Isto kao i sa metanolom. Omogucava povecanje stepena kompresije povecanjem oktanske vrednosti goriva, samim tim i vecu snagu.
metanol
Collapse
X
-
kako sam ja procitao po sajtovima, i kako potvrdio injzenjer iz rafinerije, moze do 20 posto metanola/etanola u benz bez ikakvih problema, a kolko ja znam od metanola se oslepis samo ako ga pijes, kao sto su mesali u rakiju pa umirali ljudi... metanol u rafineriji koji se zove tehnicki alkohol ako se ne varam u cervenku u rafineriji kosta 47 din sa pdv, a etanol kosta u radnjama 90 - 100 dinFun starts @ 3000 RPM
Alfa Romeo 146 1.8 Ts
Comment
-
-
a da li trebao na ovo paziti s 10 do 20 posto u benzu,ovo za el provodljivost
s 100 oktana i s 10 do 20 posto mugu slobodno dici kompresiju na 12:1,ma mogao b i i samo s 100 oktanskim na 12:1?
kolika bi mu onda oktanska vrijednost bila s tih 10,20 posto
Comment
-
-
paaaa... MB u svojim novijim motorima (npr. 63 AMG) ima oko 13:1 sa 98 oktana ali motor ima direktno ubrizgavanje. BMW M-power vec dugo ima oko 12:1 sa Pb98. drugim rijecima ako je upravljanje motorem OK mozes i preko 12:1 sa Pb100. ali ako je u pitanju karburator onda je malo gore. a znam lika koji je u yugicu imao 15:1 krajem 80-tih. vozio je na olovni 98 sa nekim dodacima (ne znam sta konkretno...)Zovem se Miroslav i pravim igračke.
Comment
-
-
ima sistem da se kupi za ubrizgavanje metanola ili etanola (metanol je efikasniji) u vazduh turbine, sto smanjuje temperaturu vazduha, znaci vise kiseonika i zbog metanola vecih oktana. tako je meni objasnjeno. produzava radni vijek motora usled povecanja snage. hmm? ali je to uzasno skupo. ja sam za to prvi put cuo prije mjesec dana, od momka koji se bavi tuningom. navodno je sistem iz amerike..? probacu da izvucem vise informacija kada ga vidim.
Comment
-
Comment