritisak je -/+0.1 bar a ne 1bar...
pozz
Comment
-
Comment